Navštíveno 10639x

30.09.2012, 20:24 |
Bingi řeším právě vytápění doma a když vezmu využitelnost systému, tak mi připadá Loxone jako zajimává nabídka. Nemáte někdo zkušenosti s tímto systémem? Chci s ním ovládat servopohony na radiatorech, ale chtěl bych nějakým způsobem řídit výkon kotle podle potřeby. Otázka je, zda je vhodné aby výkon kotle řídil tento systém, nebo jestli si kotel reguluje výkon např. podle venkovní teploty. Do Loxone jde připojit venkovní čidlo, ale nedohledal jsem jakým způsobem přesně systém potom pracuje.
[ Link ]

30.09.2012, 20:52 |
cezetko | Upraveno: 2012-09-30 20:57:31
jsou mnohem efektivnejsi systemy. Zalezi, co od toho cekas, kolik za to chces dat a jestli si to chces realizovat sam, pripadne nechat udelat od nekoho...
U toho loxone stejne jako jinde platis spis vzdaleny pristup a radoby peknou vizualiaci. Je to takove komplexnejsi ovladani vseho najednou.
Regulacni prvky u techto systemu nejou moc sofistikovane.
Myslim, ze vim, o cem je rec. Mrkni na nase stranky, da se rict, ze jsme lidr na trhu, ale zrovna tento system neni pro kazdeho.
[ Link ] Nicmene pouzivame ruzne podsystemy, vice, ci mene vhodne.
Zacni tim, co mas za topeni, provedeni, rozdelovace? Jaky kotel, umi spojite rizeni?

30.09.2012, 20:56 |
Bingi efektivnejsi na vytapeni? Je pravda ze predevsim me jde o vytapeni. Jestli se trochu orientujes v problematice, tak budu rad za tip. Realizace bude probíhat vlastíma silama, ale zkus poradit..

30.09.2012, 20:59 |
Bingi no právě by mě zajímalo jak pracuje ten systém a jak reguluje na základě toho venkovního čidla. Navíc co jsem se díval např. Protherm má svoji komunikační sběrnici, takže spíš tápám co a jak.
Jestli vlastni silou, tak jednoznacne doporucuji Siemens Synco Living,
[ Link ] Maji takovou startovaci sadu, ze ktere odridis kotel, spinany. Da se rozsirit o dalsi moduly, napr. pro spojity pozadavek topeni 0-10V.

30.09.2012, 21:02 |
cezetko | Upraveno: 2012-09-30 21:04:18
Je spoustu systemu ovladani kotle, hodne zavisi na konkretnim kotli. Nektere jen hloupe tlaci, nektere umi reagovat na vodu ve spatecce. Dalsi umi pomoci venkovniho cidla ovladat ekvitermu. Ruzne kombinace toho, do toho umi zpracovavat externi pozadavek na teplo, treba i ruznych prioritach...
Samozrejme muzes pridat webserver pro vzdalene ovladani, nastavovani atd. Ale otazka, kolik z toho vyuzijes :)

30.09.2012, 21:04 |
Bingi V současné plynový kotel Protherm Panther, modulaci výkonu umí. Nicméně do budoucna se plánuje splyňovací na dřevo. Topí se radiatory, nyní budu dávat k nim pod okno konvektor s ventilátorem.

30.09.2012, 21:07 |
cezetko | Upraveno: 2012-09-30 21:09:11
to uz zacina byt trochu komplikovanejsi
- syncoliving 910 (max 12 mistnosti)
- x hlavic, bezdratove
- RXB s termostatem pro konvektor a ventilator
- siemens s700 pro signal pro kotel
Neresim, zda tam mas nejakou bandasku atd. To by se teto casti nemelo tykat. Ale podotykam, ze nejsem MaRar :)

30.09.2012, 21:08 |
Bingi No siemens synco living jsem premyslel, ale nechci bezdratove vysilace a prijmace po baraku. Nikde jsem se jednoznačně nedočetl že jde všechno propojit dratama. Ekvitermu ten soucasny kotel umi, ale nevim jestli samocine,nebo jenom s tím jejich domovním regulátorem. Jinak ten váš systém je nějaká obdoba loxone ne?
Mno rekneme, ze ten nas system neni obdoba niceho. Proste do nej pouzivame vse, co je vyvinute a funkcni. Na co vyvijet treba MaR, kdyz ho siemens ladi 40 let? To same treba z EZS atd. My proste umime sdruzit ruzne systemy do jednoho.
Syncoliving nejde dratove...

