Navštíveno 3826x

22.04.2012, 14:10 |
zach Chlapi, mám na vás dotaz.
Čím a jak umýváte svoje auto? Mám nový auto a meju ho pouze ručně(vapkou), protože mám strach, že my ho myčka poškrábe.Ale nevím,jak se ideálně vypořádat se zaschlými kapkami na voze(když uschnou,tak je to úplně konec,nejde to skoro dolu a na chromovaných částech je to nehorázně vidět)-barva vozu:perleťová tmavě modrá metalíza.Nemáte někdo nějakou radu a nebo přípravek,který by nezanechával stopy po vodě(nebo třeba jak leští auta v autosalonech apod?)
Dík za rady.

22.04.2012, 14:18 |
Collin | Upraveno: 2012-04-22 14:18:40
Sundej bordel vapkou,pak setři jelenicí,nanes vosk a švédskou utěrkou rozlešti..
-opláchnout vapkou
-mycí rukavice + šampon
-zase opláchnout
-vysušit (osobně místo jelenice používám mikrovláknový ručník, pokud necháš auto volně uschnout, tak tam ty stopy budeš mít vždy)
- dále už pak podle potřeby, vosk atd...
pokud máš možnost, tak myj auto ve stínu

22.04.2012, 15:04 |
vomy7 | Upraveno: 2012-04-22 15:05:11
Jako Hanys73, jelenice je nic moc - taky škrábe lak, lepší je mikrovláknovej ručník.
Více info najdeš určitě tady:
[ Link ] ;)

22.04.2012, 19:11 |
zach dík za rady.Škoda jen,že neexistuje žádnej šampon,kterej by se nanesl,spláchnul a bylo hotovo.Takže leštit a zase leštit :)
Jinak, já jsem z Dačic.
Jo tak takovej šampon asi nebude.. Jen opláchnout nechat doschnout a vyleštěno.. :-) Hodně bych ho uvítal.. :-) Já jich za poslední cca 1.5roku zkusil cca 7 a u každého se musí leštit to je jasné..

22.04.2012, 19:45 |
zach Hlavně že skoro u každého šamponu s voskem napíšou, že nezanechává skvrny :D

22.04.2012, 22:22 |
soray Ale existuje takový šampon. Konkrétně Dodo Juice Born To Be Mild nebo ještě lepší Dodo Juice Supernatural. Záleží ale samozřejmě také na vodě. Pokud máš hodně tvrdou, tak problém může být i tak. V tomto případě pak existuje sušící detailer. Osobně jsem se s tím ale u těchto šampónů nesetkal.

22.04.2012, 22:50 |
zach Takže můžeš z vlastní zkušenosti potvrdit,že po zaschnutí nezanechává žádné stopy(ani na chromu a skle)? Čili stačí daný koncentrát nanést na vozidlo, spláchnout vapkou a toť vše?Žádné další sušení a leštění?

22.04.2012, 22:54 |
soray Nerozumím Tvému "koncentrát nanést na vozidlo". Jsou to šampony, takže si normálně do kýblu rozděláš mycí roztok a umyješ ručně houbou nebo lépe rukavicí.
Pokud Ti zůstávají fleky po mytí wapkou, tak máš buď tvrdou vodu nebo šitózní šampon. Tady pomůže jen sušící ručník a případně k němu sušící detailer (např. Dodo Juice Time To Dry).

22.04.2012, 23:07 |
zach Máš pravdu,asi jsem nepoužil zrovna nejvhodnější synonymum pro roztok :)
Nejspíš to bude obojím, co popisuješ(jak tvrdou vodou,tak špatným šamponem),protože šampon nemám nijak extra drahý od nějaké vyhlášené značky.
Jinak dík moc za rady, nejspíš si budu muset udělat v nejbližší době radost nákupem pořádné kosmetiky :)

