Navštíveno 8239x

17.01.2013, 22:36 |
Tuner#2 | Upraveno: 2013-01-17 22:37:22
Pomalu dokončuju elektriku a chystáme se s tátou na dlažby a obklady. Táta už toho položil hodně, ale rád bych znal nové postupy a případně materiály a pak mám pár nejasností kvůli podlahovému topení a dilatacím.
1. Jak daleko od zdi má začínat na podlaze dlažba kvůli dilataci? Okolo betonu je všude dilatační pěnová páska.
2. Jak se řeší dilatace, když je v ploše kde by měla být jednolitá dlažba a nebo lino? Šéf firmy co mě dělal podlahy říkal, že se to pod lino může ještě nějak dodatečně „sešít“ nějakýma nerez páskami, ale dlažbu, že by v chodbě přejel klidně dlaždicí, že to nic dělat nebude. Přikládám obrázek o které místa jde kde je udělaná dilatace, ale přitom krytina přes to bude stejná. Podlaha je strojně hlazený beton.
3. Na chodbě u krbu bude světlá dlažba a místo pod krbem chceme tmavší a bude zasahovat částečně do lina do obýváku. Tak opět přeject dilataci jako by tam nebyla dlaždicí? Nebude praskat?
4. Kde přesně udělat přechod dlažby a lina? Dilatace je sice celkem přesně/rovně vložená, ale nebude pak problém s uchycením nějaké přechodové lišty, když to bude přesně nad pěnovou dilatační páskou? Přechodové lišty jen nalepovací a nebo je lepší s kotvením na šrouby?
5. Jak dělat obklad v koupelně a WC? Někdo zastává názor začít třeba v 1m podle pravítka/váhy a ject od toho jak dolů, tak nahoru s tím, že dole to udělat tak, aby se řezalo jen nepatrně a nebo aby to vyšlo na výšku dlažby na podlaze. Po obkladu stěn pak usadit vanu, udělat obklad vany a nakonec podlahu? Má někdo jiný postup a nebo něco na co si dát pozor?
6. Do koupelny a asi i WC dát nějakou stěrku proti vlhkosti. Je tam nějaký rozdíl mezi výrobci a nebo vzít co má můj dodavatel? Lepidla jsem bral k obkladům RAKO od stejného dodavatele Lasesberger.
7. Podlahy obkládat asi s úplně vypnutou smyčkou topení na studenou podlahu aby lepidlo neschlo moc rychle co? Stačí opravdu vypnout jen tu konkrétní smyčku a nebo netopit v celém domě? Podlahovka je všude.
8. Jak zakončit dlažbu u stěny? Nařezat dlažbu a obložit třeba 10cm páskama a nebo raději udělat dřevněné lišty? Bratránek si dělal lišty, musím mu to zaject zkouknout a tak mě zajímá co se dnes víc používá a je lepší?
Zeleně je dlažba s výstupkem kolem krbových kamen a červeně jsou naznačené dilatační spáry. Přeject to všude dlaždou a nebo dilatace přiznat a dát tam něco pružného?

A tady je zelené lino 4m šíře a 10m v kuse. Co s tou jednou dilatační spárou viz. bod 2.

5- rozkresli si sparorez. Normalne na a4ku klidne od ruky jen v nejakym meritku. Osobne bych nechtel dorez obkladu u podlahy,max jen nejakej nepatrnej a obkladem dojet az nad futra (oblozky). Hlidal bych vejsku u sprchace, aby ti obklad nekoncil niz nez sprchac nebo treba jen kousek nad sprchac
6- hydroizol sterku v miste sprchace do stropu, u vany 1m nad vanu, samozrejme podlaha a neco vytahnout na steny(do pul metru). Nikde jinde bych nedelal, je zbytecna. Co znam tak na stavbe mi and takovou zlutou mam pocit mapei a pak sedou, vyrobce si nevzpomenu
tohle téma mi teďka aktuálně taky pomůže ..... jsem zvědav na názory ....

18.01.2013, 16:42 |
Crimson | Upraveno: 2013-01-18 16:47:25
každopádně program, který ti to navrhne na mm tak, že minimálně řežeš a má to navíc nějakou logiku,
dnešní dlažba se nerozlišuje na podlaha-obklad, je to tvrdý jak kráva, vozí se to na vodní paprsek,
je to fakt neskutečnej opruz.. hodím ti něco do mejlu

Luke_288: Jasný rozměřit jak výškově, tak stranově to je jasné + si pohlídám myvadlo a přizdívku u vany. Obklad bude v podstatě na výšku obožky 8x 25cm a mezi to ješt 5cm proužek, takže s mezerama jsem cca. na svém. Díky za radu ohledně stěrky.
Crimson: Pěkný, pěkný, ale my stavíme barák do 1,5 mega a ne za 3 - 4 :) takže se spokojíme s RAKO Wenge a tam je rozdíl obklad a dlažba ;) Řezat si to bude sami.

