Navštíveno 4468x

08.11.2012, 10:43 |
yethy Ahoj, tohle forum znam uz dlouho a pravidelne ho sleduju. Vim ze se tu podobne veci resily, ale presto mi neda se nezeptat, jelikoz bych rad taky trochu srovnani...
Jedna se o domaci audio do obyvaku.
Vim ze spousty z vas asi rozesmeju svou stavajici kombinaci, ale tak nejak od mala k teto znacce tihnu a jsem na ten zvuk celkem zvykly.
jedna se o znacku Tesla... Nikoli TVM, ale jeste "stara dobra" Tesla.
momentalne ficim na kombinaci:
Zesik: AZS 218
Repro: dvoupasma ARS 1014
Tuner: 3606
Gramo: NC 430
Jeste se mi doma vali gramo se zesikem NZC 420 a uvazuju nad CD Tesla MC 902.
Snazim se vse skladat ve tride Hi-Fi, dle meho nazoru a nazoru dalsich nadsencu se jedna o solidni komponenty, ale tak nejak nejsem stale plne spokojeny s celkovym vysledkem. Velky vliv bude mit jiste poslechova mistnost (obyvak), ktera se zda byt ne moc vhodna (plovoucka a krome konferaku, stolu pod TV a sedacky zadny nabytek). Dalsim faktorem je fakt, ze minimalne zesik by zaslouzil vymenu kondiku, na coz se chystam, ale asi bych neocekaval velke zazraky.
Zvazuju nad vymenou repro, tyhle bednicky sice umi slusne zahrat, ale uvazuju tripasma s ARS 1034, trochu pokukuju i po ARS 1054.
A ted k veci, cim dal vic mi zacina hlavne hlodat cervik, jestli ma smysl se dal ubirat timto smerem (Tesla). Je mi jasne, ze nejde o zadny high-end, ale v dane cenove relaci to nezni spatne a porad je to lepsi nez nejake sety domaciho kina v plastu...
Muj dotaz tedy zni, da se poridit neco starsiho v podobne cenove hladine, rekneme 3-4 tisice za zesik a bedny (stereo) co by stalo za to? Mate nejake osvedcene tipy? Hodil by se treba zesik s DO a podobne. Nemam vubec prehled co se tyce jinych znacek, takze jsem zatim vybiral jen ve vodach Tesly a zdaleka jeste nevycerpal vsechny moznosti.
Budu rad za komentare, nejlepsi bude pokud se najde nekdo kdo Teslu zna a muze srovnat. Nezatracoval bych to jen kvuli znacce...
Diky
Pokud řešíš bedny a zesík za 3-4tKč tak s klidným svědomím říkám, že nic lepšího než Tesla není...
Nicméně zvuk Tesly rozhodně není hi-fi a jedině co dělali tak nějak slušně byli basové měniče, ale středy a výšky to byla vždy tragédie. I proto třeba firma AQ osazovala své bedny jinou středovýškovou částí v levných Vifa v dražších Scan speak.
Nechci se pouštět do polemiky, ale ovím ti jednu osobní zkušenost. S Hifi jsem začínal někdy v letech 1973-dalo-li se tomu tehdá říkat hifi:-) Šlo o kombinaci šasi HC-43 a zesilovačem Transiwatt TW40 a k tomu bedny Tesla, které se ovšem ještě tehdá jmenovaly Supraphon XY, model už samosebou nevím. Nějak to hrálo, šel čas, přístroje se měnily, jen bedny zůstávaly. Po každé výměně zesilovače, gramce, poté tape decku, kazeťáku a i tuneru přišlo dříve či později rozčarování na vynaloženými penězi (student tehdá nevydělával nic, na rozdíl od dnešních dnů) a tak to šlo až někam k letů 1979/80. V té době, již coby student VŠ, jsem se díky studiu seznámil s řadou lidí se stejnými zájmy a jeden kamarád ze školy mi předvedl sestavu gramce SG-60, zesilovače TW140 a beden HiFi-klub z Prahy Smeček. Pak jsem konečně procitnul a uznal, že cesta k lepšímu zvuku nevede přes krokem bokem, který jsem dělal tím, že jsem měnil vše mimo beden, ale vede přes krok nahoru, kterým a pouze jediným správným, byla výměna beden. Sehnal jsem schema na tehdejší top-ligu od Tesly - tedy měnič ARO834, ARO664 a ART480, to vše úhledně zabaleno do ozvučnice 140l, kterou mi vyrobil otec, profesí dřevomodelář, takže se na to dalo krásně a hlavně s pocitem něčeho výjimečného, i koukat. A zvuk? Asi jako usednutí do Lexusu řady LS po předchozím trmácení 1000km ve Škodě 120 po drážďánské betonové dálnici.
Tímto jsem chtěl sdělit, že nejslabším článkem tvé sestavy jsou na 300% tvé soustavy, které Tesla nikdy neměla ambice vyrábět tak, aby se dalo hovořit o dobrém zvuku, ovšem s ohledem na tehdejší komunistické poměry a nemožnost či nesnadnost si koupit něco lepšího, valná většina národa brala zavděk i bedny Tesla, nemaje nic ku srovnání a vytvoření si názoru, jak vlastně výrobky Tesla Vlamez hrají.
Měniče, které Tesla tenkrát dělala, měly jisté předopklady hrát lépe, ale komunističní mocipáni řadu řešení prostě hodili pod stůl a jen díky pár nadšencům se dalo získat něco o obrovský kus lepšího, než člověk sehnal v krámě, často po mrazivé noci, kterou prostál před tehdejšími prodejnami Elektry.
Dá-li se hovořit o něčem, co stálo za zmínku z produkce Tesly, pak to byl bezesporu gramofon NC440 a pak 450, kazeťák SM260 (který obzvláště po seřízení podával výsledky, které mohla záviděttřebas i Aiwa AD770), pak v 70. letech a začátku 80. let i tunery 8603 (nejsem si jistý číslem označení), ale bedny byly navždy jen slabým průměrem, či spíše u mnohých podprůměrem. Přesto byly jedny, tuším ARS 834, osazení měniči ARN 664/ARV161, které se daly poslouchat bez problémů. Zbytek nestál za moc. Nutno ovšem podotknout, že okolní komunistický svět neměl nic lepšího a bedny Tesla byly vyráběny alespoň na základě fundovaných návrhů a výhybky byly spočítané a bedny odladěné, protože Tesla jako snad jediná oplývala bezdozvukovou komorou a měřící technikou. Jenže výroba měničů byla tím slabým článkem a jak slabý je článek nejslabší, takový je pak celý řetěz.
Půjč si někde bedny slušného výrobce - je jich kvantum a porovnej se zvukem beden Tesla - a možná se ti pár věci vyjeví v jiném světle.
Zlomem bylo pak ukončení výroby velmi slušného CD Tesla MC901/Philips a pak byl užje hluboký nekonečný pád.
kdyby jsi chtel tak mam na prodej
AV receiver Yamaha HTR-3064, stáří 2 měs, zakoupený na mall + repro 5.0 Jamo
[ Link ]

