Navštíveno 7605x

potřeboval bych protáhnout wifi z baráku do altánu, je to pár metrů vedle domu ale už tam nechytam.
jde nějak přes router(ap) nebo jak se ta krabička menuje co to pokrejvá po baráku to chytit na nějakej další krabičce která by posunula signál o kus dál do altánu?

12.07.2012, 13:12 |
AR ano jde.
a co k tomu potřebuju teda?

12.07.2012, 13:14 |
MaxxT mozna by ti stacilo koupit vykonnejsi antenu na soucasnej router..

12.07.2012, 13:18 |
maiky46 | Upraveno: 2012-07-12 13:19:16
vůbec se v tom nevyznam,nevim jeslti to má dvě anteny na příjem a vysílání, anebo jen jednu, protože signál chytam bezdrátově od poskytovatele z protější budovy nějakou lepší antenu. tak spíš možná teda druhej router koupit a dát ho do mísnosti nejbliž k altanu?

12.07.2012, 15:22 |
hanx | Upraveno: 2012-07-12 15:22:21
Dvě možnosti: koupit výkonnější anténu nebo koupit další wifi AP a nastavit ho do módu bridge.
Chtělo by to zhruba nákres jak je umístěn současný AP a jak daleko je altán.
edit: a taky možná typ AP který máš

12.07.2012, 17:00 |
Ravo Mód bridge je nanic...děsně to zpomaluje celou wifi síť a pod větší zátěží se to rádo moc pěkně hroutí.
Osobně bych doporučil co nejsilnější jedno wifi, který tam dosáhne - tzn. zkusit větší antény nebo spíš lépe 300M N-kový wifi router. Ale tohle obvykle není řešení protože wifi je obousměrná komunikace a ntb a podobný zařízení na zahradě u altánu mají prachmizernou anténu a i když to dosvítí od AP k ntb, tak zpět už ten NTB nedokáže odpovídat - ukazuje že není signál, nebo to ukazuje že signál je, ale stejně to nefunguje.
Úplně nejideálnější je dát více wifi vysílačů (AP) a který budou propojený kabelově a budou umět roaming. A v tomhle případě bych doporučil nasadit dvě jednotky Ubiquity UniFi - levné a výkonné řešení (dělá se v normálním i long range provedení):
[ Link ]
dotaz: a nešlo by to použitím androidu a WiFi tethering?

14.07.2012, 12:45 |
maiky46 | Upraveno: 2012-07-14 12:45:34
toto mam,jaká by šla antena na tohle? aby to mělo slušnej dosah pak?
belkin wirelass g router

14.07.2012, 12:46 |
hanx Ravo díky, něco jsem se od tebe přiučil:)
[ Link ] pouzivam tuhle a pokryju s tim barak i zahradu :)
ta se pres kabel někam vyvede?

14.07.2012, 16:45 |
Ravo První co bych udělal je to, že bych ten G-čkovej belkin zahodil a místo toho dal nějáký N-kový wifi router, nejlépe se 3mi externími demotovatelnými anténamy.
MIMO technologie využívající i odrazů u N-kové wifiny(Gčko to neumí) docela podstatně prodlužuje využitelný dosah obvzlášť v zastavěné oblasti (typicky rodinné domky atd.). Funguje ti o proti starším G-čkovým klientům, pokud se nasadí i na stranu klienta N-ko, tak je to ještě lepší a zvýší se i rychlost.
Např. toto nebo podobné:
[ Link ]
jaké zvolit anteny ?
mám zyxel nbg 460n
[ Link ]

14.07.2012, 20:10 |
Ravo třeba tyto 7dBi:
[ Link ] nebo extrem 9dBi:
[ Link ] Víc jak 7 dBi bych stejně nedával viz moje předchozí rady ohledně obousměrné komunikace, spíš bych pak posílil anténní soustavu na straně klienta (třeba používat externí wifinu oproti vestavěné u NTB atd.)
jedu na TP-LINK s jednou anténou 12 dBi a pohoda, pokrývá mi to dvoupatrový barák komplet + cca 25 m od baráku všema směry :-)
oki, a zkusil by ste někdo nahodit dyštak router plus antenu kterou přímo koupit? něco co mají třeba na alze, mironetu, či tak....kde je to za rozumná peníze..
a ideálně něco s čim by ste dokázali i poradit jak se to nastavuje:(

