Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Jakej "vintage" gramofon?

o Navštíveno 10551x o
o 18.05.2012, 10:49 | tappaja
Chtel bych si poridit gramec, nejakej krasnej starej stroj, kterej byl necim zajimavej(a samoze mel super zvuk) Sony? Pioneer? Akai? Technics?

Jsou nejaky modely, ktery se daj zaplatit, jsou krasny a budou hrat?

Nebo se na to mam vykaslat a koupit neco od Pro-ject treba? Pohybujme se nejak kolem 5ti tisic.
Diky

foto k příspěvku  od tappaja

o 18.05.2012, 16:40 | Zdeny60
To je dobrá myšlenka.

jenže není to tak jednoduché, protože mít gramofon, znamená mít i desky. Pokud máš kvalitní desky, je to cesta k nirváně, za předpokladu, že následný zbytek řetězce je v té správné úrovni. Jinak totiž přichází rozčarování a zklamání a pak lidé tvrdí, že nad CD není. Jenže...

Na občasný poslech starých alb ze Supraphonu či od Pepity je výběr obrovský.

Já sám vlastním Sanyo TP 1000 (ramínko je kpie SME) a k tomu Ortofon OM30SE, předzes trichord Diablo s NCPS (asi 47.000Kč).

Zvuk je bych řekl velmi dobrý a za předpokladu, že se provede na gramci pár úprav, to má perspektivu i se star´ým gramcem, kde je dobré ramínko a dobrá geometrie. To, jestli je pohon DD či gumičkofon, je jedno, DD dosahují skvělých odstupů >-75dB, takže zde problém není. problém je, že většinou potřeba předrátovat ramínko (za léta je mě´d zoxidovaná, pak se vyplatá kopit si slušná phoo kablík), předělta vsýtup z gramce na slušné terminály a použít jiný, než s gramcem obvykle dodaný kabel.

Nastavení geometie ramínka je alfa omega a blbě nastavená geometrie dokáže parádně zabít i špičkové přenosky a pak není neobvyklé, že gramec s levnou (relativně) přenoskou, ale špičkově nastavený, hraje líp, než ten, co má sice špičkovou přenosku, ale špatně nastavenou geometrii.

A stačí mnohdy jen destiny až jednotky mm či stupňů a zvuk se mění od špičkového k neposlouchatelnému. Já jsem například tuhle anabázi vzdal a jel jsem radši do OL k jednomu člověku, co tohle umí a doma jsem málem spadnul na hubu, jak to pak hrálo!

A když máš tzv. panenskou LP desku, 180-200gr kus od renomované firmy, a vyndáš ji poprvé z obalu, máš pak chu´t všechna CD a SACD zahodit a nakoupit za to je LP desky.

Já, když jsem si pořídil svůj vysněný kus LP - Unplugged od E.E. od Rykodisc, jsem se musel jít po poslechu přebalit, protože jsem si cvrknul do trikotu.Tenhle zvuk z CD neodstani a i za pár volů, to se musí slyšet. Ananlog nebyl není a nebude překonán, z principu to ani vlastně nejde, jen se musí člověk pohybovat v tom nejvyšším technckém (neříkám cenovém) pásmu, ale i s dobře seřízeným starým strojem a slušným aparátem a halvně dobrou LP deskou, si občas "čuchne" k tomu, jak hrával kdysi analog. A když se podaří sehnat master pás, nahraný třebas v dbx-profi systému a k tomu pořádný tape deck,není potřeba shánět nic lepšího. Já to slyšel a mohu jen říct jedno slovo - fantazie.

Mrkni se na web, Sanyo Tp 1000 je i dnes k mání za slušné peníze a když vyhodíš trafo mimo, jsi za vodou.
o 18.05.2012, 16:51 | tappaja
Tak na Sanyo TP, ale model 1200 jsem narazil, muzes mrknout?
[ Link ]
Rotel raminko, nevim, jestli radsi nekoukat po origo stavu. Jo a prej mu chybi jedna noha. Lakava cena 3200Kc...

Budu prubezne prohledavat UK eBay, protoze u nas jsou pekny kusy, viz aukro, ale podle me za nesmysl penize. Libi se mi od nej tyhle modely, proste musi mit "S" raminko :o))
Sony PS-X4 DD
SONY PS-X55 DD
PIONEER PL514 belt
SANSUI SR-222mkII belt
o 18.05.2012, 19:03 | Zdeny60
Kdepak, musí to být Sanyo TP1000!

