Navštíveno 10261x

Snad není poslední dobou závod, který by neskončil tragicky :(
Sport je to divácky velmi atraktivní, ale... Asi by se měly být přísnější regule z hlediska zajištění bezpečnosti.

10.11.2012, 15:29 |
Sau Akorát sem s tama přišel. Teda byl sem na té městské v Brodě a ne tam kde sa to stalo, na Lopeníku. Je to průser, co k tomu dodat. Nevím jak sa to stalo tam, kde stáli ludé ale když sem viděl ty některé sebevrahy aj v tom městě, vůbec ma to, bohužel, nepřekvapuje :(
Je to tragedie :-( A navic je jeste v tom dite 8 let,ktere defakto spoleha na rodice :-(
Já jsem zastáncem individuální zodpovědnosti, divák musí selským rozumem poznat, kde stát, aby nebyl v ohrožení. Ale když na to doplatí i dítě... asi by měly být nějaké důraznější kontroly a regulace, protože třeba to někdo nemusí odhadnout... navíc jestli se auto odrazí od sloupu nebo plotu a letí dalších třicet metrů, tak to by se asi nedalo stát nakonec nikde. Nevím, no. Subjektivně mi přijde, že je těch nehod v posledních letech docela dost.

10.11.2012, 18:25 |
Rudi Mě ani nepřijde, že by jich bylo moc, spíš se to tolik nemedializovalo. Dřív bylo dost smrťáků i na tuning srazech, teď to přišlo sem. Neviděl sem, tak nevim, ale ve valný většině si za to ty lidi můžou sami...
Nj, ale jestli říkají, že to auto letělo 120 metrů, přitom podle svědků se nejezdilo nijak extra rychle... to je pak asi nebezpečná zóna hodně velká a i zodpovědný člověk to může nevinně odnést.

10.11.2012, 20:11 |
motyc Byl jsem tam...ty děcka tam neměli co dělat za tím horizontem, já bych si tam nikdy nestoupl...Bohužel se už stalo :(

10.11.2012, 20:15 |
ps Byl jsem zrovna na chirurgii, když tam záchranka přivezla mladého kluka. Měl něco s nohou a hned ho vezli na sál.
To jsem tam měl jet taky...
JJ je to blbý, ale jak někdo psal nahoře. Nehody byli ale ted se to sleduje a hned se na to upozoňuje, protože je to mediálně zajímavé. (aspon mám ten pocit. pár let zpátky se takhle řešily malé sportovní letadla , kde se dělalo halo z ničeho). A taky ty auta jezdí možná rychleji než v době škody 120 atd. a přece jen na těch volných závodech nejsou všichni jezdci profíci ale maj to jen koníček a někde to neodhadnou.

10.11.2012, 21:19 |
Tuner#2 | Upraveno: 2012-11-10 21:21:27
Letos je to fakt moc špatný, moc. Takový smrťáků jak u nás, tak ve světě už dlouhá leta nebylo a to ten sport miluju a sleduju už od dětství :-/
Vidím dvě jasné proč se tak děje.
1. Lidi nechápou kinetiku auta a na akcích mě zůstává rozum stát kam si dokážou stoupnout a ještě pošlou pořadatele do prdele. Neuvěřitelná debilta a arogance vůči pořadatelům a fyzice auta mezi lidma. Takže rozhodně si za to může každej sám...
2. Auta se strašně zrychlila. Ale není to výkonu (však dneska taková Škoda 120 (respektive 130LR) dokáže porážet eNkové dvoulitry) je to jen a jen o gumách. V době, kdy jezdila 130LR tak měla ten samý výkon co dnes, ale dneska jsou jednou tak rychlý, protože dnešní směsi lepí neskutečně a tak se z pomalých zatáček staly rychlé a z těch rychlých se stal hazadr ve stylu buď to vyjde a nebo ne. Stačí menší nerovnost, naject zatáčku o pár centimentrů jinde, něco auto nakopne a je hotovo... Nad gumama se už zamejšlí i FIA tak uvidíme co vymyslí.
Já bych přidal ještě třetí bod a to je riskování jezdců. Sleduju tenhle sport vyloženě okrajově, ale už několikrát jsem četl výpovědi ostatních jezdců ve smyslu "on byl mladý, nevyježděný, zbytečně riskoval". V tomhle sportu se prostě může stát, že touha po ušetření dvou sekund může mít smrtící následky.

10.11.2012, 21:37 |
Tuner#2 | Upraveno: 2012-11-10 21:37:56
Mr.Scully: Blbost, blbost, blbost... Tohle řekl jeden jezdec, kterého moc nemusím po nehodě Kopáčka:
[ Link ] a ejhle tohle se mu stalo za pár týdnu. Sám usmrtil diváka...
[ Link ] Když se podíváš na jakýkoliv dokument o rallye, tak dřívější nasazení bylo stejné, neli mnohdy větší, protože testy byli delší. V tom bych to neviděl, hlavní problém je v tom co píšu.
Riskovani? Tyhle souteze se snad nekdy jezdily na jistotu? Blbost. Je fakt, ze dneska se i "horsi" jezdci dostavaji k prvotridnim autum, takze to muze byt nad jejich moznosti, to je fakt. Spis jde ale o to, ze pri kazdym takovymhle pruseru se nakonec zjisti, ze divaci stali v zakazane zone. Takze pravidla tu jsou a zase jsme u lidske blbosti.
jeden odborny komentar:
Tomio Okamura · Toto se líbí 39.157 lidem
Přibližně před hodinou ·
Je mi hrozně smutno z toho, co se dnes stalo na Lopeníku - čtyři nevinné dívky zemřely při rallye, když byli před domem. Lopeník je v mém senátním obvodě, malá obec se stovkou obyvatel, velmi dobře to tam znám, mám tam přátele, znám přesně i ten úsek, kde se tragedie stala. Již jsem přes starostu, který je mým přítelem, nabídl rodině pomoc. Dnes v poledne jsem byl náhodou u startu této rallye v Uherském Brodě a divil jsem jak stará auta se rallye účastní. Opravdu je nutné povolovat závody takovými auty s amatérskými řidiči na běžné komunikaci v obydlených oblastech?
Ten se v politice neztrati.
kozlustechnykus: Taky jeden stržený médii? Všechna poslední smrtelná zranění lidí byla vždy mimo zakázaný prostor, což je mimochodem taky jedna z věcí na sálodlouhou diskuzi.
Proffesor_W: Ach jo, proč do toho vždy musí kecat lidi, co snad ani nejeli kolem vlakem? Bože můj jdu raději spát než číst takové hnoje...
Tuner#2 Vazne? Fakt mam dojem, ze sem pokazde cetl, ze lidi se nacpali nekam, kde nemeli co delat.
Jako pravda je ze zrovna nedavno bylo nejaky rallye, kde jel nejakej 18ti letej kluk s evem, mel nejakyho zkusenyho spolujezdce. Nevzpomenu si na jmeno ale fakt sem se docela divil a rikal si ze tak mladej kluk a uz za volantem plnyho Eva 9, nevim no.

11.11.2012, 02:49 |
vypuk Klidně i 15 letecho, ale musí to mít v hlavě v pořádku!

11.11.2012, 08:46 |
sprath | Upraveno: 2012-11-11 08:53:06
Lidi, chce to zdravej rozum a vzpomínat i na to zlé co bylo v minulosti. Podívejte se na stará videa z rally, když jezdila eska, integraly, stratosy a podobně. Auta prolétala hrozny diváků neskutečnou rychlostí a navíc měla proti dnešním rally vozům dvou i trojnásobek výkonu. To byly zlaté časy rally. Zemřelo tehdy mnoho diváků i závodníků. A rally se nezrušila, jak by si dnes někteří populisté přáli. Ano zpřísnila se pravidla pro všechny, ale zkoušeli jste někdy na závodech někoho upozornit žE stojí tam kde nemá? Pošle vás i s pořadatelem do ....
Další rozšiřování bezpečných zón bych viděl jako pokus o sterilitu rally sportu, která jen uskodí nám všem. Snad by pomohlo zvýšení pravomoci poradatelům, aby mohli neukazněného diváka vypráskat od trati bičem. Dnes na něJ bohužel může jen mluvit. Čímkoliv jiným si totiž koleduje o trestní stíháni. Je to jen o lidech, tohle zádné zákazy nevyřeší.

11.11.2012, 09:26 |
Tuner#2 | Upraveno: 2012-11-11 09:27:02
kozlustechnikus: To že stáli, kde neměli co dělat je jasné, když jsou mrtví, ale zakázaná zóna to nebyla ať už šlo o mrtvého v případě Kopáčka a nebo tady o ty mrtvé - nicméně za to nemůže pořadatel. Pásky se netahají podél celé RZ, to není technicky možné a když si někdo pod skok s horizontu stoupne před hradbu jen pár metrů od silnice, tak jaký asi tak může být výsledek? Tohle prostě je o lidech (v případě dětí o rodičích).
sprath: Skupina B byla zakázána právě pro mnoho mrtvých, ale dnešní auta jsou díky gumám v určitých úsecích ještě rychlejší a nevyzpitatelnější.