16.07.2012, 15:18 |
clown no hlavne nezapomente zase na tech AP s pridanejma antenama zase ubrat vyzarovaci vykon na AP .. :) joo hosi 100mW je predpis :)
nikdo neporadí co přesně koupit aby to bylo za rozumný peníze a chodilo to jak má

17.07.2012, 13:32 |
clown dostanes se ven kabelem na fasadu ? at uz datovkou, ci antennim coaxem ?
dokazes natahnout do mista, kde mas ted router / modem atp. k mistu kabel ? .. ja treba budu vrtat starej komin a presekavat nad odbloukem pruchodu, abych se tam dostal :)
já mam u okna tyhle 3 krabičky, jedna je na telefon po internetu, druhou modrou chytam signál - ta má anetnu vyvedenou na fasádu odkud přijimam z protější budovy od poskytovatele bezdrátově) , a třetí to rozvádim po baráku..... takže na fasadu se dostanu bezproblemu s další antenou ale jedině k pod tu kterou přijimam signál. a to je na duhý straně baráku než kde pak je altán

17.07.2012, 15:08 |
clown takze idelni by bylo venkovni AP a napajedni po datovce :) kabel po fasade :(
vzal bych jeste jednoho toho zcoma, stoji prd, koupil bych si krabici s IP44 a vyssi, do ktere se vejde
pak injektor za cca 150kc, kterym sloucis elektriku i datovku do jednoho kabelu (muzu vyfotit mam jeden doma) a mrsknul bych krabici ven, do ni privedl uz jen datovku s elektikou (max 100m) a trada ..
jen ted nevim na jakym ethernet portu ten zcom ma PoE (napajeni po kabelu) .. a na zimu AP vyndavat .. :)
nebo ti najdem nejaky ooutdoor AP, ale to je nesmysl kolem 10t .. sam mam Cisco WAP200E, ten sice bude na prodej, ale asi ne za litr, do ktereho se cca vejdes s tim zcomem

17.07.2012, 15:11 |
clown

18.07.2012, 09:05 |
Ravo | Upraveno: 2012-07-18 09:08:10
ten Zcomax bych ven nedával, protože pokud ta krabice má být min IP44 (plastová, v kovové to bude pěkně stíněný :) tak to v létě uvaříš (a v zimě když budou fakt hustý mrazy tak zase podchladíš) a zničíš to - osobně vyzkoušeno.
Radši bych dal ven nějákou outdoorovou jednotku, pokud bude stačit sektorový vykrytí tak ideální na 2,4 je Ubiquity LocoStation M2, taky to stojí pár kaček ( a má vlastní PoE napájení po datovém kabelu, odpadá problém se splittery/injektory atd.):
[ Link ] a ještě bych doporučil bezva držák, instaluje se to jedna báseň:
[ Link ] Ale osobně si myslím, že by opravdu stačil nějáký indoorový N-kový router, kdyžak celý tohle hnízdo posunout někam blíž na stranu zahrady...nebo by stačilo posunout toho VoIPovýho Linksyse společně s Nkovým routerem, který bude místo toho Belkinu. Tzn. Zcomax jako klient necháš kde je, zbytek přesuneš kam potřebuješ a delším kabelem pak propojíš Zcomax s WAN portem routeru (teď je to ten Belkin)
přiznam se , že se mi moc nechce tahat kabel po půlce baráku :(

18.07.2012, 14:34 |
Ravo | Upraveno: 2012-07-18 14:37:54
Zkus nejdřív vyměnit toho Belkina za kvalitnější N-kový router 300mbps s pořádnýma externíma anténama (jak už jsem psal), pokud ani to nepomůže, tak budeš muset táhnout kabel.
Žádný jednoduchý čáry-máry-fuk řešení neexistuje.
P.S. - pokud se bojíš že něco koupíš a nebude to fungovat, tak ti doporučím něco co sice nebudou e-shopáři vidět rádi, ale máš na to právo.
Kup si nějáký router přes eshop a vyzkoušej to. Pokud nebude fungovat, máš ze zákona 14dní na vrácení bez udání důvodů. Když se budeš při rozbalování chovat jako člověk a nebudeš ze zařízení strhávat ochranný folie apod, tak s vratkou obvykle není problém
oki to zní rozumně, a když koukneš nějakm na shop na alzu nebo mironet, co bys mi doporučil jakej router a antenu že bych do pak objednal. přeci jen já si to otevřu a nic mi to neřiká

18.07.2012, 15:02 |
Ravo
ten tp link vypadá dobře ale píšou :nastavení není v češtině a je celkem náročné...

