Navštíveno 3062x

18.01.2013, 10:39 |
Sau Tak jak myslíte že to nakonec v reálu bude, jak sa to bude vyvíjet ?
Cituju : " Když úřadu napíše, že auto řídil někdo jiný, rozběhne se řízení proti onomu "oznámenému". Ovšem pozor, skončí-li z různých důvodů neúspěšně, vrátí se pokuta k majiteli auta"
[ Link ]
no a je to furt dokola stejne se tam neco najde ja nezaplatim ja to neridil rekl sem vam kdo to byl tak si ho najdete me to nezajima -)
Zajimalo by me jak se to bude resit, kdyz me nekdo v noci ukradne auto, nafoti ho po ceste pri ujizdeni 10 radarů a ja rano az to zjistim nahlasim kradez, lapku nikdy nechytnou a tudiz to zustane nedoreseno a ja budu jeste platit pokuty za svoje ukradene auto?
A nebo borce chytnou, on nic nezaplati protoze bude uz zavrenej nez probehne rizeni, popře to s tím, ze auto ukradl az rano a opet platim ja?

18.01.2013, 11:37 |
hanzz Já doufám, že tohle skončí u Ústavního soudu. Bohužel mám ale velké pochybnosti o příčetnosti té Rychetského sebranky...
Každopádně 19. leden 2013 si zapamatujme jako významný den budování moderního českého fašistického státu, kdy základní ústavní svobody občanů dostaly na prdel, jako málokdy jindy :(
ono s tim stejně půjde zase nějak vypíchat. dejte tomu čas.

18.01.2013, 12:15 |
clown nevim, proc nemuzeme prevzit a upravit z podobne zeme, kde to bude proste natvrdo a nazdar ..
narod vychcanejch kokotu .. :(
já jsem jedině rád, že to jde tímhle směrem, protože to dává možnost vyhnout se vybodování s kterým nesouhlasím. zaplatím pokutu, ale budu bez bodu, což je dobrá varianta.
clown: Jsi fanouškem nějaké nesmyslné totality, kde bez výjimky odpovídáš za to, že ti někdo vzal auto a dělal si s ním co chce?

18.01.2013, 13:00 |
clown | Upraveno: 2013-01-18 13:01:44
RB .., kdyz ti nekdo vezme,tedy ukradne auto, tak to je to neco jineho, ne ?
A pokud jsem blbej, ze pujcim auto nekomu, kdo s nim projede tunely pod radarem misto 70 kilem, tak je pak napovazenou, kde je chyba. Proste auto bud nepujcim a nebo mileho kamarada, bratra, ci otce sundam.
Ja pak kvuli 500 za blby parkovani budu mit zase exekuci na barak, plat i ucet po dobu 18 mesicu .. tak jako jsme to uz meli ???
To s tim tunelem je realita, a jeden z odtud tady z fora, ktery si auto pujcil, rekl majiteli auta at se na to vysere, ze se s mestakama bavit nebude. No kde to jsme .. ??
Jo a tu exekuci v tomto stavu mela moje zena, za auto, co jel zaparkovat taky kamarad.
Ja jsem odpurce toho, abych svoje ciny svaloval na nekoho jineho .., pak se nedivme, ze mame politiky takovy jaky mame ,, jsou stejni jako my.

18.01.2013, 13:32 |
JP | Upraveno: 2013-01-18 13:40:20
clown: Tak teď jsem tě teda vůbec nepochopil... Takže tobě nějak pomůže, když místo 500,- za blbý parkování kamaráda (který jsi do včera dostal jedině když jsi byl úplný pako) budeš mít exekuci za 10.000,- kterejm se neubráníš když tě posere ten komu jsi to půjčil (a např. řekne, že to neřídil a půjčil to někomu třetímu, ale už neví komu)? To mi přijde jako docela zvláštní logika.
Když ti někdo vezme, tedy ukradne auto, tak to je to něco jiného - a to stojí v tom zákonu přesně kde, že je to něco jiného?
Tady přece proboha nejde o to, že svoje činy svaluješ na někoho jiného, tady jde JEN o to, že odmítáš vypovídat sám proti sobě a dát tak úřadu zadarmo jedinej relevantní důkaz kterej proti tobě má. Naopak právě v tuto chvíli může někdo svalit svoje činy na tebe jen proto, že jsi majitelem auta který řídil (o čemž ty ve skutečnosti ani nemusíš vědět).
JP: někdo prostě jako relevatní důkaz považuje fotku zaparkovaného auta na parkovišti... Bohužel jsme to kvůli tomu dopracovali až sem aneb neschopnost státu budeme kompenzovat takto.

