Navštíveno 1887x

Nedavno tu byla story s LG plazmou, pak nejaky nehrajici 5+1 bedynky.
Narazil jsem na zajimavej clanek a po zkusenostech a jinejch vypravenkach co jsem cet ruzne po forech, se s nim plne ztotoznuju...
[ Link ] [ Link ]

15.01.2013, 15:06 |
Deliquente | Upraveno: 2013-01-15 15:14:06
U bile techniky to neni nic noveho bohuzel:-(
Kdyz jsem prodaval v elektru tak stala pracka siemens 25000 a funguje dodnes, dnes ji koupim za 12tisic a je zrejme ze se kvalita vytraci diky cene...
Otazka je zdali budu chtit mit za 25 tisic 10let zastaralou pracku nebo si kazdych 5 let koupim novou po 12 ti tisicich. Zde hraje roli technologicky pokrok .
Samozrejme souhlasim s tim,ze rizena zivotnost vyrobku je prasarna nejvetsi.
U elektroniky to bude asi jeste jinak.
uplna normalka,to stejne je dnes s autama....
proste vse se jede aby se neustale prodavalo...zadnej vyrobce nestoji o to,aby sis zesik,pracku,auto atd koupil na 10-15let...
Dokud pro lidi bude hlavním parametrem při koupi "pouze cena" , tak se není čemu divit! Já tedy beru v potaz poměr cena/výkon/výdrž/užitné hodnoty a nemám problém s nějakým předčasným opotřebením atp.
rizena zivotnost si myslim, ze je akorat u spotrebaku -treba u toneru je to evidentni.
u pristroju jako takovych to bude proste jen ojeb kvuli vyrobnim nakladum, bo nejake planovani vydrze jsou:
1. dalsi vydaje na vyvoj
2. nikde nemam jistotu, ze si spotrebitel koupi dalsi masinu zase ode me, spis naopak.
je verejne tajemstvi, ze nektere rady tiskaren Canon v sobe mely/maji kurvitko, ktere po 2-3 letech tiskarnu vypne s chybou Exx, coz je chyba elektroniky a nevyplati se to opravovat.
Pred nejakou dobou jsem narazil na forum, kde se tohle resilo a byly tam desitky lidi, kterym se to stalo v rozsahu 2 let a nejakeho toho mesice...
nevyhnutelný .... bohužel :-(
Canona potvrzuji MP640 barevna inkoustovka...v zivote mi od teto znacky nesmi inkoustovka domu.Jedu HP laserjet a spokojeny
cupra: bingo! takze co z toho Canon ma? (btw otec ma MPcko leta a furt na tom tiskne nejake fotky)
ted jsem koukal na Muze, co ziraji na kozy
[ Link ] a vybavila se mi paralela s dotekem smrti:
> na to umru hned?
>ne, treba az po letech. To je na nem prave zakerne, ze nikdy nevis, za jak dlouho smrt prijde. :-)
Mam MP640 několik let a naprosto v pořádku, stejně tak další dve od Canonu.
Mozna to bude s tim canonem tak,ze casto ji pouzivate.Ja ji pouzival tak jednou mesicne a to sla do kopru po 2 letech a 3 mesicich. I tak by ale mela snad vydrzet at uz ji clovek pouziva casto nebo minimalne. A nejsem v tom sam.
HPLJ 1100 sem mel ,ve sve dobe mi stala 15 000.- makala donedavna,jen ji chybel usb konektor .Pripojeni pres blbe konektory,ktere uz me novejsi pc nemelo :-/

16.01.2013, 08:54 |
AR měl sem na škole canona, nějaký obyč, dva roky týdně tiskl protokoly a různé zprávy a neměl s tím problém, pak sem ho měl ještě chvíli doma a taky fachčil. Jediný problém byl ten že se naplnil zásobnik na odpadový inkoust a podle hlášky to musí opravit/vyčistit v servisu. Tiskárnu sem rozebral, vylil x ml inkoustu ze zásobníknu, pomocí softu udělal reset počítadla a tiskárna vesele tiskla dál, což se nedá říct o dvou hp co jsem měl předtím, kdy se furt ucpávaly trysky, nebo se tam něco sekalo atd...
Canon totiž používá snad nejhorší možnou technologií inkoustové tiskové hlavy (většinou odejde ona při náhodném či malém provozu)

16.01.2013, 09:47 |
AR nevím jak nové ale u té co jsem měl tak neodešla ani jednou za 3 roky což se u hp říct nedá. u canonu jsem akorat měnil náplně a díky tomu jak to bylo řešeno se daly snadno refilovat v domácích podmínkách.

16.01.2013, 09:52 |
hanzz Já si nemyslím, že ta kratší životnost je nějaká konspirace výrobců, jako spíš nevyhnutelný důsledek snižování nákladů.
Tady je jednoduchý popis těch technologií
[ Link ] To AR: Však to koresponduje s tím co jsem psal výše. Tiskl si více a průběžně. Největší problém je v tom, že výrobci posunuli hranici toho, kdy ještě tiskárna může tisknout bez dostatečného přísunu inkoustu. Hlava poté zaschne - v tom lepším případě nebo odejde úplně - v tom horším případě.

16.01.2013, 10:14 |
Daryl (A)
je to spise presne naopak. diky cenovym valkam a orientaci zakaznika primarne na cenu jsou vyrobky navrhovany tak aby vydrzely minimalne ty 2 roky zaruky.proste co nejlevnejsi material atechnologie. oni jsou schopni vyrobit pracku co vydrzi 20-30 let, ale kdo ji koupi ? viz treba Miele. Pracka za 40-50. prvi ceho si vsimnes je material, ze ktereho je vyrobena. uslechtila ocel 1-2 mm silna ... oproti pozinkovanemu papiru pracky za 6.000 kc asi rozdil. A tak je to se vsim ... 50" LED TV za 15.000 ? Kde to asi museli usetrit ? PLANUJTE nakup za 2 roky a 2 mesice ... a mate to 50/50 ze se to vyplni. Soucastky jsou navrzeny, aby vydrzeli minimalne 2 roky ..dal to nikoho nezajima.
paradoxni je, ze i kdyby na cenovce byla rovnou uvedena presna zivotnost v mesicich, tak si myslim, ze to s prodejema nijak zasadne nezahybe, bo zakaznik stejne pujde po te cene.

16.01.2013, 11:22 |
Harryp | Upraveno: 2013-01-16 11:24:04
To Daryl: Je to ještě trochu složitější. 2 roky záruky jako jsou u nás nikde jinde nenajdeš - proto taky mnoho elektroniky je v ČR dražší než na západě. Zrovna v rámci těch tiskáren musí výrobci ve 24m záruce měnit (také to dělají) hlavy zdarma. Naopak jedu s autem v záruce do servisu a tam mě řeknou, že musejí vyměnit čep řízení "že je pojebaný z jízdy nebo našich cest" a hle 99.9% lidi zaplatí nový díl+ práci ... to u těch tiskaček takhle nefunguje.

16.01.2013, 12:55 |
Sau Záruka 2 roky je v celé EU, ne ?
A ináč třeba ta TV može stát taky z části (krom toho ojebání samozřejmě) těch 15 litrů proto, že už sa dávno zaplatila ta továrna kde sa výrábí, ta technolohie nutná k jejímu vývoji, vývoj samotný atd. Což v počátku samozřejmě zaplacené není a proto je daleko dražší.
sau: ono to funguje spis naopak: prodejni cena je dana trhem a od toho se vsechno odviji. takze vyrobni naklady nemaji na konecnou cenu vliv, akorat se ji podrizuji.