Navštíveno 12663x

16.04.2012, 09:25 |
nome jakou štípací sekeru na velké špalky ? mám vybranou fiskars X27, ale třeba někdo poradí něco lepšho.
díky
Dobrá volba a ty štípací klíny do vrtule a není špalek co by nepustil
3-4kW motor, stipaci snek, stolek svaris, reverzacni prepinac a neni spalek co by nepustil :o))
(mam to nakoupeny asi dva roky, ale ted pres tok to urcite spacham :o)) )

16.04.2012, 09:48 |
nome tap: bez mozolů z toho topení v krbu pak nemáš takovej požitek :-) s mou šikovností bych při tom svařování možná spíš zapálil chatu než něco vyrobil :-)
Mno tak pak at nedopadnes jako muj bracha, Fiskarsku si zatal do nartu a jen diky sikovnosti doktoru v Motole muze chodit :o)
no pro takové případy se prodává již naštípané dřevo :-) a nebo dřevené brikety že :-D
Sice je to už nějakej ten rok co se tahle sekera koupila, ale stále seká dobře, skoro i sama :) Za tu dobu už je ostří lehce narušené od nečistot na špalkách, ale jinak pořád ok.

16.04.2012, 10:11 |
nome | Upraveno: 2012-04-16 10:14:58
tap: cece to ale vubec nevypada spatne, zkusim sehnat nekoho kda by to vyrobil.
muzu poprosit o trosku podrobnejsi popis toho co vse nakoupit ??
dik
only: vzhledem k mnozstvi dreva ktere se tam spali mohl za par let za cenu protopeneho dreva koupit dalsi chatu :-)
kdyby někdo sháněl ten štípací trn co dával tapík, tak tu mám jeden použitý jen jako ukázku, takže skoro nový,
tady mas i popsano jaka sekera je k cemu vhodna
[ Link ] dneska uz fiskars neni davno top to mozna pred 20ti rokama
pak bude zalezet na tom co s tim chces stipat velke, stredni, nebo male drevvo na vyberu dosti zalezi a hlavne nekupuj to z netu zajdi do prodejny a skus si to do ruky jak se ti to bude drzet
ten štípací trn je sqělá věc. Pokoupil jsem a poskládal jsem to otci před cca třema rokama k narozeninám a je to naprosto sqělá věc. Jinak já jsem na doporučení tchána(dělá dřevo) koupil fiskarsku(s kalačovou hlavou) a zatím nebyl problém s tím rozseknout cokoliv.
vinzek fa: to dřevěné toporo asi nebude nejvhodnější pro hoby použití
/// MiŠeL /// pro hobi je nejlepsi ten plast stoji za prd drevo je drevo znam spoustu lidi kteri presli od plastu z5 ke drevu ze skusenosti vim ze neni nad drevo hlavne si ho muzes za par kacek udelat na miru do ruky kdezto ten plast je univerzal a na me je to trebas slaby a blbe se me s tim pracuje
no mě taky příjde mi to moc lehké ale zase to vydrží horší zacházení
to bych netvrdil oni na to davaji sice x let zaruku ale prerazit se to da taky + ono se stane ze ebnes do topurka proti drevu je to mnohem horsi rana do rukou a muze to zustat takovy ze to nepraskne ale bude to propruzovat a to je pak postipanicko -)) za me drevo je drevo a kovana sekera je kovana sekera
To, že má sekera lehkou násadu a jen závaží na konci, je jedna z věcí, proč se s ní tak dobře dělá, stačí minimální úsilí. Kolikrát se mi podařilo mrsknout jenom topůrkem a další různé prasárny a té násadě se nikdy nic nestalo. Já jsem všema deseti pro Fiskars, na velké špalky nějakou větší jako X27 a na malé tu mám 60 cm ze starší řady, která se dá v pohodě držet jednou rukou, raz, dva, tři, čtyři polínka jen odletují...
RedBaron protoze si jeste v ruce nemel poradnou sekeru -)) ja nevim jak kdo z vas kolik delal kdy dreva ale cca od 6ti let sem se musel doma zapojovat do podobnejch praci jako je drevo na celou zimu .topilo se jedine drevem a ze ho musi bejt a 90% stipat proste do ruky padnouci topurko na miru je zjednopduseni prace mnohem vetsi nez plastak od fiskars a navic technologie jinejch seker fiskars v puleni velkejch spalku taleko predci
vsimnete si ze velke fiskarsky maji velkej klin kterej se do dreva strasne spatne zasekava
strašně špatně zasekává? Já nevím, ale mám opačný pocit. Ba naopak, jakmile zaseknu(mám právě tu rozšířenou hlavu), tak se to rozlítne jako prd. Hlava se právě nezasekává do toho dřeva - neuvízne jako úzká "hlava". Vždy, když jdu sekat, tak mám sekeru ostrou a vždy ji něčím máznu(sádlo, olej) a lítá to samo. Jsou lepší sekery, to nepopírám(duté hlavy naplněné třebas kuličkama, atd), ale cenově jsou jinde.
štípací sekera má logicky širší-klínovitou hlavu, univerzální plošší, to je snad jasný.. na to, jakej jseš odborník na dřevo tak tady plácáš celkem blbosti vinzku

16.04.2012, 14:13 |
nome no já právě mám 2 menší od fiskarsu a ty štípají parádně, ale na velké špalky jsou prostě malé.
Plastové toporo považuji za plus protože jsem už asi 3 dřevěné zlomil.
Sekám toho na chatě docela dost a ten klínovitej tvar to pěkně rozerve. Na tu husqarnu se ale půjdu mrknout.
pavelk: možná by byl zájem, nějaký info, fotka a cena by byla? klidně do mejlu.
tap: taky bych poprosil nějaký info k výrobě, resp seznam věcí ;)
info k vyrobe, mr.google...

