Navštíveno 5091x

Hledal jsem v projektu, zda mám protipožární dveře mezi garáží a chodbou.
Nejsou tam, navíc přesně v těchto místech je změna v projektu - dveře jsou posunuté na jiné místo.
Garáž je spojena s chodbou, kde je schodiště do patra.
Dle mýho laického úsudku by tam ty dveře měly být.
Dotaz č. 1: musí tam být? :-)
Dotaz č. 2: Pokud ano, jak hovoří norma? Musí se otevírat směrem do garáže nebo směrem z garáže?
Díky
Free
PP dvere tam bejt nemusi. Ja tohle resil u sebe, puvodne jsem dvere do garaze nemel, pak se dodelavaly, dal sem si je tam vc. protipozarniho kovani atd..
Protoze mam **&^%$ na stavebnim urade, tak sem musel mit vyjadreni hasicu, ze ty dvere sou OK, kdyz jsem ji rek, ze hasicum je to jedno, nebot do 600m ctverecnich to berou jako jednu pozarni jednotku, tak pak nakonec chtela vyjadreni statika a trvala si na vyjadreni od hasicu. Nenadelas nic.
Ale k tomu dotazu, dvere tam byt nemusi (ja je tam dal z vlastni iniciativy, myslel jsem si, jak ohromim tu *&^%# na urade a ono nic :o)))
Tak jako první osazení požárních dveří řeší vždy požárně bezpečnostní řešení stavby kde je jednioznačně napsáno kde a jaké dveře mají být. EI/EW Minuty a provedení DP1/DP2-DP3 C a pod.
Pakliže v projekdu jsou napsané, mít je musíš. Normy se samozřejmě mění a změnila se i ČSN 730833 na bydlení a ubytování a dřívě se garáž musela oddělit, teď je možné ji mít v jednom požárním úseku za určitých podmínek. Ale pak bys musel mít uprevené PBŘ abys to měl v pořádku.

16.07.2012, 09:57 |
Conan To mě celkem zajímá, mám teda garážový stání a do něj mám klasický "francouzský okno". Teď přemýšlým, že bych stání zakryl palubkama a udělal z toho garáž.
Co na to Only_One a normy?
Dík za tvůj čas.

16.07.2012, 10:20 |
Only_One | Upraveno: 2012-07-16 10:21:35
V podstatě to problom není - ale musí se - nově posoudit odstupové vzdálenosti s ohledem na okolní pozemky. Pokud máš dost místa min 10metrů tak uplně bez problémů. Pokud si blízkou souseda problém to být může. A pak jde o požadavky na odolnosti konstrukcí. Vše je ale vztaženo k tomu, jak to bylo projektováno v první fázy. Tj. zdali to bylo uděláno jako přístřešek bez dalších požadavků a nebo už jako přístřešek na auta a jako garážové stání to máš přímo dimenzované. Někdy můžeš palubky použít bez problémů a někdy je nutné nejdřív zakopit PO SDK a pak si to můžeš vobušit palubkama.
Víc asi po telefonu, protože tohle je pouze teoritická věc. Může se do toho zamotat daleko více vlivů

16.07.2012, 13:21 |
Conan Bylo to stavěné jako garážové stání a od boku stání k plotu souseda je to cca 3,5m.
horší, ale pořád řešitelné. Pošli mi kdyžtak fotky. A ještě zásadní dotaz - je to již takto zkolaudované?

16.07.2012, 13:33 |
Conan Jo, jo, bydlím tam 4 roky, fotky pošlu, díky moc za ochotu.
v pohodě, já ti pak pošlu fakturu :- )) klidně se ptej :-D

16.07.2012, 13:36 |
Conan ... aha :-O
;-)