08.11.2012, 16:40 |
yethy Antonio: diky,ale resim jen stereo a obavam se, ze cenove je to mimo mou predstavu.
Zdeny: Souhlasim, snad jen maly komentar k tem Supraphonum, co jsem mel moznost zjistit, tak to byly takove slabsi odvary Tesly casto bez tlumeni nebo plnohodnotne vyhybky. Ale to je celkem detail.
Ty ARS 1014 jsem vzal jako docasne reseni a diky kompaktnim rozmerum. Nicmene jak uz jsem psal,uvazuju o vymene. Otazka je za co? Nejake konkretni tipy? Ma predstava byla sloupy,uzavrena ozvucnice a basak 20cm. Bassreflexy hucely, alespon co jsem mel moznost slyset a mensi basaky nemaji tak hutne basy, jsou vesmes dost dychavicne...
Mam doma jeste Tesla KE30, pokud vis o co jde. Je to amaterska vyroba, nic komercniho,tripasma, basak myslim ARZ664, stredy nejaky oval, ted si nevzpomenu,vysky tlakac ART481. Vcera jsem je zkousel a byl jsem z toho dost rozladeny. Ono uprimne by potrebovaly poradnou repasi, ale nevim,jestli by to melo smysl? Propipal jsem je tonovym generatorem a zjistil,ze jeden basak drhne,zrejme navlhnul. Zavesy jsou dost mekke.Jeden stredak ma cca 4cm utrzeny papirovy zaves,ozvucnice v dezolatnim optickem stavu-takze nove a zda se neco i s vyhybkou,jakoby na jedne bedne byl prehozen vyskac se stredakem, proste hraje kazda jinak. Nemel jsem moznost tyto bedny slyset, cili netusim,jestli se do toho z gruntu pustit a nebo se na to vykaslat a jit jinou cestou? Zase si rikam,ze je to celkem raritka...
K tem CD prehravacum, ma smysl shanet ten typ cos uvedl jez tu 902? Jaky je v tom rozdil? Na 902 jsem slysel slusne ohlasy...
Diky

09.11.2012, 08:00 |
yethy Jak jsou na tom vlastne s kvalitou zminovane Jamo nebo Pure acoustic?

09.11.2012, 10:26 |
All MC 902 je taky Philips. Jen novější. Tenhle přehrávač jsem si koupil jako žhavou novinku snad někdy v r. 1988-9. Už dávno hraju na jiné věci ale tenhle kus ještě furt funguje u bráchy. Nikdy nebyl opravovaný a ani čištěný nebo seřizovaný. Asi by to po těch letech potřeboval ale to už není na mně.