11.11.2012, 10:09 |
crestik | Upraveno: 2012-11-11 10:18:42
T2: Ten třetí bod od Scullyho blbost není, i kdybys to zopakoval ještě i po 4té :-)
Já mám zas info taky od jednoho drivera rallye, že už se moc nenosí ten dlouholetý vývoj zkušeností, kdy se od trojkolky jde přes motokáry, slabší kateorie až po ty nejvyšší. A získat licenci taky moc problém není :-/
S pořadatelama je to dvoustranné, kolikrát je lidi neposlechnou, ale kolikrát je jeden člověk na kilometr (když neseženu lidi, tak to rači odpískám), kolikrát jsem se byl podívat, a 15-20ti letý boreček sedí v plastové židli bez trička, vestu omotanou přes ruku, nebo někde, občas jen na někoho zařve, aby byl důležitý apod. Když to půjde do extrému, vždycky za to můžou pořadatelé, pokud budou mít dobře vytyčené zakázané prostory. Pokud se někdo objeví, kde nemá být, neposlechne pořadatele, podle mě by neměl být problém zavolat nějaké vyšší vedení nebo PCR, udělá se to jednou, dvakrát a lidi už tam nepolezou.
Já si hlavně myslím, že jakákoliv smrt v jakémkoliv sportu je námět k zamyšlení (pokud to tedy není jen smrt závodníka, protože to je pak obvykle jeho risk) a radši se budu dívat na sport, kde pojedou všichni o 40km/h míň a relativně bezpečně, než aby jeli na hranici rizika a byla třeba 1% šance na smrtelný úraz někoho, jehož jediné provinění je, že šel kolem. Sport má být radost a hranice rizika pro diváky musí být vždycky minimální.
Je to blby a dost smutny, uvidime co rekne vysetrovani, ale na 100% tomu nepujde zabranit nikdy. Lidi si fakt nejspis rikaji, ze se nic po*srat nemuze a pak jsou prekvapeni.
Jinak Tv Noha zas rozjela hon na carodejnice, Titelbach mluvil o historii te posadky a o tom, ze nikdy nic nevyhrali a taky ze letos zatim zadnej podnik nejeli. Koranteg zase ve stylu Moravce utocil na mluvciho asociace stylem "mame se tedy pripravit na to, ze lide budou umirat i nadale..?!?"..hnus tohle.
jj a masivni titulek : RALLYE SMRTI: ZEMRELI CTYRI LIDE

11.11.2012, 13:34 |
Sau Můj osobní názor na řešení nehod je jednak zpomalení dnešních sůtěží. Nemyslím omezovat výkony aut ale jednotlivé RZ. Nevím jak ostatní, ale ma třeba daleko víc berů a zajímajů technické pasáže při závodě, kde sa jede sice vcelku pomalu, ale pořád x-krát rychlej než sa na tom daném místě jezdí za běžného provozu a to mne přijde atraktivní. A ne pasáže kde auto jede řekněme 150 za hodinu.
A pak taky dostatečné zkušenosti řidičů. Nikdy nikomu neuvěřím že když sedne třeba 20 lety kluk do dvůlitrového áčka, že ho v pohodě zvládne. Teda určitě sa někdo takový někdy najde, ale pravidlem bych to mezi jezdcama rally určitě nenazýval. Podle ma by měly byt kategorie odstupňované podle odježděných let a řidič by musel odjezdit před vstupem do určitě kategorie najprv určité nižší.
Samozřejmě by nic z toho nehody nevymítilo, ale su přesvědčený že by je to dokázalo eliminovat.
Sau - pod tohle bych se podepsal. Aneb vjet ve 180 kmh na horizont, skočit si a "snad to nějak dopadne" není nic moc, lepší by byly pomalejší technické pasáže se zatáčkami, kde by se projevila víc zkušenost a schopnost jezdce. Ale asi by se pak namítalo, že to není tak atraktivní, nevím...
Prome jsou rozhodne atraktivnejsi zatacky nez kilometr rovnej usek, kde mu motor mlati doomezovace a jinak nic.

11.11.2012, 18:22 |
Nora vyteklá brzdovka se neprokázala, na onboardu z auta před nehodou tam ještě nestáli...
A jeden přihlížející z toho hloučku byl pořadatel...
Nehodu při rallye způsobil vítr, nemohli jsme to ovlivnit, řekl řidič:
[ Link ]

11.11.2012, 19:28 |
Sau Pokud by ta nehoda měla proběhnůt tak jak ukazovali v té simulaci ve zprávách na Primě tak si nemožu pomoct ale přijde mně to jako sebevražda a ne neštěstí.
Docela síla tohle: "Nezabezpečili nic, žádnou ochranu. Tam nebyla ani páska natáhlá, nic. Akorát tam měli nalepené papírky zakázaný prostor, to je všechno". :(
No, určitě bych pustil svoje děti za ceduli zakazáný prostor, za horizont co se jezdí na plno... :/ Teď už je na všechno pozdě.

11.11.2012, 20:43 |
Nora mr.brain: tak snad v tolika letech by mohli být svéprávní, ne?
crestik: Nesmysl viz. pan mistr Tlustak, který měl stejný keci na maldý a za pár týdnu zail při nehodě diváka ve světě...
Sau: Zpomalení jsem tady už navrhoval v bodě dva, to je jediné rozumné. Přibude smyků, krizovek, ale vše bude v daleko menších rychlostech stejně jako dřív.
Kotass: Já věděl proč makat na baráku do osmi a přijet až po zpávách. Byl bych akorát vytočenej a nasranej!
Jinak ať auto rozhodilo co ho rozhodilo, stoupnout si pod horizont z kopce dolů kde je pár metrů trávník a pak plot, to už je fakt vrchol debility navíc podpořený tím, že tam rodiče pustí děti bez dozoru :-/
BTW na plotu byl zakázaný prostor a auto před osudnou srážkou tam níkdo nebyl!!! Jak teda tomu chcete zabránit, když tam diváci přijdou v průběhu a stoupnou si před plot místo toho aby zůstali doma na zahradě? Mohli mít max. podlitiny, ale bejt tady :-/ Je mě líto co teď prožívá rodina, ale házet to na ostatní a na rallye sport tohle rozhodně nejde...
Nora: to bylo myšleno tak, že když někdo není schopný pochopit co znamená "zakázaný prostor" v místě, kde ta auta zrovna pomalu nejezdí, by se neměl divit, když se něco takového stane, bohužel.
T2: zpomalení ano, ale jak? retardéry možná, problém je ten, že 200 m před ním i za ním už to zas jede 150 km/h+, takže toto jedině na rizikových místech, ale to už dneska schvaluje AJR (otázka je nakolik s ohledem na bezpečnost diváků, ale to má apriory řešit pořadatel a ne jezdci).
mr.brain: Zpomalení a to dost zásadní by bylo díky gumám jak jsem tady už psal. Sám vím jaký jiný svět je na semislickách proti běžným a stejný skok je na závodní ohřátou gumu.
Jinak tohle je fotka ze světa teď o víkendu. Co by na tohle asi tak lidi říkali u nás? Přečetl jsem si pár diskuzí a chce se mě ZVRACET. To je tak, když národu čutálistů a hokejistů dáte demokratické právo vyjadřovat se k rallye :-/ Smutné je, že 99% těch lidí se vyjadřuje, jen když se někdo stane...

[ Link ] tady je odkaz na video, kde je jasně vidět natažená páska + místo (u sloupu a dřeva) kde dívky stály (čas cca 0,41 s do konce videa), nevím, co už víc měli udělat... tohle je běžné zabezpečení všude na jiných soutěžích :/
T2: a jo, pravdu díš, jen jsem nevěděl, žes to psal Ty...
No já si úplně nemyslím, že by člověk musel bejt expert na rallye, aby řekl, že je kurevsky špatně, že zemřou čtyři lidi, protože nějakýmu jezdci to "fouklo". Až příště na dálnici dostanu smyk a rozmlátím čtyři okolní auta, tak si taky budu do televize stěžovat, že to fouklo, že si ostatní měli rozumně nechávat větší odstup a že tudíž vůbec nemám špatný svědomí.
U tý malý holky je to jasný (chyběl dozor), ale nevím, jestli mají na osmnáctiletý holky dohlížet rodiče nebo jestli se považuje za automatické, že holka v osmnácti ví, co může udělat letící auto. Já myslím, že to netuší ani hodně dospělých. Vy řeknete "vlezla za bílou pásku, může si za to jasně sama", ale já si nejsem jist, jestli je nějaká bílá páska dostatečné varování před hranicí života a smrti.
Mně je jasný, že zastánce toho sportu má jiný názor než někdo, koho to nezajímá. Není to výčitka vůči tomu sportu jako takovému. Jen dotaz, jestli se opravdu dělá maximum pro to, aby to neodnesl někdo nevinný. Asi žádný jiný sport není tak nebezpečný pro lidi kolem, nebo mě aspoň teď narychlo nenapadá.

