Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > vyhláška cyklisti ??

o Navštíveno 3170x o
o 19.06.2012, 07:37 | Zephyr
Hádám se s kolegou v kanclu. Tvrdí mi že cyklisti můžou jezdit v jednosměrce do protisměru. Co je na tom pravdy?
Logicky je to pěkná chujovina. Ale vím že v Břeclavě by měly být ulice kde je to povolené. Ale takhle globálně se mi to zdá blbost.

o 19.06.2012, 07:42 | Rajdlos
To se mi zda jako totalni blbost. Ridi se znackami jako auta.
o 19.06.2012, 07:43 | Only_One
nene skutečně cyklista smí stále jet v jednosměrce v protisměru a dokonce když jezdíte po silnici kde je odbočka do jednosměrky a není tam místní úprava značkama a vyřítí se tam cyklysta tak má přednost z prava! Tak bacha na to!
o 19.06.2012, 07:51 | PlusOne | Upraveno: 2012-06-19 07:52:00
Jako Rajdlos. Existují vyjímky, ale musí být ošéfované místní úpravou.
[ Link ]
o 19.06.2012, 07:52 | Only_One
to PLUS ONE tohle je stará úprava byla změnana v roce 2010 a je to skutečně povolené
o 19.06.2012, 07:55 | Only_One
alespoň nám tohle říkali teĎ v květnu v autoškole na školení referentů. Takže předpokládám že to tak skutečně je :-D
o 19.06.2012, 07:57 | Zephyr
no to je teda pěkně na <->
Zrovna minulý týden tady kamošovi vletěl před auto nějaký debil v jednosměrce. Naštěstí kamoš ubrzdil, ale blbeček jel 3m bokem po asfaltu. A ještě jeho stará začala vřískat něco o tom že je málem zabil...
o 19.06.2012, 08:03 | shamania
Takhle globalne bez znacek mi to prijde jako blbost, protoze kdyz uz nic jineho, tak je to pro cyklistu dost nebezpecny.
Moje zkusesnost ze zapadnich mest, kde jsem mel moznost jezdit na kole je takova, ze vsude byly znacky "kolo v protismeru muze" a jeste pruh na silnici se sipkama, aby bylo jasny v jakym smeru, ze to jede.
Ostatne jeden dotaz na googlu a je jasno :)
[ Link ]
[ Link ]
o 19.06.2012, 08:04 | PlusOne
Only_One:
Nějaký odkaz na citaci v zákoně? V Lounech například letos v dubnu zvažovali zprůjezdnění některých jednosměrek v obou směrech pro cyklisty opatřením dodatkových tabulek:
[ Link ]
Proč by tohle někdo dělal, pokud by to mělo v zákoně oporu takovou, jakou říkáš?
o 19.06.2012, 08:21 | Beda
nevím přesně v jakém zákoně je to napsané, ale O_O má pravdu, už jsem se s tím také setkal :(
o 19.06.2012, 08:24 | PlusOne | Upraveno: 2012-06-19 08:27:27
shamania:
Podle toho druhého linku, resp. odkazu v něm - [ Link ] - je pořád nutné mít jednosměrku označenou dodatkovou tabulkou "Vjezd cyklistů v protisměru povolen", což podle mého znamená sjednocení všech těch do té doby používaných tabulek do jedné, nicméně žádná inovace se nekoná, a cyklisté do takto neoznačené jednosměrky z protisměru nesmějí.

Z tohohle linku:
[ Link ]
co sem dal shamania, to říká už první věta:
Cyklisté mohou ve SPECIÁLNĚ ZNAČENÝCH jednosměrných ulicích vjet do protisměru.
o 19.06.2012, 10:17 | Harryp
Only_One: Nevím co Vás učili, ale je to přesně jako píše PlusOne a shamania. Musí to být označeno značkou. Takových úseků stále přibývá.
o 19.06.2012, 10:29 | Only_One
no ty stejně ale když jedeš po silnici a doprava je jednosměrka tak nemůžeš vedět jesli ten přijíždějící cyklista tam smí nebo ne, takže mu musíš dát přednost z prava pokud tam nebude hlavní silnice značená
o 19.06.2012, 10:59 | .mycTD
prednost zprava musis dat kazdemu, at tam jede opravnene, nebo ne. to nema na nic vliv.
o 19.06.2012, 18:44 | rcman
Tak teď teda nevím Jak to je...

Vždycky jsem měl zažité, že cyklista na veřejné komunikaci se musí řídit stejnými pravidly jako ve vyhlášce pro řidiče.

Takže kdyz je někde jednosměrka a neni tam dodatková tabulka že to neplatí pro cyklisty. Tak kdyz tam ten cyklista vjede, muže za to dostat pokutu. A pokud má řidičák, tak se mu můžou strhavat i body.

Pokud je to jinak, přijde mě to dost divný.
o 19.06.2012, 19:20 | HIGHTOWER
vyhláška č. 30/2001 Ministerstva dopravy a spojů
kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a úprava a řízení provozu na pozemních komunikacích

§ 15/ 1 n)

"Jízda cyklistů v protisměru" (č. E 12), která v případě, ţe je umístěna pod dopravní značkou č. IP 4a nebo
č. IP 4b, upozorňuje řidiče, ţe v protisměru je povolena jízda cyklistů v odděleném jízdním pruhu,

[ Link ]

Takže pokud tam není tato dodatková značka, není jízda cyklistů v jednosměrce v protisměru povolena...

„n) „Jízda cyklistů v protisměru“ (č. E 12a), která
v případě, že je umístěna pod dopravní značkou
č. IP 4a nebo č. IP 4b, upozorňuje řidiče, že
v protisměru je povolena jízda cyklistů,“.
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.1854 sekund.