30.09.2012, 21:13 |
cezetko | Upraveno: 2012-09-30 21:14:56
Da se to postavit i na jinych systemech, kde si muzes vse udelat sam, ale budes dost tapat treba pri nastaveni PID regulatoru atd.
Regulaci od Prothermu si nezvazoval? Otazka je, zda skrtit hlavice, jaky to muze mit vliv treba na ten kotel. Jestli jen neupravit spad a ekvitermu :-D

30.09.2012, 21:14 |
Bingi právě proto jsem jej zavrhl. Já si o tom vašem systému počtu schválně. Kdyžtak mi zkus hodit nějaké ceny do mailu ať vůbec víme o čem je řeč..

30.09.2012, 21:17 |
Bingi Jelikož se bude časem měnit kotel, nechci systém závislý na konkrétní značce. Pokud možno. Nakonec budu muset něco vybrat. Ale jde o to, že já teprve zjištuju co jak funguje/ nefunguje. Potřebuju možná nasměrovat od někoho se zkušenostma.. :)
Mno problem u Loxone bude ten, ze ti na kotel ani nesahne, proste bude zavirat hlavice. Coz ti umim poradit mnohem levnejsi a zajimavejsi reseni, treba TECOMAT. Tam najdes i analogove vystupy pro kotel.
Neni problem sehnat HW, ale vymyslet SW. A na rovinu rikam, ze na miru a na koleni ho nevymysli temer nikdo

30.09.2012, 21:20 |
cezetko | Upraveno: 2012-09-30 21:20:27
V tom pripade jedine co funguje, fungovat bude a da se vymyslet i dratove je Siemes, nemusi byt SL coby bezdrat, i kdyz se toho bojis zbytecne.
Ale je rozumne si to nechat navrhnout na konrketni pripad, a nutno pocitat s tim, ze bez znalosti ETS, ACS si to nenaladis sam.

30.09.2012, 21:25 |
Bingi ok, já to prostuduje ještě a zítra budem pokračovat. Jinak co všechno musi být bezdrátově u toho Siemnsu synco living? Servopohony taky nepripojim dratem?
Primarne je to urcene jako bezdrat. Dratove se to da vymyslet jinak.

30.09.2012, 21:54 |
cezetko | Upraveno: 2012-09-30 21:57:16
Do místností něco takového: RDG100KN. DO toho termopohon STA21, ventilátor. A k tomu jen jednotku pro kotel.
Prothermu stačí vyp-zap, neb moduluje výkon sám sobě podle teploty vratné vody. Externí spojité řízení neumožňuje. Nezapomeň na to,že při uzavření úplně všech hlavic musíš někam dát reziduální tlak vody, způsobený doběhem čerpadla v kotli, takže buď softwarově držet pořád jednu hlavici otevřenou (třeba koupelnový žebřík) nebo na systém osadit přepouštěcí ventil. V opačném případě zničíš kotli čerpadlo - při uzavření všech hlavice nebude mít kam tlačit. Až dáš kotel na dřevoplyn, opět nepotřebuješ jeho spojité řízení, protože ten kotel vyžaduje chod na plný výkon co nejdelší dobu, aby spaloval efektivně a s nejlepší účinností, takže k němu přidáš akumulační nádrž (cirka 50-70litrů na 1 kW výkonu kotle), za nádrž dáš směšovací uzel - čerpadlo a směšovací ventil (trojcesťák), který budeš 3bodově nebo spojitě (0-10 V, 0-20mA, atd.) řídit jako směšovač topné vody do systému, a to buď ekvitermně (podle venkovní teploty), nebo kvalitativně na základě výpoštové topné křivky a pohybu prostorové teploty v některé z místností.....

