Navštíveno 2258x

17.07.2012, 08:08 |
Zdeny60 | Upraveno: 2012-07-17 08:09:35
Cíleně chci napsat, že mě doslova šokovalo, jak málo emocí se objevilo v tisku a mediích po tom, co zemřel Jon Lord, ikonická postava rockových pradějin až po nedávnou současnost, působící aktivně na scéně bezmála kolik?? od roku někdy tuším 1968 po roky cca 2009. Tedy více, než 41 let. Na netu se to dá jistě zjistit přesněji a hlavně, dá se dohledat celý profil tohoto velikána.
To, že se tento Muzikant produkuje dodnes v nesčetných kombinacích s mnoha jinými hráči po svém boku, o něčem jistě vypovídá a nikdy nebude lze zapomenout na megahity Smoke on the water, CHild in time, Blood sucker a další, kde se autorsky a hudebně podílel jako přímo autor, či spoluautor.
O to více mě zarmoutilo to, když srovnám obrovské ohlasy nad nedávno k smrti se ufetovanou Amie Winehouse a to i na zdejším foru. Přijde mi to smutné a hlavně totálně neobjektivní, protože pro hudbu je Jon Lord prostě veliký Pan NĚKDO, kdežto AMie Winehous hvězdička, který rychle vylétla a pro hudbu moc neudělala. Stačí srovnat se stejně krátce žijící Ikonou Janis Joplin a uplynulé období od její smrti....
Více komentářů netřeba.
Očekávám oopět silné reakce a útok na moji osobu, vědom si toho, že svět je prostě zcela neobjektivní a hlavně, podléhá masáži psychiky a tím přestává vnímat realitu objektivně. O to více líto mi to je. Možná, že mnozí se mi budou i posmívat, ale kdo nezažil nástup rocku v počátku 70. let, kde prostě Deep Purple mají a navěky BUDOU mít své nezapomenutelné místo spolu s dalšími velikány, jako Led Zeppelin, Rolling STones, či BThe Beatles, jsou o hodně ochuzení a mohu opravdu říct, že jako obrovský nadšenec jakékoliv dobré hudby a hlavně rocku, dnešní doba této odoži již nepřeje.
Ještě jednou vzdávám čest tomuto Velikánovi a na uctění jeho památky si dnes jistě poslechnu některé z mnoha mých alb Deep Purple.
Naopak, v médiích je toho poměrně dost, facebook je toho od včerejška plný...
Za sebe říkám, že hvězdičky typu Amy Winehouse nesahají Jonu Lordovi ani po kotníky.
Zdeny, rozhodne si nedovolim tyto lidi srovnavat, ale snad neni tak tezke si uvedomit, ze media potrebuji "AKTUALNI" zpravy. Urcite vetsi masu lidi oslovi "zpevacka na vrcholu" ktera se ufetuje, nez ikona rocku, na jehoz klasicke smrti ve stari neni pro media vlastne nic zajimaveho a neni do toho jak stourat...
No a wo tom to je. Svět je zcela zpitomělej, protože není schopen rozenat zrno od plev.
Mr. Scully: na tomto foru je klid a ticho, nebýt pár jedinců, kteří si vzpomněli... Ale když se ufetovala A.W., bylo vlákno jak rovní do rána:-(
Pravda, mladí nepamatují.A neznají.
A znovu si rejpnu: když umřel Havel, tak jsem to vzal jako informaci. osobně havel pro mě neudělal nic, kromě toho, že se léčil na úkor mých daní.
Jon Lord mi dal kus radosti ze života.
Dneska cejtím, že se tu něco semele:-)

17.07.2012, 08:38 |
Conan Ve svých 35 letech toto jméno neznám. Není to o věku ale o tom, co lidi poslouchaj. Mě tyhle rockový skupiny / ikony nic neříkaj, myslím ta hudba. Jo, pár pecek co se nejvíc hrajou si klidně poslechnu.
Takže chápu, že pro někoho je to srdcovka, ale spoustě lidí to jméno nic neříká (si myslím já).

17.07.2012, 08:44 |
Kamil Zdeny - do toho threadu jsem nenapsal žádnou reakci, ale to neznamená, že ač nerockera se mi to nedotklo (i když trošku jiným způsobem než vás ostatní). Když jsem si to přečetl, tak první moje myšlenky byly, jak to vezme táta. Je to jeho oblíbená kapela a právě legendární a nezapomenutelná Smoke on the water hrála minulý rok na pohřbu jeho předčasně zemřelého bratra (mýho strejdy) a vím, jak ten strejdův odchod těžce nesl. Sorry za OT.

