Navštíveno 3145x

Měl bych dotaz. Končím ve firma. Propuštění je postavené pro pro přebytečnost. Dostanu tím pádem 3 měsíční odstupné. Jak to provést, abych dostal peníze i od pracáku. Chystám se totiž pryč, ale tak ze 2 měsíce budu potebovat zůstat v evidenci a podle info co mám, tak mi pracák nic nedá, protože dostanu odstupné.
Jak to provést abych z toho vyplul co nejlépe a peníze z odstupného mi zůstaly jako přilepšení.

15.05.2012, 21:10 |
pbjun Myslim ze by to muselo byt postavene tak ze by se odstupne nedavalo a dali Ti to do vyplaty jako premie, otazkou je jestli se v tom jednou nekdo nezacne hrabat... A taky nevim jestli se to hodi i kdyz nekteri spoluobcane se statem vyjebavaji furt takze proc uz ne ze... :D
No k tomu hození je to jak píšeš. Celou dobu jen makám a doted jsem nečerpal ani nemocenskou tak proč si nevzít i něco od státu.
No bavil sem se se šéfovou a ona mi říkala, že pokud by mi nedala odstupné mohli by po ní jít, ptorože mi jej dát musí. Pak říkala že by se to dalo napsat výpověď dohodou a dát to do prémii, ale u výpovědi dohodou snad pracák taky nic nedá, protože sem si to způsobil sám a ještě k tomu by mi to potom ve výplate zdanili a odstupné se prý nedaní, takže bych na tom mohl být ve finále třebai ještě ztrátný. Ale nevím co je na tom pravdy, jestli třeba nekecá abych neotravoval, nebo má sama mylné informace a nebo to tak prostě opravdu je.
co já vím tak tak když dostaneš odstupné tak máš normálně podporu, odstupné to je tvá výsluha za práci kterou jsi udělal ve firmě. záleží jak dlouho tam jsi, co vím tak pokud tam jsi 3 roky máš nárok na plné odstupné, pokud méně tak dostaneš tolikanásobek kolik jsi tam byl, když rok tak jednoměsíční odstupné, když 2 roky tak dvouměsíční a když více jak 3 roky tak třínásobné odtupné pro vysvětlení.
to schválně zítra zjistím já se nikdy do této situace nedostal, ale myslím si že to tak je.
to Unihero:
bylo to právěže změněno a po dobu, za jakou je ti vypláceno odstupné, tak nemáš nyní nárok na podporu v nezaměstnanosti
Unihero: jestli by jsi mi to zjistil bylo by fajn. Ve firme sem 5 let a měl bych dostat 3 násobek.
Ale nevím jak je to s tím pracákem.

15.05.2012, 21:20 |
pbjun No pokud vim tak dneska je to tak, ze tolik mesicu za kolik dostanes odstupne nedostanes podporu jestli se nepletu, ale nikdy sem na pracaku nebyl tak vubec netusim... Kdyz sem koncil ve firme ktera krachovala tak sem sel z prace do prace rovnou proste v patek do stare a v pondeli do nove... Kazdopadne pokud nejsi tmavy tak bych se na to asi vysral a na tu dobu nasel nejakou brigadu jako to prilepseni :)

15.05.2012, 21:24 |
petis ano, kolik mesícu tolik nedostsaneš podporu,. ale pak jí notrmálne dostáváš dál těch pul roku nebo kolik. takže onic nepřídeš. jen jestli chceš neksam vycestovat a bejt na pracáku, tak jak budeš chodit na schzky?
hele kluk kterej se tam dostal to je 3 roky z5 když byla předešlá krize, ale myslím si že se to i dost změnilo.
další věc pozor na výši podpory, od tohoto nového roku je to tak že dostaneš max 13800 hrubého cca a není to tak podle výdělku.
takže když vyděláváš 30 tis hrubého tak dostaneš max 13800 hrubého od pracáku ale pokud vyděláváš 15 tis hrubého tak dostneš 60% z 15 tis hrubého.
to je taky pěknej vejmr*.
jako petis, bohužel vlastní zkušenost..:-( rok stará
Petis: na pracáku jen než odjedu.
pbjun: opálený nejsem, ale peníze navíc by se hodili, protože vycestovnání bude něco stát a na baráku se najde taky spousta věcí kam by se nejaké korunky hodily.
Přijde mi to totiž jako svinárna z pracáku. Odstupné je jako odškodné za propuštění a oni to hned berou jako mzdu tak prd dostanu.

