Navštíveno 3987x

Řikal sem si, zda nepořídit dva tyhle kousky domu, jeden pro TV, DVD a Reciever a druhej pro PC, monitor atd. Má někdo představu, zda to vůbec k něčemu je a jestli to opravdu funguje jako "napěťová pračka"? Nedělám si iluze, že to bude plnit funkci hi-fi komponentu za desetitisíce, ale přecejen těch spotřebičů je v domácnosti dost a těch rázů v těch zásuvkách bude spousta, tak mě napadlo, jestli tahle věcička umí opravdu pomoct, nebo je to jen drahá prodlužka?? Podrobnosti viz:
[ Link ] 

05.10.2012, 09:47 |
Augi Mám doma, akorát v bílým ;-) a zatím no problem. Garantují záruku do €250k, takže u mě dobrý.
já mám menší (pětipes) od APCčka který jsou v tomhle špiškový, maj taky záruku na xset tisíc a nestěžuju si, budu teď kupovat další a vidim to časem aj na záložák od nich. Takže za mě přepěťovka ano, APC určitě;)

05.10.2012, 10:21 |
Tuner#2 | Upraveno: 2012-10-05 10:25:46
Je potřeba rozlišit dvě věci. Přepěťovou ochranu a síťovou pračku.
Ochrany od Belkina fungují skvěle a fungují jako prevence před úderem blesku, velkým zvýšení napětí třeba po odstávce energie a taky jako filtr vysokofrekvenčního rušení. Žádná tahle laciná ochrana ale nefunguje jako síťová pračka a dokonce asi home komponenty za 10-20tKč taky ne. To umi až pračky s velkým oddělovacím trafem, které na výstupu vyrábí přesně 230V/50Hz jako je třeba Accuphase PS-520 a výš. Na cenu se raději neptejte :))
Cena tak 45k,- bo víc ne?;)

05.10.2012, 10:31 |
Stofi Je potreba vedet ze tohle jsou prepetove ochrany tridy D, tedy ty uplne posledni u spotrebice. Urcite je to lepsi nez dratem do oka, ale idealni je to zkombinovat s necim na vstupu do domovniho rozvadece (Saltek dela ucinne varistorove prepetove ochrany tridy B+C na DIN listu za rozumne penize). Pokud to je k PC, ktery je pripojeny do domaci LAN site UTP kabelem, vybral bych neco, co umi pokryt i toto. To aby se pripadna velka spicka nenaindukovala do domaciho LAN rozvodu a do pocitace neveletela jinudy.
A s tou pripadnou zarukou X-set tisic to bude asi pekne osemetny co do prukazni hodnoty ze ten raz neunesla zrovna ta posledni ochrana...
Nene Honzo, tak naivní sem opravdu nebyl :o)) Spíš mě to tak napadlo, že teď v poslední době mi v zásuvce odešli dva adaptéry, nabíječka na telefon a teď začínám mít problémy i s PC. Nejspíš to spolu ani vůbec nesouvisí, ale řikal sem si, že jestli tohle funguje aspoň trochu tak, jak o tom píšou - Přepěťová ochrana pro domácí kino PureAV s technologií Power Filter čistí elektřinu v domácnosti odstraňováním rázů, přepětí a rušení z napájecího vedení a dodává systému domácího kina čisté a bezpečné napájení. - Tak že by to mohlo stát za těch pár stovek. Síťovou pračku jsem od toho nechtěl, byla by dražší, než všechna elektronika, co mám doma :o))
Stofi: Primárně to chci na "čistší" proud. Tak naivní, že bych věřil, že to zastaví blesk, nejsem :o)
Takže vlastně jak to tady tak čtu, tak je to vlastně k ničemu :o)))