17.07.2012, 09:26 |
Mr.Scully | Upraveno: 2012-07-17 09:27:38
Zdeny60 - tohle fórum (při vší úctě k místním členům) je primárně autohifi fórum. Typickým uživatelem je pětadvacetiletý tuner poslouchající nějakou pseudohvězdičku - viz ty diskosračky, co tady člověk občas vidí :-) Ale taky je mi osobně líto, že se všichni můžou zbláznit z Winehouse nebo Houston a Lord má pár reakcí.
Nejsem přímo fanouškem Deep Purple, ale Lord byl LEGENDA světové hudby, to se jinak nazvat nedá.

17.07.2012, 09:30 |
hanzz A co tahle zpráva o úmrtí známého člověka?
[ Link ] Ta by podle Zdenyho pohledu měla otřást celou společností. Ale samozřejmě neotřese prakticky nikým. Je to zcela přirozené, současná doba v tom není nijak vyjímečná, bylo tomu tak od nepaměti...
Conan - je jasné, že každý má svůj oblíbený hudební styl, ale rád bych podotknul, že mluvíme o jednom z nejlepších hráčů na klávesy na světě, jehož kapela prodala sto milionů desek. V současném světě, kde teenageri obdivujou dýdžeje, kteří slavně prodají padesát tisíc remixů skladeb někoho jiného, je to celkem jako pěst na oko.

17.07.2012, 09:31 |
Mr.Scully | Upraveno: 2012-07-17 09:32:02
hanzz - Antonín Holý byl taky legendou, však mu můžeš taky založit vlastní vlákno :-) Zasloužil by si ho.

17.07.2012, 09:31 |
CRK Sokovany Zdeny60: nekdy mi to pripada, ze mas patent na vkus a objektivitu :)))))

17.07.2012, 09:37 |
hanzz to Mr.Scully: Jenže DP prodali ty svoje milony desek v době, kdy se nedala hudba stahovat :)
A. Holého nechám odpočívat v pokoji a nebudu s ním tady jako nějaký pubescent tapetovat... ;)
ANo - Antonín Holý - stejná legenda. AIDS, žloutenka...
Jenže, tohle vlákno jsem založil v okamžiku, když io panu Antonínovi Holém nebyla nikde ani hláska. Takže, Hanzzi , Mr.Svully a ostatní, přestaňte rýpat.A propos, o tomhle pánovi nám vykládali v 80. letech na katedře organické chemie, kde jsem studoval, na rozdíl od vás, před 30 lety. Takže já o něm povědomí měl, ale vy jste si to přečetli v noviách,to je trochu rozdíl.
Cítím snahu některých ze sebe dělat Švejky....

17.07.2012, 10:13 |
Zdeny60 | Upraveno: 2012-07-17 10:13:44
Není na škodu si trochu rozšířit i hudební obzory na půdě autoHIFIclubu. Já tam tu muziku mám pořád jaksi zafixovanou.
K tomu množství vydaných desek vs. stahování: možná, že kdyby se v těch dobách dala hudba stahovat tak,jak dens, by hudbu DP mělo doma daleko více lidí, než jen 100 milionů. Protože to je zdarma a nekup to, za tu cenu.
Je to prostě marný, já jsem opravdu jiná generace a některý věci dovedu fakt prožít jinak, než prměrný člen tohoto fora s 25 lety na krku a jen nevím, jestli někteří pisatelé svoji pózu jen předstírají a nebo takoví opravdu jsou. Pak teda se už nedivím ničemu A potažmo snad ani nikomu).
Ale jsem rád, že jmenovitě hudba Deep Purple mě ovlivnila nejvíc z celé zlaté éry rocku a vůbec, ani v nejmenším nelituji, že mi je tolik, kolik mi je a že jsem své mládí nemusel strávit poslechem současných sraček bez ducha bez invence...

