Navštíveno 2713x

28.06.2012, 00:20 |
Tea Řeší se tu kde co, tak se přidám se svým, možná naivním dotazem. Poslední dobou stále častěji uvažuji o tom, že bych si rád dodělal VŠ. Jsem z Brna, škol je tu celkem dost, neženu se atraktivních oborech, rád bych zkusil bakalářské studium při práci, ale maturoval jsem před nějakými 20 lety a vůbec netuším, jaké jsou dnes v tomto směru možnosti a požadavky. Řešil jste tohle někdo, mám šanci řešit studium v této situaci?
Díky za názory.
taky si rád poslechnu názory a rady,taky bych celkem někam ještě šel,rozdíl je jen v tom že já to mám deset let po maturitě a Praha :-)
Do Plzne se vam parkrat zajet nechce?:)

28.06.2012, 05:29 |
AR tak při práci dálkovka, není co řešit. Stačí si jen vybrat kam budeš o vekendech chodit.

28.06.2012, 09:05 |
macomb | Upraveno: 2012-06-28 09:09:37
Tea: Zkus, já taky dodělávám dálkově při práci(a nejen při práci, máme doma 1,5 roku starého prcka :) ), studuju Veřejnou správu na PrF MU a není to žádná hrůza ;) Příjmačky test všeobecných předpokladů, nebo jak tomu nadávají, tam záleží jak se vyspíš :) Přednášek tak 5 dní za semestr(bohužel teda ve všední dny, převážně čtvrtky pátky), semináře cca dva dny a pak zkoušky. Dost jich je testovým způsobem (alespoň teď 1-2 semestr), takže pokud umí trochu člověk používat hlavu a má trochu rozhled, tak se nemusíš bůhví jak šrotit. A hlavně žádná matematika a technika a ani jazyk(ikdyž ten bych klidně uvítal, nemůžu se dokopat si trochu vylepšit angličtinu, která je dost mizerná :) (ikdyž jsem měl svého času matematiku hodně rád, dokonce jsem uvažoval i o maturování z matiky, ale lenost a angličtina vyhrála, ale dnes už tak max malá násobilka a přímá/nepřímá úměra :-D )
Nevýhoda je ta, že po tolika letech už se těžko budeš chtít učit něco novýho (resp. už ti to do mozku tak dobře nepoleze), výhoda je ta, že dálkový studium je obvykle zřetelně lehčí než denní (měl jsem možnost srovnání), často jsou různé písemky a testy nahrazené jen nějakou prací, kterou člověk doma spíchne vždycky :-)
Pravda jak to píše Mr.S: U mě ani tak není problém že to do hlavy neleze (to nebyla nikdy velké sláva), ale spíš už se nějak na to nedokážu dlouho soustředit (po dvou hodinách čtení už to nějak přestávám vnímat :-D )
po 2h? :). to je pohoda. Já jsem dodělal vejšku tenhle rok a nevnímám klidně po 5minutách a nebo rovnou usnu :).

28.06.2012, 15:27 |
macomb | Upraveno: 2012-06-28 15:30:22
M.a.R.i: Tak to jsi mě uklidnil :-D
Ale jinak na usínání mi to taky pomáhá, lepší než ovečky. Předevčírem jsem se učil večer před zkouškou a vypil dva půlitrové Shocky (nebo jak se ta sranda jmenuje) abych něco ydržel a v deset už jsem spal jako když mě do vody hodí :) A to tyhle srandy běžně nepiju (naposledy loni, když jsem řídil celou noc :) )
Jinak jsem sledoval tvoje vlákno s diplomkou, to je snad úplně běžná studentská nemoc, vše na poslední chvíli :) Až teda na pár abnormálních jedinců
Tak já jsem byl schopnej spát 14h, sednout ráno k učení a ihned jsem spal :). Jsem rád, že mám školu za sebou, ale na druhou stranu bych si chtěl udělat ještě jednu. Aby mi nezakrněl mozek :)
Tak mě už mozek zakrněl, tak se snažím aspoň o nějakej titul, než to dojde tak daleko, že přestanu chápat psaný text :)
Taky jsem uvazoval. popravdě jsem se spíše díval po nějaké soukromé, kde by to mohlo byt jeste jednodussi.
No uklidnili jste mě, hoši. Před 10 lety jsem absolvoval ne úplně lehkou technickou VŠ a dneska po deseti minutách jakéhokoliv školení nebo přednášky totálně ztrácím zájem nebo usínám. Tak to asi nebude nemoc, ale to klasicky stárnutím :-))

28.06.2012, 21:03 |
Cenda vidíš, já mám ČVUT, nechal jsem doktoranskýho a přemejšlim nad učňákem ... VŠ dneska studuje kdejakej trotl a do budoucna určitě nebude mít takovou váhu, jako má dnes (nebo měla před dvaceti lety). Pak potkáváš vysokoškoláky, resp. absolventy podobných nesmyslných oborů, na středoškolských pozicích a jsou za to rádi.
No zrovna ČVUT by měla být výrazně vyšší level než nějaký učňák :-) Samozřejmě různé VOŠ obchodní, filozofické fakulty apod. nesmyslem jsou (co do pracovního uplatnění).
Antonio: abys nebyl neprijemne prekvapenej
Jinak pred 5ti lety jsem vylez ze CVUTu a jsem rad, ze mam za sebou prumyslovku, kde jsem se neco do zivota z remesla naucil. Tu myslenku s ucnakem docela chapu

