Navštíveno 1454x

10.05.2012, 14:25 |
Tuner#2 | Upraveno: 2012-05-10 14:28:36
Dneska jsem narazil na tohle. Je to sice venku už nějaký týden, ale je to zajímavý posun na poli levných zrcadlovek...
[ Link ] Co mě na tom zarazilo je nárůst MPix. Když to vemu postupně, tak je to až zarážející kam to zas jde...
D40 (6MPix)
D60 (10MPix) tu jsem koupil já a spousta lidí mě říkala, že stará D40 byla sroro lepší v šeru s tím menší rozlišením)
D3000 (10Mpix)
D3100 (14,2Mpix)
D3200 (24,2Mpix)!!!
Sice přibude detailů a budou se dát dělat perfektní výřezy, ale co šum při horším světle? Vím, že vývoj čipů jde pořád dál a tohle je navíc CMOS snímač oproti starým modelům, ale kde se to zastaví? :))
Ale jinak tělo vypadá moc dobře, až mě po stavbě lehne moje D60 tak asi vím do čeho půjdu...
Vypadá to zajímavě... mě by spíše zajímalo, jak bude vypadat nástupce D7000ky, která je sama o sobě hodně povedená. Tuším, že má i vodotěsné tělo a fotky z toho jsou moc pěkné.
Šumu bych se tolik nebál. Nikon ví, co dělá :-)
Nemyslím si, že Nikon ví, co dělá. Nikon dělá v tomhle případě to, co dělá Canon a to taky není rozumné :-) Nejde ani tak o šum, ten to pobere nepochybně dobře. Ale na mnohamegapixelové čipy je třeba dávat kvalitní objektivy a tím je myšleno aspoň třeba za 20-30 tisíc. Když tam nasadíš nějakej univerzál typu 18-105, tak ten čip to prostě kvalitně "nenakrmí".

10.05.2012, 14:52 |
Bucci v tom výčtu si pozapomněl na evoluci D40x - taky 10Mpix

10.05.2012, 14:53 |
Tuner#2 | Upraveno: 2012-05-10 14:54:13
Mr.Scully: Chápu vliv kvality objektivů to je bez debat, ale proč by mlo vadit kolik MPix má snímač a mít na to nějaký vliv jaké mám sklo?
BTW zrovna Nikorr 18-105 je tak dobrá, že do nějakých 15tKč u Canonu na něj nic nemá...
Bucci: JJ ale ta byla jen chvilku jako mezistupeň a není to v kontextu podstatné ;)

10.05.2012, 14:57 |
Bucci Jinak za mě, já na D40 začínal, kupoval jsem set (funglovku) a vydržela mi cca půl roku, než jsem jí poslal do světa. Tenkrát jsem se rozhodoval mezi D60 a právě D40x (ta 40x vycházela parametrově líp)... nakonec tomu chtěla náhoda a pořídil jsem o třídu vedle D80... tu jsem po roce vyměnil za mojí současnou D200 (a jestli budu měnit, tak to bude jeden z kandidátů D700/D3 - D800/D4 jsou na mě moc drahý - tak jako tak to bude FullFrame)
jinak plně chápu to rozlišení, je to pomyslná válka Canon vs. Nikon... lidi s D na konci typu (tedy Canon) dlouho vedli, Nikon tomu teď nasadil korunu s D800, na druhou stranu zase padá rychlost snímání, a další s tim věci spojené
bohužel si myslim, že optimální poměr šum/rozlišení by u DSLR měl bohatě postačovat nějakých 12 - 20 Mpix, nehledě na to, že 16GB karta, na kterou se mi vejde 1000 snímků s mojí 10Mpix D200, budu mít místo s D800 tak max na 150...

10.05.2012, 15:01 |
Bucci z mýho pohledu (abych tomu nasadil korunu) nechápu 2/3 moderních funkcí... proč u DSLR je video? já osobně nechápu ani liveview (i když přiznávám, že v některých případech se může hodit)
podle mě by měl být kladen důraz na barvy a šum, rozlišení je podružný (billboardy a plakáty byly už za dob D50/D70 a bylo to super - 6Mpix), o kresbu se stará sklo... takže tak...