17.07.2012, 10:22 |
Conan Zdeny60: já myslím, že to samé co si ty myslíš o současné hudbě si o Deep Purple mysleli "tví vrstevníci" před "40-ti lety", tj. generace tvých rodičů, když ty jsi byl ještě "jinoch" ujíždějící na DP.
Takže historie se opět opakuje, každý bude opěvovat to své ze svého mládí a na "novotu" převážně nadávat. A asi je dané, že si tím většina z nás projde, přestože si myslí, že ne :-)))

17.07.2012, 10:32 |
Mr.Scully | Upraveno: 2012-07-17 10:33:26
Zdeny60 - nerýpal jsem do tebe, odpovídal jsem hanzzovi.
Conan - v tom máš samozřejmě pravdu. Ale Jon Lord byl zcela objektivně světová extratřída ve hře na svůj nástroj a navíc přišly ty stamilionové prodeje. Ukaž mi dneska někoho, kdo je tak dobrý a zároveň populární. Já nikoho nevidím. Vidím nějaké jazzové talenty hrající pro sto lidí a vidím Madonny a podobné sračky kvákající jednooktávovým hlasem pro stamiliony. Kvalita a kvantita se dneska v nikom nesnoubí.

17.07.2012, 10:39 |
Conan | Upraveno: 2012-07-17 10:40:25
Mr.Scully: nevím, ale za jak dlouho prodaly DP ty "stamiliony" desek?
Myslím si, že to nebylo za 2-4 roky jejich hraní, že to chtělo taky "nějakou dobu".
Takže bych i současným "hvězdám" nechal nějaký ten čas, ať se můžou ukázat :-)
Navíc v dnešní době to už nebudou stamilióny desek, ale stamilióny stáhnutí (ať legálních nebo nelegálních) ;-)
Ale přiznávám, že já jsem typ, co si vybírá spíš konkrétní písničky, co se mi líbí, než že bych preferoval konkrétní kapelu/ly a o nich "věděl všechno".
Conan: v počátku minulého století exístovaly v Americe tzv. big bandy. Např. Big Band Counta Basieho, nebo Big Band Glenna Millera a další. A budeš se diti, mám dodnes jejich nahrávky, protože vlastně můj OTEC mě přes tyto big bandy přivedl k nástroji, na který dodnes hraji ˇklarinet a saxofon, shlédnuv se v Benny Goodmanovi) a třebas skladby typu Starr dust či In the mood jsou zrovna takové legendy, jako Smoke on the water. To, že o nich někdo ani netuší, že sjou, není moje chyba:.-) Tož tak, Conane.
A abych tě dorazil, velice rád jsem hrál a dosud i poslochám dechovku - jiným slovem je to folk. Čili jsem velice různorodě orientován, pravda, dechovku ud zániku slavné Moravanky resp. jejího nepříliš častého prezentování, jsem jaksi opustil, ale u správné příležitosti si s ní i rád zapěju. A budeš se divit, tolim srandy, co jsem zažil s malou devítkou při hře na vesnických zábavcáh či plesích, jsem užn zažil málokde. A díky čemu? D9ky Benu Goodmanovi, protože jeho klarinet v počátku minulého století mě přivedl k hudbě. Hrát jsem začal někdy v roce 1972, paralelně s gymnáziem jsem si jen tak smrknul pardubickou konzervatoř u prof. Posekaného tehdy v Polabinách, ovšem naši měli vidinu, že musím být nejméně doktor, tak jsem šel na VŠ a je ze mě chemik, i když dnes se živím trochu jinak, ale přesto se to chemie silně týká.

17.07.2012, 10:43 |
JR jako Conan .... osobne jsmeno Jon Lord dneska slysim poprve a je mi to tak nejak uplne jedno.
Conan: právě proto,že hduba DP je nesmrtelná, se jejich desky prodáváají dodnes a bduou ode dneška ještě víc, to mi věř. Rockových dědků je strašně moc...
Ale po jiných za rok dva neštěkne čoklík.
Ta hvězdy, jak píšeš, ty už tu byly a pohasly: namátkou: Goombay Dance Band. Milionové prodeje. The Kelly family. Raketový nsátup a střemhlavý pád. Tattoo (ruskéí populární duo tak 8 let zpět - ve dne v noci v radi Nas nedogonjat...) Spice Girls... Stačí??? Mám pokračovat?? proč se dnes nehrajou nike se o ncih nepíše, maximálně, že Spicky přibraly 30 kilo a mají nějkaké bulvární potíže???Kuwa nes*r:-)))
odpovím ti: protože stupidní diskotékové trháky na téma: I love you, fuck me baby with your bloody black cock, po letech nikoho nezajímají!!! Ale přelože si pár textů od Beatles, Zepplein, Purpel či Rush A budeš čumět,Conane!
JR: jasně, každej nezná vše a ani to nejde. Ale jsou lidé,kteří muziku konzumují a pyšní se tím, jaké mají nahrávky, kapely a pod A pka se stane tohle neštěstí a reakce veskrze neadekvátní proti jiným, mnou zmíněným ráno. ANo, nyní už i na FB je nějaká diskuze, ale stačí mrknout na GB fora. Tam je černá páska přes roh.