18.01.2013, 13:54 |
clown JP
jinak .. , pujc auto, prijde ti ze si se svezl pres tri radary. Byl to kamos, reknes kamosovi, at to vyridi a on te posle do prdele ? Co udelas ? Samo, ze bud to zaplatim a budu to po nem chtit, nebo ho sundam ???
BOHUZEL mam dve auta, ktere jsou psane na mne a jezdi s nimi mati a otec .., u otce je problem. Takze pokuty se jen mnozi .., platim je samo ja, coz mne mrda dost.
Takze za mne ..., zakon by mel byt, pokud je to majitel, je to na majitele, pripadne ridice, ktery se da dohledat, tak jako v autopujcovne davas doklad, aby te mohli najit. Pokud nereknes presne kdo to ridil, jde to za majitelem. Stejne tak ve firme.
Doprdele jezdim jak prase, aktualne kolem 50tkm/rok a platim pokuty jednou za 5 let, ted jsem dostal 500 za najeti na koleje. Budiz.
Jako pak se divime, ze p. Janousek utikal z mista cinu, protoze, kdyby ho nechytli, tak by to slo do ztracena.
proste prestupek, uznas zaplatis, neuznas a neudas zaplatis taky to same.
Preci kurwa nepujcuju auto nekomu, koho neznam.
cssss totalitni stat .. vite prd, jak takovej stat vypada, kouknete se za hranice .. obcas :)

18.01.2013, 14:03 |
hanzz To jste se všichni zbláznili? Řešíte zcela nepodstatné detaily. Na tomhle je přeci základní popření právních principů. Do této doby byl trestán pachatel, tedy vždy ten, kdo ten skutek provedl. A systém pro toho jeho potrestání musel mít "v ruce" dostatek důkazů a musel si je sehnat sám*). Od 19. ledna nebude systémově trestán pachatel, ale bude trestán ten, kdo vlastní věc, která byla použita při spáchání tohoto přečinu. Rozumíte tomu?
Ústavní právo nevypovídat bude automaticky sankcionováno udělením pokuty. To jsou praktiky fašistického státu. Normálně to nedělám, ale teď opravdu upřímně přeju všem těm, kteří tyto nepřípustné zásahy do svobod občana schvalují, aby byli první, kdo na tuhle zvůli dojedou. A to se vám může stát, ani nebudete vědět jak...
Můžete říct, že vám to nevadí, že jde o SPRÁVNOU věc. ale to se nebezpečně až fatálně mýlíte. Co bude následovat příště?
*) S vyjímkou tzv. antidiskriminačního zákona, kdy se poprvé důkazní břemeno přesunulo na žalovanou stranu. také bohužel bez povšimnutí ovčanů...
bo je to postavena zase na tom zvracenem uvazovani vetsiny spoluobyvatel: Nikdo neposuzuje novy zakon/narizeni podle toho, jestli to jemu osobne neco prinese, ale podle toho, jestli to postihne nejakeho ciziho hajzla.
Takze ja se radeji necham trochu omezit pro dobry pocit, ze Janousek pujde brucet, bo sousedova koza je vzdycky dulezitejsi.
Stát, potažmo policie je natolik líná, že nejen že už přestala řešit všechny drobné krádeže, ale při své lenosti obstarat si skutečné důkazy, bude postihovat vlastníka vozidla. Největší průser shledávám v tom, že tady už VŮBEC NEJDE O BEZPEČNOST PROVOZU, ALE O VYBÍRÁNÍ POKUT.

18.01.2013, 14:19 |
JP clown: ale to co jsi popsal v prvním odstavci přece musíš řešit až teď, ještě včera jsi mohl prostě nevypovídat a důkazní břemeno by zůstalo na straně úřadu(tzn. tam kde má bejt - oni tě z něčeho viněj, tak pro to přece musej mít důkazy)... Tobě vyhovuje že si musíš vybrat mezi práskáním kamaráda a placením pokuty za něco co jsi neudělal?

18.01.2013, 14:25 |
JP | Upraveno: 2013-01-18 14:26:35
RedBaron: Tak to že nejde o bezpečnost ale o vybírání pokut, na tom se nic nezměnilo, nepamatuju si že by to někdy bylo jinak. Odjakživa se při hodnocení úspěšnosti policie zmiňuje počet vybranejch pokut, počet zkasírovanejch řidičů a podobný údaje, zatímco to jestli se nějaká represivní akce (nebo třeba umístění radaru) nějak projevila třeba ve statistikách nehodovosti nezkoumá nikdy nikdo.
JP: Jenže touhle vsuvkou v zákoně se k tomu de facto natvrdo přiznávaj, udělali to jenom proto, aby vždycky měli jistou osobu, která jim zacáluje. Masakr kam až jsme dospěli.