02.10.2012, 20:54 |
Bingi Rade díky, to co píšeš zni fundovaně, každopádně nyní v tuto chvíli kdy nevím co bude, tak opět přemýšlím o Synco living. Takže jestli máte někdo něco i k tomuto systému tak info sem.
Cezetko: jdu ti napsat:)
To, co pise cezetko je zni mozna fundovane, ale nema v zadnem pripade pravdu. Vzdyt ten clovek (pokud to neni sam pan Prucha) jasne prodava insighthome - trosku okate :) . Dlouho sem testoval ruzne systemy a prosel sem si jak tecomatem, tak inelsem, tak syncolivingem a i loxonem... musim rict, ze na programovani je nejlepsi loxone, ktery je fakt jednoduchy. Co se tyce funkcnosti, tak mohu potvrdit tecomat a loxone jako naprosto bezproblemove. V zadnem pripade nemohu doporucit inels, kde porad neco nefunguje. Posledni dobou udelal tecomat hodne prace, ale porad je to pro me vec, ktera se hodi do prumyslu a pokud budes delat teplarnu, rad ti to doporucim.. pokud chces ale delat barak, tak tam dej loxone a budes mit svatej klid... cena je prijemna, funkce neomezeny a to, ze si na ten kotel nesahnes, neni vubec pravda... opet reklamni trik nekoho, kdo ti chce prodat neco svyho...

28.11.2012, 07:58 |
cezetko | Upraveno: 2012-11-28 08:04:31
Hehe, jsem rád, že se i sem konkurence nabourá a zaregistruje, aby ukázal ramena :) Je to čistě diskutabilní záležitost, ale takhle ten loxone neprodáte. Na to musíte jinak :-D
Jestli si saháte na kotel, tak tě lituji. Tedy vaše zákazníky. Nechápu proboha, co bys tam v dnešní době dělal...
Jinak jsou tady profily, stejně jako já v tvém vidím, jakej jsi looser, ty vidíš, kdo jsem. Ale ja jasný, že s prvním příspěvkem toto neznáš. Náš systém tu nikomu nenabízím, trochu to postrádá smysl. Takže si to přečti pomalu a znovu...
PS. ty jsi ten Franta B z Ústí nad Labem, který si na vlastní stránky píše chválu a přirovnává k merkuru? :)
ja som to skusil s loxone a po doladeni konstant riadim 4 trojcestne ventily 3 obehove cerpadla a teplotu vody cez ekviterm. krivku plus solo regulacia kazdej miestnosti. Je pravda ze pre menej chapavych (cezetko) to bude problem zladit.
dobře mi tak :)
To mám za ty baráky, co po vás předělávám...
Alespoň tu máme přísun nových členů, že? :)
cezetko: Vidím, že i v tvé branži je tvrdá konkurence :) Naštěstí pro tebe to evidentně není zrovna intelektuální elita národa, takže nemusíš mít vůbec obavy :))
[ Link ] To se nedá pokládat za konkurenci :) Ale že to někomu za to stojí. Elektrikář, instalatér...

11.03.2013, 19:38 |
Skury Cezetko: Jestli se můžu vtírnout s dotazem... :) Přemejšlim o domě a samozřejmě by se mi líbilo ovládání domu a hlídání na dálku. Mělo by se jednat o pasivní dům, takže tam bude rekuperační jednotka + el.přímotopy. Ohřev vody pravděpodobně bojler s tep.čerpadlem + solární kolektor. Určitě tam chci wifi, i nějaký normální alarm. Rolety by možná mohly být taky elektrický. Ovládání světel by mi taky nevadilo. :) Ale zkrátka se mi za celkovej systém nechce dávat x set tisíc. Třeba jsem koukal na www.chytryrozvadec.cz, ale 130t za zakladni modul mi přijde fakt zbytečnej. Kolik se pohybujou cenu u tebe? Díky

11.03.2013, 19:58 |
Lufas cezetko: muzu mit taky dotaz? co system od ABB Ego-n?mas s tim zkusenosti?
hoj hoši, večer odepíši emaily, včera to bylo nějaké společensky dlouhé...
Já bych těch 200k a víc raději tedy vrazil do nábytku, zateplení, garáže, zahrádky či čehokoli smysluplnějšího než je "painteligentní house". Osobně nic proti tomuto trendu nemám, ale přijde mi velice úsměvné a pozoruji to i na několika našich movitých zákaznících, jak je po měsíci přestalo bavit si s funkcemi domu hrát a místo toho se permanentně děsit, kdy jim vypnou proud, chcípnou UPSky a oni nebudou schopni doma ani základního fungování, nehledě na jejich potomky :-D

