Navštíveno 3432x

Zdravim kluci, mozna to bude blbej dotaz, ale zajima me, jestli muzu mit na jedne naprave pneumatiky 205/50/r15 a na druhe naprave 205/60/r15.Jestli to necemu vadi atd...? Predem diky za odpoved :-)
Pokud není vyjímka v TP, tak to být nesmí.

28.09.2012, 06:16 |
slimsterD | Upraveno: 2012-09-28 06:18:26
To byla jedna z věcí který říkali v autoškole ;)
[ Link ] Jinak, když to uděláš, tak to ovlivní dost jízdních vlastností. Záleží taky na tom jestli to je na hnané bo hnací nápravě. Rozhodíš si brzdné síly, diferák bude víc namáhanej... nehledě na to pokud je to na autě s nějakým bez. systémem trakce či brzdění... tak ten pak nebude fungovat správně.
Jenže on se ptá jestli může mít třeba na předku 50 profil a na zadku 60. To může být, naprosto totožný rozměr a pneu musí být na jedný nápravě, nápravy mezi sebou už pak stejnej rozměr mít nemusí...
myslim, že pokud máš hnanou jen jednu nápravu, tak by to ničemu vadit nemělo, pokud tě teda nechytne nějakej šťouravej četník. samo na TK to taky neprojde :)

28.09.2012, 09:19 |
Ravo Můj názor je že pokud máš v TP povoleny oba tyto rozměry (což mít asi nebudeš, jsou to obvodově různě velký kola), tak můžeš mít legálně na každé nápravě jiný rozměr, tzn. na jedné profil 50, na druhé 60.
Celý je to ale podle mě blbost, pochopil bych kdybys chtěl různě široký (hnaná náprava širší - typicky zadohrab).
A z hlediska funčnosti to asi nebude zásadní problém pokud nemáš čtyřkolku nebo nějáký sofistikovaný elektronický systémy typu ESP atd.

28.09.2012, 14:23 |
MATTESS | Upraveno: 2012-09-28 14:23:55
Ravo: špatný názor
Viz. Vyhláška 341-2002 Sb § 21
(13) Na vozidle se nesmí, s výjimkou nouzového dojetí, současně použít pneumatiky různých rozměrů a konstrukcí, pokud při schválení technické způsobilosti není stanoveno jinak.....

28.09.2012, 14:34 |
Ravo 2 MATTES:
tohle právě řeší ten zápis v TP - povolené rozměry.
Je mi jasný, že to nebude povolený výrobcem a v TP to nebude.
Jezdim kola 2+2 tak 10let a nikdy zadnej problem
Pokud koupim dalsi zadokolku zase ji poridim kola 2+2 :-)
Ravo: pokud nemáš v TP vyjímku, tak legálně nemůžeš mít v předu profil X a vzadu Y jak píšeš 28.09.2012, 09:19. Jinak hnaná náprava u zadohrabu je přední
Jak jsem psal už na záčátku, jedině vyjímka v TP jako má Porsche, Ferrari apod.
U běžných aut musí být všechny gumy stejného rozměru a je jedno kolik alternativních rozměrů v TP máš...
to jsem chtel slyset, diky :-)

01.10.2012, 15:40 |
Honza2.016v | Upraveno: 2012-10-01 15:41:14
pokud ti nevadí že tím porušuješ nějaký nařízení, tak ano.. sám osobně jezdím zimáky jinej rozměr na předku a jinej na zadku (předek širší a lehce vyšší, zadke užší a obvodově menší oproti předku kvůli lehkýmu zvadnutí auta) .. jediný čemu to vadí je ABS a ESP, protže kola na P a Z nápravě se točí trochu jinak tak si ABS myslí že je auto ve smyku... takže pojistka ven a je klid...
četník s tím nikdy problém neměl a auto sedí líp..hlavně ten zadke má lepší kontakt než kdybyhc řešil stejnou gumu..)