18.01.2013, 14:35 |
Zdenek (A)
Silnicni doprava je dosti specificka zalezitost. Ucastnime se ji vlastne uplne vsichni. Ziskat ridicak neni tezke, stoji to relativne par penez. Je to obrovsky chaos a s pribyvajicimi auty a take s pribyvajicimi magory, co si mysli, ze muzou vsechno, je stale nebezpecnejsi. Proto existuji jista pravidla. Aby to vse fungovalo, musi byt jejich dodrzovani vynucovano a nedodrzovani trestano. A ted vymyslete system, jak pokutovat prave viniky prestupku tak, aby:
- byla dodrzovana lidska prava
- bylo postizeno maximalni pocet prestupku
Jak jinak donutit lidi, aby se chovali podle pravidel? Kdyz se 80% prestupku nepotresta, protoze "osoba blizka"..... tak se stale vice lidi citi byt beztrestni a pak to podle toho na silnici vypada. Mam svuj zivot i zivot me rodiny rad a nechci se pri nastartovani motoru zacit trast, zda dojedu zivej a zdravej do cile.
Nerikam, ze 100% dodrzuju pravidla. Take jsem vyuzil "osobu blizkou". Proste to deravej zakon umoznuje. Ale nebudu se zlobit, kdyz nekdo vyrobi "neprustrelnej" zakon a priste budu muset zaplatit. Naprikad v pondeli me vyfotil radar v serpentinach v lese!!! Kdo dal do lesa radar, to nechapu, ale to je jina vec. Bylo to v Nemecku. Protoze nemam na SPZ "CZ" ale "D", tak se postihu asi nevyhnu. Aspon si vyzkousim, jak tohle v DE funguje...

18.01.2013, 14:44 |
RedBaron | Upraveno: 2013-01-18 14:48:22
Represe nikam nevede a když autoškola pustí na silnici bandu řidičských negramotů, tak je něco špatně v systému. Každý z nás přece vyjíždí s tím, že se chce vrátit domů a ne zabít. Nějaká chyba tu bude vždycky, protože řídí lidi a za léta s počítači asi nikdo není tak naivní, aby si myslel, že to za nás někdy automaty dokonale vyřeší. Jestli něco snížilo počet úmrtí na silnicích, tak je to především pasivní bezpečnost aut. V době, kdy tu nejezdila ani čtvrtina současného hustého provozu, tak úmrtnost byla mnohem vyšší než je teď. Ale mediální masáž a utahování šroubů funguje ruku v ruce a daří se, já říkám bohužel. Aneb "nákladně řešme problém, který neexistuje a řešme ho měřením na přehledných úsecích a rozdáváním botiček a vybíráním co nejvíce pokut za něco, čím nikdo nikomu nezpůsobil žádnou hmatatelnou škodu, protože to je nejsnazší ze všeho." Jak typické pro dnešní dobu. Na rovinu říkám, že prevence, naučit lidi řídit a odhadovat a především věnovat se řízení s dvěma rukama na volantu namísto šminkování a lelkování, by celé věci pomohlo daleko víc než miliardy vybrané na pokutách.

18.01.2013, 14:57 |
JP | Upraveno: 2013-01-18 15:01:09
Copak odmítnutí výpovědi je nějaká díra v zákonu proboha??? Celej ten problém přece neni způsobenej tim, že proti sobě někdo nevypovídá (co by se dělo, kdyby se stejně spoléhalo na to, že proti sobě budou vypovídat vrazi? Chcete taky řešit vraždy tak, že v důkazní nouzi se prostě bez ohledu na další fakta vrahem uzná ten, čí je např. nůž?), ale tim, že si úřad kvůli vlastnímu ulehčení práce neni schopen zajistit důkaz pro svoje doměnky.
Zdenek: 'bylo postizeno maximalni pocet prestupku' tady je prave ten system fail

18.01.2013, 15:24 |
Zdenek (A) | Upraveno: 2013-01-18 15:26:04
mycTD: Co je na tom za fail? To je jako kdybys nechtel, aby policie nasla co nejvice kradenych aut a potrestala co nejvice zlodeju. Ano, je to represe. Lepsi je prevence a vychova. Nebudme ale naivini! Vzdy se najde mraky tech, na ktere prevence nezabira a nedaji pokoj, dokud nedostanou pres prsty nebo v lepsim pripade je nezastrasi fungujici represivni opatreni.
Edit:
Ted samozrejme nemam na mysli mereni rychlosti treba v lese nebo rozdavani boticek za nesmysly.... na ukor postihovani skutecne nebezpecnych piratu, jizdu na cervenou apod. To uz je problem provedeni one represe a ne jeji existence.
odmítnutí výpovědi je moje právo, nejedná se o tresnej čin tudíž buď odmítnu vypovídat s tim že pokutu jsem povinnen zaplatit pouze tehdy až mi oni prokážou vinu, do tý doby dle presumpce nevinny jsem zcela čistej a nemám povinost platit ani pětník nikomu nikam a za nic....
nebo nahlásim osobu uplně libovolnou žijící kdekoliv na světě nebo smyšlenou osobu protože jakmile někomu půjčuju auto tak nejsem povinnen ani oprávněn mu kontrolovat občanku takže když se mi to vrátí že ho nedohledaj nebo z libovolnýho důvodu nebyly schopný dořešit tak opět nejsem povinnen platit nikomu ani pětník do doby než mi někdo prokáže vinu.....
je to stále to samý a stále se v tomhle státě jedná pouze o buzerování s placení a ani omylem se nejedná o nějakou bezpečnost na silnicích ta je až na poslednim místě na prvnim je vždycky pokladna.... takže do tý doby kor v tomhle neustále nesmyslnym postavení zákonů a snaze tohle nějakym způsobem obejít aby člověk musel platit automaticky tak do tý doby nebudu platit ani prd.....
AMEN