12.03.2013, 18:11 |
Skury Radek: Jako takhle... Normální elektrika na můj dům by mě měla vejít podle elektrikáře na cca. 60t. Pro mě je tohle zajímavý pouze pokud to bude do 100t. Pokud to bude víc, Dám peníze do jiných věcí, to je jasný.

12.03.2013, 18:12 |
JP Výpadek proudu jsem zažil naposledy v roce 2002 při povodních, toho bych se asi neděsil:)
no to máš dobrou lokalitu, u nás vypadává trafačka při každé bouřce
radek.613: proto se tuto část snažíme dělat tak, aby je výpadky nějak výrazně neomezovali.
A buď v klidu, jestli ti vypadne proud v inteligentním, nebo neinteligentním domě, není rozdíl. Prostě nesvítíš :) U trochu inteligentního navíc můžeš využít záložní zdroje na orientační osvětlení atd.
Samozřejmě jsou v domech HW jako PC, servery, které jsou na výpadky citlivé. Ale to stejné může být u průměrného domu s IT uživatelem.
no já jsem nedávno projektoval RD kousek od Prahy a tam měl regulerní dieselagregát na 100% zálohu celého domu :-D se slovy, odmítám se omezovat, chci mít jistotu... nádrž na 1000litrů nafty :-D mazec
Only_One: jj, znám velmi dobře :)
Čeho jsi projektant? Zrovna nějaké sháním, tedy soukromě :)
Požární bezpečnost staveb
Trochu to ozivim- je tu nekdo kdo ma nejaky inteligentni system?
Muj projektant prosazuje inels, ten se mi moc nezda, nenasel jsem na nej skoro zadnou pozitivni referenci na netu (i kdyz vyjma reklamnich sdeleni toho na netu ohledne zkusenosti lidi moc neni), me osobne se libi loxone, v tejdnu se jdu podivat na jejich showroom. Chtel bych ovladat svetla, rolety, topeni po mistnostech (ale pouze vyp/zap, zadna regulace stupnu) a mit prehled o spotrebe elektriny a vody. Zadny odpojovani zasuvkovych okruhu, ovladani audia a podobny extremy.

12.01.2014, 21:51 |
cezetko | Upraveno: 2014-01-12 21:53:36
Luke_288: jak budeš mít zájem o nějakou konzultaci, nejlépe po telefonu, tak mi klidně zavolej:
[ Link ] Zkušenosti lidí na netu všeobecně o tomto tématu tolik nenajdeš, zatím to není tak moc rozšířený a známý obor...
Jen se zeptám, plánuješ si to programovat a nastavovat sám?
Jinak INELS není úplně blbej, ale dá se vybrat lépe, třeba i se stejnou technologií.

12.01.2014, 22:23 |
Luke_288 | Upraveno: 2014-01-12 22:25:37
Takhle, potrebuju hodne user friendly system, rad bych si sam umel nastavit svetelny sceny, sam si nastavil ktery svetla bude kterej vypinac ovladat, funkce tlacitka kratkej/dlouhej stisk, jeden stisk, dva stisky, sam si urcit do skupin zaluzie apod. Nejsem sice zadnej ajtak, na druhou stranu nejakou logiku pochopit dovedu, ale nesmi to bejt zadny slozity programovani typu pascal, c++ apod.
V tomhle mi prijde to loxone docela blbuvzdorny, nechci na kazdou hovadinu volat technika.
Btw ty bys byl schopnej mi nekde ukazat co umi insight home a jak je to slozitej system? Praha a okoli nebo jizni cechy?
Edit: koukam P4 Antala Staska tam nekde u úřadu?
Luke_288: Praha není problém cokoliv.
Musím uznat, že ten loxone má výhodu v tom, jak si ho dost nastavíš sám. Má i nevýhody. Proto jsem se ptal, co od toho očekáváš.
Není problém se sejít a pokecat o tom. Nemyslím, že bys měl zájem zrovna o náš systém, ten je pro trošku náročnější zájemce, ale rozhodně ti mohu povědět své dojmy a poznatky.

