Navštíveno 1602x

05.10.2012, 21:38 |
JoPi Ahoj chlapáci , tak jsem si dnes pořídil blesk Canon speedelite 430EX ii , zítra jdu fotit svatbu a chci se zeptat na nějaké praktické zkušenosti s bleskem obecně i třeba k tomuto modelu konkrétně , co jsem zkoušel rychlej výcvak je to hustojrutopřísný :o) jen nevím zda mám nechat vše na ETTL či něco nastavit ručně , co se týče lamel , mám nastaveno na 2. máte nějaké zkušenosti? jo a ještě jsem k němu pořídil baterie Eneloop 2000mAh a chci se zeptat jestli je mám nechat vybít a nabít nebo je nabít rovnou,jsou nové a nevím kde odzkoušet jestli nejsou třeba továrně nabity jen na 25% kapacity to bych asi moc nanablikal :)

05.10.2012, 21:41 |
Kamil Podle toho co píšeš, tak doufám, že nejdeš jako hlavní fotograf, v opačným případě si zaděláváš na průser.

05.10.2012, 22:17 |
JoPi Jako hlavní nejdu , mají na to objednaného svého fotografa , jdu cvakat hlavně momentky , hostinu , prostě jako číslo 2 , co se týče focení jako takového tak nemám strach že jsem uplný negramota , něco už nafoceného mám takže mi nemusíš radit pokud nechceš , jen se ptám na praktické zkušenosti a nějaké rady ohledně ext.blesku toť vše. S 430 už jsem tu čest měl ale vždy jen jako půjčenej a již nastavenej na danou akci...
Základy i zajímavější věci jsou tady, je to 10 článků, tak to můžeš projít ;)
[ Link ] Já se s bleskem stále učím :( Ale myslím že víc než o nastavení samotného blesku je to o tom jak a přes co bleskat atd. ETTL by mělo fungovat dobře...
uprimne, tady vubec netusim, co napsat. Kdyz to prevedu na autohifi, tak neco jako "koupil jsem si nove repro, jak ho nainstalovat a nastavit, at mi to perfektne hraje"...a tady opet plati, ze je to jen o zkusenostech, kterymi si clovek musi projit, jinak to nezjisti...bohuzel, protoze se taky ucim :(
baterky by mely byt nabite, nicmene stejne poterbujes mit minimalne 2 sady sebou, takze je to skoro jedno. Pouzivam Eneloop XXX a pohoda. co se ti urcite hodi, je difuzor na blesk. JEstli si tak matne vybavuju, skoro jsem blesk nepouzil bez nej, pokud sem fotil naprimo. JElikoz budes resit jen momentky a veci kolem, stejne budes blesk pouzivat jen odrazem (pokud to nebude nekde v kulturaku), takze nejake slozite nastavovani asi nema moc smysl resit.
Nicmene pod "už jsem tu čest měl ale vždy jen jako půjčenej a již nastavenej na danou akci" si dost dobre nedovedu predstavit, co to znamena :D

05.10.2012, 22:54 |
Kamil 1) Nezapomenout zapnout HSS (pokud teda budeš blýskat i venku)
2) V interiéru nikdy neblýskej "napřímo" - pokud nemáš difuzer, použij integrovanou bílou destičku
3) Když nemáš zkušenosti, tak tam nech ETTL a jen si případně koriguj sílu záblesku
4) V interiéru doporučuju fotit na manuál a čas nastavit max. na 1/80, ale ideálně kratší. ISO nastav tak, aby pozadí (tam co ti nedobleskne blesk) bylo správně exponovaný a ne podexponovaný

05.10.2012, 23:17 |
JoPi Vim že můj dotaz byl až moc nekonkrétní ( jestli venku , v bytě , v kulturáku ) ale i tak za těch pár rad DÍKY , jo přesně je to o zkušenostech ale i o radách a příště snad nebudu mít tak jaloví dotazy :D jinak to " už jsem bla bla bla " znamená to že bylo vše na automatiku a jen jsem si nastavoval hlavu blesku pro odraz.

06.10.2012, 09:51 |
Kapka (M)
určitě si kup difuser na blesk..nějaké máš třeba tady na ebay za par dolaru..
[ Link ]

06.10.2012, 09:57 |
Kapka (M)
osobně mám oba dva typy s sebou vždycky na foceni v batohu
[ Link ] [ Link ] a potom jsem si taky kupoval dalkový odpalovač..občas se s tím dají vymyšlet dobré fotky
[ Link ]

06.10.2012, 17:00 |
JoPi Jasné , ebay jsem navštívil ještě včera :o) taknějak mě cz obchody svými cenami nenadchly + poštovné, hlavně ta pošta je nechutná, o těch odpalovačích do budoucna určitě uvažuju přemýšlel jsem že i koupím 2 blesk do slave ( že prý jsou použitelný čínský repliky ). Focení nakonec dopadlo dobře , určitě sem rád že jsem si koupil tu 430 hned a neřešil nějakou repliku na hlavní blesk , je to za relativní peníz kvalitní blesk.
Klidně sem něco, co si myslíš, že se ti povedlo naper!

06.10.2012, 17:25 |
JoPi Ještě mám dotaz ohledně tohoto mega difuzeru je to teda jak miska na puding ale co použití? praktické využití to určitě má ale to aby měl už pak člověk fotokufr :o)
[ Link ]

06.10.2012, 17:27 |
JoPi Naperu , zítra to už snad bude hotové :o)

06.10.2012, 18:02 |
Kamil

06.10.2012, 21:48 |
lukee_cz | Upraveno: 2012-10-06 21:51:12
jako Kamil a Kapka. Ten nejobycejnejsi maly difuzor ti bude stacit. Co ja si jen tak rychly testik delal, tak ten velky kram me nepresvedcil...ale mam ho taky :D
EDIT: Btw koupit 580 a 430 si nechat jako slave je taky reseni, hlavne proto, ze 430 neumi master, takze cina ti bude k nicemu ;) Sam jsem premyslel, jestli tu 430 prodat nebo si ji k 580 nechat :D