18.01.2013, 17:00 |
gizmi takový plačky tady :D
Zdenek: Znovu říkám, že represe nic neřeší, když bezohlednýmu kokotovi seberou řidičák, bude jezdit i bez něj a ohrožovat dál. Při současným množství aut a stavu silnic je obrovským úspěchem když to funguje tak, jak to funguje.
souhlasím bez výhrad s pánem z rodu Richtofenů :-)
účelem tzv. holandského vzoru je JEN vybrat peníze, bohužel už ani dopravka PČR neřeší situace na silnici - nedávno mě oprasil jeden moula, viděla to hlídka dopraváků a NIC neudělali (situace to byla o hubu, málem z toho byla řetězová nehoda).
Navíc toto "gesto" absolutně nic neřeší - hypotetická situace: přijde-li obsílka, tak řádně nahlásím třeba kamaráda, se kterým se dopředu dohodnu, on do protokolu prohlásí "ano, auto jsem měl půjčené, ale dle §61 odst.3 zákona 273/200Sb. (v případě PČR) resp. §11 odst. 4 zákona 553/1991Sb (v případě MP) odmítám vypovídat" a stejně celý přestupek opět padá do stoupy a nebude vyřešen, pokutu nedostane nikdo a jen to zabere více papírování - celá změna zákona je díky tomuto na houby.
Neobhajuji nikoho, ale tenhle kočkopsí zákon mě nebetyčně zklamal a naštval.
Zdenek: aby policie nasla co nejvice kradenych aut a potrestala co nejvice zlodeju je hezky cil. Nejsnaz se da asi dosahnout, pokud dojde narustu kradezi. Takze jestli myslis, ze podpora zlodeju aut je spravna cesta...
já teda nevím, řídím 35let a osobu blízkou či vzdálenou jsem zatím nepotřeboval.. resp. mi nikdy nic nepřišlo,
nejspíš až přijde, tak to zacáluju, holt jsem se nechal změřit.. osud !
Crimson : příjde ti 55 na 50tce a v dopise budeš označen za největšího piráta všech dob.......
hele co takhle pokutovat ty imbecily co jezděj moc pomalu ??? ty sou mnohem větší zlo než lidi co jedou kilem a aspon uměj řídit zatimco trubci co se vlečou jak šnek jedou na 50ce maximálně 40 na což to rozjížděj 2,5 kilometru a zrcátka a takovýhle věci naprosto nepoužívaj a nestíhaj sledovat protože maj plný ruce práce s tim kolečkem před nima....
já denně porušim předpisy tak 50x-100x výjma rychlosti kde jedu neustále víc než se smí ale ty ostatní předpisy sem nucen porušit kvůli těmhle kreténum na silnicích a nevim zdali se to zdá jenom mě ale neustále jich přibejvá exponenciální řadou a neni to jen kvůli zimě je to už delší dobu...