17.07.2012, 10:52 |
Conan Zdeny60: no vidíš, pod pojmem "malá devítka" si spíš představím nějakou skladnou pistoli a ve spojení s větou "... co jsem zažil s malou devítkou při hře na vesnických zábavcáh či plesích..." se mi vybaví něco jiného než tobě ;-)
Ale hlavně já ti neberu tvojí hudbu apod., jen říkám, že prostě je hodně lidí, kdo dotyčného neznala, to už spíš znaly tu skupinu a nějaké její skladby.

17.07.2012, 10:56 |
CRK Ze mu na to vzdycky naletite...

17.07.2012, 10:59 |
JR CRK: :-D
Bohužel svět ztratil dalšího z geniálních muzikantů - a není to jen o rocku a metalu, on hrál vynikajícím způsobem i klasickou hudbu)
Deep Purple stvořili jednu z odnoží rockové muziky. Neposlouchám je příliš často, ale tolik originálních nápadů v jedné skladbě se dnes nevidí. Já raději Rush, ale tyto kapely jsou prostě legendou (+ Zeppelin, Ritchieho Rainbow, Whitesnake atd.)
Budu Zdenymu oponovat v textech, protože geniálních textařů v rockové muzice bylo a je povícero a hlavně dnešní muzika není jen o tanečních a popových sračkách.
Existuje docela dost kapel, které prodají spoustu desek a natočí třeba 15, 20 řadových alb a o žádném z nich se nebude dát říci, že je to propadák.
To, že ty kapely nezná český konzument, nebo o nich nemá povědomí Růžena z prasečáku poslouchající Alkehol, není problém té kapely, protože ve státech nebo na ostrovech na ně přijde 100 tisíc lidí Například:
Téměř nikomu nic neříká jméno Brian Caroll. Těm zasvěcenějším více řekne Buckethead. To, že ho tady téměř nikdo nebude znát mě neudivuje, na jeho koncerty chodí klidně 30 tisíc lidí a to skládá spíš okrajové žánry. Natočil a prodal 26 sólových alb - za cca 20 let. Ve státech je legendou, u nás ho znají kytaristi a fajnšmekři, případně znalci Guns´n´roses.
Zdeny60: začal jsi hrát v roce 72, tzn. ve 12 letech. Já začal taky v cca 12 letech, ale v roce 90.
Ovlivnila mě úplně jiná muzika: na vzestupu byli R.E.M., U2, začínali Pearl Jam, byla éra druhé (třetí) vlny Pink Floyd...
Muzika se vyvíjí, stejně jako člověk. Proto nemám nikomu za zlé, že nezná toho, či toho muzikanta.
Proto tapetuju občas facebook starými a ještě staršími peckami, aby to lidi, kteří občas kouknou, dostali do povědomí. I kdyby mi na starou pecku od DP, LZ nebo Rush napsal jediný dnešní teenager, že je to pecka, budu hodně rád :o)
Ale jo, i s tebou souhlasím. Já jen, že DP je opravdu pojem a měl jsem za to, že by tohle mohlo býti trochu vřeleji komnetováno, než jen tím, že se objeví někde noticka o smrti JL.
A už na to kašlu, mám hromadu práce a nikdo ji za mě neudělá :-) Večer....
..bohužel je to jako s filmama...točej se čímdálvětší sra*ky..tohle je myslím docela k zamyšlení..

