Navštíveno 2396x

26.12.2012, 11:13 |
X-sat (M)
Konec roku se blíží... U koho uzavřít stavebko? Díky za tip.
Liska a pravidelny sporeni:-)

26.12.2012, 11:23 |
gizmi Ja mam uz druhe u Reifky:)
A i nějaký benefit by zřejmě šel......:-)
Má to ještě význam? Já se toho letos po mnoha letech zbavil a jsem rád, že mám prachy při ruce. Stavebka sice nejsou špatně úročený, ale jejich význam klesá...
KDyz jsme u toho stavebka.. pristi rok mi konci.... kdyz penize vyberu muzu je pouzit nacokoliv?

26.12.2012, 12:47 |
relax LM: jj můžeš, alespoň já to tak mam (ČMSS)
LukasMatej - akorát bacha na tříměsíční výpovědní lhůtu. I když některé spořitelny jsou tolerantní a umožňují vybrat dřív.

26.12.2012, 19:37 |
X-sat (M)
A jaký názor máte na "stavební spoření pro děti"...?
Je to klasika stavebko/zhodnocení pro děti - spoření na dlouhou dobu.
Mám X desítek klientů, co dětem chtějí spořit prostě do 18ti či více let, nebo prostě než se postaví na vlastní nohy. A pokud se to využije na studium nebo na bydlení nebo na auto, je to jedno.
AllInOne: v posledním příspěvku jsi mluvil o čem? O stavebním spoření?
Mám také dítě a zvažuju, jaké spoření pro něj nebo spíš kde spořit aby po letech měl našetřené nějaké peníze. Nemá ani půl roku, ale říkám si čím dřív budu spořit pro tím líp.
Jinak co říkáte na spořící účty kam měsíčně vkládáte nějakou hotovost, libovlnou dle potřeby a úrok je víc než u Stavebního spoření. Napříkald spořící účet u Creditas, má zhodnocení 3,5%
Ja mladymu posilam mesicne litr na sporici ucet u oberbank, je mu 10mesicu, urok 1,25% coz je sice smesny, ale je to ucet vedenej na nej a dokud tam budou takhle smesny castky tak jsou procenta uroku uplne jedno.
Na creditas bacha, je to nejaka zalozna nebo co, pro majitele jsme kdysi neco delali, hodne dobre si procti podminky. Oni maj sice dobry uroky, ale brutalni vypovedni lhuty.
jj, je to družstevní záložna, ale kolega říkal, že nemám mít strach, oni taky maj pojištěný vklady a jsou krytý stejně jako banky. Výpovědní lhůta u toho co jsem se díval spořící účet je 3 roky, ale já jako minimálně ty tři roky tam chci nechat peníze pěkně úročit. Můžeš tam měsíčně vkládat libovolnou částku, s úrokama můžeš nakládat jak chceš a 1x můžeš vybrat max.30% naspořené částky.
Jak říkám, prvně jsem chtěl stavebko, ale nyní bych asi zřídil spořící účet, např. u Creditas.
Luke_288: kolik mu vkládáš měsíčně a na kolik let jestli se můžu zeptat?
už to vidím, měsíčně litr.
Mluvím o stavebku. Tady máš pevně danej úrok po celou dobu (pokud neměníš v průběhu tarify atd)
Člověk musí sám nejlíp vědět, kdy ty peníze chce vybírat. Protože pokud je to nějaký spořící účet, na který může kdykoli v případě menší nouze sáhnout, tak to je blbý (zkušenosti klientů)
Nejde o pojisteni vkladu, to maji vsichni stejny a je to snad ze zakona dany.
Vypovedni lhutou mam na mysli jak dlouho pred vyberem resp zruseni uctu o to vlastni zruseni musis pozadat a jestli to je 3r, tak je to spis asi terminovanej ucet.
Allinone: to je asi o osobni odpovednosti kazdeho soudruha, pokud nekdo neni natolik silnej aby pri kazdy krizi sahal na penize detem, tak je lepsi mit penize blokovany.
Nicmene priznavam, ze i ja posilhavam po nejakym doplnkovym produktu napr to stavebko pro malyho
Btw jaky jsou podminky toho uroceni stavebka? Mlada ho ma, urok hezkej ale je to omezeny snad 2tis kc rocne- jak to funguje?
Je to luku jak píšeš, přesně.
Pokud víš, že budeš fakt spořit dlouhodobě, pravidelně, tak to stavebko je lepší jak běžný spořící účty, pač tam za 2 roky může být 1/2 zhodnocení co dnes, u SS ne (beru úrok).
A nebo to sypat pravidelně do pod.fondů, do nějakýho smíšeňáku.
Ve zkratce (beru Lišku)
Ideálně naspořit 20tis za rok - 2000kc podpora
2 možnosti:
1) spoříš hala bala, začínáš na 1,5%, po 6ti letech ti dopočítaj 0,5%
2) spoříš pravidelně měsíčně a nebo dopředu, po 6ti letech máš 2,5% a po 9ti 3,15%.
Banka te proste odmeni za to, ze sporis pravidelne.
A to co das v tom roce nad 20tis, na to ti da banka 5% z teto castky bonus, max.vsak 1000kc - toto je po dobu 5ti let:-)
Porad nerozumim jedny veci- kdyz budu rocne posilat 20tis tak po 15ti letech je tam 300tis. Tech 3,15% se pak pocita vzdy ze sumy na tom uctu, tzn 3,15% z tech cca 300tis plus jeste nejaka statni podpora? Nebo je to omezeny 3,15% ale v sume ten urok bude max 2tis rocne?
Ano, 3,15 ze salda, tzn. to co je na tom účtu plus státní podpora.
Aha, to jsem nevedel, diky za osvetu
Je to z Creditasu :
"Výpovědní lhůta 36 měsíců
Vše co naspoříte, budete mít k dispozici za 3 roky. Peníze uložené na spořicím účtu jsou vázané a kromě výše uvedených případů s nimi není možné manipulovat
Vybrání celé naspořené částky je podmíněné sjednáním tzv. výpovědi. Výpovědí určíte datum za 36 měsíců, od kterého budete moci po dobu 14 dnů vybírat z účtu bez jakýchkoliv omezení"
To jsou asi špatné podmínky, že? U SS je výpovědní lhůta tři měsíce jak už tu někdo psal. Ale u tohohle je to 3roky. Rozumím tomu dobře?
Jinak prvotní dotaz měl X-sat, ptal se na založení SS do konce roku. Mám pocit, že to funguje tak, že do konce roku tam ted na SS novou smlouvu dáš min. 20 000kč a připíše se ti státní podpora za tento rok, je to tak, že?

