Navštíveno 1012x

Pls, jak je to kdyz mam objektiv s clonovym krouzkem a fotim s prioritou clony, tak se clona nastavi tak jak ji nastavim na fotaku, coz by asi mela, ale muzu s tou clonou pak jeste rucne hejbat na objektivu? nebo maj objektivy s clonovym krouzkem nejaky rezim automat - kde se clona natavuje prave pomoci fotaku, a manual, kde si clonu nastavuju krouzkem? (obdobne jako pri ostreni) pripadne prvne popisovany, kdy clonu nastavim na fotaku a pak s ni jeste pohnu rucne? nebo jak to je? ;-)
To by se mělo nejaky zpusobem vyrušit ne? Přeci neni možný si nastavit clonu na tvrdo na objk. a na fotaku s ní pak jeste hejbat elektronicky?

17.04.2012, 11:20 |
michal_smsmsm (A) | Upraveno: 2012-04-17 11:21:32
nooo, ale tak jako kdyz zoomujes na tele a pak maknes na objektiv tak to prezoomujes na objektivu, tak prave nevim. jako asi tam bude prepinac A/M jako u ostreni, ale nevim prave, jsem v zivote nemel v ruce obj. s clonovym krouzkem ;-) jasne, takhle to asi nepujde, ale obracene by mohlo, ze si nastavim elektornicky na tele, a pak to prejebnu ruco na objektivu - mne to pripada jako uzitecna vlastnost ;-)
No asi bude muset povedet nekdo znalejší :-D Já mám foták komplet v manuálu a jediný co je na tom elektronickýho je vestavěný expozimetr :-D
Já sice objektiv s clonovým kroužkem mám (fisheye), ale kdybys mě zabil, tak si nevzpomenu, jak se chová :-) Ale osobně si myslím, že informace o cloně se foťáku nepředají a lze tedy jen manuálně měnit ISO a čas a expozici odhadovat. Číslo clony na displeji vůbec vidět není, natož aby šlo měnit.
ja si teda myslim ze hodnota clony je na displeji videt a urcite menit jde, jen samozrejme, neni hned v hledacku videt, co si aktualne nastavil, musis vyfotit a pak se podivat co se vlastne stalo. nebo si vykloubis nejaky prst a zmacnes tlacitko na kontrolu hlouby ostrosti ;-) a uvidis hned. mozna bych mel rict ze se bavime o Nikonu D90, je taky mozne ze to ma kazdy fotak jinak ;-)
Ví teda někdo jak se to chová? Potřeboval bych to vědět před koupí objektivu
Zavolej do Nikonu, ty by meli vedet odpoved ;)
Btw. co je to za objektiv, ze to ma i manualni clonovy krouzek? :-O To jsem videl jen u objektivu pro starsi zrcadlovky...
[ Link ] podle mě to je mnohem pohodlnější než kroutit kolečkem pod ukazovákem
Pohodlnejsi? No nevim, u Canonu s tim problem nemam.
Hele, ale bud jsem slepej, nebo tam je jen ostrici krouzek, druhej tam nevidim :o)
já to tu radši zamknu :-D než se to zvrhne ;-)
u nikonu se ten clonový kroužek otočí na začátek, pak můžeš ladit clonu na foťáku(i skle). Mě se ale stávalo že jsem si s tím nechtěně vždycky hnul, nezvyk:-)
Já jsem zatím nepřišel na důvod dát dvojnásobek ceny za clonu 1,4 oproti 1,8čce. Tak bych rád znal důvod koupě, jestli můžeš.