Navštíveno 2249x

23.06.2012, 11:58 |
Tuner#2 | Upraveno: 2012-06-23 12:00:45
Dneska jsem se na stavbě potkal s člověkem co bude dělat rošt na sádrokartonový strop a řešili jsme mimo jiné i požární odolnost konstrukce. V projektu je:
Rodiný dům je podle čl. 2.5 a) ČSN 730833 zařazen do skupiny OB1 a podle čl. 3.1.1 téže normy je určen II. SPB.
No a ten člověk chtěl po mě vědět jestli to je 15min a nebo 30min. odolnost? Bohužel jeho šéf co by to určitě věděl dle té normy je na dovolené a projektant taky a v projektu o min. ani slůvko :-/
Něco jsem teď rychle vygooglil, ale mažu pryč a musím to do pondělí vědět na 100%. On teda říkal, že nedávno dělali podobný barák a bylo tam 15min. Myslíte že to bude platit i na garáž? Tu zatím neděláme, ale abych věděl dopředu. Žádná vyjímka v technické zprávě není, ale ještě to večer pročtu až se vrátím.
Díky moc!
P.S. je to přízemní dům typu bungalow, půda neobydlená.
pokud to je jednopodlažní tak 15 minut pokdu více podlažní tak 30
respektive tabulku s odolností najdeš v čsn730802 pokud jednopodlažní pak platí odolnosti pro podlední nadzemní podalží a tedy v SPB II EI 15 DP2
Ve všech ostatních případech to je pro první nadzemní podlaží 30minut a pro podkroví 15 minut (poslední NP)
no a garáž - jde o to kdy jsi měl vytvořený projekt a co jenapsáno vPBř. Teď se projektují garáže jak součást požárního úseku domku a podmínky odolností jsou tedy stejné na konstrukce. Pokdu je oddělená koukni se jaké SPB tam je požadované. Ale na 99.9 procenta to je taky do SPBII. kdyby ne nebo byl problem napiš a já ti to upravím ;)

23.06.2012, 22:31 |
walish | Upraveno: 2012-06-23 22:36:55
Když koukneš sem:
[ Link ] tak tam máš i nějaké certifikáty a třeba v tom posledním dokumentu je i něco kolem...
požární odolnost netvoří jen deska, ale celá sestava dle katalogu výrobce, který to mý zkoušený testem ve zkušebně.
15 minut je nejnožší odolnost která je požadovaná a vyhovuje jí drtivá většina výrobců a konstrukcí. Ale i zde jsou nějaké zásady konstrukce. Za další je nutné, aby tuto konsturkci vyrobila odborně způsobilá firma, která na to má oprávnění a bude dokladovat odolnost konstukce. RIgips a Knaof doklad v rámci cechu SDK, Lafarge pak vydává proškolení sám.
Jasně, já koukal na ty vlastnosti a všude bylo, že SDK má prostě odolnost 30min,nicméně tady je to docela fuk,proto jsem tu úvodní větu smazal, než si odpověděl :)

24.06.2012, 01:55 |
Tuner#2 | Upraveno: 2012-06-24 01:56:43
Only_One: Píše se tam:
"Celý objekt rodinného domu včetně garáže bude tedy tvořit jeden požární úsek - PÚ č.1. Rodiný dům je podle čl. 2.5 a) ČSN 730833 zařazen do skupiny OB1 a podle čl. 3.1.1 téže normy je určen II. SPB."
Je to přízemní bungalow bez podkroví, nad SDK bude jen půda pochozí uprostřed vazníků a vylejzák chceme dát z garáže. Byl sice kreslen z chodby domu, ale prý není problém ho dát tam (řekl projektant).
Takže konečné resumé je teda 15min.? na 100%
Jakej typ vylejzáku do té garáže dát, máte nějaký tip na výrobce?
ano EI15DP2 vylézák EW15DP3