Navštíveno 3533x

Máme vcelku krásný léto, tak jsem se rozhodl začít chlastat. A co jiného než koktejly. Moje stávající výbava je pouze shaker. Lednici mám normální, takže ledovou tříšť asi budu vyrábět mlácením paličky do sáčku s ledem. Ale co nakoupit za ingredience? Mám rád sladší osvěžující koktejly, ideálně pomeranč, citron apod. Takže jsem připraven sebrat peněženku a vyrazit do Makra, ale poraďte, co nakoupit, abych si vybavil bar. Pročítal jsem různé recepty a napadlo mě zhruba následující?
Campari Bitter
Calvados
Curacao (asi modrý s pomerančem)
Gin
Rum (Havana Club? Morgan? jaký druh?)
Vodka
Grenadina
Džusy - grapefruitový, ananasový, pomerančový, brusinkový
Čerstvé limetky
Třtinový cukr
Co dál? Co takové ty ovocné sirupy do koktejlů? Stojí tak dvě kila jeden, to se mi moc nechce :-) Co nějaké příslušenství, potřebuju kromě shakeru něco dalšího? (Není mým cílem míchat něco přesně na mililitry, spíš si chci pochutnat v parném létě na něčem osvěžujícím).

07.08.2012, 17:08 |
Kamil Chybí ti tam tequila, ze sirupů stačí grenadina. Jinak ač mám koktejly fakt rád, tak super osvěžení na léto je v míse na kousky nakrájený (nebo lžící nadlabaný) meloun zalitý dostatečným množstvím vodky (ideálně nechat dva, lépe však tři dny odležet v ledničce).

07.08.2012, 17:13 |
hawai tequila je základ :-) pokud chceš dělat i nějaký šlehaný z mlýka, tak určitě nějakej malej elektrickej šlehač.
jinak já teď poslední dobou ujíždim na ginu s tonikem, kolečkem citronu a ledem :-)

07.08.2012, 17:18 |
Kamil z rumů pak Havana Club. Morgana Spiced mám hodně rád, ale do koktejlů prostě Havanu

07.08.2012, 17:21 |
Mr.Scully | Upraveno: 2012-08-07 17:22:06
hawai - když já tequilu samotnou nemám rád :-) Myslíš, že v koktejlech to bude lepší? Jinak tonic, dobrý nápad.
Kamil - člověče ty děláš do všeho - focení, počítače, alkohol :-)) Hele, taky mám radši Morgana, ale všiml jsem si, že se všude dává Havana Club. Ale těch druhů je víc, který vzít? Bílý, zlatý atd.? Stejně tak u vodek, tequil apod. - záleží nějak na značce?

07.08.2012, 17:25 |
mike.vw | Upraveno: 2012-08-07 17:26:58
Edit:já můžu Tequila Sunrise...tequilu samo silver

07.08.2012, 17:27 |
nome | Upraveno: 2012-08-07 17:28:53
alko:
tequila
gin
vodka
bílej rum (havana)
tmavej rum (dle chuti a preferencí)
campari
martini (sweet + dry)
pokud to myslíš vážněji tak dokup
Curacao
kahlua
amareto
malibu
whiskey
sekt
a máš solidní základ :-)
vybavení
sklo
shaker (ideálně s ryskama na ml)
barmanské "drtítko"
zdobící nůž
dlouhé lžičky
4 a 2 cl odměrku
pak nějaké ovoce na ozdobu, limety, citrony, cukr
jujce dle chutí tady opatrně chlast se nezkazí juice jo :-)

07.08.2012, 17:32 |
Kamil [ Link ] u vodky bych se vyhnul tý nejlevnější (následkem může být nepříjemná bolest hlavy), ale zase podle mě nemá smysl kupovat vodku v ceně 500+ za láhev
Pokud si chceš občas vylepšit pitný režim, záleží co od toho čekáš, jaké máš rád za drinky, nebo co ti chutná.
Dle tvých chutí bude většinou základ vodka, světlý rum, gin, grenadina, tequila. Pro začátek stačí klidně menší balení. Počítej, že na jeden drink padne cca 2-4 dcl.
K těm sirupům, dají se sehnat sady sirupů od Monina v mini balení, cca 4 sirupy s různým obsahem a cenou kolem 3oo Kč, mají je jak v Makru, tak Globusus atd.
Doma asi najdeš třeba sodu, nebo coca colu, určitě budeš potřebovat i nějaký citrusy jak na dekorace, tak šťávu. Juicíky (ananasový, pomerančový, kokosový) nestojí tolik ,ale chce to 100% nebo si přímo vylisovat ovocnou šťávu. Nemá cenu kupovat všechno co potom nevyužiješ, teda pokud je nebudeš pít s vodkou :)
Vyplatí se zainvestovat do kvalitních surovin a třeba a časem třeba začneš pěstovat mátu, zainvestuješ do náčiní, skla atd.
Určitě doporučuji podívat se třeba na
[ Link ] kde najdeš docela dost informací o míchání nápojů.
Paráda - já věděl, že jak jde o chlast, tak nezklamete :-) Všechno si poctivě píšu.
Blbej dotaz - máte vyzkoušeno, jak dlouho vydrží v lednici uzavřený/otevřený 100% džus? Řádově týdny musí zvládnout i otevřený, ne?