27.12.2012, 12:33 |
Luke_288 | Upraveno: 2012-12-27 12:34:43
Podle me klasickej terminak a presne ty naprd podminky o kterych jsem psal. Sice zajimavej urok, ale v podstate uz pri zalozeni uctu muzes rovnou podat zadost o vypoved aby sis za ty 3r mohl penize vybrat.
Jak to bude se stavebkem na pristi rok? Meni se podminky, urok, statni podpora? Tusi nekdo?
Nemění se nic.
Pokud člověk chce do konce roku ještě založit, tak už tak tak stíhá, pač není moc času na platbu.
Jinak 20 00 Kč plus něco za založení smlouvy.
Luke: ano je to tak, při založení účtu si v podstatě můžu požádat rovnou o výpovědní lhůtu, ale zase si říkám, proč ne.
Má někdo ze zdejších zkušenosti s Creditas? Pořád mě láká to vysoké zhodnocení 3,5%
Zalezi taky o kolik jde penez. Pokud o desitky tisic pak je podle me uplne jedno jestli 3,5% a 3r fix nebo 2,5% a mit penize hned napr Zuno. Tyhle vyse uroku bych resil az od milionu vejs.

07.01.2013, 13:46 |
Elko Za sebe doporučuju klasiku u ČMSS (
[ Link ] )