23.04.2012, 00:23 |
Collin | Upraveno: 2012-04-23 00:24:36
soray:Takže se stejně musí auto umýt ručně a leštit s tím co jsi vypsal.. Já to pochopil,že se zach ptal zda funguje nějaký šampon který umyje vapkou a nemusí doleštovat..
Tak sme na začátku.. Néní nic co jen naneseš sundáš vapem a nemusíš leštit.. Jestli si rozumíne? :-))
Ja se zeptam,k tomu vysuseni...jelenice skrabe,to je mi jasne..jen kdyz susim rucnikem,jak susit? Dnes sem to zkusil a absolutne nesaje,po setreni stejne zustava voda...mam povrch otrit nebo jen polozit a cekat az se to vsakne ? :-)
cupra: A jakým ručníkem? Obyčejným? :-) Používáme švedské(mikrovláknové) utěrky.. :-) Pokud jsou nové néní absolutně problém..! Děláme větší množství aut a perou se v prádelně,pak už také přestávájí sát vodu a jen se to tahá po autě.. Ty pak vyřazujeme..
Zkus to jedním,dvěma nejdříve stáhnout at se zbavíš té vody.. Pak vem suchý a mužeš začít za pomocí vosku sušit.. S voskem se lépe rozleštuje(Alespon mě)..
Já jsem nedávno koupiltatovi gumovou stěrku na auto - VIKAN a teoreticky 80% vody stáhnšs, ručníkem dosušíš a perfektní.

23.04.2012, 08:20 |
MaxxT presne tak, musi se koupit gumova sterka, tim sundas na tech nejvetsich plochach vodu uplne do sucha a zadny kapky tam mit nebudes, dosusis cistou uterkou, ja s cistou zacinam na kapote, strese atd a pak tim dojedu mezidveri a potom tim docistim kola, tim se uspini v podstated uplne az se mi jich par nastrada, tak si to 1x za dva mesice vyperu v pracce a hotovo. :-)

23.04.2012, 09:37 |
soray Collin: Možná jsme se nepochopili navzájem. Já jsem zacha pochopil tak, že myje u ručně, nejen wapem, na to by byly vhodné ty šampony co jsem uváděl. U těch opravdu stačí umýt a jít od toho.
U wapu to bude složitější, pokud je to wap, kam se dají tyhle šampony nalít, mělo by to fungovat taky. Jen to bude dost neekonomické. Tady bych možná zkusil profi balení (galon) CG Glossworkz, který se chová podobně jako ty Doda a bude to rozhodně ekonomičtější volba (ředění 1:2000).
Nejlevnější řešení je zbavit se vody sušícím ručníkem, případně s pomocí detaileru (už je to ale ta práce navíc). Žádný stěrky ani jelenice, to je ideální cesta ke vzniku mikroškrábanců. Samozřejmě je to taky o tom, jak moc to chce člověk řešit, případně jak kvalitní službu chce poskytnout.
No to jsou mi zas rady :)
Zach - vezmi si příklad z toho co napsal soray, zaměř se na šampony od Dodo Juice nebo Chemical Guys. Ideálně pokud v tom nejsi zběhnutý, tak mrkni na
[ Link ] případně na "Detailing world", najdeš tam spoustu užitečných informací i pro úplný začátek.
cupra: vypral jsi ten ručník než jsi ho poprvý použil? tohle je běžný problém, že jak je to nový, tak to nesaje

23.04.2012, 11:06 |
zach Soray: asi trochu blbý dotaz:Na auto nanesu ty šampony,cos uváděl a pak si psal,že můžu jít od toho,ale jak to mám nejlépe spláchnout?Bude mi ten sušící detailer a skvělý šampon k něčemu,když to stejně na závěr vemu obyč. vodou?

23.04.2012, 12:11 |
soray Opláchneš to úplně normálně. Případně, pokud budeš mýt ručně (ne wap) a použiješ větší množství vody, lze zkusit i bezoplach. Jak jsem uváděl ale i výše, hodně taky záleží na kvalitě/tvrdosti vody.
Sušící detailer se již neoplachuje. Ten se používá právě po oplachu při sušení ručníkem. Sušící detailer se nastříká na mokrý povrch a následně se ručníkem vytře do sucha. Jeho funkce spočívá v lubrikaci ulpělých nečistot a minimalizaci poškrábání laku při sušení. Zároveň odstraní drobně nečistoty a šmouhy.
Nějaký test včetně bezoplachu jsem dělal loni:
[ Link ] Glossworkz zde udělal perfektní výsledek.

23.04.2012, 13:43 |
zach Paráda, to zní fantasticky :).
Dá se sušící detailer použít i na okna a chromy nebo doporučuješ něco jinýho?

23.04.2012, 13:54 |
soray Dá se taky, ale na okna bych vzal raději přípravek na to určený :)

23.04.2012, 13:57 |
zach Ok,děkuji mockrát za rady :)