Navštíveno 1690x

Lidičky poraďte pls jak osvětlit garáž… máte-li zkušenost.
Je velká (nebo spíše malá) 6x5m2 a je tam jedno okno (večer stejně bezpředmětné).
Uprostřed garáže je „nouzové“ světlo garážových vrat (při používání svítí).
Jedná se o klasickou garáž kde budu občas kutit a mydlit auto,kolo :) žádné komerční využití.
Nepotřebuju operační sál a na detailní práci budu používat přenosnou led trubici.
Dotazy jsou:
• Jaké použít osvětlení ?
• kde umístit ? a kolik ?
• máte někdo nějakou zkušenost s konkrétními typy ?
• LED nebo zářivka ?
Jakékoliv náčrty a rady vítány.
Děkuji.
Konkrétně neporadím, mám starý zářivky, ale za sebe doporučuju si to rozdělit třeba na tři sekce (přední, prostřední, zadní) se třema vypínačema. A pak si rozsvítíš tu část, kterou potřebuješ. Ono světla není nikdy dost, protože pak natíráš něco do bytu apod. a doceníš každou zářivkovou trubici kterou tam máš navíc.

14.01.2013, 13:19 |
vypuk "Ono světla není nikdy dost,..." mi připomělo
[ Link ] :-D
Za me zarivky na bocni steny a rozdelit na ctyri sekce, predni,zadni,leva,prava, vse samostatne ovladany. Tata to ma takhle ve svy dvougarazi a je to k nezaplaceni. Az budu stavet, udelam to stejne.
Na strope ma stejne jak ty svetlo spřažený s garazovyma vratama
Jj na to jsem myslel. Mam pripraveny 4 okruhy.

14.01.2013, 14:53 |
Lubak Jako ostatní mám relativně velkou garáž cca. 9m dlouhou a mám to tedy rozdělené na 3 sekce a dnes bych přidal ještě jednu na každou stěnu a pak zapřemeješlet kde budeš mít nějaký ponk a přímo nad něj také světlo pořádné.
1-male svetlo ke vchodu na cidlo (ktery pouzivas na prichod/odchod)
2-2+2 na strop dopredu/dozadu pod 45st (doplnkove osvetleni, kdyz delas s otevrenou kapotou/kufrem, kde mas stin)
3-co nejvic po obvodu u stropu po 45st, min 2+2 na kazdou stranu, jinak tam bude tma...
davat cokoliv uprostred na strop je imho k nicemu, dela to podstatne mene vyuzitelneho svetla nez jak pisu, vyzkouseno...
díky chlapi za podněty !
Dám to po obvodu 4x1 trubici 58w a vše samostatně zapojitelný.
já sem dělal loni a rozdělil sem to na tři sekce (přední/střední/zadní) po dvou dvoutrubicovejch zářivkách a jednu dvoutrubicovou nad ponkem. A ještě se chystám koupit lampu s pantografem (nebo jak se tomu říká) ke svěráku abych viděl na detaily, když bude potřeba.
Teď je v garáži relativne dobrý světlo, ale samo když něco dělám na autě tak používám i přenosnou lampu.
Ale třeba na práci se dřevem to stačí v pohodě.
[ Link ] Kadel