Navštíveno 1184x

13.08.2012, 06:19 |
Zdeny60 | Upraveno: 2012-08-13 06:21:57
Podařilo se mi konečně sehnat tento objektiv:
[ Link ] Kdyby někdo chtěl levný, ale přitom výborný zoom, tak tohle je fakt velmi slušná volba s vynikajícím poměrem cen/UH.
proti mému původnímu setovému 18/70 od D70s je tento objektiv daleko lepší a to hlavně v menší vinětaci, která je o dost méně patrná, jemnějšími detaily a kupodivu - lepším barevným podáním (což nechápu,ale je to tak).Stabilizace funguje dobře a je znát za horších světelných podmínek.
Objektiv momentálně nikde na oficiálním zastoupení v ČR není, ale lze ho sehnat na www.antikfoto.cz v Brně, kde ještě pár kusů je - objednávka Nikon zastoupení po dobu 5 měsíců nebyla naplněna a není potvrzen ani na další zásilku.
Pokud si člověk nevezme UV filtr, sleva 200Kč.

13.08.2012, 09:39 |
C...arlos | Upraveno: 2012-08-13 09:43:09
Mě by taky zajímalo jak hodnotí majitelé tento objektiv, přemýšlím o něm na D300. Četl jsem nějaké recenze, ale osobní zkušenost by se hodila.
Doporučuji si přečíst test na :
[ Link ] Já jsem zatím velmi spokojen. Pokud nepožaduješ pevné ohnisko, tak tohle je v současnosti nejlepší zoom za velmi nízou cenu.
Ja ho taky nahanim uz nejakej patek ale staci mi bazarovka akorat 10 se mi zan davat nechce a pod 9 ted temer nemozne sehnat. Chci ho vymenit za stavajici 18-105. mel sem ho jiz pujceny a je ve vsech smerech lepsi. Hlavne co se tyce stabilizace a rychlosti a presnosti ostreni.Tam sou rozdily asi nejznatelnejsi.
Za mě je to prostě nej DX zoom. Pracuje rychle, stabilizace je super, naprosto minimální soudkovitost na 16mm (daleko lepší, než 18-200 na 18mm). Zpracování o poznání lepší, než 18-105, chod prstenců má akorát odpor, žádný vyčvachtaný máslo. Někde sem čet, že na 50mm je ostřejší, než pevná 50, ale netušim, na jakou clonu bylo srovnáváno. Jediné, na co bych ho nedoporučoval jsou portréty - bokeh neni kdovíjak pěknej, ale nic hroznýho. Portréty se mi dělaj mnohem líp se 70-300mm nebo se 105mm f2,8. Každopádně krajiny, architektura a celá dovolená se dá odfotit jen s timhle sklem. Jak psal Zdeny, poměr cena/výkon je moc dobrej. No a ceny bazarovejch kusů mi nepřipadaj špatný. Novej byl ještě nedávno za 16, tak proč by nemohl bejt tři roky starej za deset? To není autohifi :o) Pokud někdo neuvažuje o FX (což si myslim, že je pro profíky nebo někoho kdo neví, za co utrácet) tak je to základní zoom napořád, tak proč se ho zbavovat pod cenou?
Já ho mám, můžu ho jen vynachválit. Od té doby, co jsem ho koupil, beru svá ostatní skla do ruky jen při speciálních požadavcích.
Včera velký test v podvečerním světle - jinak těm,. kdo jezdí občas na výlety do Jeseníků a chtějí navštívit krásné výhledové místo, doporučuji "Bílý kámen", ze sedla Skřítek pěšky asi 3/4hod., jen to není značené jako turistická cesta, chce to GPS a hlavně tam chce jít brzry ráno - ideál kolem 6-7 v tomto období a nebo pak pozdě odpoledne - kolem 18:00 - jak jsem byl včera já. Dám n arjče pár fotek. Objektiv je opravdu suprový a asi už nebudu mít potřebu shánět cokoliv jiného. Stabilizace pracuje vskutku účinně, takže časy 1/20 žádný problém, dříve bylo dost fotek mázlých, pokud se člověk nesoustředil. práce s hloubkou ostrosti je (pro mé použití) také velmi dobrý, i když bokeh by mohl být kultivovanější (takový, jaký můj druhý objektiv 80-400 VR, nedosahuje).
Čili - jsem maximálně spokojen, pouze se chchi zeptat na jednu věc - když se pozorně dívám do hledáčku, tak v těsném okolí středového bodu je obraz jakoby rozechvělý. U dřívějšího oibjektivu jsem to nepozorovl, tady při velkém soustředění zaregistrui takové jemné chvění - máte to tam taky? Na fotkách samosebou není nic, vše je precizně prosotřené. Možná, že to působí stabilizátor ?
Zde odkaz:
[ Link ] Fotky jsou neupravovány, tak jak vyšly z foťáku.
Chvění může působit stabilizátor. Některé stabilizátory jsou i vcelku výrazně slyšet (chrastí).
Jinak se stabilizací na širokém ohnisku bys bez problémů měl zvládat i 1/5 sekundy skoro vždycky. I když je to asi otázka stáří objektivu, ty nové mají o 1-2 kroky lepší stabilizaci než ty staré.
No, já jsem takto krátký objektiv nikdy neměl a jsem fakt mile překvapen, co lze z ruky udržet se stabilizací - mám nějaké testovací fotky za šera a 1/2 vteřiny fakt dobrý.