Jinak hlavní rysy: lité šasi, DD, ramínko kopie SME 300X, odstup tuším -78dB, jemná regulace rychlosti, inverzní ložisko, stroboskop, a HLAVNĚ - ramínko lze nastavit ve všech směrech! Jediné, co hlava neumí, je tuším se tomu říká VTA - tedy odchylku ve vertikálním snímacím úhlu, jinak přesah, antiskating, atd , včetně BOČNÍHO vyvážení!!! To umí málokterý stroj.

Tady je nějaké početení od mě a fotka na googlu najdeš stačí zadat Sanyo TP1000:
[ Link ]
o 19.05.2012, 06:54 | bassaqq
mě se povedlo koupit Dual CS 505 III za 4000,-Kč s Ortofonem :) a jsem naprosto spokojenej a Zdeny jistě potvrdí, že to je dobrej německej gramec :)
o 19.05.2012, 23:35 | Tuner#2
Já bych šel do nového Pro-jectu s karbonovým ramínkem, jednoduchým nastavením všeho a hlavně řemínkovým pohonem. Nechápu jak někdo na hi-fi může chválit přímý náhon, který je tak max. pro DJ ;))

Ale já tomu hovno rozumím, šoupu nohama...
o 20.05.2012, 01:31 | tappaja
T2: Ja zas tak do toho high endove nepujdu, nepotrebuju uplne ten nejlepsi gramec, ale chtel bych nejakou klasiku, ktera byla povedena a jeste v dnesni dobe ma co ukazat.
Designove aby to hezky zapadlo do moji planovany sestavy "krasnejch starejch stroju" z 80 let. Idealne korunovany nejakym krasnym civkacem, jen tak pro oko a ucho, jenze takovej stroj asi nezaplatim:o)

Proste mam porad ve zpominkach krasnou vez od Fischera, kterou jsem jako pubertak chodil obdivovat k sousedum :o) To by se mi proste v obejvaku libilo :o)
o 20.05.2012, 07:00 | Zdeny60
Tunere, nemám, co bych k tomu dodal.

Jasně, je rozdíl zaplatil 5 litrů za starý dobrý DD a nebo 20 za pro ject. Myslím, že tappaja sháněl starý stroj, a ne nový gramec.

A právě staré stroje z nejvyšších tříd byl v hojné míře DD.

Jinak samosebou, DD dobře udělané, s přeheledem, bez zadýchání, dosahuje stejných ne -li lepších mnohdy parametrů, jako kterjekoliv gumák.

Tak dál šoupej nohama.

PS: jestli máš v hlavě Technics 1200 DJ a třeba tohle Sanyo TP 1000,a porovnáváš je, tak radši fatk jdi dělat něco jinýho.

O hifi se s tebo fakt dohadovat nebudu.
o 20.05.2012, 07:16 | Zdeny60
Tak mi to nedalo, a po Tunerově výpadu jsem se podíval na parametry v manuálu, abych si oživil hodnoty, které má konkretně mnou zmíněný TP 1000 garantovány.

Takže:
SR poměr: >-60dB
WF: <0,03% WRMS
Snímací chyba: +/-1%
Hmotnost: 13kg

Dál netřeba už nic komentovat, toto hovoří zcela jasně.

Ostatní parametry závisí na přenosce.

Takže, Tunere, napiš, který parametr se ti nezdá:-)

Samosebou, kdybys slyšel hráj Projecta za 30 a tohle za 5 se stejnou přenoskou a dalším aparátem, nepoznáš ani prd, chlapče. Tak se zklidni hned v úvodu vlákna:-)
o 20.05.2012, 07:21 | Zdeny60 | Upraveno: 2012-05-20 07:21:39
Tappaja:

pokud dobře chápu tvůj příspěvek, asi spíš jdes po strojích, kde se ještě dělala strojařina, používaly se materiály, které se dnes používají už opravdu jen v top high end cenách (třískově obráběné kovy, litá šasi a pd.)¨. Já to cítím stejně, dám přednost nádhernému gramci (opět musím poukázat na TP 1000:-), kde té strojařiny je kopec, kartáčovaný panel z duralu, a to ramínko, to je skvost - prostě kus poctivého řemesla.