12.11.2012, 00:15 |
Tuner#2 | Upraveno: 2012-11-12 00:17:33
Mr.Scully: Ach jo...
BTW jak chceš zabránit tomu, aby na RZ v délce dejme tomu 10km nikdo nevlezl tam kam nemá? Nebyla tam páska, byl tam zakázaný prostor. Ten se většinou lepí už den do předu, neříkej, že to Ti rodiče nečetli. Četli, když si stěžují, že tam byli jen ty cedulky. Před zahájením RZ trať projede bezpečák, když vidí někoho nevhodně, řeší to. Pak odstarujou ostrá auta a auto před neštěstím natočí místo a nikdo tam není. Uběhne minuta, místní omladina se rozhodne, že se jde podívat a je vymalováno...
Jak by jsi tomu chtěl zabránit? Elektický ohradník jako na krávy/ovce podél celé RZ?
Tohle je konečně článek, pod který se podepíšu:
[ Link ]
pri pohledu na statistiku navstevnosti v. poctu usmrcenych divaku pri zavodech Nascar v USA se neubranim pocitu, ze jsme ponekud pozadu v mysleni...
jasne, nekdo namitne, ze je to zavodeni o nicem, ze jezdi dokola a pod...
nicmene je to velmi bezpecne, organizacne bezproblemu zvladnutelne, komercne uspesne (jezdci/teamy mohou dal soutezit, maji penize, nemuseji podnikat v LTO, arealy se mohou rekonstruovat...), velmi prehledne pro divaky (poradi na obrazovkach, vidi cely zavodni okruh, mohou odejit na zachod aniz by o neco extra prisli), relativne bezpecne i pro jezdce (samo obcas nekdo umre, ale i proto tam lidi chodi, ze?)...
takze za me rikam proc ne, klidne tenhle amatersky (je uplne jedno, jestli je to amaterska nebo profi rallye, oboji jsou stejne amaterske, protoze spolehaji na ukaznenost divaku, spolehlivost auta, dokonaleho jezdce...) typ rallye zmenit na typ ala Sosnova, kde sance, ze rodince zustane vzpominka na deti nekde na krchove, je celkem miziva...
12.11.2012, 00:16 | Tuner#2
s tím se neda nesouhlasit.

12.11.2012, 08:09 |
Nora Cervine ty něco bereš? To tady srovnáváš krasobruslení s hokejem!

12.11.2012, 08:11 |
Kamil jako Tuner#2 a H-Honza
jo jo, je to jako srovnat plochou drahu s isle of man TT...
Pravdu ma v tom, ze na Sosnovou chodim s ctyřletym prckem, a taky si to uzijem, v bezpeci a pohodli tribuny - na rallye chodim sam, zatim bych ho tam ani nahodou nevzal.
H-Honza - nj, ale tady nemluvíme o tom, že někdo ty děti někam vzal, naopak. Ty děti byly místní a prostě přišly těch pár metrů z domova. Tohle je prostě telecí věk - já říkám, že v osmnácti to nebezpečí může v pohodě podcenit a smrt je za to hodně krutý trest. Tohle není chození po železniční trati se sluchátkama na uších, tohle je JEN stání v prostoru, kde to zdánlivě (z jejich pohledu!) nevypadá nebezpečně. Ty tratě, co vedou přes vesnice, prostě tohle nebezpečí přinášejí a ne úplně malý. Ale netuším, co s tím.
Teď jsem si přečetl vyjádření pořadatele, že "bezpečnost je nadřazena soukromému vlastnictví" a "lidi by neměli chodit na svoji zahradu během závodu". WTF??? Organizace soukromého závodu omezuje právo člověka dělat si na svém pozemku co chce??? To mi přijde hodně ujeté. To je jako kdyby za mnou přišel pořadatel soutěže ve střelbě a říkal: "Hele, nedaleko budeme pořádat soutěž, občas to těm mlaďasům ujede, může se stát, že ti prostřelí okno, tak nechoď v pátek a sobotu do obýváku, ať se ti nic nestane."

12.11.2012, 10:34 |
Nora Mr.Scully: tohle nebyla soukromá akce, ale veřejná, byli pozváni diváci. Akce byla ohlášena, pořadatel udělal nezbytné pro obeznámení veřejnosti i místních. Stejným místem se jela už po čtvrté. Dvě holky byly místní, dvě přijely na závody z jiné vesnice. S těma holkama stál na stejném místě i jeden z pořadatelů.
Když se v lese pořádá hon, taky jdeš na hříbky???

12.11.2012, 10:48 |
Tuner#2 | Upraveno: 2012-11-12 10:49:14
Souhlasím s tím, že v čerstvých 18ti nemá člověk o životě a věcech moc přehled, navíc prakticky neexistuje pud sebezáchovy. Ale to se snad vrátíme k páře, když kluci lezou přes vlaky a upálí je elektrika, to snad oplotíme všechny rybníky aby tam náhodou někdo neskočil a nebyl ohrnutej/mrtvej? V okolí kde stavím jsou tři rybníky, párkrát do roka mají střílení na ptactvo, tak holt nejdem na procházku s koněm a raději jí zavřem do stáje aby trpěla co nejméně...
CervinVega: Co to s Tebou černoši provedli? :-O Stejně jako Nora...
ad hribky: jako kdyz ti v tvojem soukromem lese poradaji hon?
myslim, ze se muzu prohlasit za petrolhead a rallye mam rad, nicmene to co vidim v CR mi prijde jako "The total amater brutus hazard rikam si o pru_er rallye" a nez tohle, radsi krouzeni po ovale a sedet na tribune za betonovou zdi .-)

12.11.2012, 11:25 |
Nora Cervine máš pravdu, ono je problém půl hoďky dávat bacha, nebo sedět doma na prdeli, když mě to nezajímá..
Na BMW fóru to řešíme taky a někdo tam napsal názor, že v ČR jsou tratě stavěné tak, že každej dvacetiletej trouba dosahuje vyšších rychlostních průměrů než Loeb na WRC. Může to tak být? Že se tratě staví tak, že jsou riskantní a jde víc o rychlost než o techniku jízdy? Jde mi o porovnání se zahraničím.
No, že by tam jezdilo nějak větší množství dvacetiletých troubů bych nepřeháněl :) Ale to, že u nás jsou RZ obecně rychlé a průměry nad 100 km/h jsou běžnou věcí je pravda... Ovlivňují to minimálně dva faktory: 1. dřív se jezdilo na různých rozbitých spojovačkách s nekvalitním povrchem, protože spojovačky se časem staly silnicemi III. tříd s vyšší hustotou provozu, tak se položil nový asfalt a kromě toho, že podvozek auta míň trpí, tak se to i zrychlilo
a za 2. obce, kteří primárně schvalují a udělají povolení k zvlášnímu užívání komunikace nedovolí užití technického úseku části komunikace nebo na poslední chvíli změní stanovisko a musí se všechno předělávat případně rušit RZ a měnit časový harmonogram. Technických úseků je spousta, na nějakých soutěžích jich je opravdu hodně, ale místní samosprávy nedovolí jejich užití. Pak jsou zas soutěže, kde těchto úseků je minimum a jejich užití je možné...
Jinak tratě se určitě nestaví tak, aby to bylo riskantní a jezdilo se tam v omezovači, to se hodně snaží eliminovat. Ale pokud vezmu ten první bod a aplikuju ho na RZ Malonty na Rallye Český Krumlov, tak na téhle RZ je už z poloviny položený nový a kvalitní povrch a tam kde se dřív rychle ani moc jet nedalo kvůli odskakování a případnému defektu, se prostě ta palba 150 km/h+ jede - na exponovaných místech je to řešeno retardéry, ale to je zpomalení na 200 m a pak zas na plno.
nejhrosi je ze ted se tyden nebude delat nic jinyho nez v mediich propirat a hnipat se do vseho moznyho, skandaly, krev, mrtvy, pirati, zakazy, prikazy, mrtvoly, zmrzaceni, ...
[ Link ] zprava vypovidajici o uplnym hovne, mne je uplne jasny ze tam neporadaji maskarni plesy na oslavu :-/
..je smutný,co všechno u nás lidi o rally vědí..mimo jiné taky díky N@vě a spol..kterou zajímá rally jenom když se něco stane.

Ja bych vypustil koupaliste, zrusil rybniky, zakazal parasutismus, zakazal vlaky, letadla, lode a autobusy. Pak bych zabil vsechny vojaky, zavrel vsechny myslivce, zrusil vsechny hory, snih a led. Taky bych vyvezl pryc z republiky vsechen alkohol. A TO JE KURVA JENOM ZACATEK! VOLTE MNE!

12.11.2012, 17:24 |
Rudi Banda debilů je to viz ty diskuse, nejlepší na tom ale je, že už se nikdo nekoukne na ty novinářský hovada a doslova hyeny, který otravujou a trápěj ty rodiny zemřelejch, nutěj je do rozhovorů, fotěj je, dočasný pomníky, přáníčka apod., to je přece naprosto v pořádku!
A všichni tito lidé mají stejné volební právo... Achjo :( Bude to přesně jak říkal Sokrates...ono to už tak je, začíná se to dekadentně projevovat jako v Řecku a Římě.
Já bych při vstupu na jakoukoliv RZ nechával podepisovat prohlášení, že jsem si vědom, že se může něco stát a jdu se dívat na svou zodpovědnost...Chodím na rally dlouho a často se stává, že je ani né v půlce zrušená kvůli podobným nehodám, bohužel....Ale stejně chodit budu, protože ta vůně benzínu a adrenalin, to není nikde jinde k vidění! Rally a závody do vrchu mě nikdy neomrzí :-)
Dave: to dost tezko, kdyz se tam da prijit kudykoliv :(
tak holt vybírat vstup jak třeba na barumce a zaplatit více pořadatelů, jinak to nepůjde, pokud to chce pokračovat...
Konečně rozuměnšjí článek i v podobě TV ho*na...
[ Link ] Jinak celkem zde nepobírám jednoho člena, asi nějaké woodoo :-/
Nj, lidi maji v palicich nasrano.

