Včera se zadařilo - test drive STI MY2008 (hatchback). SI drive, 221kW, model TOP (tedy Recaro a velká navi, xenony).
Napřed jsem byl vezem pak jsem se vezl sám. Tohle auto umí hodně. Umí být jednak dost rychlé a úžasné v zatáčkách, ale umí být i civilní a dá se s ním jet naprosto v klidu po běžných cestách. Dovolím si říct, že Mazda 3MPS byla tvrdší a surovější.
Spotřeba dlohodobá 12,4 (N98-100).
Pocitově na mě těch 221kW nepůsobilo tak mocně, jako 191kW v 3MPS (ale to je jistě tím, že jsem si netroufnul STI pořádně šlápnout za krk). Na I mode je to zcela pohodová kárka, na Sport už to je takový menší ďáblík, ale stále takový "hodný".
Hluk od motoru je celkově znatelný, ale přijatelně, chybí mu taková ta lahodná melodie (třeba jako u Focusu RS), ale to může být jen dobře, protože po delší cestě nemusí obtěžovat. Hluk od podvozku je jasně patrnější proti tomu, jak jsem zvyklý ze Spec.B, ale menší, jak z 3MPS.
Provedení. Ehm, tady bych kritizoval. Srovnat mohu s Legacy - a to je, bohužel provedené precizněji. Ne, že by STI byla odfláknutá, to rozhodně ne, ale třebas plasty a jejich slícování - tam bych tedy body ubral.
Kde bych naopak přidal, jsou sedačky Recaro. P a r áááá d a !!! V ničem lepším jsem zatím neseděl. Měl jsem předsudky, že to bude tvrdý a nekomfortní, ovšem opak je pravdou. Vedení netřeba komentovat, ale tvrdost resp. měkkost je akorát na to, aby mi při jízdě nedrkotaly zuby a nechrastily obratle.
Volant nastavitelný v obou osách je pokrok ( :-), takže člověk se usadí dle potřeby pohodlně. Palubovka a přístroje hezky přehledné, ale volil bych asi jiné podsvícení. Trochu zamrzí, že vakuové displeje už nejsou na ukazateli km, jako je tomu u Legacy, ty na mě působí dojmem high-endu, pěkné displeje alias AIWA 770/990 :-) LCD displej mi připomíná VW. Aspoň, že BC je pořádný, ale zase je malý. Navi nehodnotím, ale symboly radia a pod. velmi dobře čitelné a grafika slušná (o třídu lepší, než ve Spec.B).
Motor: po nastartování teplého motoru trvá tak 2-3 vteřiny, než se motor "srovná" do taktu. Je takový hrubý, proti H6 nebe a dudy. Teplá H6 jen přede, zato tato 2,5H4 tiká, cvaká, brumlá...Je to daleko hrubší zvuk, než třebas na Legacy a 2,0R H4, ta je sice taky takový drsnější proti H6, ale STI motor je prostě více slyšet.
Majitel mi předvedl, jak lze najet na dálnici - já to nazývám styl prase hovado bejk a i jnak:-) Prostě ve 3 lidech (byla i moje zvědavá dražší polovička), takže nějaká ta váha byla, na 3 v režímu Sport - jen bylo cítit, jak se nadzvedává vnitří zadní kolo. Hodně emotivní, hodně! Sedí to fakt pekelně dobře a v létě,na teplých letních gumách to musí být přímo famozní. Tak to má být!
Celkový dojem je ale z auta jako celku rozpačitý. Něco je super (jizdní vlatnosti a výkon motoru a podvozku), zpracování má jisté rezervy a pak samosebou provozní náklady, což je ale normální, u sportovního auta alias STI. Jenže já jsem člověk spořivý:-)
Hned ráno jsem byl dnes projet SpecB, abych si srovnal v hlavě dojmy a pojmy. Sice se snažím srovnávat dvě naprosto odlišná auta, ale zdá se, že mi asi SpecB bude stačit. Sice jsem STI vždycky chtěl a nyní ji mám možnost mít za velmi dobrou cenu a s malým nájezdecm asi 32000km, jenže když si dá člověk k sobě pro a proti, tak tak jednoznačné už to není. Vlastnit STI by mě těšilo, prostě je to top model u Subaru a tu značku mám setsakra rád, ale STI je zase o dost rizikovější (myslím tím historii, provozní náklady, náročnější a častější servis, prostě chce to svý). Žena mi říká -kup, já se držím zpátky.
Ale nic, aspoň si mohu škrtnout bod -"jel jsem a řídil STI" :-) A wo tom to je.
kámoš si to pořídil půl roku zpět, taky vybíral super kus snad rok...poslední verzi s kufrem před tím hatchem, nevím, jestli WRX, STI, či co, tuším 220kW, a kdyby nebyl fanda do rallye a do Sub, tak už to dávno nemá, páč ho provoz celkem rujnuje. Chvíli po koupi 40tis za opravu převodovky, pak furt provozní věci a jezdí celkem normálně. Za 10 jezdí vyloženě klobouka na dálky, jakékoliv sešlápnutí,svezení nebo využití potenciálu to posílá na několikanásobky.