JJ, páskáč - mrkni na stránky: www. vintageaudio.cz a tam si jistě vybereš, jen se připrav, aby při pohledu na ceny za slušný repasovaný tape decj nepadl do mdlob - 30-40 litrů jsou startovací ceny za dobré stroje, za špičkový multitrack s dbx modulem i 100 litrů :-)

A věř, je krásný, když večer sedneš ke krásnýmu starýmu stroji ( a se špičkovými parametry a zvukem), pkocháš se pohledem na kus krásné práce a pustíš si pak pořádnou desku...To je blazám na nervy.
o 20.05.2012, 21:00 | Tuner#2 | Upraveno: 2012-05-20 21:02:05
tappaja: Jasný, pokud chceš starý design tak koukat po inzerátech, ono se něco pěkného najde. Na tvém odkazu na Sanyo mě zaujal nápis ROTEL na konci raménka. Já bych dnes šel na starý desky do tohodle: [ Link ]

Stojí to lehce přes 7000,- má to karbon raménko velmi dobré konstrukce, kvalitní šasi a motor uchycený na gumách + řemínkový pohon čili absolutně bez přenosu hluku. V ceně je i přenoska která je na staré desky až až a na nové navíc vícegramové dle mě to ani nechceš... Lepší přenoska se tam eventuelně dá dát vždy ;)

Zdeny60: Nedávno jsi mě psal, abych se naučil číst, ale ten kdo nerozumí textu a neumí číst seš ty. Hned na úvod tappaja říká zda něco starého a nebo nový Pro-ject... Pokud o DD tvrdíš, že ten hluk je zanedbatelný, končím další diskuzi obzvlášť u starých kusů kde nevíš do čeho jdeš...
o 21.05.2012, 01:53 | tappaja
Mno, borec zlevnil, byl by za 2700, coz je vyzva :)

Zdeny: V cem je ta 1200 horsi nez 1000?
o 21.05.2012, 04:54 | Zdeny60
TP1000 umožňuje posuv ramínka - nastavení přesahu. Má lépe provedené (těžší ) šasi a hlavně - v nohách má zabudované tlumiče. Což nověší (osekaná) 1200 neměla.

DD má stejný - ne li v mnoha případech lepší SR jak řemínkáče. -60dB je hluboko pod prahem detekovatelnosti.

Mj, v jednom z testů TP1000, kterou půjčil do testu Václav Neckář, byl odstup měřen a vyšel -68dB. není co dodat.

A jestli starýá stroj, tak pořádnej DD. A tím TpP1000 bez diskuzí jest.

Za moji osobu? než kus nalakovaný dřevotřisky s motorem, co tiká jak ruský cibule, no pánové...
o 21.05.2012, 08:46 | tappaja
Tak ja mu pisnu jeste o nejaky fotky a myslim, ze mi bude 1200 bohate stacit:o)
o 21.05.2012, 08:52 | tappaja
Jo a jeste jeden adept, PIONEER PL-516? Reminkac, pise ve skvely kondici...
o 21.05.2012, 09:31 | Zdeny60
Toho Pioneera neznám, ale pozor - má servo na vracení ramínka - chětlo by to prověřit, na jakým principu pracuje - ayb nezanášel do reprodukce něco, co tam nemá být.

Jinak ta TP1200 má stejné ramínko, což je obrovská výhoda (mimo ten posun) a dle odborných těstů a znalců gramofonů je to ramínko v dnešní době stále hodně vysoký standard (holt SME ramínka umí).
o 22.05.2012, 10:05 | tappaja
Pratele kamaradi, vim ze vas tim tady otravuju :o)), ale tak nejak jsem se dobral k temhle adeptum

DUAL 505 Mk2 nebo Mk3 (reminek)
DUAL 626 (Direct Drive)
Pioneer 516 nebo 518 (reminek vs. DD)
Sanyo TP-1200
pak mam nabidku na Garrard 86sb, ale to netusim, co je vubec zac :o)

Opravdu nemam uplne ty nejvyssi highendovy ambice, ale chci slusnej gramec, kterej mi neznici tech par desek, ktery mam a ktery si treba chci koupit.
o 22.05.2012, 13:50 | Zdeny60
No, to je těžká volba. Podle vzhledu kupovat gramec sice jde, ale výsledky se nemusejí dostavit:-)

Z toho nabízeného bych já volil Sanyo TP1200. Důvodem mé volby je to, že znám ramínko. Pravda, že v TP1000 je v dokonlaejší verzi, ale základ je stejný. A jelikož u mé TP1000 nejsou pražádné potíže s odstupem, hlukem, kolísáním, spolehlivostí, volil bych proto Sanyo.