17.07.2012, 16:11 |
Zdeny60 | Upraveno: 2012-07-17 16:12:30
Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky Tlesky tlesky tlesky
Tak přesně wo tom to je!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
I love you baby let me fuck you ohhhh ohhh yeaaaaaahhhhhhhh fuck fuck lov me fuck ohhhh yeaaaaahhhhhhh
Tak já přidám taky jeden příklad "kvality" dnešních textů v porovnání s klasikou:-)

Njn, je to smutny, tyhle sracky dnes posloucha kazdej, pac 90% kretenu neumi anglicky aby se vubec dozvedeli co v te jejich super hudbicce vubec zpiva. Staci jen jednoduche 3-4 tony a opakujici se syntakama prihnany hlas a to proste kazdymu staci. O tom dnesni svet je, sezrat hambac od Meka, koupit si hadry, sednout do audiny, namazat hlavu gelem, posadit vedle sebe blondynku s jorksirem v ruzove minince, bilich bokovkach s brejlema prez pul xichtu a naspulenou drzkou, ohulit to Sony radio a odvalit se na Dotz hanzo do multiplexu na Spidermana za zvuku sracky jakou sem dal treba Rustapha. Do pice, s tim vsim , nasrat, vozim v aute soundtrack z Trona od Daft Punku, nebo Dope DOD, ale rock, to je hudba, mam to v hlave srovnane i kdyz mi to trvalo 30 let.
koukam, ze tenkrat existovaly akorat deep purple a dneska uz nebude zpivat vubec nikdo,bo amy umrela :-)
řešíte blbosti, je to o věku, jasně že mladší generace jako Conan se zpátky těžko ohlédne,
co jsme asi tak v roce 1975 mohli poslouchat, jasně že Hendrixe, Zappu, Lorda, Wakemana, Planta, Claptona, Hamilla, Grega Laka atd.
kdo tyhle jména nezná, tak se zkrátka nezajímal o muziku
to je stejný jako Mozart, Bach, Vivaldi, Dvořák, Smetana, jenže to do nás cpali ve škole, tak to má pár lidí možná zafixováno

18.07.2012, 00:50 |
hanzz To je hrozná blbost napsat "kdo tyhle jména nezná, tak se zkrátka nezajímal o muziku". Možná se ten "neználek" nezajímal o dějiny rockové hudby, ale jinak může být takový hudební fajnšmekr, že byste se divili.
Já hudbou docela žiju, kdysi jsem i hrál, dnes už jenom poslouchám, ale nedovolil bych si kohokoli odsuzovat jako hudebního ignoranta jenom proto, že nezná nějakou "hudební legendu".
Komu něco říká třeba Jaco Pastorius? Legenda legend ... alespoň pro mne. A že ho někdo nezná a ani by ho nezajímal. No a co? Znamená to něco? Nic... :)
Promiň já myslel "v té době" se nezajímal o muziku, ani nemohl logicky svým věkem, jinak by samozřejmě toto vše musel poslouchat a znát.. ono zas tolik skupin nebylo v roce 1970
Jinak Pastorius trošku zaváněl Jazzem takže to byla oblast, kdy někteří z nás couvli zpět k HardRocku
jasně, že i ted se lidi zajímaj o muziku současnou, akorát je toho tolik a nic zajímavého už se moc nerodí bych řek, a nebo musí člověk hodně pátrat
já to mám naposlouchaný do roku 1980 a tam jsem skončil, až na vyjímky jako Rush, Yes, Satriani, Vai, Johnson, Petruci mně fakt nějak nic nebere..
Hele, muzikantů známých a blbých je hodně. Tak jako neznámých a dobrých. Nevím, proč sem tahat něco, co evidentně s Jonem Lordem nijak neousvisí.
Tak bych to viděl, abychom se drželi vlákna a ti, kdo JL neznají, ať si o něm něco nastudují a poslechnou apak teprve ať sem vkládají své příspěvky.
Jiank na věci nemění nic ani to, že posledních dejme tomu 15 let jde rock do kytek (myslím ten pravověrný rock, co hrály legendy jako DP, LZ,ELP,RS a další) a svět je zahlcen z obrovského procenta balastem těch, kteří se snaží jen vydělat peníze. Je to jako ve všem.
Proffesor_W: nenapsal bych to líp, fakt jsi to vystihnul.
Je to generační boj. Tak to na tomto foru začínám cíti já a děsím se, až ti, co jsou dnes mladí, budou jednou staří. To bude teprve boj....
generacni boj znamena, ze prijde nejakej fotr a o vsem zacne tvrdit, ze oni (jeho generace) to delali lip?
nevim, ptam se...
Lord byl mistr svého oboru. A spousta lidí, když dnes slyší Hammondky, automaticky přeladí, protože jsou zvyklí na úplně něco jinýho. Lidi nejsou dnes zvyklí na analog, na oldschool zvuk. Zajímavé přitom je, že se skoro všichni chtějí tomu oldschool zvuku přiblížit :oD
.mycTD: jeho generace to možná lépe nedělala, avšak co se týče muziky, všichni od jeho generace kopírují :o)
Zdeny60 - tak se podívej třeba na Foo Fighters, ti ještě drží prapor pravověrného rocku :-) Ale těch kapel je samozřejmě míň.