12.11.2012, 21:48 |
JP Jedinej problém podle mě je, že má tohle "koukání na autíčka" u většiny lidí nesmyslně bezpečnou pověst. Jako pardon, ale každej svéprávnej člověk si snad domyslí, že když někde jezděj auta 150km/h poblíž hranice možností (protože závoděj), tak se musí vcelku běžně stát, že to někomu nevyjde. Jsou samozřejmě místa kde je pravděpodobnější že mě jako diváka sundá auto, ale myslim že úplně bezpečný místo neni v okolí trati prakticky žádný, maximálně za nějakym hodně silnym stromem nebo pořádnym šutrem. Já nejsem nějak posedlej osobní bezpečností a auta mam hrozně rád, ale prostě bych si v životě nestoupnul někam na volnou louku/pole pár metrů od silnice po který jezděj závodní auta a v životě bych tam nepustil svoje děti kdyby to bylo v mojí moci. Nikdo se nediví když se někdo zabije při nějakym adrenalinovym sportu, ale že zařve pár lidí ročně při tomhle překvapuje tolik lidí, já fakt nechápu proč... Neřikám že neni prostor pro zlepšení bezpečnosti, ale spíš mi skoro i přijde, že na to o co jde je těch mrtvejch překvapivě málo (při vší úctě k obětem). Lidi se pod vlivem médií děsej pirátů silnic, svírá se jim prdel strachy z každýho kdo jede vedle nich v běžnym provozu 10km/h nad limit a pak se jdou pěšky zcela nechráněný koukat z pár metrů na autíčka co jedou na stejnym místě o 50km/h víc než ten pirát, to mi hlava nebere...

12.11.2012, 21:54 |
Kamil | Upraveno: 2012-11-12 21:55:07
JP - protože je spousta idiotů, kteří si nějaký nebezpečí vůbec neuvědomují, možnost smrti nepřipouští a jak je v ČR zvykem jakýkoliv zákaz ignorují nebo porušují, protože od toho zákazy přece jsou.
Proffesor_W: pán má pravdu
V článku můžebýt napsaná pravda. Říkám, že může, protože to nejsem schopen posoudit. Ale co posoudit schopen jsem, je reakce na příspěvek od člena Nora z 11.11.
Noro, měl bys mít pravdu, lidé, kterým je kolem 18 let, by měli a jistě i byli svéprávní. Zcela jistě byla svéprávná i ta slečna, která přišla v daném místě o život a s ní další 3. Ale svéprávnost se nerovná zkušenost a předvídavost. Ta v totmo věku jistě nemohla tušit, co se vše může stát, i když jistě i jí možná přišlo ny mysl, že nestojé asi zrovna na bezpečném místě, de facto i za cedulí zakázaný prostor. Dále poukáži na význam spojení "zakázaný prostor" a "zákaz vstupu". Cítíš ten rozdíl???
Na celém případu je zarážející to, že ty holky tam nestály jistě samy. neviděl jsem to, takže nevím, jen se dohaduji. A pokud to tak fakt bylo, nenašel se jeden jediný soudný člověk, který by řekl - hele, tady nemůžete stát, protože a proto.
A pokdu tamy samy nebyly, svědčí opět jen o českém ignoranství a flegmatizu, kde si kdekdo porušuje svévolně kdeco a v tomto případě jasně šlo o porušení zákazu vstupu do míst, která pořadatel jasně vytýčil.
Z mého pohledu je na vině bohužel jen a pouze pořadatel (o mrtvých už nelze mluvit, že jsu na vině), protože nezabezpečil trať tak, aby diváci nestáli tam, kde on to zakázal. A přesně takto, to mi věř, to bude posuzovat policie. Ta obviní pořadatele a je bude hnát k zodpovědnosti. Jiného totiž v tomto případu soudit nelze.
Mně je strašně líto těch holek samotných, o rodičích a příbuzných ani nemluvě, ale jak říkám pořád a stále - opakování je matkou moudrosti a jistě by neškodilo občas i svým zletilým dětem doma připomenout nějaké obecné zásady chování se k sobě samému a okolí, a o tom je právě i tato katastrofa.
A pokud je pravda i ten poslední odstavec z článku, pak z toho jasně vyplývá, že ty holky svéprávné byly 100%, ale nedovedly ve svém mládí dohlédnout rizik, která tam hrozila. A to se jim stalo osudným.
Zdeny, ruku na srdce. Na místě byl pořadatel, který 100% prošel školením a tak věděl, že kde je označení zakázaný prostor, tak tam nikdo (včetně něj) nemá co dělat... Bohužel, stalo se. Je to tragédie, ale zas jen kvůli tomu, že ta děvčata stála kde neměla.
Jediný soudný člověk co má právo do toho krafat, byl právě ten pořadatel (a minimálně i jejich táta). Nevím kolikrát jsi někde na závodech někomu zkoušel říct, že stojí opravdu blbě, já to zkusil a už to víckrát neudělám - nadávat si do č*ráků a kokotů a že co mi je po tom...to nemá žádný smysl - viz co říkal Josef Vrátil, maximální ignorace veškerých zákazů od "taky fanoušků".
Nechal bych to opravdu rozhodnout Policii, soudy bych nevynášel, protože se pak dostaneme na stejnou úroveň jako bulvár.
Holky to neodhadly, odhadnout a vědět, to měl ten kluk ve vestě co tam s nima byl... A ještě je tam vytáhnul blíž. Stačilo popojít 20 m na vršek horizontu anebo kousek před něj, vidět by bylo všude. No, na tohle už je pozdě.
Ta diskuze je taky pekna seslost dementu:)
už jsem podepsal PROTIpetici
Já ti neoponuji. Jen říkám, jak to bude police vidět. Nezajistil jsi = jsi vinnen. Na to už pár pátků běhám po světě, abych tohle věděl. Samosebou, pokud do této rovnice nevstopí jná neznámá (třebas něčí prachy).
A o tom, že ti lidé nadávají - to je přeci jasné, ten druhý je vždycky chytřejší.
Ten kluk byl pořadatel, ne? Tak vo čem to mluvím? Nezajistil=způsobil=vinen. jendoduchý jak facka.
K čemu tam pak jinak má být??? Dle mě k organizování - a zajištění bezpečnosti diváků. Není dál wo čem.
Ještě mě napadá - mám pocit, že pořadatel má právo ihned ukončit závod, pokud nejsou splněné podmínky - a bezpečnsot diváků tam 200% patří. Proč to neudělal? Vinen. Sorry. Jinak to nevidím.
Zdeny60: Četl jsi moje příspěvky a odkazy? pokud ano, nechápu jak jsi mohl něco takového splodit. Cedulky snad ani nebudu komentovat, slovíčkaříš jak nějaký reportér z Blesku... Jinak holky tam auto před (startuje se po minutě) nebyly, takže tam prostě došli přesně v pauze mezi auty a pořadatel byl bohužel kluk přímo z té vesnice (někde psali, že jejich příbuzný, ale víme co píšou média). Jak už tu někdo psal, na konečný soud si počkáme, ale doufám že ho bude někdo dělat nezaslepem mediální masáží o tom jak je rallye nebezpečná...
shamania: To snad bylo zcela úplně zbytečné na webu kde se hodně lidí motá kolem aut :-/ Fakt se mě chce z tohodle národa ovcí zvracet...
neumím to napsat tak jako Tuner, ale to jsme opravdu národ blbečků, který potřebuje pořád vodit za ručičku a musí nám někdo diktovat co se má a co ne?? Kde je zdravý lidský úsudek?
Za mě ač je to smutné si za to ty holky mohly sami. Škoda mladých životů, a snad si z toho vezmou poučení ti ostatní.
Po skončení kauzy mi pak řekneš, jak to dopadlo. mně to je teď celkem jasné.
Jinak Tuner jasně potvrdil to, co jsem napsal - svépravné ty holky byly, ale předvídat nedovedly, na to neměly dost zkušeností - životních, víš, takovou tu životní moudrost, co zde většina odsuzuje a vzteká se kvůli tomu, když to sem natvrdo napíšu. To je to, co mladí prostě nemají, to přichází bohužel až věkem, Sám to na sobě mohu potvrdit.
Zephyr: ano - ty holky za to mohly samy ,ale obávám se, že to bude tak,jak jsem napsal - pořadatel nezajistil bezpečnost při závodu.
A ponaučení se neveze nikdo, protože JEHO se to přeci netýká. To pochopí ale až po letech...
no bohužel máš pravdu Zdeny. Dokud za nás bude ve všem rozhodovat stát, tak ani nikdo nebude mít snahu být zodpovědný sám za sebe a za to co dělá :-/
Prosím te, nešvejkuj. Řekni si, jak jsi byl schopen posuzovat různé životní situace v 18 a méně letech... Neměl jsi ani tušáka, co se vše může stát a nemáš ho ani dnes (tak, jak ho nemám já, byť o pár letz starší, čímž ale nemyslím, že nemám lézt tam, kde se může stát takovýhle průser...)
no určitě jsem to bral jinak než teď, ale doteď žiju ;-)

13.11.2012, 09:54 |
JP Životní moudrost je nestát nechráněnej dva metry od silnice po který jezděj (resp. za horizontem možná i skoro lítaj) závodní auta 160 a ještě jsou tam zákazový cedulky pro případ že se tam vyskytne úplnej trotl, no potěš koště. Nejsem žádnej génius, ale takhle moudrej jsem asi byl ještě dřív, než jsem začal chodit. Já nevim co už by měl pořadatel udělat víc, to je jako kdyby se v McDonald's i s těma US soudem nařízenýma nápisama někdo opařil kafem a následně je zažaloval za to, že to tam sice bylo napsaný, ale měli s každym kelímkem poslat vlastního dozorce kterej dohlídne na to, aby se toho člověk fakt nenapil. Darwinova teorie prostě pořád funguje a nikdo to nikdy nezastaví, nechápu proč to tolik lidí neni schopno pochopit.
JP: a ty si myslíš, že se nanjde jedinec, kterej stojí na rovným úseku 2 metry od trti a nevidií riziko: Najde! Protože si řekne - ty auta tu jezdí jen rovně!!! Nemají ani ponětí o tom, co vše se může stát.
A propos, o tom, co vše se může stát a co by nikdy normální člověk neudělal, je plný youtube.Až mi z toho jde hlava kolem, co lidi dovedou... Natož nějký nezletilý žabky s hlavou plnou červený knihovny...