18.01.2013, 17:02 |
Tuner#2 | Upraveno: 2013-01-18 17:03:17
9. z toho plyne ještě další dotaz a to jakou řezačku koupit? Máme klasiku, ale na podlahu v chodně je dlažba celkem reliéfní a to řezat nepůjde na to už musí být řezačka s kotoučem. Má někdo nějaký tip na hobby co vydrží klidně tu koupelnu, WC a chodby? :)

18.01.2013, 17:04 |
Crimson | Upraveno: 2013-01-18 17:06:44
tohle je též Rako Fashion
[ Link ] jinak řezání je v poho, ale vrtat různé díry, to byl opruz !
Crimson: Aha, vypadalo to stejně jak jedna it dlažba bratru za 1500,- metr. Za to mám pomalu 4m2 :-D
To nikdo jiný neví, zajímají mě hlavně ty dilatace. Díky.

19.01.2013, 04:12 |
Alííí Cože????? Ty ještě nebydlíš????? :-)
Já už do toho od půlky října bušim v novym, fasáda v lepidle, čerpadlo jede na plný pecky, v krbu plápolá plamínek....

19.01.2013, 07:03 |
Tuner#2 | Upraveno: 2013-01-19 07:05:45
Alííí: NJ já do toho bušil o trochu víc loni v zimě, takže krom baráku řeším juniora a všechno si děláme s tátou sami, takže se to protahuje. Ale v létě už chceme bydlet ;)
pěkné to máš Ozzy .... a docela všichni frčí v Raku - i když skoro každý obkladač tě od toho bude odrazovat ..... já mám zatím vybráno Defile - bílá a tmavá hnědá ale koupené to ještě není ....kolega už má Defile hotové a jak píše Ozzy ...něco do toho vrtat - to je peklo ...řezat to jde i obyč řezačkou (Defile) - nevím jak ostatní.
hlavně lidi žádný vaničky do sprcháčů, venkovní baterie a podobný postkomunistický chujoviny..
tu koupelnu to docista zabije pak
zOdiaC: Důvod proč odrazují?
Crimson: Sprcháč nemáme a baterie budou klasika asi Metalie. Nemíním za pár let sekat do zdi a řešit nový obklad až se podomítkovka vysere.
Nikdo další? Kde jste stavaři mý zlatí :))
Tuner : údajně jsou proti Španělským a Italským křívé .....
Ozzy : to je věc názoru .... vanička je litá,cca 2,5cm vysoká a bude v bílé dlažbě - nebude vidět ..... baterie termostatická - něco jako tohle :
[ Link ]
Kde jste moje věrní rádcové Luční.konik, Dudelina, Tea a další? :))
1. Stačí vynechat na sílu mirelonu - prostě aby tě to překryl sokl. Spáru dlažbu/sokl pak projedeš silikonem. Důležitá věc je opravdu poctivě vyškrabat spáru od spárovačky
2.Dilataci určitě přiznat. V dlažbě silikon do spáry. U toho lina bych to přejel. Sešít se podlaha nechá.
3.viz. výše. Rozhoď si to, ať tě proběhne spára dilatací.
4. Pokud máš odskákaný podlahy na lino/dlažbu, tak dáš pouze hliník ukončovačku pod dlažbu a k tomu dořízneš lino.
5. Jde o to, jak se povedla podlaha. Tím dořezem u podlahy se pojišťuje, že tě nevyjde fošna silikon, nevo 1cm dořez, když to najednou někam uletí. Záleží, jak tě to pak vyjde nahoře. Obecně dořezávat k podlaze, kde to schová silikon.
Správně se osazuje vana na obklad, nicméně 80% se dělá pod obklad, kvůli větší jistotě izolace a skrytí nepřesného pravého úhlu. Vyjde pěknej malej silikon a nemusí se člověk s*át s lištou.
6. Stěrku ano (pravidla viz. Luke), protože už to není žádná palba. Kdyby stála ranec, tak bych u zděné stavby váhal.
7. S vypnutou smyčkou.
8. Za mě klasický řezaný sokl z dlažby. Ale je pohled spíše estetický.