21.01.2013, 07:53 |
mr.brain | Upraveno: 2013-01-21 07:55:27
Pánové dejte si pozor, presentujete tu špatnou právní analýzu toho §125 písm. f:
odst.
(4) Obecní úřad obce s rozšířenou působností správní delikt podle odstavce 1 projedná, pouze pokud učinil nezbytné kroky ke zjištění pachatele přestupku a
a) nezahájil řízení o přestupku a věc odložil, protože nezjistil skutečnosti odůvodňující zahájení řízení proti určité osobě, nebo
b) řízení o přestupku zastavil, protože obviněnému z přestupku nebylo spáchání skutku prokázáno.
Takže pokud někoho nahlásíte, ten řekne, že odmítá vypovídat, tak úřad provedl nezbytné kroky ke zjištění pachatele přestupku, ale řízení nemohl zahájit, protože byl v důkazní nouzy (ano, vlastní neschopností, ale to nikoho nezajímá) a následně rozjede řízení o správním deliktu provozovatele vozidla, kde je sankce až 10 000 Kč.
Bohužel to je takový systém větších odpustků a rezignovalo se na bodový systém:
jezdíte po Jižní spojce, vesele se necháváte blikat (omezení rychlosti je tam trochu mimo, souhlasím), následně podle §125 písm. f zákona č. 361/2000 Sb. necháte všechny tyto přestupky projednat ve společném řízení a sankce je uložena za nejzávažnější z nich, v případě správního deliktu bez bodů...jen finančně ohodnoceno.
Další problém je ten, že prozovatelé budou "motivování" k tomu to zaplatit, protože první návrh pokuty, bude příkazem, kde bude nějaká taková ta "lidová" cena, aby to i Pepa co se vrací z hospody mohl rozumně zaplatit a zbytečně nenadával... Až pokud nastoupí forcefeedback v podobě nesouhlasu s přestupkem, tak nastupuje vyšší sazba a "pomsta" za to, že nechcete platit.
edit: nejde o osobu blízkou, jde o ústavní právo zajištěné Listinou základních práv a svobod proti sobě nevypovídat, kdy toho právo bylo zpoplatněno...
mr.brain : nelze zpoplatnit Listinu základních lidkejch práv to je hovadina do nebe volající aneb pak vůbec nemusíme žít v demokracii ale můžem se přejmenovat na kocourkov rovnou....
do doby než ti bude prokázána vina nemusíš platit nikomu ani korunu stejně tak jako můžeš rovnou na začítku říct že by si způsobil újmu a to sobě, osobě tobě blézké, osobě tobě vzdálené, osobě tobě příbuzné, osobě tobě neznáme nebo další hromadě osob nějakejch.... základ ve výpovědi je ten že tam musíš bejt jmenová ty a osoba tobě blízká/vzdálená to je putna jak jí nazveš ale touto výpovědí ty využiješ svoje právo který se týká přestupků a automaticky se na tebe vztahuje presumpce neviny a nemůžeš nikde platit nic ať už to chce kdo chce s jakoukoliv nezákonou výmluvou (třeba tou v současnym znění)....
systém je protiprávní a dobře to vědět stejně jako se k němu již vyjádřila řada právníků....
každej rok sou aspon dvě zprávy o zrušení osoby blízké v "posranejch médiích" ale zatim se nezrušila a rušit se nebude....
je jedno zdali mám 5 vozidel nebo jedno, prostě sem vozidlo půjčil ať už osobě smyšlené nebo osobě reálné což nebude ta praktikovaná část bude se jedna o osobu reálnou nebo o Pavla Nováka bydlícího na Praze 3 což sou údaje které mi osoba sdělila a já nejsem oprávněn si tyto údaje nijak ověřit, osobu sem před jízdou poučil o dodržování předpisů ale stále nemusim vědět ani prd o tom kde bydlí,jaký má rodný číslo nebo číslo OP protože to nejsem oprávněn požadovat (je jedno zdali to požaduju při půjčení vozu nebo prodeji vozu nebo cokoli jinýho)....
takže příjde-li mi pokuta tak nejdřív je třeba uvážit její opodstatněnost tudíž na papíře je vždy napsáno kdy a kde se přestupek stal stejně tak jako by tam mělo bejt třeba jakou rychlostí nebo paragraf kterýho se člověk dopustil (projetí červený apod) a podle toho uvážim zdali se jedná o hovadinu aneb 55 na měřený rovince kde neni ani noha krom radaru pak pošlu systém do zadních částí lidského těla nebo zdali se jedná o něco čeho jsem si vědom a vezmu za to zodpovědnost protože to bude něco co bych sám odsoudil udělat to někdo jinej a pudu převzít následky v podobě třeba 500kč když se člověk přizná..... jenže v 90% se jedná pouze o buzerace z nějakýho stacionárního radaru kde se "pirát řítil" kosmickou rychlostí v baworáku až 63km/h (mediálně napsáno) !!!
jinak samozřejmě systém je jak na míru šitej nejvíc těm osobám který měly problém s bodovym systémem a jeho uplácením protože standardně jezděj rychle v dražších autech a tučnym kontem takže pro ně je to teď už jen procházka růžovym sadem bez možnosti přijít o ŘP protože stačí vždycky dát 10k a přestupek zmizí....

