Navštíveno 2438x

18.07.2012, 21:04 |
snoop69 | Upraveno: 2012-07-18 21:05:25
Mám možná blbej dotaz ,ale proč ty světla takhle blikaj?
[ Link ]
Kdyby to bylo Fáčko, tak bych řekl, že špatné ukostření :-)
Ale takhle mě to taky zajímá.
myslim, ze to tu nekde resili cervin s xenonmanem :-)
Důvod mě taky zajímá ale co vim tak na videu ttakhle blikaj snad všechny diodovky.
to mají přece v kriminálce las vegas na všech těch autech, když pustí majáky, bliká to jako diskotéka..
To dela zaverka v mobilu, diody jsou napajeny nejakym PWM driverem.
nejen v mobilu, kteroukoliv kamerou natočíte diodová světla, tak budou blikat, je to vidět jak v Autosalonu, tak Top Gearu.... důvod neznám, ale myslím že je to tak trochu srandovní otázka, když v realném provozu prostě neblikají :-)
jako tapp... pwm regulace - při brždění svítí naplno bez regulace, tak to nebliká
zjednodusene receno se vykon (svitivost) reguluje kratkodobym zhasinanim tech LED.
snoop69: Myslel jsem, že to točíš ty, protože se ti to nezdálo v realu.
Pokud jsi na to video jen natrefil někde na netu, tak to určitě bude tak, jak píše tappaja.
no právě že to blikalo na oko tak sem to natočil.
Někdo to vidí, někdo ne :) Já na některých autech taky (vesměs Passat). mycTD to vysvětlil pěkně :)

18.07.2012, 21:23 |
Tuner#2 | Upraveno: 2012-07-18 21:24:20
Zkuste si natočit TV, je to díky obnovovací frekvenci snímků v podstatě to samé.
Pustil sem si to video a rek bych, ze to ma rozbity, ze mu to bezi v nejakym self test modu, porad dokola...

18.07.2012, 21:29 |
snoop69 | Upraveno: 2012-07-18 21:31:37
tappaja : taky si myslím.Nebo to má nějakej mód za mokra aby bylo vidět :)
mr.brain: je pravda ,že mě hodně vaděj plazmy ,lcd monitory, ctr atd.. blikáním
Aha, pustil sem si to cely, vydrzel sem i tu silenou muziku. Myslel sem, ze se mu to vse opakuje, leva-prava-brzda, ale ted bych rek, ze to ma jen nejaky pojebany :o)
Tak ono si myslim že tohle blikání je i důvod proč hodně lidí z toho bolí šiška a oči když někdo stojí s diodama před ním.
blikani o kterym se bavime je tohle
[ Link ]
Takovejch peněz to stojí a neuměj k tomu udělat pořádný světla :D

18.07.2012, 21:57 |
Ravo to blikání je tzv. flicker.
Kamera má nějáký vzorkovací kmitočet, obvykle to bývá cca 25 snímků/sec - minimální rychlost, při které už lidské oko vnímá pohyb jako plynulý.
No a protože moderní diodové světla mají výše zmíněnou PWM regulaci jasu - dělá se to tak, že dioda v podstatě velmi rychle bliká, ale lidské oko to nestíhá a připadá mi to jako svit (něco jako blikání zářivek atd.). Čím je ta mezera v blikání delší proti době svitu, tím to svítí jakoby míň jasněji.
No a když se tyhle dvě věci dají dohromady (frekvence snímání a frekvence blikání jsou různé a hlavně nesesychronizované), tak se stane, že zrovna v některém snímku ty diody nesvítí...pak to dělá takovej efekt. V reálu to samozřejmě nevnímáte to blikání.
Podobný efekt dělá když se svítí na točivý stroj. S výhodou se to používalo u stroboskopického nastavování předstihů, s nevýhodou u soustruhů (povinné osvětlení žárovkou, která z podstaty konstrukce nebliká - kdybys svítil zářivkou, tak se můžeš "sesynchronizovat" a pak by ti připadalo,že soustruh stojí - na úraz zaděláno)
Ravo :pěkně si to vysvětlil :)

18.07.2012, 22:10 |
Ravo To snoop69: No víš jak, občas tady jsou takový dotazy, že přemýšlím jeslti nejsem ve školce... navíc ne každej rozumí elektrice apod. (jako já třeba jiným věcem), tak si doufám rád počte...
Ravo :ber to tak učenej z nebe nespad :)
já si toho už delší dobu všímám většinou na novějších Opelech = snad na každý Insignii, když jede za mnou, tak vidím jak blikají přední denní LED světla (podotýkám, že to vidím naživo, ne z kamery)
:-)
nejdřív jsem myslel, že jde o poruchu, ale je to snad na každý, co jsem potkal

18.07.2012, 23:30 |
hanzz tenhle to taky vidí pouhým okem :)

jako tykeev, je to vidět i v zpětný zrcátku.
Jako tykeev, všechny opely, co jedou za mnou, tak mi blikaj diodovkama do zrcátka......

19.07.2012, 08:51 |
AR Co se vám na tom porsche nezdá? Prostě to blikalo do rytmu te tuc tuc bum hudby ;)
Líbí se mi představa,že by u Porsche nevěděli,jak to udělat,aby to neblikalo.
Třeba zkusí nějaké forum s prosbou o radu. :-)
zřejmě chybí minimálně 2 kapacitátory ...
... hmm, a ted se ozvou jini jako FL*SH s dotazem: "Jak to dodatecne dolet do sveho auta, protoze je to super cool a musi to mit"
staci otocit kameru proti displeji klimy, radia v aute a mate to same
jako Ravo, podobný efkt byl vidět dříve v televizi, když tam někdou koukal na klasickou televizi, tak přes obraz běželi pruhy odshora dolů. Táta byl televizní technik a jako mylýmu mi vysvětloval, že je to dáno ně´jakýma frekvencema a a řádkováním, což mě v tý době hovno říkalo ale zapamatoval jsem si to doteďka..:-).

26.07.2012, 19:14 |
AR filip146: to nám už tady sdělil tuner viz: 18.07.2012, 21:23 | Tuner#2
nic to nemeni na tom, ze je to zoufale reseni, kdyz to blika viditelne i pouhym okem :-)