05.10.2012, 10:57 |
Ravo | Upraveno: 2012-10-05 10:58:32
Přesně jak tady bylo zmíněno, ochrana před přepětím se skládá z několika stupňů, používat jen ten poslední (prodlužku) dává celkem minimální ochranu - nějáké menší špičky nad 230V a VF rušení to asi odfiltruje, ale větší výkony (blesk atd.) to samo o sobě nespasí.
Navíc to chce řešit komplexně - všechno je doma propojený přes LAN a USB a HDMI a koaxy (anteny DVB-T a SAT), takže si sice posychruješ 230V rozvody a přiletí to po LAN nebo přes anténu, pokud nemáš dobře udělaný hromosvody a antény a jejich svody :-/
Takže nejlépe asi chrání pevná víra v Boha a dobrá pojistka domácnosti :-(

05.10.2012, 11:46 |
Kapka (M)
Stofi jestli tomu rozumíš..mužes prosím popsat tu lepší třídu do rozvaděčů?že bych to nabouchal do baraku..dikes..
Kdysi jsem tohle taky řešil a i když bydlime v novostavbě elektrika tu docela slušně blbne a po nastěhovani mi tu par věcí zařvalo tuplem když třeba 4x rychle zasebou vypli a zapli proud což byl celkem častej jev, takže jsem pořidil 4ks APC cyberfort každej ma 3 zasuvky s bateriovou zalohou a 2 jen chraněné a mam klid. Nevěřim že by to 100%ně ochranilo tuplem před bleskem ale net mam na wifi a router je hozenej taky v jednom APC a TV je kabelovka kam snad blesk nenapálí takže mi to přidalo klidu na duši a musim zaklepat že od te doby, i přes to že tu s elektrikou jsou stale problemy, je klid a nic neodešlo.
já tedy ze své elektrikářské praxe mám vyskoušeno že pokud nejsou dodrženy všechny tři třídy plus ochrana dat. linky nefunguje 100% nic sám sem rodičům dal do pojiskovky ochranu saltek tř3 rozvaděče el. proudu ochranu saltek tř2 a pak prodlužky v ačku a dokonce sme zkusily při napětí 278V v zasuvce 230 zničit tv ale ochrany zafungovaly už při 263V takže vše ok přepětí ani podpětí jim nevadilo

05.10.2012, 13:56 |
Conan Nějaký linky na konkrétní produkty co dát do rozvaděče?
Tuner2: Belkin měl i šikovné pračky. Bohužel ofiko je do CZ už nevozí.
Ravo: Přesně tak, lidi maximálně počet zásuvek, ale datové linky je nezajímají :-(
323Marty: Blesk to nezastaví, nicméně to riziko není přímo z blesku, ale z přepětí indukovaném na el. síti, datových rozvodech atp. a tam už to smysl má!
Ad, pojistka: u Belkinu funguje zcela v pohodě. Jsou dostupná data o bouřkách, přepětích atp. , takže pokud to člověk nehlásil na den, kdyb bylo modro bez jakýchkoli přepětí/bouřek atp. tak plnili v pohodě. Výše pojistky je podle daných modelů.
Conan: poptam se ti, puvodne jsem mel v el. planech v kazdy petizasuvce jednu s ochranou, ale to bych se nedoplatil, tak mi elektrikar dal neco do rozvadece na vsechny okruhy...

05.10.2012, 15:31 |
Tuner#2 | Upraveno: 2012-10-05 15:34:21
Harryp: to byla řada Pure AV a pár jsme jich prodali, ale to taky nebylo nic vic nez proti přepětí a filtr. Pračka je prostě zcela někde jinde.
Jinak máme baráky kde jsou všechny tri stupně ochrany, chráněny UTPcka, hromosvod nad stožárem v úhlu 120" a stejně to tam odešlo a naopak baráky bez všeho jen na konci s Belkinem a ten to chytil (odešel) a vse přežilo. Záleží asi na sile a rychlosti přepětí.

05.10.2012, 15:47 |
Stofi Ja mam v rozvadeci Saltek SLP-275V/4
[ Link ]