18.07.2012, 16:49 |
Ravo Tak si na to někoho kdo tomu rozumí pozvi nebo se začni učit anglicky ;-)
Tady už fakt nevím jak poradit...
o angličtinu nejde, ale píšou celkem náročné

24.07.2012, 09:34 |
clown nastaveni je furt stejne,
pokud si neco uz nastavoval, tak je to v ty zakladni cenovce do 5t stejne ..

25.07.2012, 19:52 |
JoPi jestli to nevadí tak se vetřu , čekal sem až mi dojde anténa tp-link
[ Link ] a připojil na svůj router
[ Link ] s tím že bych chtěl poslat signál do podkroví antána byla origo a signál slabota tak sem chtěl zkusit toto řešení a stejně je to pořád špatný no vim že náčrt je hroznej ale je to pro představu šlo by s tim něco dělat?
červená blbost dole je router , zelený kolečko kam potřebuju dostat signál , modrá linka kam mi dosáhla dřív zelená kam dosáhne s novou antenou , je nějaký řešení jak ho rozšířit? koupit ještě jeden a nastavit do AP modu ?je to 4bytovka takže nějak tahat přes souseda nepřipadá v úvahu jedině přes stoupačky .

25.07.2012, 21:56 |
clown kdyz si skrz ten barak namalujes caru zjistis, ze mas skrz vsechny zdi metr, mozna dva metry betonu .. to nefunguje..
to chtelo resit v tomto pripade dual AP, kde radia dokazi mezi sebou predavat, ale to je taky nouze .. :(
reseni je jeste po coax kabelu od TV, ale taky ranec .. cca 3-4t

01.09.2012, 01:37 |
mr.brain | Upraveno: 2012-09-01 01:40:31
Trochu to tu oživím... Jde použít sektorová anténa (JP-9,10) pro pokrytí objektu na 2,4 GHz? Je to na cca 15 m (C), pro druhou budovu je to cca 20 m (B). Vím, že se ziskem 10 dBi to nebude žádná hitparáda, ale chci to všechno vyřešit přes jeden router/AP když prakticky jeden klient bude jen NTB, druhý pravděpodobně NTB + PC s wifi kartou.
Resp. jsem myslel, že bych koupil tp-link wr941nd
[ Link ] a pro pokrytí těch dvou objektů bych do dvou konektorů na antény zapojil ty sektorový panelky JP
[ Link ] a na pokrytí třetí budovy bych nechal tu sériovou 5 dBi všesměrovku...
V obou případech všesměrovka nejde použít, je to přes dvě zdi, nicméně z oken je přímý výhled na obě budovy. Nejradši bych pomocí těch sektorek + jedný všesměrovky pokryl všechny tři budovy jednou sítí (jestli to takhle vůbec jde kvůli MIMO, co ten router podporuje). Otázka je jestli by nebylo lepší dát wifi AP + směrovky a na klienty nahodit AP v režimu klient a k tomu tu směrovku taky a pak z AP přes UTP si to stáhnout do routeru a u každého udělat zvlášť vlastní síť, což mi ale s ohledem na požadavek - jen sdílení připojení k internetu, žádný traffic mezi zařízeními v síti - přijde jako s kanónem na vrabce.
Díky za názory.

mr. tak ono jde o to, aby to jednak mělo příjem, ale pak i tedy odesílání, takže aby to zvládalo oba směry, ale dle mě pokud z okna je vidět, bude stačit obyč prutová anténa 15 dBi
Nevím jak kdo má zkušenosti, ale když jsem měl prutovou anténu 10 dBi 2 m od okna v patře, chytal jsem signál v pohodě na dvoře 20 m od baráku, oba směry ;-)

01.09.2012, 13:37 |
clown a nechces to vyresit uz slusnym zelezem ?
mam tu kompletni Cisco 1310 outdoor AP s integrovouanou 13dB patch antenou a i s vyloznikem na stenu :)
me uz to laborovani s tema sracema za 2t prestalo bavit, kor kdyz jsem otevrel antenu za 1200Kc, co mela mit 18dB a prd .. streva identicky jako 5dB za 400 :(

01.09.2012, 13:56 |
mr.brain | Upraveno: 2012-09-01 13:58:18
Kolik za něj? Je to i s tím PoE injektorem? A koukal jsem že to má 2x N-female konektor pro anténu? to by nebylo úplně marný...
Edit: pořeším se sousedama, uvidím pro co se rozhodnou, při nejhorším by to šlo tak, že na B směrovka a na C můžu natáhnout UTP (ale to je poslední možnost).