Ten Garrad - no, byla to kdysi světová velmoc na garmofony, ale tohle je přeci jen dost starý.

Možná - pokud bych nesehnal tu "svoji TP1000", bych sáhnul ke stré, ale výborné Tesle NC440/450 a udělal bych na ní nezbytné úpravy. tu jsem měl právě před TP1000 a opět - němělo to zásadní chybu, až nahorší odstup, navzdory tomu, že jsem trafo vyhodil ven. Holt ocelový šasi...
Jinka ramínko je kopie SME3009 = špička - ovšem je velmi citlivá na nastavení.
(PS: já tu svoji vytuněnou prodal za 4 litry, ale byla lepší, než nová - kdysi asi 2600Kč za Gustíka :-)))To byly kuwa těžký prachy na to, abych si mohl koupit gramec z celý tátovy výplaty:-(((
o 22.05.2012, 14:04 | tappaja
Mno tenkrat to bylo vubec za hrozny penize!

Cim dal tim vic se mi libi ten Dual 505, i kdyz nema to pekny "S" raminko, ale delaji ho ve verzi 505 Mk4 dodnes. Odstupy to ma velice slusny od verze Mk2 udavaji ruzny zdroje 73-75dB.

Takze to asi skonci u ty Mk3, ktera ma prakticky shodny parametry a uz ma hlavu, ktera je kompaktabilni s vetsinou dobrejch a zaplatitelnejch prenosek.

Ale jeste uvidim, za kolik se budou vrbit i ostatni gramce, kor ten Pio-518 je peknej.
o 22.05.2012, 14:12 | Zdeny60
Odstup je špičkovej, hluboce pod tím, co dokážeš zaregistrovat. Když to ostatní bude taky tak dobrý, proč ne? Zvuk gramce určuje z 80% použitá přenoska a 20% zbytek. Tuhost konstrukce a odolnost proti otřesům má za následek tvrdý a rychlý bas, kabeláž pak přeslechy (mimo samotnou přenosku), no a aspoň pak pro mě - dyzaj. Ten se mi prostě musí líbit, bez dyzajnu je zvuk jen poloviční.

Dual byla dobrá značka...
o 22.05.2012, 14:20 | tappaja
505 Mk3
[ Link ]

626
[ Link ]
o 30.05.2012, 10:46 | tappaja
Tak jsem nakonec poridil Dual 505-4 za peknych 51 liber... (foto ilustracni)
Pristi vikend si pro nej sjedu. Sice to neni az tak vintage, i kdyz se uz dela od roku 1989 v nezmenene podobe.

foto k příspěvku  od tappaja

o 30.05.2012, 10:52 | clown
krasnej ...
nejblbejsi je to plexi, to chce kolikrat koupit novy :(

ale vintage ti doma vyfotim grundig .. :)
o 30.05.2012, 10:54 | Tuner#2
Hehe ten včera koupil kamarád viz. asi 12 post zhora: [ Link ]

o 30.05.2012, 10:57 | tappaja
Jojo, akorat na tom brnenskym hifi byl za moc penez na me.
Ale ma tam pekny kousky, jen trosku mimo cenu.
o 30.05.2012, 12:12 | Zdeny60
No vidíš:-) A k tomu slušnej phono-preamp a přenosku a hned bude svět barevnější:-) jen ty LP jaksi nejsou opřád v takové kvalitě, jak by jeden čekal a když ano, tak za ně jsou 2 SHM-CD :-(((
o 09.10.2012, 22:57 | Sodom
Sakra já o gramu taky už dlouho pokukuju..
o 10.10.2012, 06:38 | Zdeny60
Kolega prodává nyní SANYO TP1000 s Ortofon OM5. Já jej mám doma a mohu jen prohlásit, že za tyto peníze lepší stroj neseženeš a to hlavně díky ramínku (SME copy).
Však jsem to psal nahoře.
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.2104 sekund.