07.08.2012, 17:45 |
hawai když tequilu, tak Olmecou nic nezkazíš. asi nej z běžně dostupných tequil. já mám docela rád i Sauzu, naopak zas moc nemusim Sierru, ale to je na chuti každýho co mu jede. každopádně olmeca je klasika

07.08.2012, 17:50 |
TROY to chceš chlastat sám? :))))))
Mě doma stačí gin a tonic a limetka :D a jedu
Ne, s nějakou dámskou společností :-) Chci se prostě vybavit, abych při pohledu do baru mohl volit i jiné varianty než jen víno :-) A samotný tvrdý alkohol nepiju. A než pít furt dokola cuba libre, tak to chci oživit.

07.08.2012, 18:50 |
JP Havanu kup tu žlutou tříletou. Teď to v ČR tlačej místo "základní" anejo blanco a bejvá jen o pár korun dražší, někdy i s mojito skleničkou. Samostatně je dobrá barrel proof, ale je násobně dražší a v koktejlu to nepoznáš. Zkusil bych i Bacardi, sice přes chlast moc nejsem, ale mam ho radši než Havanu.

07.08.2012, 18:51 |
nome | Upraveno: 2012-08-07 18:53:17
s tim jujcem zalezi na teplote v lednici a druhu, nejrychleji odchazi hutny typy jako multak, broskev, ananas a vse co ma duzinu zas treba brusinka a jabko vydrzi delsi dobu.
Paradoxne cim kvalitnejsi jujce s min chemii tim kratsi zivotnost treba i jenom tyden
A jsou ceny alkoholu v Makru relativně příznivý? Já tam vždycky kupuju třeba jednu flašku, tak na cenu vůbec nekoukám, ale při nákupu tohohle už může bejt rozdíl, jestli to vyjde na 3000 nebo třeba 3700. Přemýšlím, jestli si to spíš nenaklikat někde online.

07.08.2012, 19:33 |
hawai | Upraveno: 2012-08-07 19:34:27
já kupuju alko přímo v alkoobchodu a ceny vždy nižší než kdekoliv jinde i než v makru, někdy na flašce i 50-80 kč než např. v kauflandu
já kupuju tady, ale to máš z Plzně trochu z ruky, ale u vás bude učitě taky něco takovýho
[ Link ]

07.08.2012, 19:36 |
Ravo | Upraveno: 2012-08-07 19:38:36
Tak za mě osobně Havana Club NE :)
Ne že by byla špatná, taky jsem s ní začínal a když jsem někde venku tak jedině ji, je to prověřený standard. Ale je předražená a tlačená marketingem.
Aktuálně jsem si našel kubánský rum Mulata a za ty ceny za který se dá koupit se Havana Club nechytá.
Do koktejlů dávám 5ti letou Palma Superior (180kč 0,5l, dají se sehnat 0,7l za 200kč) na samotný popíjení pak 7mi letou Anejo 7y (320kč 0,7l).
[ Link ] [ Link ] Zkuste se podívat kolik stojí stejně staré Havany Club a budete mít jasno. Za podobné nebo i menší peníze budete pít o třídu lepší rum.
Ravo - díky za tip, pokud bude, tak vyzkouším.
Pořád nevím, kde v Plzni nakoupit, pár stovek rozdílu už je znát. Nebo nějaký prověřený eshop s dobrými cenami? Divil bych se, kdyby to Česká pošta při dopravě nerozmlátila.

07.08.2012, 20:08 |
xSam | Upraveno: 2012-08-07 20:08:48
Já nevim no, mně přijde se do toho pouštět takhle docela zbytečně vyhozené peníze.
Stačí ti pár chlastu na pár koktejlů a je klid. Když toho budeš mít hodně tak nebudeš vědět co udělat a když budeš chtít všechno ochutnat bude ti blbě.
Nakoupil bych ingredience na věci co máš rád a co nikdy nezklamou a jsou jednoduché, například:
Mojito
Tequila sunrise
Cuba libre
a ještě třeba nějakou klasickou specialitku:
Margartia
Daiquiri
Tímhle jistě uspokojíš každou návštěvu:-)

07.08.2012, 20:21 |
Kamil
Kamil - co to je zač, vypadá to vyloženě jako velkoobchod, cen na webu moc uvedeno nemají :-) To má normálně na Borských polích i kamennou prodejnu?