25.01.2013, 13:15 |
Tuner#2 | Upraveno: 2013-01-25 13:15:46
Dudelina: Super, díky moc.
1. Vyškrabat spáru myslíš teda tu u té zdi a tam kde je dilatace a bude silikon že? Je pavda, že se vyškarává i mezi dlaždicema, ale tady asi zvlášť důkladně jestli jsem to tak pochopil správně.
Zbytek jasný v pondělí se du domluvit ještě do firmy co bude dělat lina. Snad jsem vybral dobře pokud náhodou znáš:
[ Link ]

25.01.2013, 13:29 |
Conan | Upraveno: 2013-01-25 13:30:47
5. U mě nejdřív udělali podlahu, pak stěny (všechny stejně vysoké, cca 20cm od stropu končí dlaždičky) a pak teprve dělali obestavbu na vanu. Takže mám dlaždičky i pod vanou.
Viz. fotky:
[ Link ]
Jasný, u vnitřních rohů, kde bude silikon - už jen kvůli tomu, že tam pak pořádně drží.
Dlaždice pod vanou je celkem luxus, přeci jen to je třeba litr navíc :) Nezapomenout na revizní otvor pod vanu :)
Rako je ouplně v pohodě, odrazovat by měli od nejlevnějších španělů a italů, ale někdy je to šarže od šarže.
Crimson: Co jste vrtali za díry? To máš nějaký LED světla? Jinak flexa a kleště to jistí :)
Super, díky moc za reakce pane ;)
trochu OT : ma nekdo vyresenou tv v koupelne, idealne vestvenou?
Diky
Lukaash: Tahle firma to třeba dělá, ale levné to zrovna není:
[ Link ]

25.01.2013, 23:23 |
Lukaash | Upraveno: 2013-01-25 23:25:45
Vim, myslel jsem spis vlastni reseni :-) Zatim je to jen napad, ale v blizke budoucnosti se bude delat koupelna, tak proc ne.
Edit: predstava je podobna teto
[ Link ] , jen by byl box s tv vodotesny.
Pokud to uděláš takhle, tak by taky neměl být žádný problém krom ventilace, ale když poběží třeba jen hodinu co tam budeš, tak myslím no problem.

25.01.2013, 23:42 |
Lukaash | Upraveno: 2013-01-25 23:46:06
Nad ventialci jsem premyslel, ale presne jak pises ... provoz max kolem hodiny a urcite bych volil lcd (snad se nemylim, ze vytvari mene odpadniho tepla :-) ). Jeste vyresit ovladac :-D
Nasel jsem jen toto
[ Link ]
No jak které, některé topí snad víc než plazma, ale pokud to bude do 32" což asi bude, tak to není tak hrozný. DO netuším, nikdy jsem po tom nepátral.
Ano, urcite bych volil 32". No nic, uvidime, jak to dopadne v praxi :-)
Pak se pochlub, rád se podívám. ;)
Jo ještě doporučuju pak hned naimpregnovat spáry. Nestojí to moc a do budoucna je to dobré, co se údržby týče.
Dudelina: Díky za tip. Zeptám se na to v prodejně ;)
Ještě dva dotazy na které mě přivedl projektant:
1. Dlažbu v koupelně napřed prý podlahu 3 - 4mm od stěn a pak teprve obklady s tím, že dole nechat 2 - 3mm kvůli dilataci spáru. Pokud se prý obloží obráceně, tzn. napřed obklad a potom dlažba, tak ta tlačí na obklady a někdy dole popraskají.
2. Co s tou dilatační spárou v obýváku? viz. druhý obrázek ze shora? Prý se to pod linem ukáže i když se to nějak sešije těma nerez páskama :-/
Ahoj, čím by jste vyrovnali křivou zeď před obkládáním? bejvalej majitel byl zřejmě expert na nahazování a já bych to rád dorovnal, sekat se mi to nechce, jedná se spíš o prohlubně, díky
Jak může tlačit dlažba na obklad, když je tam mezera? :) Je to jedno, jen tam prostě musí bejt ta dilatační mezera.
Já bych to nejdřív neřešil. Říznout lino můžeš pak kdykoli.
Mazety: Srovnáš to normal lepidlem. (nevím tedy o jaké nerovnosti se bavíme)
Dudelina: Taky jsem si selským rozumem říkal, když tam nechám mezeru, že to musí být fuk.
OK uvidím co řeknou v parket centru, říznout a dát tam lištu je to poslední ;)
prostě jako kdyby ten dotyčný nepoužíval omítníky, ale stahoval to prknem od oka, někde ta vlna dělá i 1cm, omítka je ještě nepotažená štukem, čili dost drsná aby se na tom ještě něco udrželo:)