13.01.2014, 07:52 |
AR Hele takový trochu hloupý dotaza. Kdybych chtěl po tom ovládání cca to co chce Luke_288 musí být úplně jinak śilové rozvody? Jako že vypínače světel půjdou do centrálního rozvaděče až jednotka řekne co zapínají? Takže třeba vypínačem v kuchyni rožnu světlo v koupelně?
no to o čem píšeš- vypínač v kuchyni a světlo v koupelně předpokládá rozvody kabelů do hvězdy, tzn pár set metrů (možná i jednotky km) kabelů navíc oproti klasické elektroinstalaci.
cezetko: kdyžtak bych ti napsal mejl, jen fakt, že váš systém je asi o dost komplexnější a i když jsem viděl hodnoty těch instalací, tak to je jednak mimo moje možnosti a asi i požadavky.

13.01.2014, 11:04 |
AR No kouk sem na to loxone nějaké zapojení a tam to tak měli, což vypadá i logicky, pokud to má jít přeš nějakou elektroniku tak by jednotlivé vypínače měly být asi jen signálové prvky a ne silové. Zase na druhou stranu pro vypínače stačí natahat "zvonkové" dráty takže se trochu uspoří.
Nezkoušel si nějakou kalkulaci? Jako přemýšlím zda něco takového do baráku plánovat a uzpůsobit tomu rozvody a nebo to nechat postaru.

13.01.2014, 11:14 |
Luke_288 | Upraveno: 2014-01-13 11:15:15
no hele já to řeším tak, že chci pouze prodrátovat na maximum toho co se dá. náklady na kabely nebudou tak závratný a co a jak do toho systému pak zapojím se uvidí podle peněz. kalkulaci jsem zatím nedělal, prtž zatím nevím jakej systém. chci to mít otevřený tak, abych mohl dozapojit další funkci třeba za rok. takže v tenhle moment mi zkreslujou pouze kabeláže.
co jsem tak vyčetl tak je to jak píšeš, k vypínačům jdou pouze signálovky.
hlavně třeba na topení chci mít nějaký stop tlačítko, kdyby náhodou se celá "inteligence" podělala, tak aby to topilo na manuální režim.
ale jak píšu, skoro nic o tom nevim a zkušeností na netu minimum. specializovaný doskuzní forum jsem taky nenašel.

13.01.2014, 11:20 |
AR No já bych ze startu dal taky jen základ, ono toho v tom baráku moc neubude, takže by mě stačilo pro začátek ovládat světla a ideálně i topení pokud by to umělo i el. podlahovku. U topení by ale bylo fajn aby se to dalo bajpasnout v případě nějaké poruchy ;) Když koukam na to loxone tak v základu 8 V/V takže by to vykrylo světla po baráku, časem pak přidat další jednotky a přidávat.

13.01.2014, 11:38 |
htd staň se partnerem a máš nárok na uvítací balíček:)
[ Link ]

16.01.2014, 12:15 |
AR Luke_288: koukal si se na Foxtrot od Tecomatu? Jak už jsem si psal s cezetkem, vypadá to na hodně zajímavé řešení. V HW instalaci vidím větší snadnost a větší variabililtu oproti loxone kde seš docela limitovaný. U foxe si roztaháš jeho sběrnici po baráku a aktory práskáš na konkrétní místa určení. U loxone je zase na oplátku výhoda v SW části kde tedy už mají předpřipravené funkční bloky takže se nemuší patlat s logikou řízení světel, topení atd.