21.01.2013, 08:54 |
capo Výklad některých, kteří hájí původní systém osoby blízké, je poněkud zvláštní, a je evidentní, že je to spíše způsobené tím, že nebyl nikdo z jejich okolí poškozen někým, kdo se choval jako často oni, akorát to dopadlo o mnoho hůře.
Základem systému zákonů o silniční dopravě jsou pravidla, a je v zájmu všech, aby se dodržovala.
Mě osobně opravdu sere, když mě někdo oprasí (ne ve smyslu nedodržení rychlosti, ale ve smyslu tím že mě nepředvídatelným chováním, potažmo jinou skutečností) omezí, nebo přímo ohrozí, jen pro dosažení pocitu jeho vlastní blaženosti, nebo jeho vlastního prospěchu. Takovéto chování by mělo být eliminováno, protože ke prospěchu společnosti, kterou tvoříme všichni, nikdy nepovede. Na tom se doufám shodneme úplně všichni!!!
Pokud se na tom shodneme (a můžeme diskutovat i o tom, proč někdo nesouhlasí), přesouvá se problém tam kde byl v původním systému osoby blízké, a sice v tom že 80% viníků nebylo vůbec potrestáno. Jak už zde zaznělo, z mnoha lidí to dělá velké hrdiny („jezdím jako prase, ale nikdy jsem neplatil pokutu“…), kteří tímto chováním myslí opravdu jen na svůj prospěch nezáleží jim na ostatních. (např Nismo, aspoň podle toho jak to tady popisuje)
Bylo by krásné, kdyby mohli řídit jen ti dokonalí, ale myslím že ani to by společnosti neprospělo. Ano, jsem věku, kdy mé fyzické schopnosti (rychlost reakce, přesnost odhadu…) dosahují stále ještě téměř maximálních hodnot. Jinými slovy, zatím nejsem tak starý. Představa, že od 55 let věku (když se dle statistik dožiju třeba 80 let) budu mít zakázané řízení, jen proto že mám pomalejší reakce než nějaký 35 letý, mě moc neláká. Stejně tak by neřídila část lidí nikdy (protože neměli takové štěstí a potenciální požadavky na reakci by nikdy nesplnili), a určitě ani velká část žen, které mají fyziologicky obecně tyto hodnoty horší. (tohle prosím bez diskuze). Pořád by to ale mohly být max zákony v ČR, a těžko bychom mohli omezit přílivu řidičů z jiných zemí, nehledě na možnost získání ŘP právě v cizích zemích i občana ČR, který by nesplnil požadavky u nás. Toto je prostě naprosto utopická představa. Čímž nepopírám, že prohlídky pro lidi nad 65 by neměly být důkladnější…
Tedy jsme stále u požadavku na to zvýšit vymahatelnost u prokazatelně spáchaných přestupků. Osobně nevidím jinou cestu, než je tato nová od soboty, a protože pokuty bude platit více lidí, je to pro mě lepší varianta než byla před tím. Není dokonalá (ti majetnější si s pokut moc dělat nebudou a o ŘP nepřijdou ani tak), má možná i mezery pro ty případy kdy jsem půjčil někomu auto, ten spáchal přestupek a potom se k němu nechce doznat (to co zmiňuje Clown), ale dle mého je to za současného stavu nejlepší možné řešení.
Bylo by krásné, kdyby někteří místo vykřikování a kritiky (jaká to typická vlastnost českého národa) spíše projevili nějakou kreativitu, a navrhli jiné řešení, které by mohlo lépe plnit účel, než prokazatelně nevyhovující řešení předchozí.
capo : to že sem napsal že 100x denně porušuju předpisy neznamená že udělám 100x denně myšlu někomu před čumákem..... vim že jedu rychlejc ovšem když někoho dojedu tak čekám až uhne, v případě že se tam vleče v levym pruhu a to menší rychlostí než tam vůbec je a neumí používat zpětný zrcátka a pravej pruh tak ano, přiznávám tu myšku s největší pravděpodobností dostane aby si uvědomil že za nim dvě minuty jede nalepený auto po dobu co je pravej pruh volnej.....
ve městě spíše plynule kličkuju mezi autama za použití blinkrů a bez omezení či ohrožení někoho.... ovšem pokud se opět najdou dva idioti kde jeden jede 40 v pravym a druhej 40,5 v levym tak sou oba předem mrtvý poté co se někde vytvoří 5m mezera na 4,8m dlouhý auto.... aneb když sem idiot co netuší kde má jet tak na silnice radši nelezu.....
jinak u valný většiny lidí si klidně čekám až se zařadí a zrychlym až potom s tim problém nemám stejně jako nepotřebuju někoho vyblikávat to dělám opravdu zcela výjmečně..... a rozhodně někoho nemyškuju pro sebeukájení spíš mě to sere že tyhle lidi vůbec někdo pustí na silnici stejně tak jako oni serou ty lidi co jezděj aspon těch 50 dle předpisů těm překážej tyhle idioti taky....
samozřejmě lidi 65apod to bejvaj zpravila brzdy ale těm myšku nedávám protože bych mu to hodil před předkem a jemu by to za minutu došlo a strhnul by to na chodník....
řešení ? kreativita ?
řešení je místo prohlídky u dokotora (samozřejmě s horšim zrakem apod automaticky návrh na sebrání ŘP) dělat hlavně zkušební jízdy od určitejch let třeba každý 2roky (samozřejmě by byly za nějakej poplatek) kde by senior prostě ukázal jak je schopněj se pohybovat v běžnym provozu.... v případě uvážení instruktora že má zpomalený reakce nebo jede jak idiot tak by prostě papíry nedostal .... stejně tak pro nový uchazeče o ŘP by se dělala teoretická zkušební jízda což je to co se dělá dnes kde každej jede jak totální imbecil sledujíc každou značku 3x a po týhle jízdě by pišla jízda praktická kde by člověk ukázal jak je schopnej jezdit v běžnym provozu tak aby nehypnotizoval ručitku rychloměru ale prostě jel plynule s provozem protože stejně 99 ze 100 lidí co výjde z autoškoly hned po složení zkoušek sedne do auta a jede uplně jinak než ukazoval intruktorovi tzn. horký papíry a král silnic.... proto by měl člověk ukázat i jeho stránku krále silnic a pokud by komisař viděl že v běžnym světě je nebezpečnej tak by to opakoval a basta...
prostě autoškola by byla o tom říct "jeďte mě si nevšímejte a jedte tak jak by jste jel normálně".... bohůžel dneska je autoškola jen o tom zdali vozka s koněm je účastník provozu nebo zdali pani s kočárkem je účastník provozu apod teoretický hovadiny který na silnici nepotkáte stejně jako v životě sotva potkáte něco jinýho než trojčlenku ale hlavně že umíte řešit rovnice o 3 neznámejch.... :)
Něco k tématu, aneb jak výše represe totálně nesouvisí s počtem nehod na počet provozovaných vozidel...
[ Link ]
NP: vina se prokazovat nemusí - vozidlo stálo nesprávně, jelo rychle - bez ohledu na osobu pachatele - pokud tento se nedozná nebo nebude dohledán - viz §125 písm. f z.č. 361/2000 Sb. - zaplatí to provozovatel - buďto rovnou a levněji nebo jako správní delikt do výše 10k CZK (takový je plán systému) a bez bodů (že prý bonus, kterým se akorát ukázalo na to, že překročení rychlosti do 30 km/h; 40 km/h v místech kde jsou ty automatické systémy je jen výběr pěněz pro obec bez ohledu na bezpečnost).
capo: to co popisuješ je opravdu problém, jenže kolik těch co tě oprasí pak skutečně za to dostane pokutu? 0,5 %? 0,1 %? To je hlavní problém... ty největší průsery zůstanou pořád tak jak jsou, nic moc se s tím nezmění...
Konkrétně o co se jedná v případě toho správního deliktu je toto:
(2) Právnická nebo fyzická osoba za správní delikt odpovídá, pokud
a) porušení pravidel bylo zjištěno prostřednictvím automatizovaného technického prostředku používaného bez obsluhy při dohledu na bezpečnost provozu na pozemních komunikacích nebo se jedná o neoprávněné zastavení nebo stání,
b) porušení povinností řidiče nebo pravidel provozu na pozemních komunikacích vykazuje znaky přestupku podle tohoto zákona a
c) porušení pravidel nemá za následek dopravní nehodu.
Prakticky jen o stacionární radary - kde jsou, na to si odpověz sám - a parkování: a je to takhle proto, protože tímto způsobem nelze identifikovat pachatele! Oni to neumí, protože tam stojí auto, pokutu ale má dostat fyzická osoba, která jej tam zaparkovala, jela rychle...! Účel by plnilo to, že by se hlídaly opravdu nebezpečné úseky, ovšem - kdo kdy PČR/MP kohokoli viděl na opravdu nebezpečném úseku? Já tedy málokdy a vždycky se meří/měřilo buďto na výpadovce z města nebo na rovince mimo obec. V rámci maximalizace výběru peněz do obecní kasy, se nasadil automatický systém - aby se ušetřilo na mzdách s 60% výdělkem pro Czech Radar z vybraných pokut. Pokud by se ovšem pokutovalo hned po zjištění přestupku, kdy je řidič jednoznačně identifikovatelný, je opravdu velká šance (pokud nenastane chyba policie při záznamu přestupku), že skutečně zaplatí viník...
brain : a co mě je do toho že oni někoho nedohledaj ? to neni absolutně moje starost že oni neprokážou na nedostatek důkazů přestupek.... do tý doby opět jsme u toho samý aneb presumpce nevinny a basta, ani koruna nikam do tý doby nepatří....
asi stejný jako by zavřely všechny chlapy s tim že maj nástroj kterym by mohly znásilnit mařenu.... takže identická absurdita v podání OSA která účtuje poplatky za něco na co nemá nárok ..... stejně tak absurdní je prostě tohle domáhání se peněz bez prokázání důkazů....
a to že se na to nevztahuje bodovej systém to je největší absurdita ze všech.... možná až udělaj absurditu přes absurditu a začnou tam dávat body za odvolání se tak si to dost lidí rozmyslí se odvolávat jenže opět to bude nezákoný jako to je teď....
prostě vina se prokazovat musí proto žijem v demokracii a máme listinu základních práv..... pokud nemusí nemá nic z tohohle smysl..... aneb já si myslim že si včera ukrad na benzínce PHM v hodnotě 18300,- zaplať do 3dnů protože tam byla zaznamenána tvoje SPZ a trest se snižuje na 3800,- pak po tobě bude vymáhána plná částka bez ohledu na to zdali si tam byl ty nebo někdo tvym autem nebo zdali tam vůbec někdo něco ukrad protože proč bych ti měl prokazovat vinu seš automaticky viník.... BULLSHIT
Tobě do toho je akorát to, že jako vlastník vozidla máš v současné úpravě nesplnitelnou objektivní povinnost na základě které ti napaří správní delikt.
Já chápu, že nemůže pochopit, proč bys měl platit za něco cos neudělal, ale já ten zákon nevymyslel ani jej neschvaloval a tak jak je to napsaný je to maximální nesmysl... jenže už je tu a počítám, že správní odbory jej budou velice rády aplikovat. Do doby než o tom rozhodne nejvyšší správní soud nebo ústávní soud.
To cos napsal, je přesně to, o čem ta novela v rámci správního deliktu je... Nejde o to kdo to udělal, nejde vůbec o nějakou prevenci a už vůbec ne o bezpečnost a nikoho nezajímá, jestli se pachatel z té pokuty (výchovný účinek) poučí nebo ne, jde jen o to vybrat peníze, protože lidé začali využívat svých práv v té míře, že úřad nebyl schopen věrohodně prokázat vinu. Takže i když jsi nic nezpůsobil, smolík, jsi majitel a podle zákona atd... Škoda se rozčilovat, bylo by třeba aby se to co nejdřív dostalo k soudu.
do doby pokud de o vybírání peněz jim na to ale seru a dle mého práva se vymlouvat budu do haleluja a zákonem jsem nepostižitelnej když se ze mě nekdo protizákonně snaží dostat peníze :)
peníze se tu vybíraj na poustu věcí a kde je změna ?? dálnice stojej víc a víc a stejně pak člověk jen vidí státní zakázku přidělenou bůhvíkomu s nejhorší cenou jen aby se pár miliard odlilo jinym směrem kamsi do kapes zůčastněnejch a dálnice je do roku od novýho v katastrofickym stavu.....
řecko postaví za státní peníze dálnici a hned na to si tam místní mafie (multimiliardáři s lidma ve všech sférách) postaví mýta a na silnici za státní peníze začnou pakovat kapsy sobě ?
tam aspon lidi stojej a blokujou průjezd a stávkujou , u nás sme jen banda ovcí co platí.....
švýcarsko a jejich nesmysle co nic neřešj na silnici to je taky už extrém....
samozřejmě systém chápu že je to pouze o vybrání peněz stejně jako ve všem jinym..... ale smířit se s tim nehodlám.....
natož když pak ty opravdový sráče silnic po dlouhejch tahanicích a hromadě důkazů zavřou aby hned na to dostal amnestii to je pak na blití teprv.....

