Jednoho krásnýho dne, asi dva týdny nazpět, sem se viděl s dlouholetým kamarádem na srazu. Bavili sme se, jak jinak, o hifi. Říkal, že bude upgradovat domácí repro, protože ty staré mu už nevyhovují. Když přišlo na otázku, co bude dělat se starýma, tak mi řekl, že je mi dá za odvoz a za flašku něčeho, co pak vychlastáme spolu.
Jelikož kámoš ví, že mě baví veškeré laborování, poslouchání, srovnávání a kdo ví co ještě, byl spíš rád, že je dá někomu, kdo je využije. Jednoho dne sem tedy vzal svýho veterána kombíka na 100km projížďku a bedny naložil. Doma vyložil, šupl do poslechovky a zapojil na zesík.
A co se pak dělo?
Můžu říct, hromada věcí:
1, věc první: I když manželka mi můj koníček trpí, tak tyhle bedny ne. Poslechovka je malá a tyhle bedny mají hodně hutný bass, takže stačí na mým CA650 vytočit volume zhurba do polovny a basy jdou nejen slyšet, ale i cítit doslova prdelí přes sedačku. I přes dvě patra se ten hukot dostane nahoru. Nuže, vzbudil sem svýho 10ti měsíčního syna a nasraná manželka mi šla dolů do poslechovky pogratulovat k "dobrému ránu" a tak nějak pronesla, ať si ty bedny kámoš zase odveze :) Takže po tomhle už jen s citem.
2, věc druhá: O co vlastně jde? O staré, odhadem asi 15 let a více Marsyas Accoustics, vyráběné v Blavě. Jde o typ MA 670. Staré třípásmovky, zadní BR.
3, proč mi je kámoš dával a upgradoval? Na vině prej výšky, který to ne a ne zahrát. A prý basy pod 70Hz cca nic moc. Nedalo mi to a bedny sem rozkuchal - boužel foto není. Výhybka obsahuje 5 vzduchových megacívek, 13 kondíků a podobný počet rezistorů. Kabeláž taky obstojná. Tak je třeba možný, že jeho receiver Onkyo se holt nepopral s takto složitou výhybkou. Ale třeba je to jen můj debilní výplod fantazie. Nehcť se vyjádří zkušenější hifíci.
4, A zvuk? Nebudu psát že bomba, ohromující a podobný kraviny. Vejšky se středy jsou moc prima, neukřičené, negresivní. U basáků je holt znát stáří, mají extrémě měkký závěs a basy jsou opravdu až moc měkké. Co oceňuju, je vysoká citlivost - takže super pro potichý poslech. V čem ale totálně přehrály moje 2,5 pásmové Focaly je prostorovst a klid. Připadám si, jako bych měl bedny 20 metrů od sebe. Krásná scéna, nástroje oddělené ale scéna se nerozpadá. Prostě klid. Nevýhodou jsou až moc měkké basy, takže elektronika neposlouchatelá, ale například živák od Therionu sem si náramně užil - když byla žena s malým venku :) Škoda malé poslechovky, bude to chtít minimálně nějkej basstrap a pak to možnáý bude zajímavý.
Tak já myslím, že na pokus za flašku dobrý, ne? :)
A nějaký to foto: