Navštíveno 1958x

13.07.2012, 19:27 |
petrb ahoj
po delsi dobe jsem opet tu, koupili jsme si s manzelkou baracek a ted resime vytapeni a zamlouva se mi vytapeni krbem! chtel bych koupit krbovou vlozku a udelat rozvody do mistnosti. vim ze je spousta specializovanych firem co me to spocita, navrhne a i udela, ale rikal jsem si zda tu neni nekdo kdo to treba uz nerealizoval a na kolik ho to plus minus vyslo? jedna se nam o vytopeni cca 90m2, predem diky.
s výměníkem voda / nebo jen horkovzduch?
to bude baráček k trvalému bydlení?
a krb jako jedinej zdroj tepla?
jestli jo, tak bych do toho nešel...
krb máme obyč jen teplovzduch bez rozvodů a používáme ho nejvíc ve větších mrazech jako doplněk k plynovému podlahovému topení...
neumim si to ale předsavit na trvalé vytápění - špína, kouř...
mám krb jako hlavní zdroj vytápění, přes výměník mi vytápí v přízemí podlahu a radiátory, patro bude využívat zbytkové teplo a horkovzdušné rozvody.
Mám na krbovou vložku napojenou akumulační nádrž 1000lt ve které je el. topná spirála, kterou ale absolutně nepoužívám.
Krbovou vložku mám průhledovou, čelo do obýváku, zadní stranu do technické místnosti. Tím pádem do obytného prostoru netahám dřevo ani nečistím krb, všechno dělám v technické místnosti, takže špína a kouř se fuckt nemusí řešit.
osobně bych taky nešel do krbový vložky jako jedinýho zdroje tepla. ne každej má dispozici RD takovou, že za krbem je technická místnost, navíc si nejsem jistej, jak dlouho by mě bavilo neustále udržovat oheň (a to krby miluju). jako doplňkovej zdroj tepla určitě, jen si nejsem uplně jistej, jestli jde dořešit nějak rozumně akustika při roztahání rozvodů teplýho vzduchu...
já mám teplovodní vložku na RD 180m2 a uplně v pohodě to utáhne. Vybral jsem si vložku s vysokou účinností a lepší regulací a nemůžu si stěžovat. Sklo se vůbec nešpiní musím jen vybrat popel. Jinak bych to topit nechtěl. Kouř do místnosti nejde žádnej - a to teplo je prostě paráda
Only_One
Co mas za znacku te vlozky ?
Ted to take resim. Potrebuju co nejvetsi podil vykonu do vody a co nejmensi do prostoru.
Favorit je Hoxter, ale je za 70k :-(

18.07.2012, 15:23 |
Only_One | Upraveno: 2012-07-18 15:23:27
Aquador nové BLOK RS 22 vynikající účinnost + jsem nechal vnitřek ještě doplnit orignální šamotovou výstelkou stěn a maká to absolutně perfektně.
+ automatická regulace s čidlem v komínu a hlídá to samo teplotu spalin. Vložka má jediný přívod vzduchu takže ta klapka reguluje všechno a spaluje parádně. Za 4 měsíce provozu jsem ani jednou nečistil sklo a je stále čisté

18.07.2012, 15:25 |
Only_One | Upraveno: 2012-07-18 15:26:44
[ Link ] pár fotek ze stavby
velmi zajímavá je tam jedna fotka, kde jsou vidět že v obýváku jsou krby dva :-D první pokus s polskou vložkou nebyl moc dobrej.. jinak stravba za plného provozu obývaného domu. Libovka
koukam na ni.
22 kW resp. 6kW do prostoru je na me moc. Bude to dobre zateplena drevostavba.
Pro me by byla max. RS15.
Co me ale zarazilo je rozdil ve vaze. Ta Tvoje vazi 181 kg a ten Hoxter pres 300 kg.

18.07.2012, 16:27 |
Only_One | Upraveno: 2012-07-18 16:28:25
prosím tě HOXTER je sice zajímavá vložka, ale návratnost je absolutně mimo. Objevila se se zelenou úsporám a HOXTER byl jedna z prvních na kterou šla vzít dotace. Takzže si o ceně toho HOXTERU myslím svoje a je hodně nadsazená. Funguje jako zplyňující kotel, ano je suprácky technicky vymakaná, ale potřebuješ super suché dřevo. Mám "obyčejnou" vložku a funguje i né s uplně suchým dřevem a stála půlku - výkony tam jsou takže nevidím důvod si nevybrat
sorry za OT-neni domecek nebo baracek spis pro babovky, 4% a trpasliky? :-)
Tak ja az tak navratnost neresim. Drevo mam ze svyho lesa. Zase si myslim, ze bude mit diky te sve "predimenzovanosti" vetsi zivotnost.
Jsem trochu technicky ulitlej, no...
Aktualne je tedy v hledacku:
Hoxter
La Nordica Focololare 80
AQUADOR STYL
Zitra zajedu do Tisnova. Prodavaji tam vsecky tri.
Jeste jsem teda objevil nejakyho polaka, ale tomu moc neduveruju...
[ Link ]
toho polaka nebrat.. měl jsem doma Oliwiu a jen sem házel polena a žadnej výkon. Dílensky nic moc, nešla pořádně uregulovat. Duležité je sledovat ty účinnosti co ty vložky mají a pak spojit s nějakou slušnou regulací. To je jediná možnost jak zajistit krbu slušnou životnost. POZOR NA TU PŘEDIMENZOVANOST.. nebyl bys ani první ani poslední, kdo by si pořídil do baráku moc silnout vložku a pak z toho budeš nešťastnej. Nebudeš pak vedět kam s tím teplem a to je špatně. Jak bys pak ten krb hodně škrtil tak ti bude dehtovat a to je špatně. Takže opatrně a nech si poradit opravdu vhodnou vložku ať to pak nemušíš dělat znova jako já...
u toho aquadoru - pořádně si projdi učinnosti, 75% není nic moc na dnešní dobu. BLOK má už přes 80% a je to prostě znát.. koukni se třeba ještě na HAas a SOhn NOVARA a Vesuvio obě mají opravdu velmi slušné zpracování a Novara vypadá na hodně promakanej výrobek blížící se hoxteru
[ Link ]
Ten Haas je super, ale 7 kW do prostoruje pro mě nesmysl. To bych musel při topení zároveň větrat.
Budu na to mít pověšenou 1,5 m3 nádrž, takže čím víc bude do vody, tím líp. Zároveň ale minimum do prostoru. Jde to proti sobě.
U toho AQUADORU mě zaráží ten malej topnej výkon do prostoru. Otázkou je, jestli to není psaný stylem "papír to snese"...
jo nevim jstli jsi zaregistroval, ale Hoxter patří do skupiny Banador společně s aquadorem. Skoda ze jsi tak z daleka, ukazal bych ti jak ten aquador funguje. Ja jsem s nim moc spokojen. Hlavne ze nemusim porad cistit sklo :-) Kazdopadne, kdyz te netlaci prachy neni co resit :-)