Navštíveno 10583x

Jedná se mi o to, jaký mám použít napájecí kabel k měniči napětí do trucku. Poběží na to měnič 24V/230V 1500 W ve špičce max 3000 W. Bude na to v podstatě připojená pouze mikrovlnka která poběží jen několik minut. Napájení bude montovat servis ale vzhledem ke zkušenosti bych rád dodal svůj "správný" kabel a nechal si to jen připojit.
Vím že se to nějak počítá, ale fakt nevím jak ;) Díky moc za rady!

01.11.2012, 20:11 |
1kw Viděl bych to na 35mm2. Pokud bude kabel delší jak 5m tak raději 50mm2..

01.11.2012, 20:12 |
Bladzej | Upraveno: 2012-11-01 20:15:37
P=U*I
edit:
tu počítáno bez úćinnosti
3000W/ 24V = 125A
tu i s účinností
3000W/ 24V*0.5 = 250A
záleží na délce.

Viděl bych to od rozvodné skříne po palubkou kde je komplet elektrárna do kastliku na max ty 4 m délky. Těch 35 mm2 by mohlo stačit, ne? 88 mm2 jak vycházi z té tabulky nemám asi ani od baterii, tak bych řekl že je zbytečné tahat to z rozvodu když od baterii je slabší kabel ;) Mikrovlnka bude max 1000 W a ten špičkový výkon bude max krátkodobě při rozběhu, spíš myslím že ani tolik ne-e. Jde mi hlavně o to, aby to bylo relativně cajk a "netancovali" mi pod palubkou kabely až si budu ohřívat jídlo, auto je v ADR úpravě mj. i pro přepravu hořlavin v cisterně tak by to nebylo dvakrát dobrý :D

01.11.2012, 20:37 |
1kw Ta 35ka na těch 1500W bude stačit při délce 4-5m.. s nějakou drobnou rezervou.
Ale s 50kou nic nezkazíš.. :)
Tak to je mi jasný že čím víc, tím líp ;) Ale je to trochu kontraproduktivni dávat silnější kabel než vede od baterii, a přes rozvod to musí tahnout tak jako tak, protože to musí jít přes
centrální odpojovač baterií takže z baterií rovnou tahat nemůžou.

01.11.2012, 21:07 |
1kw Musíš brát v potaz, že kabel co má 1m dokáže přenést x krát víc proudu než stejný kabel co má 5m takže kontraproduktivní to není :)
Janak ta 35ka bude stačit, při 1500W a 50% účinnosti to vychází na 125A.. Je to teda na hranici no.
Aha, myslel jsem ze nema smysl davat např 35 qmm z rozvodu když do rozvodu vede např 25 qmm. Tak ještě že jsem se zeptal. No snad tam Alda něco 35 qmm vyhrabe ;) Pochybuju že by to tam v servisu dali, a když, tak ze nesmysl cenu. Radši si tam přinesu svůj kábly. Každopádně díky za radu!

01.11.2012, 21:44 |
1kw Odvíjí se to od délky - viz tabulka výše.. :))
a co dát ten měnič někam podstatně blíž, a pak můžeš tahat 2,5ku kam chceš?
Bliž ho není kam dát, pod palubkou na nej není místo a špatný přístup kvuli zapínání. Budu tam muset tedy nechat dát pořádné kabely. Náštěstí tu je na ně pod plasty a ve sloupkách dost místa. Díky za rady, jsem zase o něco chytřejši! ;)

02.11.2012, 12:46 |
DaveF čistě prakticky elektricky se nic od délky přímo neodvíjí...
jde jen o úbytek napájecího napětí a nepřekročit povolneou proudovou hustotu (min 2-4A/mm2 pro vodič ve vzduchu-bez chlazení), 35ka má na 4m délky odpor 0,002ohm, tj. např. při 100A úbytek 0,2V což je míň jak 1% z 24V a proudová hustota necelé 3A/mm2 což se zřejmě bez problémů uchladí
možná bych tam risknul i tu 25ku

02.11.2012, 12:49 |
DaveF
"Musíš brát v potaz, že kabel co má 1m dokáže přenést x krát víc proudu než stejný kabel co má 5m takže
kontraproduktivní to není :)"
tohle tvrzení je hodně odvážný...možná bych řekl i nesmysl vytrženej z kontextu :-)
Takže když tam nechám dám 30, tak nic nepokazím? O úbytek napětí mi nejde, měnič má ty parametry při 24V a nastartovaný mám dle budíku 28,2-28,4V. Takže i kdybych spadnul třeba o 3V dolů, tak jsem pořád v klidu ;) Šlo mi spíš o to, aby se to někdě nehřálo atd.

02.11.2012, 21:46 |
1kw DaveF: Zjednošuně řečeno to pravda je.. neříkej, že ne..
Důležité je, že slabý kabel su bude zahřívat a bude klesat napětí..

02.11.2012, 22:12 |
DaveF Z hlediska napájecího proudu je úplně jedno jestli má kabel 1m nebo 100m.
Co se mění s různou délkou je napěťový úbytek a tam je potřeba rozhodnout dle aplikace resp. kolik si můžu dovolit ztratit. Pro autohifi je přirozeně potřeba pro větší délky volit silnější kabel.
Pro napájení měniče nebude problém ztratit klidně 10% nap.napětí tj. je jedno jestli má přívod 1m nebo 10m a stačí dodržet nějakou max proudovou hustotu efektivní hodnoty proudu např. ty 4A/mm2
Mam stejnej menic na 12v ale a mam tam 35ku a uplne vpohode staci..... Mensi by to taky sneslo vetsi je zbytecnej.....
Dylka je u tohohle uplne jedno, zajima te jen to ze tam dotece 24v a odber se ti rozlozi v kabelu po jednotlivejch vlaknech neb jak znamo tak proud chodi po obvodu takze kdyz budes mit kabel o 10ti vlaknech a 10qm prumer tak ti tam 200a dolezeleda s tim ze se to bude zahrivat ale autohifi kabel o ~100 vlaknech a 10qm tak tam proud projde s minimalnim zahrivanim......takze 35ka se bude rejpat v nose i kdybys ji mel 20metru ;-)
NP: proud "leze" po obvodu jen od určité frekvence, smysl to řešit je někde řádově desítky kHz, říká se tomu skinefekt :-) Domovní instalace jsou taky s pevným jádrem. Vícejádro se ještě řeší tam, kde by kapacita jednotlivých žil ovlivňovala nějaké elektronické sračky.
jo to jsme e kdysi nejak ucily nejaky to lenzovo pravidlo ci co ;) je pravda ze v aute sem ani nad ejakejma hz nepremejslel nikdy takze to ma neco do sebe tam asi ty hz neudelaj takovy mag. pole aby to proud vytlacilo uplne na povrch vodice ;-)
Jste tady na me vybalily pěknou alchymii :D Leze, teče... :D Dám tam 30 qmm, to by mělo tedy stačit, možná to stejně ani 4 m dělky nebudou. Na zesik je jasný že každý Volt je dobrý, tady to nebude až tak "pintlich". Myslím že pořád lepší 30 qmm co si dodám já, než to, co by mi tam dal servisák a navíc ještě za určitě trochu jiný peníze neb by ten jeho kabel z autorizovaného servisu byl "originální" ;)
jj, skinefekt bych u ss proudu asi fakt neresil
využiju téma bude mi pro tenhle zes stačit 20mmq
[ Link ] ?