13.11.2012, 10:42 |
Jozzo nevím jestli to k něčemu bude ale u všech podpisů ( ty co neměly skryté jméno a aktuálně jich je teď 321) jsem zakliknul navrhnout odstranění :-D já jim dám kurvám petici
jednoho jsi tam mel nechat, at je to na nej :-)
Petice ZA ÚPLNÉ ZRUŠENÍ rallye...
jsem ochoten pochopit,pokud je autor místní(jakože bych se nedivil),že s ním cloumají emoce(pokud s ním necloumá něco jiného) - ale všimli jste se,jak ten lacinej č****(pardon,ale jiný jméno pro něj nemám) se snaží manipulovat a co nejvíc vyhecovat lidi? Úplně je mi na zvracení,když na konci ještě napíše "Příště to může být Vaše dcera"..
Silně mi to připomíná naprosto stejně tendenčně napsaný články v roce 1988 v RUDYM PRÁVU - "Kdo jsou a co vlastně chtějí?"
Pro ty,kdo jste to nečetli:
Drazí přátelé,
dnes zemřely při valašské “rallye” čtyři nevinné mladé dívky. Za posledních několik let bylo na Valašsku zabito 16 lidí, z toho 9 dětí, a další desítky těžce zraněny, při automobilových závodech, které vedou centry vesnic, v samotné blízkosti domů, zahrad a diváků.
Závodníci přitom nemají takřka žádnou kvalifikaci, žádné zkušenosti, mají mizerná auta, jsou často velmi mladí a jezdí vysoko nad své možnosti. Startovat může skoro každý, kdo sežene sponzora, startovné, auto a řidičák, diváci můžou stát v podstatě kdekoli.
Pořadatelé nejsou schopni zajistit ani základní bezpečnost pro diváky, dokonce stavějí tratě tak, aby byly nehody skoro jisté, např. prudké zatáčky za dlouhou rovinkou, v ostrých zatáčkách nejsou svodidla, ale příkopy, atd. Výtěžky jsou totiž obrovské a smrtelné nehody prodají více lístků na příští závod. Místa, kde došlo k nehodám, příště přitáhnou nejvíce diváků.
Pořadatelé jsou tudíž vinni trestným činem zabití, snad můžeme doufat, že časem budou alespoň souzeni. (Odnětím svobody na tři léta až deset let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 3 (zabití z nedbalosti, paragraf 143) smrt nejméně dvou osob.) Organizátoři rallye se jasně kvalifikují, jsou jen letos zodpovědní za 7 zabití a desítky zranění.
Nic proti automobilovému sportu. Ale je třeba ho provozovat na uzavřených okruzích bez diváků okolo trati (jako je to všude v civilizovaných zemích) a uplatňovat přísná bezpečnostní opatření. Když to jde ve Formuli 1, kde za dvacet let není ani jedna oběť a kde se jezdí mnohem rychleji, proč to nemůže jít v Česku? Nebo máme tak hluboké pohrdání pro lidský život? A pořadatelé jsou tak nedotknutelní a vlivní?
Apeluji tedy na obyvatele valašských vesnic a jejich starosty, aby zakázali průjezd svými vesnicemi, což podle práva lehce můžou. A apeluji na občany ČR, aby svými podpisy podpořili tuto petici. Příště to může být Vaše dcera.
Vojtěch Spal
A co jsi tím chtěl říct? Že na vině je pořadatel? To´s nemusel, to je jasné.
Prostě ber to tak, tady se bude hledat příčina a tuo je: nezajištění tratě. 2 slova. Nic víc.
Jinak v Remu se lítají každoročně show pilot exhibitions pro diváky. Stalo se před pár lety, že do prosotoru se dostaly dva letouny, které se shodou náhod srazily a jeden havaroval tak šikovně, že spadl mezi lidi a byli asi 3 nebo 4 mrtví. A jelikož to bylo v USA, výsledek byla jasný a rychlý: vina poařadetele letecké sow, odebrání licence a zavření ředitele. Tedy 1 člověka. Pár dalších bylo potrestáno nepodmíněnými tresty.
Není to náhodo ten samý případ tady? To jen někteří nechětjí vidět tu příčinu a odvolávají se na důsledek!
Škoda, že už se mi to nepodařilo na googlu najít, je to už pár let a nevím, kde jsem to tehdá četl, možná na nějkým pilot foru...
Tam nezajistil letecký komisar vzdušný prostor tady zase silniční trať. Stejný.

13.11.2012, 11:50 |
Kamil Zdeny60 - myslíš, že by byl ten výsledek stejný i v případě, že by ty letouny spadly a někoho zabily v prostoru, kde neměl co dělat (Zakázaný prostor)? Nemyslím si.
Jako Kamil.
Lidi proberte se nebo to tady přestanu číst stejně jako jsem si kvůli svému zdraví zakázal většinu zpravodajských portálů...
Tuner#2: asi to blbe vyznelo, ale jen jsem chtel upozornit kam az to doslo. Moje jmeno se tam urcite neobjevi. Nezbyva nez pockat na policii, kdo za to muze a jeho potrestat. Absolutni zakaz je ale totalni blbost.
..a do toho nějakej imbecilní novinář začne na netu vykřikovat: Udělejte to jako ve Švýcarsku,tam rally úplně zakázali..což je blbost.
Připadá mi to jako kdyby celou tu hysterii organizoval Auto*Mat a Jihočeské Matky s Hamasem...
Zde špičkový článek s "šoférem Křečkem" ...ten novinář by měl dostat přidáno za tak vynikající práci..ale lešeňovkou přes záda!
[ Link ]
Doba je posedlá bečením stádovitých ovcí po zákazech, příkazech, nařízeních, nějaké vyšší moci, která nás při průseru má ochránit. Bohužel taková tendence skončí akorát zbytečným omezováním svobody jedince a nic nepřinese, protože když dojde na lámání chleba, každý odpovídá sám za sebe. Rally je tak nádherný sport, že někomu stojí za to riskovat i život. A nikoho z nich by nenapadlo hledat vinu u druhých...
[ Link ]
Když tak nad tím přemýšlím a čtu tu příspěvky lidí co by to zakázali, proč nechcete zavřít i dálnice? Podívejte kolik lidí se tam přejede za rok...
Já bych to pozavíral všechno.
btw. to video od RB je brut teda :)

13.11.2012, 14:40 |
Kamil Rustapha-659 - super rozhovor a super názor na současný média
Kdyz se dalnice oploti, logicky ubude srazek s divokou zveri... na druhou stranu se tim sebere obcanum volba/pravo si kratit cestu pres dalnici (neco jako zeleznicni trat a caste srazeni dementu vlakem)... nebo metro a uzavreny tubus stanic, takze nemuzou skokani blokovat svym mrtvym telem provoz na pul dne... taky se tim vezme kus svobody...
Me je jedno, kdyz nekdo umre, protoze se tak rozhodl (ano, v dusledku na to doplatim, protoze nejspis nezaopatrena rodina dostane cast mojich dani), ale kdyby mi nekdo smetl decko na zahrade a argumentoval tim, ze tam nemelo co delat, urcite bych necekal na vysledek soudniho procesu...
Neco jinyho je, kdyz ti "smete decko" na zahrade ridic, co tam jede jak cu*ak 120 pres obec a je treba jeste nachcanej...
Sme presne u toho, cechacek se nenecha dirigovat, hleda na vse 1000 vymluv, jen aby vecer v hospode ukazal, jak jim to nandal, ze jeho z jeho vlastni zahrady nikdo vyhanet nebude...
Me by zajimalo, kde je ted ten poradatel, kterej mel danej usek na starost a ty holky k nemu sly? Ten si to leda tak nekde hodi na pude...
ne, o nem se mlci, protoze je to ted moda, hodi se to na zle bohate piraty silnic
K TV Nova:
Kdyz je poptavka, je i nabidka. To ze na tenhle potrat televizni zabavy koukaji ovce po cele ceske republice je proste holy fakt. Televize jenz parazituje na nestesti druhych a svuj hyenismus skryva za ubohou slupkou soustrasti a smutku. Nechutne premylani nestesti a prevraceni jeho smyslu v totalni senzaci po nekolik dnu v rade. Ubohost a nejvetsi odpad. Ale lidi to chteji videt, kazdej z tech tupcu si stezuje jak vrazi zabili mlade holky, jak se musi zakazat rallye a ti dva dat do kriminalu na dvacet let. Ale v prvni rade jsou to oni kdo slinta na to si tu televizi pustit a doufa ze v ni neco takoveho bude. Odporne hnidy ktere mrzi ze nemuzou videt primo video z mista te nehody a pokud mozno onboard primo z auta, krev na skle a koncetiny pohazene okolo. To by kazdej z nich chtel videt a vetsina z nich seda k TV Hovna kazdy den jen pro to ze doufa ze uvidi nejaky novy zaber z te nehody. To je na tom to nechutny, vsichni akteri, at uz jezdec, poradatel nebo mrtve, jsou pouze loutkama slouzicima k honbe za sledovatelnosti, senzaci, sokem, krutosti a hlavne ... pritahnout lidi k TV tesne pred reklamni pauzou.
tappaja: 'jak jim to nandal, ze jeho z jeho vlastni zahrady nikdo vyhanet nebude...'
sice v jine souvislosti, ale presne tato scena se mi ted vybavuje jako flashback :-)