28.06.2012, 23:17 |
Cenda Schully > to samozřejmě je, ale na druhou stranu tě na učňáku naučí (nebo alespoň dají příležitost naučit se) pracovat s tvým výmyslem i v praxi vlastníma rukama. A výučák se vždycky hodí - myslím si, že v budoucnu v průměru víc, jak titul bez odpovídajícího myšlení a odpovídající praxe.
No rozhodně je lepší mít obojí, s tím souhlasím :-) Ale jít z ČVUT na učňák, to mi přijde jako jít z gymplu na holiče. Připadal bych asi asi trochu divně, je to přeci jen o level níž.
Mr.Scully: Máš pravdu, že gympl je o level níž než holič. Holič aspoň něco umí. (tak troch joke) :-D
To jo, ale holič má jistou svoji dvacku měsíčně asi tak do konce života a moc se z ní asi nehne, zatímco gymplák může skončit smutně na úřadu práce a nebo se taky vyšvihnout daleko výš. Ale jasně, chápu, nejde to srovnávat. Já jen si vzpomněl, že když jsme jako děti chodili na gympl, tak jsme si z toho dělali prdel, že až odmaturujeme, tak se půjdeme přihlásit na učňák a "machrovat" tam. Neměli jsme o učňáku úplně dobrý mínění. Tady v Plzni ve Vejprnické ulice je totiž tuším elektro učňák a tamější učňové, to je zhruba tak největší odpad, co v tramvaji lze potkat ve věku 15-20 let, fakt převážně stádo totálních idiotů.
Jasný, beru s nadhledem. Já vychodil strojárnu a ve stejný budově bylo i učiliště silnoproudu a slaboproudu ... no můžu říct, že elektro učňové jsou kulturní lidi na úrovni oproti zámečníkům. :-D
Jasně že i mezi zámečníkama bylo pár normálních kluků, ale jako celek ta třída dělala dojem právě končící tejdenní pogopařby.

29.06.2012, 14:01 |
Cenda je to jen o tom, co chceš umět a znát. Kamarád z VŠ si právě už učňák udělal, aby mu na dílně neříkali, že není chlaďař :-) jinak je pro mě strojírenskej učňák výš, jak obor zabývající se nesmrtelností chrousta - fakulty, kam lezou lemplové toužící se schovat v kanclu bez tušení, co by tam měli dělat. Ale s jasnou představou, za kolik.

03.07.2012, 00:20 |
Ravo Já v tom učňáku nevidím problém. Myslím že konkrétně v technických oborech by každý vysokoškolák měl mít nějáké praktické minimum. Když vidím bráchu (Ing na strojárně VUT), jak bere do ruky pilník tak mám strach aby si neublížil...pak se není čemu divit, že lidé z praxe překreslují výkresy, co jim poslal na vyrobení nějákej "rádoby vysokoškolák" co železo viděl jen ve skriptech.
Já mám učňák - SOUe (elektrotechnika, první rok byly klasický dílny a dělal jsem i se soustruhem, pak klasika hrubší elektrika (s par.5 vyhl.50) až elektronika).Po matuře jsem jsem šel rovnou na ČVUT kde jsem dal FEL (docela peklo) a nakonec jsem to po nějákém rozkládání studia díky mé ekonomické situaci zapíchl na Bc (kdyby byly lepší peněžní podmínky v rodině, tak bych toho Ing asi doklepal, to nejhorší jsem měl za sebou, ale bohužel mě rodina netáhla a musel jsem se u denního studia živit a to už se nedalo).
Jednu chvíli jsem si říkal že bych si dodělal Ing. tak jsem dálkově zkusil FEE na VŠB ale nebavilo mě to (dojíždění, peníze, zaměstnání) tak jsem toho nechal.
Možná až to budu reálně potřebovat, tak si to někdy dodělám, zatím mi moje vysokoškolské vzdělání s praktickými zkušenostmi v tom samém oboru stačí ;-)
predpoklad kazde skoly je VYDRZET do zdarneho konce...
Nejdůležitější je si vybrat školu a obor, který třeba ani teď v práci nepotřebuješ, ale bude tě bavit a zajímá tě to, co se budeš učit. Za mlada je člověku tak nějak jedno co studuje, naučí se to docela v pohodě, ale ve věku nad 30 už je to znát a učit se, co člověka nebaví a nebo z donucení, o ničem, začátek konce.
Taky jsem se do toho dal, po 10 letech od maturity, mám za sebou prvák, dostat se na školu jde, když se na to naučíš, záleží jaká škola no, kombi (dálkové) studium je fakt o samostatnosti v učení, ale stejně je důležité mít kolem sebe pár lidí - 5-10, se kterýma si budeš vypomáhat, radit a společně studovat a je to v pohodě ;-) Já dělám právní VŠ, je to pakárna o slovíčkách, ale lepší jak o číslech :-) nějaká technická škola :-) Rozdíl denní/kombi studium je jak u koho, záleží na vyučujícím, jak se vyspí, jakou má náladu...
Rozděl si to na 3 etapy :-) - 1. Dostat se tam, 2. udržet se tam a 3. dodělat to :-D A není co řešit ;-)