Navštíveno 1954x

Mám dotaz ohledně stropu na chodbě nad schodištěm. X desítek let bojujeme na stropě nad horním (druhým) schodištěm s plísní v zimním období. Začíná se tvořit počínaje mrazy vyššími jak -5st.Celsia. Letos po těch krutomrazech a následném oteplení došlo k uvolnění omítky stropu a v průměru 50cm koláč řachl na schody. Tuto omítku jsem nyní nad tímto druhým schodištěm osekal na podklad, který tvoří schodové bloky z pískovce. Tyto schody vedou dále na větranou nevytápěnou půdu, kde mrzne jako venku. Schodiště sousedí z jedné strany s nezateplenou obvodovou zdí domu a z druhé s nevytápěnou půdou. Přikládám obrázky chodby s náčrtem, jak bych chtěl strop opravit, abych to nemusel nahazovat. Chtěl bych strop snížit pomocí sádroše o cca 30cm a mezi nacpat izolaci. Bude stačit cca 15cm tloušťka? A dále, neměl bych ještě meziprostor nad izolací a pod stropem (schody na půdu) odvětrat např. navrtáním děr buď na půdu nebo ven?

Tepelný most... Asi zateplit střechu nebo půdu anebo tam dát nějakou izolaci na podlahu.
jj, zateplit až nad těma schodama na půdu - tedy střechu. Když to zespoda přikryješ sádrošem, tak tomu vůbec nepomůžeš.
Jenže jak zateplit schody z jejich funkční plochy nějakou izolací 15cm? Uvažoval jsem o tom už před zimou natáhnout tam roli izolace. Přeci jen se tam zase až tak často nechodí. Zateplit střechu? To je dobrý a asi i správný způsob, ale to je na novou střechu. A tu mi spočítali bez zateplení na cca 700tis.Kč.

Jeeee, červenou čáru na fotu ignorujte. Vbloudil se mi sem nesprávný obrázek, leč dům je reálný, jen už má nové okna a dveře.
Prostě na půdě hodit v inkriminovaném místě (+nějaký přesah) na strop izolaci - záleží, jak moc se tam chodí.
Ještě koukám, že na chodbě nevidím nikde žádné těleso radiátoru....je ještě možnost, že budeš na té chodbě topit, aby se ty schody zespoda víc prohřáli a nebyli tak studené, že se tam sráží veškerá vlhkost. A taky pravidelně větrat, ať se vlhký vydejchaný vzduch vymění za čerstvý...........jo, kvůli těmhle problémům s plísní v bytě jsem v novém baráku natahal rekuperačku, páč s plísněma to je boj s větrnými mlýny.
Je fakt, že na chodbě není topení žádné a už jsem o tom i uvažoval, natáhnout tam alespoň jeden radiátor. Ale pak jsem si říkal, že rozdíl teplot nad schody půdy a pod nimi tedy stropem chodby by byl ještě větší a ke kondenzaci by docházelo ještě více. Ale je to jen moje myšlenka. Třeba blbá.......?! Větráme a to i v zimě pravidelně a několikrát denně a to v řádech hodin.
Topením tomu samozřejmě pomůžeš. Jde o to, zda to nebude stále málo.
Nic jinýho už s tím asi nevymyslíš.

05.05.2012, 08:31 |
Tea Kde teplota povrchu neklesne pod rosný bod, tam nic nezkondenzuje a nezvlhne, je třeba najít tepelné mosty a odstranit.