13.11.2012, 15:43 |
Kamil Proffesor_W - výstižně napsaný
tapp: Co jsem tak vyčet z diskuzí a mezi řádky,tak to vypadá,že je to nějakej místní(tamní)kluk a je to jeden ze zraněných..
No prave to sem vycet taky, snad stryc nebo co. On tam mel stat a vyhanet lidi.
No ...a je to :-(

banda populistickejch curaku co chcijou s vetrem, nikdo jinej za to nemuze, skupina buzen jako Okamura, Nova, Novinky.cz a hromda becicich impotentnich ovci na diskuznich forech "zpravodajskych" webu

13.11.2012, 18:02 |
Sau Tak zas, teď už nešlo o nic a pokud to pomože uklidnit ty magory volající po úplném rušení rally v česku a celkovém sklidnění situace, nic proti tomu snad nejde celkem namítat...
[ Link ] Docela aktuální vyjádření. Názor ať si na to udělá každý sám, jen to potvrzuje to co jsem si dávno myslel...

13.11.2012, 21:31 |
sanjasin | Upraveno: 2012-11-13 21:35:24
Já teda nevím, ale nejsem si jistej životem na chodníku, jestli mě někdo nesmete, natož, kdybych si šel stoupnout jako divák na really, tam musí jít každej na svojí zodpovědnost, páč je to dost rizikový, i tam, kde se to nezdá, pokud nebudu schovanej za stromem.

13.11.2012, 21:54 |
Tuner#2 | Upraveno: 2012-11-13 21:58:06
Ty woe, bejt Láďou Křečkem, tak ten redaktor dostal tou zmíněnou trubkou přes záda hned po pár otázkách...Fakt neskutečný...
Jinak ten zákaz to je zase stupidita od FASu a to jejich plánované hlídání jezdců jakbysmet. Ještě zbejvat dělat psychotesty, čip do hlavy a je vymalováno.
Naštěstí pořád existuje zdravý lidský rozum a kousek od Plzně se teď o víkendu jede setkání nejen mistrů. Nedělat na baráku, tak vím kde strávit super víkend... Jen v koutku duše doufám, že se nic nestane, protože Robert ty akce dělá výborně.

13.11.2012, 22:03 |
Tendr | Upraveno: 2012-11-13 22:03:52
Sanjasin: Přesně tak, kdyby lidi mysleli, tak tam žádný mlíko ani bejt nemusí a prostě si stoupnou tak, kde jim relativně nic nehrozí, za strom, barák, etc. Je snad pochopitelný, že když s tím autem lítaj raketu, tak se s výletem mimo trať počítá, vždyť nejezdí po kolejích panebože..
A když si potom stoupnu tam kam chci a seru na všechno a spoléhám na to, že je malá pravděpodobnost aby se mi něco stalo, tak prostě musím počítat s tím, že možná umřu...

13.11.2012, 22:39 |
Tuner#2 | Upraveno: 2012-11-13 22:41:58
Ještě jedna věc tady je. Všichni kecají o mladých a jak nezvládnou ty silný auta a že napřed se leda musí vyjezdit na malorážkách apod, ale je tu spousta ale...
1. Může jezdit třeba 10 let na předokolce 1,6 a co ho to jako naučí pro přechod na 4x4 s 250HP+???
2. Přechod z různých kubatur a výkonů tady byl vždycky a každý se s tím vyrovná jinak. Byli tady dokonce jezdci co přešli na čtyřkolku, nesedlo jim to a vrátili se ke kitovým předohrabům...
3. Ve světě se vývoj a postup jezdce taky mnohem zrychlil a kouknětě na jezdce typu Mikkelsen apod. v kolika letech jezdili s WRC...
4. Jak už jen tady psal, staří snad nebourají? Proč teda boural ve světě Tlusťák který usmrtil diváka co stál hned za svodilem? Dokonce bez cedulky zakázaný prostor!!!
5. I naše ikony jako už bezesporu je Honza Kopecký kourají a na začátku i vážně viz. fotografie Octavie WRC. To snad měl Honza jezdit 10let s 1,3jkou?
Nechápu, nechápu, nechápu...

Možná už to tu je, ale doporučuji přečíst. Otevřený dopis.
[ Link ]
Sumachr taky v deseti neskocil do velke formule ale prez motokary a nizsi tridy formuli se dostal az tam kde byl, myslim ze je to uplne normalni.
Proffesor_W: Porovnáváš tak trochu neporovnatelné, navíc i spousta jezdců v rally taky začíná na kárách, ale rallye je o něčem jiném a tu si mohou vyzkoušet až tuším od 16ti let. Já taky neříkám v 18ti čerstvé razítko z autoškoly, před tím žádná zkušenost a hned sednout do WRC, ale zároveň nesouhlasím s tím, co se tady o mladých hlásá a co se na ně chystá...

14.11.2012, 09:18 |
Rustapha-659 | Upraveno: 2012-11-14 09:20:01
Mediální mrdka BLESK...čtenáři si přejí ZÁKAZ!
Zase zavádějící tendenční článek burcující "masy slušných občanů proti nesmyslným závodům,kde si léčí komplexy amatérští zbohatlíci jezdící šílenou rychlostí"...a opět nám tu vystupuje "bývalý profesionální závodník -tentokrát pro sichr v anonymitě" :o( zvracim..

14.11.2012, 09:22 |
JP Nikdy nepochopim jak můžou mít redaktoři těch bulvárních sraček klidnej spánek. Vlastně se to asi týká i čtenářů:D
asi napíšu něco tomu redaktorovi..když už se s takovou chutí vezou na mrtvolách,tak ať aspoň nepíšou jednostranný a tendenční články.
JP: ...vona to pak Máňa s Květou proberou před konzumem,jak je to všecko strašný a musí to tak bejt,když už to píšou i v novinách...
víte někdo o té babce co měla být za plotem, a skoro jí měli amputovat nohu? Včera jsem to zblikl na Primě. Málem jsem se poblil z těch sraček co tam melou. Prostě se snaží citově ovlivnit maximum lidí hajzlové.
Věřím max tomu, že tam byla, ale jinak nevím co si o tom myslet.
Ať je to už jak chce, tak o tom větru mám taky lehký pochybnosti:-))) To by už musel bejt tajfun a když si představím vektor skládání sil, tak mi vychází, že vítr to asi fakt nezpůsobil. Byla to zřejmě chyba řidiče, ale byl to závod, kde prostě každý chce vyhrát.
Media vždycky razí svoje "teorie".
Zdeny60: Proč by to nemohl být vítr? (chtělo by to ty vektory pořádně vysvětlit :-) ) V osudný den, byly poměrně velké nárazy větru a dokážu si představit, že se to auto může natočit nárazem větru (ta cesta se mírně točila), následně stačí, že chytí kousek trávy při dopadu nebo praskne disk (na fotkách je vidět, že dostaly dost zabrat) a je problém na světě.
Nicméně ta příčina nehody nesouvisí s tím, že sám otec obětí řekl, že četl ceduli o "zakázaném prostoru", ale nevěnoval jí pozornost, protože si MYSLEL, že tam má být nějaká páska... stály na místě, kde neměly co dělat.
A kvůli tomu, že mnoho díváků "MYSLÍ" , k tomu tendeční hon na čarodějnice díky žurnalistům, zviditelnějí se Ječmínka, který už dávno v čele Automotoklubu nemá co dělat se tady budou rušit závody jen tak? Někdo výše psal, že v tom případě bychom měli zakázat chodcům chodit, řidičům řídit, plavcům plavat (přeci jen, je riziko, že se utopí a přitom stáhne pod vodu 7mi leté dítě..) atd.