18.07.2012, 09:29 |
hanzz Já to vidím jinak. Oproti těm "zlatým rokům rocku" je dnes ta výhoda, že si může kvalitní hudební nástroj pořídit doslova každý a každý může založit kapelu, hrát po koncertech a natáčet CD (tedy spíš MP3 :) Ano, vzniká s tím spousta nezajímavých věcí, ale i spousta zajímavých, a je jenom věc každýho, aby si v tom vybral. Chápu, že to asi pro posluchače bylo jednodušší, když bylo na světě 10 velkých kapel (které poslouchaly všichni a které byly až nekriticky zbožňovány), takže mu stačilo jet na vlně mainstreamu a získal "kvalitu". Dnes se ta kvalita musí víc hledat. Ale nalést ji lze. A myslím si, že jí je v té různorodosti i víc (ale to už je subjektivní soud).
A že je dnešní radiový střední proud absolutní sračka? Vždyť to tak bylo vždycky, tedy minimálně od takových 40. let. A ruku na srdce, třeba takoví Rolling Stones byla vždycky daleko víc mediální a lifestylová bublina než nějaká zvlášť kvalitní hudba.
Každopádně rock během posledních 15 let do kytek nejde. Ale chápu, že pro někoho, pro koho svět skončil s "posledním albem DP" to tak může vypadat :)
Hanzz opět reje.
RS a bublina? Hmmmm.
Rock jde do kytek od 80. let s příchodem nové vlny a prolínáním hard rocku s jinými odnožemi a přestýává být jasné, co je už dnes za jaký hudební styl. Nejvbíce se na tom podespal metal v jeho nekonečných podobách.
Rock v podobě mnou zmíněných kapel, které ho formovaly v konci 60. a počátku 70. let se dnes už dnes netvoří a pokud ano, většinou se neprosadí (díky tomu, co jsi sám napsal - rádia a MP3).
K těm DP - pro mě ti praví, do skály vytesaní DP skončili v roce 1975 - albem Come taste the band. Pak trochu reminiscence alby The house of Blue light a Perfect stranger. Pak už nic. Alba mám ale všechna, to prostě člověk, kdo to myslí s rockem vážne, mít prostě doma musí:-)
Mám je taky všechna a musím říct,
že třeba i Purpendicular, Abondom a zejména Bananas se mi dost líbí
ale se zlatou érou už to nemá nic společného