16.05.2012, 00:03 |
hanx "Chci cestovat a vrážet do baráku a oni mi nedají prachy navíc k těm co mám, to jsou ale svině kapitalistický"

16.05.2012, 05:04 |
xSam Nečetl jsem příspěvky, takže jen odpovím jak to je...
Na odstupné máš ze zákona nárok a tudíž ho musíš dostat. Dále se musíš okamžitě (myslím, že do 3 dnů) přihlásit na pracovní úřad. Pracák ti bude platit podporu v nezaměstnanosti po uplynutí 3 měsíců, tedy Tvého odstupného. Po dobu těch 3 měsíců, za Tebe pracák platí sociální. Pokud jsi na pracáku, zdravotní se neplatí.
Bohužel se z toho jinak vyplout moc nedá. Zákon na tohle hledí docela důsledně, kupodivu i ve prospěch zaměstnance.
Nedá se z toho vybruslit ani tak, že bys šel dohodou z Tvé vůle, a zaměstnavatel by Ti dal prachy na ruku. Za prvé bys od pracáku dostal tu nejnižší podporu v nezaměstnanosti a za druhé, odstupné se počítá z průměrné roční mzdy, tudíž odstupné Ti udělá více než by sis normálně vydělal. A to Ti zaměstnavatel jistě na ruku nedá.
Možná by se to dalo obejít nějakým podvodem, ale nějak nic mě nenapadá.
Když to shrnu, tak 3 měsíce od pracáku nedostaneš nic a po třech měsících budeš dostávat podporu v nezaměstnanosti ve výši 75% po dobu 3 měsíců, pak se to snižuje. Jen ještě takoá drobnost, je to sice 75% ale maximálně do výše cca 12500...
Hanx: Myslím, že to trochu zveličuješ ne? Když stát dojí kdejaká svině, proč si taky trochu nevzít. K čemů celou dobu platím sociální atd, když ani důchod už pak nedostanu.

16.05.2012, 09:09 |
hanx Jasně že to zveličuju, jen mě trochu popudil ten přístup. Kdybych byl v tvý situaci, taky bych si zjišťoval jestli nemůžu dostat nějaký peníze navíc, ale s trochu jiným přístupem. Kdyby to šlo, byl bych mile překvapen, kdyby to nešlo, byl bych neutrální, rozhodně by to u mě nebyli svině.

16.05.2012, 09:44 |
AR aneb když můžou ostatní tak proč ne já že ;)
xSam: pokud dobře vím a paní na pracáku nekecala tak stát za tebe platí zdravko nikoliv socku. Socka je nepovinná a zdravko povinné když seš na pracáku.
Hanx: sviněmi sem nenazval pracák, ale určitou skupinu lidí.
Po ukončení pracovního poměru si najdi na chvíli jinou práci. Odejdi ve zkušební době nebo po krátké smlouvě na dobu určitou a pak ti to pracák dá...Ale pssst:-)
Tweety: ale ty svině bychom měli eliminovat, nikoliv se k nim přidávat ;o))
Je to jak píše xSam. Pokud bys odešel sám, tak na podporu v nezaměstnanosti nárok nemáš (vůbec), ale dostanes životní minimum (3200 Kč). Těch 75 % taky nedostaneš, podpora se vyplácí po dobu 5ti měsíců - první dva je to 60 % průměrného čistého měsíčního výdělku, další dva 50 % a poslední měsíc jen 45 %. Od třetího měsíce podpory Tě ÚP navíc může uvolnit k výkonu veřejných prací v rozsahu až poloviny týdenní pracovní doby (20 hod.).
A při výpovědi je pro zaměstnavatele povinnost odstupné vyplatit, takže ani jako prémie to nepůjde. Nejlepší řešení má Spoiltak, otázka bude, když odejdeš ty ve zkušební době, ideální by byla smlouva na dobu určitou po dobu 1 měsíce (např.).
Spoiltak: pěkně :-) když zkončíš ve zkušebce tak máš nárok na podporu?

16.05.2012, 16:35 |
petis pokud se to ted nezmenilo tak minulej rok v září jsem odešel ze zamestnání na svou žádost a na pracáku mi dali 45% z prumeru na pet mesíců.
jj práce na chvíli je ve hře, ale zatím to nevypadá.
Radaman: každé to ukončení má v systému vidět původce žádosti o ukončení poměru i u zkušebky (stran zaměstnance nebo zaměstnavatele)Nejsem si jist, jak je to v případě zaměstnance. Určo je ale řešením smlouva na měsíc.Tweety: pisni mi na mail a vyřešíme:-)