14.11.2012, 10:46 |
Zdenek (A)
Zdeny, tobe se v zivote nestalo, ze s tebou zamaval naraz bocniho vetru pri jizde v aute??? Myslim, zes toho ve svem zivote uz odridil hodne. Predpokladam tedy, ze se ti to stalo. Takze je jasne, ze ty "vektory" s poskladanim problem nemaji vubec zadnej...
Ale jistě že stalo. ALe jak silný by musel být vítr, aby vychýlil auto z daného směru, aby řidič nestačil zareagovat? Jsou to jen dohady a snaha nepřiznat chybu. A co? jestli to byla chyba, kdo ji neudělá? Šlo o závod, kde se s jezdeckou chybou prostě počítat musí a praxe ukazuje, že chyby dělali jiné kalibry než nějaký amatérský závodník.
Jen doplním - že na vliv "větru" se přišlo až notně dlouho po tragedii. S tímhle na mě fakt neéé.
Blesk perlí dále. Navigátor má koukat, co se děje kolem trati? Manipulace
[ Link ]
Zajímavý příspěvek na VW Clubu (snad se kolega nebude zlobit, že ho cituju jinde) - tenhle druh pohledu v hodně diskuzích chybí, a média se mu úplně vyhýbají. Je jasné, proč...
"Ahoj. Přidám trochu objektivity. Rally jsem pomáhal organizovat cca 12 let (ne jako pořadatel u tratě, ale člen organizačního výboru), mám licenci Bezpečnostního činovníka od FASu (Federace Automobilového Sportu) a pár závodů jsem i odjel.
To, co vykládají lidé z vesnice a jak to prezentují média, je z velké části nesmysl. U těch lidí to chápu, ti jsou ovlivnění tím, co se stalo, televize není asi potřeba komentovat - ti převrátí všechno.
Argumenty místních, že o ničem nevěděli, nikdo je o ničem neinformoval a že je to jen akce starosty je NESMYSL. Povolení k závodu se začíná vyřizovat už cca 3/4 roku před závodem, nejdříve to musí schválit obec, pak se k tomu vyjadřují z životního prostředí a vyjádření dává také Policie. Starostům se VŽDY překládá tzv. Bezpečnostní plán, kde jsou vyznačené divácké zóny, nebezpečné a zakázané zóny. Navíc před závodem se hledají pořadatelé hlavně z řad místních (např. dobrovolní hasiči atd), ti jsou min. týden před závodem řádně poučeni o tom, co mají dělat apod. To se většinou děje někde v hospodě, každopádně informovanost tam je. Navíc pořadatelé mají povinnost do všech dědin, kde se pojede dát upozornění (např. na oficiální vývěsky atd). Už jen z tohoto důvodu NELZE tvrdit, že nikdo o ničem nevěděl.
Minimálně den před závodem (a toto nebyl žádný amatérský závod, ale tzv. Volný závod - zapsaný v oficiálním kalendáři FAS) přijedou do místa konání delegáti z FASu, včetně jejich Bezpečáka, což je vlastně "nejvyšší" bezpečnostní činovník v ČR. Ten má za povinnost projet s bezpečákem závodu trať, zkontrolovat ji podle předloženého bezpečnostního plánu a pokud se mu něco nebude zdát, může to na místě změnit. Tento člověk navíc projíždí trať těsně před předjezdci, až jsou na místě diváci a může/musí to v případě nutnosti na místě změnit. Problém je v tom, že spousta lidí to ví, stoupne si na "bezpečný" místa a až tento člověk odjede, jdou tam, kde se jim to hodí.
Nevím, kdo z vás kdy dělal pořadatele, ale i když na nějaký místo dáte třeba dva tři pořadatele, tak když je tam třeba 50 lidí, z toho část (i těch skalních fans) ožralých, tak je může napomínat jak chcete, ale moc nezmůžete. Párkrát se nám stalo, že se kluci snažili diváky napomínat a dostali přes hubu. A min. ve dvou případech to bylo od lidí, kteří jezdí po závodech třeba 10 let, na spec. serverech vystupují jako životní fandované rally a vášnivě diskutují a všemu rozumí. Ti jsou daleko horší než právě ti, kteří se jdou na závod podívat jen proto, že jim to jede přes dědinu. Ti totiž nikdy nebudou na pořadatele řvát: "co mě budeš vykládat, já jezdím na rally celý život, já vím nejlíp kam si stoupnout, já vím co může to auto udělat atd".
Takže pokud trať a zabezpečení schválil i Bezpečák FASu, nelze se vymlouvat, že něco bylo/nebylo špatně. To, že se všude píše o chybějící pásce a teď to během chvilky v rádiu zopakovali už potřetí je blbost. Dokonce i sám otec těch holek včera v TV řekl: "tam byla jen cedulka Zakázaný prostor" a nebyla tam páska. No nevím, pokud je někde Zakázaný prostor, tak je tam prostě zakázáno lézt a zdržovat se tam.
Navíc si myslím, že člověk nemusí být rally fanda, aby dokázal zhodnotit, že stoupnout si pod horizont a před pevnou překážku (hromada dřeva) je blbost.
Další, celkem zavádějící informace je ta, že Bartončík letos nic nejel, není zkušený atd. V TV okamžitě začali tvrdit, že nebyl dobrý jezdec, že nejlépe skončil v závodech na 22. místě (toto obzvlášť zdůrazňovala Nova - aby si národ řekl, že to byl fakt debil a jednoznačně jeho vina). Bohužel těmto "takynovinářům" je zbytečné vysvětlovat, že je nějaké absolutní pořadí (v tom byl opravdu 22.) a pak je to rozdělené do skupin podle úprav a obsahu a tam skončil na druhém!! místě. Jenže to už se pro mínění veřejnosti moc nehodí... Nicméně toto nemá se zkušeností nebo nezkušeností co dělat, letos se stala podobná nehoda Tondovi Tlusťákovi v Itálii, kdy auto šlo ven a zemřel jeden divák (opět v zakázaném prostoru). A Tlusťák patří k naší i evropské špičce a závodní už od malička, začínal na motokárách, pak přišly slabá auta a postupně šel do silnějších a silnějších - takže nikdo nemůže tvrdit, že by nebyl vyježděný. To třeba narozdíl od Kopáčka, který způsobil nehodu na Barum rally, to je opravdu člověk, který do čeho sedne, to rozmlátí na atomy.
A tvrdit, že má peníze a proto si zaplatí "zábavu"? No, rally je jen o penězích a ten, kdo počítá každou korunu to opravdu jezdit nemůže...
Tlak veřejnosti a médií bude samozřejmě na to, aby byl obžalovaný Bartončík a pořadatel (ne jednotlivec, ale pořádající organizace). Podle mě to odnese min. podmínkou pořadatel (zřejmě ředitel závodu, který je za vše odpovědný), ale Bartončík obžalovaný být nemůže. Zabezpečení tratě není jeho starost a to, že jel rychle a nezvládl argument. Závody (jakékoliv) byly, jsou a budou jen o rychlosti a hledání limitů, tentokrát to nevyšlo a shodou okolností byli diváci tam, kde být v žádném případě neměli - to už musí posoudit PČR. Tomu, že za nehodu může silný vítr bych klidně i věřil, každý z řidičů má určitě zkušenost se silným bočním větrem, když k tomu přidám rychlost cca 150 km/h a odlehčené auto na horizontu, tak je hned problém.
Nepíšu to sem celé proto, abych obhajoval pořadatele nebo posádku, ale to, co do lidí hučí televize a novináři, to je jen to, co se jim hodí. Zajímalo by mě, co by třeba psali o závodech motorek na ostrově Man, kde sedí diváci na obrubníku a kolem nich lítají motorky 300 po běžné silnici..."
Zdeny60: taky si myslím,že vítr byl jenom obezlička.
Mě vadí spíš víc to,co rozpoutala média-to je jak u blbejch na dvorečku... :-(
Isle Of Man? No toto? Okamžitě zakázat!
+1: cekem to sedí.
Jinak ta stať o vožralejch hooligans je přesně to, co mě točí do běla - umachrovaný machři bez špetky mozku v dubový palici, kvůli kterým nemálo akcí skončilo fiaskem ( a málo jich nebylo - viz. např. Mimoň). MY jsme přeci někdo a MY to víme nejlíp...
Rustapha:
Celej ostrov určitě ne, jen Tourist Trophy, jak se ten závod jmenuje...
Zdeny60: Proboha co má přiznávat (předpokládám, že máš ny mysli řidiče) za chybu? Kdyby Ti lidi nestáli tam kde neměli, tak se nic takového nestalo!
Mě vychází jasná rovnice:
nestáli by v zakázaném prostoru - nebyli by teď mrtví

14.11.2012, 11:51 |
Tuner#2 | Upraveno: 2012-11-14 11:51:56
Zdeny60: Chce se mě z tebe BLEJT. Každé auto je boční vítr jinak náchylné, ten den to na Moravě hodně foukalo a to auto má poměrně velké a funkční zadní křídlo, takže při 150+ na horizontu při skoku se klidně mohlo malinko vychýlit ze směru, řidič instinktivně zatočí a při dopadu už je to moc a jde ven. Běžný stav a situace, ale koukám, že z Tebe roste stejný demagog jako v massmediích...

14.11.2012, 12:07 |
Zdeny60 | Upraveno: 2012-11-14 12:08:48
Harryp: pokud jsi pozorně četl, tak já na řidiče vinu neházím. Ale o co šlo jiného, než o jeho chybu?
Tunerr: klidně blej, mně to nevadí. Já jen k tomu větru, víš, že když se něví z který kudy kam, tak se vytáhnou "okolnosti". Zde to byl vítr, tu teplo, tu mlha... Proč si na ten vítr nevzpomněli hned, po nehodě??? Proč to nepřizanli ihned??? Proč žvanili o technické poruše??? Proč??? Tkus mi na toto odpovědět.
To není demagigie, to je jen taková úvaha. Demagogii tu rozjeli jiní a ve velkém.
PlusOne: Máňa by zakázala celej ostrov ! :oD
bych tady chtel jen podotknout, ze sam Bartoncik se v TV od teorie s bocnim vetrem vicemene distancoval. Je teda fakt, ze mluvil jako zkuseny advokat, ale i tak je to asi bezpredmetne nejak detailne rozebirat.

14.11.2012, 12:33 |
JP | Upraveno: 2012-11-14 12:35:12
Myslim že je naprosto bezpředmětný jestli to auto rozhodil vítr, technická závada, chvilková nepozornost (a že v tý rychlosti stačí málo), zaváhání, změna povrchu nebo cokoliv jinýho. To že auto skončí mimo trať se stává vcelku běžně z mnoha důvodů který při takový akci nelze potlačit, proto mi přesná příčina toho výletu mimo trať nepřipadá důležitá, mnohem důležitější je příčina toho, proč tomu autu někdo stál v cestě.

14.11.2012, 12:43 |
Lufas jako JP amen.
ANo, to je to, co jsem já tvrdil už do začátku - konečně!
Zdeny60: Prosím tě přečti si to alespoň po sobě!
Tvrdíš, že neházíš nic na řidiče, ale pak napíšeš:
"pokud jsi pozorně četl, tak já na řidiče vinu neházím. Ale o co šlo jiného, než o jeho chybu?"
Je totiž úplně jedno jak se to stalo (brzdy, gumy, vlhko, rychlost, nepozornost, nárazový vítr), ale kdyby tam ty holky nestály, tak jde jen o materiální škody a né jejich smrt a spoustu vášní okolo. To, že umřely je přímý důsledek toho, že stály, tam kde neměly!
Opakuješ moje slova:-) Kdyb=nestalo se.
CO je špatné na tvrzení, že řidič udělal jezdeckou chybu? Nebo snad neudělal, když boural?? Nějak v tom nevidím problém. Já ho ale NEOBVIŇUJI, chápeš to???
Kdyby byl býval chybu neudělal, neboural by. A chybu udělal v tom, že neodhandul situaci, jel rychleji, než měl, nezohlednil podmínky atd atd atd. Nicméne naposled ti zopakuji, co jsem psal už na počátku ve svém příspevku:
- řidiče neobviňuji, protože se to stalo při závodech
- holky stály tam, kde stát vůbec neměly
- obviňuji pořadatele (jeho tým včetně těch, kteří měli zajistit bezpečnost, počítám v to i výběr trati a m,íru bzepečnostních opatření), že dopustil, aby holky stály tam, kde stály
Pokud máš ještě něco k oponentuře, sem s tím. Rád podiskutuji:-)
Příjde to jenom mě, že je Zdeny60 v této diskuzi mimo mísu a stále hledá chyby tam kde pravděpodobně vůbec nejsou a stále nedokáže pochopit, že tato tragédie by se nemusela vůbec stát,kdyby holky nestály v zakázaném prostoru?
Nehul a přečti, co jsem napsal:-)))) Jsi zcela mimo:-)))Jedinej, kdo dokazje, že jis nic nepochopil, jsi bohužel ty. Nebo neumíš možná číst...
Pouč mě prosím, co jsem nepochopil?
Umím číst dobře, ale tak dobrý jako Ty fakt nejsem viz.:
(13.11.2012, 09:09 | Zdeny60) jsi psal, že je Ti vše jasné
a
(13.11.2012, 08:48 | Zdeny60) už si psal "jak to bude policie vidět. Nezajistil jsi = vinnen"

14.11.2012, 14:18 |
Zdeny60 | Upraveno: 2012-11-14 14:19:21
Ano - na tom trvám. Pořadatel s eměl postart, aby k tomuto nedošlo. Řidič nevinen, protože uzavřená trať, ale řízení svého auta nezvládnul. Kdyby to zvládnul, neboural by. Kdyby tam nestály, nezahynuly by.
Any comments?
Nestůjte za skoky, na vnější straně zatáčky, před domy nebo jinými nepřekonatelnými překážkami.

14.11.2012, 14:49 |
JP | Upraveno: 2012-11-14 14:49:52
Pořadatel měl učinit maximum pro to, aby k tomu nedošlo. Myslim (všichni víme co znamená myslet, ale ať se tu přihlásí ten kdo v tomhle threadu "ví" a ne "myslí") že pokud učinil všechno co mu ukládá zákon/nějaký směrnice pro pořádání podobný akce, tak vinen ani podle zákona neni. To by pak podle stejnýho principu musely nést třeba Český Dráhy vinu za ty zmiňovaný lidi co se usmažej když lezou po vagónech, případně za každýho kdo vjede za stažený závory a srazí ho vlak.
JP 14:49: Přesně tak.
V kontextu příspěvku 14.11.2012, 11:13 | PlusOne: a pěkně popsaném bezpečnostmím průvodci pro diváky co jsem postnul výše z rally-bezpečně.cz
[ Link ] Nevidím problém v tom, že pokud pořadatel dodržel co měl, tak vinu nenese.
Diskuze běží od 10., ty se do toho vložíš 13., napíšeš něco co se dá později aplikovat na obě strany a pak nám vítězoslavně sdělíš, že jsi měl od začátku pravdu :-)))))) Ale to, že to říká většina (Pořadatel seměl postarat, aby k tomuto nedošlo. Řidič nevinen, protože uzavřená trať, ale řízení svého auta nezvládnul. Kdyby to zvládnul, neboural by. Kdyby tam nestály, nezahynuly by) už od toho 10. ti uniklo ....

14.11.2012, 15:10 |
Sau Zdeny60 : Nevím jak přímo na Lopeníku ale tu u nás byl od nejaké středy do neděle fakt silný větr. Urval nám na baráku aj kus plechů na střeše. Bývám ca 5 km vzdušnů čarů od Lopeníku. Netvrdím že tu nehodu ten větr způsobil, jako nemožné bych to ale neviděl.
To 14.11.2012, 14:59 | schwaboid: Na koho to bylo myšleno?
no ja si pamatuju reportaz v sobotu na tv Hovna a tam bylo az moc jasne videt ze tam foukalo fakt silne, stacilo se divat na tu moderatorku a poslouchat ty narazy vetru v mikrofonu, jeste sem si rikal ze tam nejak fouka

14.11.2012, 15:41 |
Zdeny60 | Upraveno: 2012-11-14 15:41:43
Já jsem neřekl, že vírt zcela vylučuji, ale nevěřím tomu. Nakonec řidič to popřel také.
Mrzi mne ze tam misto tech holek nebyl ten redaktor z blesku jenz psal ten clanek z rustyho obrazku. Takovymu hajzlovy bych to ze srdce pral. Nechutna odporna sracka.
Profesorskej: a mohli bychom přidat rovnou to novinářský motokolo z TÝDEN.CZ,co psal/vedl rozhovor s "legendárním šoférem Křečkem" ten může psát tak akorát články o tom,jak zalátat díru na punčoše... :-D
Kdo si půjde na závodech ve střelbě stoupnout za terč v případe že tam nebude páska a jen cedulka zakázány prostor? Ze zrušených zavodů jako fanda rally radost nemám, na druhou stranu lidi z fas chápu. Kdyby se něco zase stalo, hrozil by totální zákaz. Těch děvčat je mi fakt líto, ale co se stalo nedá se odestát. Život jim nic nevrátí. Chce to apelovat na lidi aby používali selský rozum. Pokud nebudou, budeme muset fasovat návod k použití i při koupi hajzlpapíru. Lituji a vůbec nezávidím organizátorům teto rally. Jen doufám že to ty lidi neodradí. Par krát jsem s nějakou organizací pomáhal a vím co to obnáší.
"O čem se spekulovalo už od víkendu, je zřejmě pravda. Beata se svými kamarádkami si šly popovídat se svým známým, který byl na RallyShow Uherský Brod pořadatelem. Několik okamžiků poté je všechny smetl závodní speciál."
[ Link ]
jsem rád že se lidi kterých se to dotklo chovají férově a přiznají jak to bylo. A že to nehážou na všechny okolo sebe. To si zaslouží uznání vzhledem ke zvyklostem v naší zemi.
Zephyr: No jenom, aby teď když je zastupuje nějaký právník najednou všechno neotočili.
Nicméně doposud z dostupných informací to vypadá, že k tomu přistupují s rozumem jak píšeš.
sprath: Takových příkladů je denně spousta z běžného života. (to nemusí být rally nebo střelnice) Pokud se lidi nebudou o sebe starat sami a stále obcházet nějaké zákazy,doporučení atd. , tak se to moc nezlepší. Spousta věcí lze při použití rozumu minimálně potlačit.
Jsem netušil,že vždycky inteligentně vystupující multimilionář Horáček je takový vemeno?
[ Link ]
Fakt je to k bliti, co ty kurvy novinarsky predvadi.
Horáček je idiot,bych byl zvědavej kdyby se stala zase nějaka tragedie při fotbale jako tenkrát tady:
[ Link ] tak jestli by to taky zakazoval a vzkázal by fotbalistům- jděte do prdele s těmi svými zábavami, které nezvládáte a za které nevinní platí krvavou daň,tak jako to napsal na adresu rallye jezdců.
Samozřejmě že je mi to stašně lito že se stala taková věc a pozustalým se vůbec nedivým že by nejraději celou rallye odkázaly do horoucích pekel ale známe osobnosti co si na té tragédii jenom zviditelňují jméno,tak z těch je mi teda opravdu na blití....