10.05.2012, 15:46 |
clown jak se psalo na CDR.CZ .. u Nikonu ultrazoomu :)
Chcete 18 MPix, 42× zoom, nebo s tím budete fotit?
No, ty rozdíly vidím i v uživatelském ovládání - míval jsem třeba zrcadlovku od Olympusu a vše se muselo nastavovat přes menu, což bylo zdlouhavé a otravné.
U Nikonu se mi hodně líbí dynamický rozsah - teda hlavně u D800ky, viz srovnání s 5D mark III.
[ Link ] A Canon je Nikonem trošku válcován i autofocusem.
Když jsem se teď rozhodoval mezi Canonem a Nikonem, tak vyhrál Nikon i díky zajímavějším sklům za svoje peníze. Sice jsem ho nakoupil, ale třeba Canon 17-55 / 2,8 je za svoje peníze hodně zajímavý (upozornil mne na něj palmer odsud) :-) Tam moc Nikon odpověď nemá... teda má, ale za dvojnásobnou částku.

10.05.2012, 16:05 |
Bucci já volil Nikon na začátku proto, že mi padnul do ruky jak prdel na hrnec..., kdežto u canonu sem si musel pomalu vykloubit prst, abych dosáhl na kolečko (pro mě nepochopitelně) nad spouští... pak už jsem šel Nikoní cestou, protože mi zaprvé vyhovoval a zadruhý jsem už měl příslušenství...
D200 je těžce pohodovej stroj (velkej a ergonomickej) s gripem uplně perfektní, má funkční tlačítka, má programovatelný tlačítka... nastavit ho je sranda... ano je to už starší stroj a tak cokoliv přes ISO 800 je děs běs...

10.05.2012, 16:09 |
Bucci prohifi: na druhou stranu je fakt, že D800 nemůžeš pořádně používat na sport 4 snímky za vteřinu je ukrutně málo (aby ne, když zpracovává bambilion px), na druhou stranu jako studiovku nebo foťák na umělecký vyžití bych bral D800E, který slibuje ještě navíc mnohem ostřejší kresbu
Když už tu mám to téma...
Řeším kompakt pro tátu místo dosluhujícího Canonu PS 570IS a jako nej volba mě vyskakuje Nikon P300. teď se v pár obchodech objevil (zítra zjistím telefonicky zda je tomu tak) za nějakých 5.500,- i s kartou a myslím že asi nic lepšího v téhle ceně není.
Má někdo jiný tip?
Nikdo nic? Nechci zakládat nové téma, přijde mě to zbytečné. Mohu ho mít v jednom obchodě za 4.990,-
Ad sklo vs. tělo - čím víc megapixelů, tím musí být kvalitnější sklo, aby to dokázalo "pokrýt". Bylo mi to x-krát zdůrazňováno a vysvětlováno. Fyzikálně to osvětlit neumím :-) Ale prý mít 15+ megapixelové tělo a na tom seťák za pár tisíc je hovadina, kvalita prý bude horší než na starším méně megapixelovém těle. Nevím.
Ad Nikon P300 - pokud ti nevadí malý zoom, tak to je dobrá volba. Já osobně jsem léta fotil na kompakt s 6x zoomem, ale hodněkrát mě to omezovalo (např. na koncertech), tak jsem přešel na 10x zoom s prakticky stejnou světelností a jsem za něj rád :-)
Ad Canon versus Nikon. Nesledoval jsem poslední vývoj. Když jsem kupoval foťák já, tak ve střední třídě vedl Canon, pak se situace začala vyrovnávat a možná lehce obracet ve prospěch Nikonu, nicméně ještě minimálně do loňska platilo, že u premiových objektivů měl Canon lepší výběr a zhruba o třetinu menší ceny při stejné kvalitě. To se teď nicméně vyrovnává taky, neboť Canon špičkové objektivy zdražil :-/ A k autofocusu - neodvážil bych se říct, že je Nikon lepší. Obvykle nabízí víc ostřících bodů, ale to je zrovna faktor k ničemu. To je fajn, že vám to umí zaostřit někde náhodně na kraji fotky, ale 90% fotografů stejně jede přes středový bod a víc ostřících bodů paradoxně zhoršuje rychlost ostření.
Tak dlouho jsem vybíral foťák pro tátu až jsme si ho koupili s přítelkyní taky :-D
Za dobrých podmínek to na moje zrcadlo (18-70mm f3,5 - 4,5) a ve full size výřezu nemá, ale na momentky a hlavně uvnitř je to něco neskutečnýho. Holt světelnost f1,8 a optický stabilizátor dokážou divy a prakticky všude jde fotit bez blesku a to video z toho taky není úplně k zahození ;)) Max. spokojenost navíc za 4.990,- v kameném obchodě v Plzni.