18.07.2012, 11:25 |
hanzz Zdeny opět reje.
Ano, z čistě hudebního hlediska jsou RS bublina, protože takové šumaře bys pohledal. To, že se stali takovými hvězdami nemůže jejich samotná hudba, ale celý ten humbuk a cirkus okolo. Nikdo z nich individuálně ani jako celek se muzikantsky nemůžou třeba s DP, LZ nebo PF vůbec poměřovat. Ale to nevadí, neboť RS vždy byli hlavně showbusiness a tak je potřeba je brát ... nebo nebrat :)
Ano, rock v takové podobě, jaké jsi ho poslouchal jako mladík, se dnes až na výjimky nehraje. Dnes se hraje jiný rock, respektive jiná různě tvrdá kytarový hudba. To, že nic z toho neznáš a neposloucháš, ale neznamená, že to neexistuje a že se to někomu nemůže líbit.
A ještě k tomu "prosadění se". Dnes už asi opravdu nevznikne rocková skupina, která bude mít celosvětová turné se stovkami tisíc návštěvníků a která bude prodávat miliony LP a které songy se budou do úmoru hrát v rádiu. A proč by taky měla? Chybí to někomu? Mně třeba ne. Já poslouchám spoustu současných rockových kapel, příležitostně chodím na jejich koncerty a celkem dobře se tím bavím. A hlavně nostalgicky nebrečím :)
Já bych tedy taky řekl, že RS jsou o dva levely níž než DP, LZ, Q nebo PF :-) U nich to byl ten image bad boys, ale že by kterýkoliv z členů byl zrovna virtuos, to se říci fakt nedá. Ale to jsme trochu mimo. Z mého pohledu jsou o dva levely níž i Beatles, sice pěkné harmonie, ale jinak popík a třeba Ringo mi přijde na úrovni čtvrté třídy lidové školy umění.
hanzz - mně tedy stadionový rock chybí :-) Dneska existuje leda v podání U2 nebo Metallicy. Máš pravdu, že dneska už asi nevznikne kvalitní skupina, která by dosáhla statutu legendy a prodávala stamiliony. Ale o tom to právě je. Některé ty vznikající skupiny můžou být stejně dobré jako ty zmíněné ze 70. let, ale prostě nikdy nebudou legendy. Není to jejich chyba, je to dáno dobou. A nic to nemění na tom, že JL legendou byl :-)
Zapomněl jsi na Rush, ty snad hrajou také jen na velkej stadionech, v Praze byli tuším v roce 2004
Tak já myslel třeba 80 tisíc, to už vyprodá málokdo (z kvalitních interpretů - nemyslím Madonnu nebo Biebera), někde níž budou třeba Muse nebo Foo Fighters a Rush nebo Deep Purple se pohybují spíš okolo těch 10 tisíc.

18.07.2012, 14:00 |
hanzz A co Kabáti?!? LOL :o)
Pro mě jsou RS ve stejným levelu jako třebas DP či LZ. Prostě bez nich by nebyla rocková muzika tam, kde byla v době svýho vrcholu. Je jasné, že každý RS nemusí, ja jím přicházel na chuť taky dost dlouho, než jsem pochopil jejich způsob sdělování hudby. A mám je velmi rád.
Rcokeři nikdynemohou zaplnit takové stadiony, jako to dělá třebas Bieber. Je to o tom středním = masovém proudu a věku posluchačů.
Po pravdě, jsem tomu rád, protože mám daleko radši koncert v menších halách, kde je jakýstakýs kontakt s kapelou, než někde na Strahově, kde na podiu vidím jen tečky (viz PF).
Největší show jsem zažil na koncerte ACDC v Polsku v době totality!!! Katowice a Hells Bells někdy v r. 1982/3?? Nevím, kolik lidí tenkrát bylo, ale jeden z největších evropských koncnertů hned po Queen/Budapest to byl zcela jistě a to bylo maso! A pak hlavně ta cesta ven:-)
A největší bhudební zážitek? Pro mě, jakožto Rush-fun právě onen koncert v Praze. 3,5 hodiny nekonečné muzikanstké virtuozity 3 špičkových multiinstrumentalistů. To jsem dlouho nežral a nelituji toho. Ovšem poslední deska Rush (Clockwork Angels) mě lehce zklamala, ale časem se to možná poddá. Cítím tam lehký burn-out syndrome.
Dobré koncerty má z rockových hvězd i Burce Springsteen - viz min. týden Pha. Ve Filadelfii bylo údajně přes 100.000 lidí, když vydal desku Born in the U.S.A. Ale je to již také dávná historie.
Ty jo, na AC/DC jsem úplně zapomněl! Sice jsou to trošku jednodušší riffy, ale ta show je naprostá BOMBA. Lepší koncertní blu-ray jsem zatím neviděl.
Kabáti... těžko komentovat :-) Dřív jsem k nim měl nepřekonatelný odpor, ale musím říct, že ty jejich stadionové koncerty mají určitý půvab. Je to marketingově výborně zvládnutý agrorock nebo agrometal a byť hudebně to géniové zrovna nejsou, tak je třeba přiznat, že jsou jasně nejpopulárnější skupinou v ČR a nějaký důvod to asi má.

18.07.2012, 14:46 |
walish | Upraveno: 2012-07-18 14:48:31
Mr.Scully: Smutné ovšem je, že Kabát vydal dobrou desku naposledy v roce 1999 a to MegaHu.Od této desky Kabát není Kabát ale komerční neposlouchatelná sra*ka a písničky jako Malá Dáma ani nemá cenu komentovat.
EDIT: DP znám, ale jméno Jon Lord slyším taky poprvé. Daleko více mě mrzí smrt pána jménem Pininfarina.
Kabát je sice komerční sračka, ale tos asi neslyšel tvorbu Tří Sester... taková punková legenda, byl jsem jejich obrovským fanouškem a posledních 10-12 let hrajou už jen popový cajdáky pro opilý sedmnáctky, který pak klátí v zákulisí (to jediný na tom ještě zbylo punkový).

18.07.2012, 15:01 |
Kamil Mr.Scully - souhlas, ten koncert AC/DC je neskutečnej masakr

18.07.2012, 15:03 |
hanzz Kabát vydal jenom jednu dobrou desku a to hned tu první :)
Samozřejmě jet za komančů ve 20 letech na velký koncert AC/DC musí být životní hudební zážitek, který jen tak něco nepřekoná! To bych asi ocenil i já, který mám AC/DC hodně rád, ale zase jako sociofob nesnáším masové akce, tedy i velké koncerty. Pro mne je strop tak 500 - 1000 lidí pohromadě. Ideální je tak 300 dobře naladěných lidí na dobré kapelce v útulném klubíku. Ale tam mi samozřejmě "velká" rocková skupina nezahraje :)
Kdysi (v 90. letech) jsem jezdil na festivaly, které měly kouzlo v tom, že se tam vstřídalo více skupin v kratších setech, takže to celkem bavilo, nenudilo, bylo to venku, kde se dalo z davu lidí zmizet a opačně. Tenkrát se konala spousta menších jednodenní akcí, kde hrála tehdejší česká špička (Vltava, Buty, -123 minut ap.) vedle místních nebo začínajících skupin. V létě prakticky co víkend, tak do 60km nějaká zajímavá akce. To dnes už moc není. Buď jsou několikadenní monstrfesťáky s milionem lidí, nebo naopak okrajové punkové a corové "veselice", kde hrajou často dost obskurní kapely a na které chodí ještě obskurnější fans. To bylo na těch 90. letech docela prima ... ty vole, ještě z toho nakonec budu sentimentální jako Zdeny... :o)
Mr. Scully: Kabáti dokázali z agrometalu pro hospody dostat agrometal pro stadiony :oD
Ono hudební géniové - Hurvajs je zrovna vynikající bubeník, ale celý to degraduje to, že hrajou to, co hrajou.
Hanzz: ono je to těžký. Lidi nechoděj už ani na ty minifesťáky, kde hraje někdo ze špičky (nebo těsně pod ní). Hrajeme občas takovou podobnou akci a když na ni dojde 400 lidí, je to o ničem, protože se to pořadateli prostě nezaplatí.

19.07.2012, 12:22 |
Tuner#2 | Upraveno: 2012-07-19 12:27:43
Pobavilo :))))))))
neznal jsem do doby řešení smrti na ahc ani Lorda ani Amie...
a to mám hudbu rád a poslouchám od klasiky (což jsou mnohem starší dnes už nežijící autorové) klidně až po dnešní pop. Neselektuju, kolikrát ani nevím jak se daná skladba jmenuje (neberu si vše do hlavy), ale líbí se mě a tak si jí rád s chutí poslechnu. To je i důvod proč 99% lidí nepotřebuje high-end protože pak by nemohlo fungovat tak jako já, když by na tom 90% z toho co se jim líbí nehrálo...
A ohledně smrti, je to smutná událost u každého a každého to zasáhne o to víc o kolik víc toho člověka znal. Já neznal ani jednoho, jejich smrt mě netěší, ale zároveň kvůli nim nebrečím protože se mě to v podstatě netýká...
Mnohem víc mě zasáhla smrt Bohouška Ceplechy a nezávidím mladému Semerádovi ten zkažený život, že se s tím bude muset naučit žít...

27.07.2012, 14:05 |
Crimson | Upraveno: 2012-07-27 14:05:41
Netušíte někdo, on Steve Morse skončil letos u Deep Purple po 18 letech ?
Že ted hraje ve Flying Colors
Jinak v Praze jsou v úterý kytaroví mágové a velmistři G3, to bude masakr ..
Vaie nemusím , to jeho vyluzování možných i nemožných zvuků z kytar mě nudí,
ale ze Satrianiho jsem dycky v transu !
[ Link ]