20.01.2014, 10:03 |
AR Luke_288: hele věnoval sem teď vékend tomu abych porovnal prostředí od Loxone a prostředí od Tecomatu.
Výsledek je ten že loxone je primárně určeno pro domy, má pro to připravené funkční bloky, takže je jen "práskneš" do schématu, propojíš s výstupy a vstupy, nastavíš parametry a jedeš. Je to fakt hodně easy a pokud má někdo aspoň základy logického myšlení a ví zevrubně jak to celé funguje tak to dá dohromady.
Prostředí od Tecomatu je takové to čisté "průmyslové", nenajdeš tam takové featurky jako u Loxone. Takže to chce něco více znalostí, nicméně když se do toho ponoříš a věnuješ tomu trochu času tak to jde. Máš k dispozici nějaké základní funkční bloky které si pak můžeš rozvíjet dále. Já třeba zkusil vylepšit blok pro stmívatelné osvětlení a kupodivu to i šlo. Horší je že to prostředí není až tak user firendly, takže ti vyhazuje třeba chyby nebo varování nad kterými musíš více dumat. Dále to web rozhraní. No v musíš si ho nakreslit sám a je to ve stylu VisualBasic :(
Udělal jsem si tedy takový srovnávací model, stejné ovládaní jednoho pokoje. V Loxone, sem to měl od startu cca za dopoledne včetně seznamování, v Mosaicu to bylo zhruba dva dny ;) ale zase další pokoj by vyšel časově cca nastejno protože už v tom Mosaicu vím co a jak ;)
Co vidím v tecomatu jako plus je větší míra variablity ja HW tak SW. Ten SW ti toho řek bych že dovolí více, resp v Loxone to jde asi taky řešit, ale komplikovaněji, a navíc tam asi nebudou všechy funkce (logické, matematické, komparační, atd.) k dispozici.
Jo a k inels co si psal, pokud jsem se dobře díval, tak jako HW používají právě Foxtrot od Tecomatu, jediné co je snad jejich je vytvoření SW pro řízení, ale co sem tak četl tak se nějak nepohodli s Tecomatem a jdou nějakou vlastní cestou a prej to má být něco mnohem lepšího, těžko říct.
Mno a teď rozhodnout co bude lepší ;) mě osobně to plusy a mínusy vychází tak nějak na stejno. Cenově obě řešní vyjdou cca stejně (podle toho jaké moduly je třeba), samotné programování je plus pro Loxone, ale zase variabilita a možnost většího růstu v čase vidím u Tecomatu
super report. inels jsem zavrhnul, to i muj elektrikář přiznal, že když pátral víc do hloubky tak zjistil, že maj nějaký problémy s SW.
když tak čtu co píšeš, tak pro mě je Loxone asi vítěz. logické, matematické apod funkce nepotřebuju, vidím, že ty do toho asi dost vidíš, já jsem spíš takovej uživatel co chápe souvislosti a jednodušší věci si sám nastaví.
každopádně jsem to teď odsunul, protože architekt těžce finančně přešvihnul naše původní zadání, takže redukujeme a zmenšujeme. elektrika až následně.

20.01.2014, 11:41 |
AR Luke_288: hele ani moc do toho nevidím, jen jsem oprášil staré znalosti ze Step7 ;) i když zatím jen na bázi "drátování" obdelníčků.
No ono si sice myslíš že nějaké logické/matematické funkce nepotřebuješ ;) ale pak dojdeš na to že by bylo fajn kdyby to při nějakém kliku zareagovalo jinak nebo zohlednilo stav výstupu atd ;) Ale i toto máš k dispozici v loxone, jen ne v takovém rozsahu jako "plnotučném" rozhraní.
Jako já se to taky nechystám kupovat tento týden ;) ale tak nějak za pul-3/4 roku podle toho jak vše půjde, jen se chci tak nějak připravit abych pak mohl projektantovi říct co vše tam má zohlednit.
Co se mě třeba libilo u řešení Tecomatu je napájení LED, že si můžeš udělat řešení kdy jedním zdrojem to rozvedeš na vícero míst (pokud jsou ve správném dosahu) a při vypnutí můžeš vypínat i samotný zdroj a šetřit :-) Jako určo by to šlo i v Loxone, ale u toho Tecomatu to je přímo jako ukázka řešení ;)
Kdyby jsme se pak na konci nahodou shodli na stejne platformě tak si můžem třeba povyměňovat funkční bloky a dát dokupy nějaký extra soft ;)
PS: a ještě bych se chtěl cezetkovi omluvit za tuny mailových dotazů ;)