Navštíveno 2141x

Ahoj,
mám takový dotaz odhledně elektriky v koupelně. Dělám rekonstrukci koupelny resp úplně novou koupelnu kde momentálně řeším elektriku.
Světla jsou tažené mědí a okruh zásuvek 2,5 hliníkem. Barák byl postaven před cca 30 lety a od té doby tuto místnost nikdo nepoužíval.
Vše už mám roztahané jen mě trápí zapojení pračky, vím že podle normy by měla být pračka zapojena na vlastním jištěném okruhu což bohužel nejde realizovat jelikož je to místnost v patře, podemnou je druhý byt a přivod je daleko.
Nejblíže k pračce mám krabici se sólo hliníkovým 2,5 zásuvkovým přivodem na který bych rád připojil zrcadlo s ovětlením + zásuvku vedle (fén, holící strojek atd) a zárověm udělal smyčku na pračku kterou bych jistil proudovým chráničem.
Bude to toto zapojení bezpečné? Jediné mínus co mě napadá je absence fenování při zaplé pračce...
Díky

26.01.2013, 20:32 |
Ravo 2,5 hliník se jistí 10A jističem, tak si vypočítej příkony a budeš mít jasno.
Uplně bych se toho nebál, ale hliník sám o sobě je průser, protože "teče". Všechny spoje pak časem povolují a tady je potenciální zdroj všech problémů, při zatížení tyto místa hřejí a horší se kontakt = víc to hřeje a je to začarovaný kruh končící požárem/nefunčností atd.
Navíc bacha na další dodělávky, NELZE spojovat hliník a měď přímo k sobě, vzniká galvanický článek a hliník pak rychle odtává směrem k mědi vlivem průchodu proudu a upadne to jako nic.
Takže pokud hliník, tak pořádný šroubový spoje s velkýma očkama, všechny krabice a spoje přístupný a dělat pravidelně co 2-3 roky kontrolu a podotahovat a hlavně nenapojovat na měď (nebo použít speciální Cu-Al spojky).
Pokud bych dělal rekonstrukci koupelny (která není na pár let), tak bych se fakt zamyslel na možností přívodu mědí odněkud jinud.
Píšeš, že děláš rekonstrukci koupelny. Pokud je to pravda, proč chceš zfušovat zrovna elektrické rozvody. Hoď hliník do záchodu a udělej pořádný rozvod v mědi a máš na generaci naprostý pokoj.A navíc to můžeš udělat přesně podle předpisu a nebudeš mít práoblémy v případě revizní zprávy.

27.01.2013, 13:41 |
AR No nevím jak to tam máš řešené ty ale když se dělala rekonstrukce u nás tak se hlína co vedla z bytového rozvodu ukončila ve stoupačce a za tama to šlo už v mědi jak do koupelky tak na hajzlík s tím že se tam přidalo další jištění na světla a proudové chrániče na zásuvky a revizí to prošlo bez problému a funguje zároveň pračka i fén ;)
DIky, vcera jsem nadtim cely vecer premyslel a dnes realizoval :) proboural jsem se sikovne do dilny a z ty uz pojedu dal....pri ty prilezitosti to rovnou vezmzu vc budouci kuchyne at to mam vse pekne pripravene.
Reknu vam diamantak do flexy je super vec ale toho prachu vsude :D