Navštíveno 1368x

26.06.2012, 19:07 |
Lu82 | Upraveno: 2012-06-26 19:08:38
potřebuju poradit na desce od ASUSu M3N78-VM mám 5x slot SATA (3 červene a 2 černe), 3 červene mám už obsazene, teď sem koupil třeti disk a když ho zapichnu do černýho SATA řadiče tak se nedetekuje, v BIOSU neni ani žadná možnost nastavit SATA4 a 5 pouze SATA 1 až 3, tak sem teď musel odpojit BR vypalovačku abych disk mohl šoupnout do SATA 3.
Existuje nějaka možnost jak rozchodit ty černe porty?? Nebo tam sou jen pro srandu kraliku.
V Storage Configuration se podiv, jestli mas OnChip SATA Controller na Enabled a dole SATA Mode na SATA Mode. Budou asi potřeba do Windows ovladače.
Naopak, pravděpodobně bude muset přepnout na IDE mode. "5 x SATA 3Gb/s ports (Use SATA1-3 for IDE mode.)"
Porty 4-5 IDE mode neumi. Na vyber je tam jenom SATA (AHCI) nebo RAID...
No jasně,proto mu ty 1-3 jedou a na 4/5 potřebuje ovladač do systému, aby zařízení viděl. Nemá Asus nový FW , ve kterém by se ta 4/5 dala přepnout do IDE módu?

27.06.2012, 16:30 |
Lu82 bohužel žadny novy bios a ani firmware sem na tu to desku nesehnal, asi budu muset koupit jinou.
Teď jde o to aby nová deska neměla to samé, dnes je běžně 6xSATA otazka je kolik jich lze použít pro IDE

27.06.2012, 16:30 |
Lu82 bohužel žadny novy bios a ani firmware sem na tu to desku nesehnal, asi budu muset koupit jinou.
Teď jde o to aby nová deska neměla to samé, dnes je běžně 6xSATA otazka je kolik jich lze použít pro IDE

27.06.2012, 16:33 |
nome no a nebude to jednoduše tak, jak na spoustě desek že "černé" porty jsou externí řadič který má vlastní bios a dostaneš se tam přez nějakou kl. zkratku ? před nějakou dobou to tak mělo hodně desek ale nevím jak je to teď. Prostě externí řadič separe bios a nastavení
Případně ještě nějaký spínací pin na desce který řadič aktivuje ale to se dnes už asi nenosí ...
Lu82: V BIOSu si ty porty povol jak jsem psal, tim by BIOS mel najit disky na cernych portech a pokud nebudou videt ve windows, tak musis z asus.cz doinstalovat drivery:
[ Link ] - vybrat operacnak, pak jit do oddilu Others a tam stahnout NVIDIA AHCI Driver files for Windows 32/64bit XP & 32/64bit Vista& 32/64bit 7.(WHQL)
IDE mod u SATA je jenom z duvodu zpetne kompatibility, aby vubec sly nainstalovat XPcka bez nutnosti cpat tam pri instalaci ovladace na diskete.

27.06.2012, 20:46 |
Lu82 v BIOSu to mám nastaveny jak si popisoval výše = BIOS ale dalši SATA port nevidi takže ani disk.
Ovladače sem nainstaloval u toho AHCI k instalaci došlo ale s tím že ovladač nebude fungovat spravně a ten druhý RAID nejde nainstalovat vubec.
Takže ve správci zařízeni mám NVIDIA nforce Serial ATA controler ale s touto chybou - Toto zařízené nelze spustit. (Kód 10)