07.08.2012, 20:55 |
Kamil Na Borských polích je to hned vedle Makra (na kruháči sjedeš na Makro, ale neodbočíš k němu, pojedeš dál rovně a pak zahneš doleva na Podnikatelskou a hned po odbočení to uvidíš po levý straně), ale myslím, že tam je to jen centrála + sklad. Cash & Carry je pak nahoře u NC Plzeň (myslím, že je to vedle Giga Sportu). Já byl jen v tom C&C, v tom na Borských polích ne)
Nějak tomu moc nerozumím, jestli je možná tam tedy rovnou přijet nebo se musí objednat na centrále a pak vyzvednout jinde... nějak mám radši normální velkoprodejny nebo eshopy :-)

07.08.2012, 22:01 |
Kamil do toho u NC Plzeň normálně přijedeš a nakoupíš co chceš, v tom na BP nevím, jak to chodí
A ceny teda lepší než v Makru? V Makru bych nakoupil potravin víc, ale jestli budou v tom NC třeba o pade lepší ceny na flašku, tak tam pro tak velký nákup určitě zajedu.

07.08.2012, 23:43 |
matik Mr.Scully
Ty ceny by tam měli bejt příznivější...Ale už jsem tam dlouho nebyl :).. Akorát jsem zrovna přemýšlel že se ta zajedu podívat aby bylo na BIGu co pít :)

08.08.2012, 00:17 |
Pekys přesně jako xSam.
Za mě Caipirinha, Mojito, Cuba Libre.
Jinak bych spíš doporučil si někde vyzkoušet co ti bude chutnat, než si toho na doma nakoupíš flašky, a pak zjistíš že ti to nejede. Ale pro všechny případy dost koly, s tou jde vypíš všechno :)

08.08.2012, 00:22 |
JP souhlasim s Ravo že Havanu ne když je něco lepšího, ale ono většinou v supermarketech moc na výběr neni. Já nedávno zkusil tohle:
[ Link ] , vozí to sem kamarád a lepší rum jsem zatim neměl.
Pekys - tak já mám vyzkoušené (že mi chutnají) pomerančové koktejly s Campari, rumem, s tequilou se taky dělá hodně známých, mít kubánský rum a vodku je doma povinnost, takže když to sečtete, tak v podstatě se toho stejně musí nakoupit dost, otazník visí leda tak nad ginem a Martini :-) Nebo je otázka, jestli koupit rum bílý i tmavý - chápu to tak, že tmavý je třeba Morgan Spiced (do cuba libre) a bílý je zase do většiny ostatních koktejlů?

08.08.2012, 09:30 |
Conan Mr.Scully: volil bych variantu, že by sis zašel nejdřív někam ty koktejly ohhutnat (do baru) a pak si nakup ingredience, leze to dost do peněz a kazí se to (ty ingredience).
Asi před dvěma lety na silvestra jsem měl podobný nápad, našel jsem si cca 8 receptů na koktejly, nakoupil nějaké suroviny (kokosový mlíko jsem nekupoval, ale 3 ze 4 kokosů mám ještě pořád doma) a pustil se do experimentování.
No a nakonec jsem skončil u Cuba Libre, která je prostě jednoduchá a chutná mi. Na složitější koktejly to chce i trošku praxe nebo zná fígly.
Nejsem expert přes alkohol, já si vystačím s bílým rumem z Lidlu za 160Kč.

08.08.2012, 11:36 |
nome morgan je sračka tu nebrat :-) to raději třeba bacardi
ale každopádně tmavej rum se do koktejlů používá okrajově protože pokud je dobrej tak je ho škoda něčím míchat :-)
Mě třeba nejvíce chutná Long Island Ice Tea (i když původně jsem si to vybral z hecu podle množství alkoholu) a moc zachutnal ;) A z těch jednodušších klasicky Cuba Libre
Já se divím,že tu na nákup nikdo nezmínil JIP nápoje.
Ceny a výběr bezkonurenční.
Hopa: pravda, pravda
Nome: Neserrrr :oDDDD mně tedy Morgan chutná víc než Havana nebo Bacardi....

08.08.2012, 16:23 |
hopa26 | Upraveno: 2012-08-08 16:26:52
Na tom krámu je jediná věcc špatná-jak tam vlezeš,málokdy se vejdeš do limitu,vždy je něco "v akci" takže neodoláš.A díky tomu,že se kořalka nekazí,to u mne ve sklepě vypadá jako v menším Makru.
Docela mi chtná Jack Daniels,jen tak si cucám s colou při večerním střílení u PS3.
Tak vždy když jedu nakupovat,tak tam pár flašek hodím-aktálně jich tam mám 52ks .Což mi přijde na obyčejného zákazníka docela dost,Jim Beamů tam mám asi 30 atd.
Musí se toho koupit víc,protože je lepší cena a dostaneš třeba skleničky nebo tričko zdarma. A to se vyplatí. :-)