21.01.2013, 11:31 |
Kapka (M)
osobně bych udělal pouze to když me přímo zastaví na místě PCR..proste at si stoupnou s radarem a o 50m dal to kasirujou..ale ty jejich prujezdaky atd..to je fakt jenom nastroj na vybiraní peněz..přotože všichni ví kde ten radar stojí..takže 2 metry před zabrzdí..a ihned po konci zase šlapnou na plyn..takže výchovný efekt žádný
kapka : sis asi nevšim těch idiotů co si myslej že rychlost se měří přímo pod kamerou tudíž jedou rychle pod kamerou 50 pak rychle a pod kamerou striktně zase 50 a když se ve škole probíral průměr tak nepřítomen....

21.01.2013, 15:24 |
Sau RedBaron : No eště že už sem ve švýcarsku viděl skoro šecko, co sem vidět chtěl. To už je opravdu degenerace na celostátní úrovni.
Kapka: je tam spojený celý úsek na celé Jižní Spojce, pozor na to, někde jsem to četl... :/
NP: no vždyť to říkám, že to změnilo jen v čirý výběr peněz a kupování dopravních odpustků...
Jako Sau.
ad svycarsko: svym zpusobem to sice degenerace je, ale hlavne je to velice dobre promyslene PR, jak demonstorvat svou poradkumilovnost. Takze ty k nim sice na cannonball nepojedes, ale prachy jim sveris a hodinky od nich koupis. A vo tom to je...

21.01.2013, 19:38 |
Sau Nevím jak toto bude působit na většinu lidí, na ma to ale jednoznačně půsbí jako "necheme ťa tu, ani sa neopovažuj k nám sem do naší mírumilovné a najlepšejší zemi jezdit"
Jo a prachy ve švýcarské bance rozhodně nemám a švýcarské hodinky si taky nekupuju (a Milku nežeru).