16.04.2012, 21:50 |
hawai | Upraveno: 2012-04-16 21:53:43
máme doma velkou fiskarsku a velký špalky štípe parádně, ale na třísky se moc nehodí....odseknul jsem si s ní bříško na ukazováčku. naštěstí mi to v nemocnici přišlili a dobře to dopadlo, sek to byl krásně čistej :-D nevim jestli sem dát fotku, ale asi ne...:-) ale na špalky OK

16.04.2012, 22:19 |
petis Nome: Kolik toho dřeva štípeš? Jako v dnešní dobe štípat seerou je blbost. Kup hydraulickou štípačku a sekeru zahodíš hodně daleko.
petis na domaci zvikani je stipacka pomala -¨)) ta je dobra na delsi spalky pro krbove pouziti -))
k tomu sirokemu klinu fiskars ho ma az moc velkej proto je naprt je moc prudkej -))
jeste jedna vec posledni dobou zmenou topneho zarizeni to stipu v nejmene metrovejch delkach klasika kalac klin pak uz se to jen nareze

16.04.2012, 23:12 |
petis Vinzku? děláš si prdel? To co naštípeš štípačkou za den v polínkách nedáš sekerou ani za tejden.

16.04.2012, 23:29 |
vinzek fa | Upraveno: 2012-04-16 23:32:00
jenze to uz neni ono vis u dreva sem mas zahrat nejmene 3x -))a kdyz vemes porizovacku tak se mu to nikdy nevrati udela drevo na jednu zimu a pak si rekne budu radej topit elektrikou -))
jinak samo je to bez driny neboli te celej clovek ale kdyz je dobry drevo tak ja sem rychlejsi nez stipacka -))

17.04.2012, 08:21 |
petis :-))), Vinzku, viděl jsi nekdy štípačku? Ale fakt origo koupenou nato dělanou, ne nějakej sráč doma dělanej?
Jak mužeš bejt rychlejší sekerou když, aby jsi udělal ze špalku prumer 25cm 4 polínka musíš máchnout sekerou minimálně dvakrát? Navíc to budeš pořád hledat po zemi když to štípneš. Štípaška ti to udějlá najednou, a házíš to dál a nehledáš to po zemi.
A jestli to bereš tak že se štípačka nevrátí, tak se ti nevrátí ani sekera. Když budeš dřevo prodávat ve špalíkách už tě chci vidět jak štípeš kubík skladanejch polínek za hodinu.
petis uplne v pohode -)) to bys koukal jo stipacku sem videl a jak rikam zalezi na investici sam vis asi nejlip ze se da koupit jebka ktera spalek sotva rozpuli nebo masina ktera to kraji jako maslo ale ta cena je na pouziti uplne jinde a kdyz to sekas v mnozstvi metr dreva za rok tak staci sekerka doma stvorena -))

17.04.2012, 09:10 |
nome hele seká se toho relativně dost, štípačka bude už mám namyšleno to co sem dával pavel je to fakt jednoduché na postavení. Ale seker aje sekera a používat ju budu stejně, i klíny protože nevím jak by si štípačka poradila s špalkem o průměru třeba 50cm...
jinak už sem objednal fiskarsku x27 a nechal udělat štípací klín :-), teď jenom sehnat motor a dat to dohromady. To bude prdel :-))
nome jak sem tu psal musis koupit adekvatni stroj a poradi si hrave i se spalkem 50cm ale na co se drit z takovejma spalkama a samo domo to nebude nikdy jako origo stipacka zkus se napred podivat po necem petis kdyz rika ze stipacka tak bych si ji koupil i ja -)) do ted co rek tak platilo -))
hlavne jesi to mas pak nekde srovnany u chalupy tak to lepsi vypada kdyz je polinko jako polinko

17.04.2012, 09:20 |
petis nome: ted děláme buk 70cm kmen, vetve 30+ a 10tunová štípačka nemá problem, Když je drřevo sirový jde to vpohodě. pár mesícu zpet jsme dělali smrk, 45-50cm prumer a taky žádnej problem.
A bacha na klíny to co muže odlítnout je dost nebezpečný:-)
Vinzku 2metry naštípeš štípačkou za dvě tři hodiny, sekerou to budeš šudlat celej den a ještě budeš dva dny vprdeli:-)))))))))
Používám 2 kg kalač, k tomu ocelový klíny, když už to opravdu nejde :-D A na takový menší šudlání mám tu větší Fiskarsku... Kalač jsem pořídil potom - ne všechno ta Fiskarska dokáže zničit :-D
petis takovou trosku nastipu za hodinu ale budu mesic v prdeli -))))

17.04.2012, 16:23 |
petis Vinzku, tak nato bych se přijel i podívat:-))
mr.brain: 2kg kalač? to je nějaký dětský ne :-))
toto jsem sekal obyč.kalačem,nevím kolik váží, je zděděnej. Přikláním se k sekání jako Vinzek a mr.brian.
Štípačku nehodlám kupovat. Do budoucna bych chtěl koupit nějakou tu Fiskars sekeru, ale i tato hromada se dá posekat obyč.kalačem. Je to dub a jde to krásně sekat. Jelikož nesportuju, tak aspon tímhle se nějak hýbu. Ano, člověk se nadře, ale i odreaguje.
Jinak ta mašina na videu, to by stálo za to:-)

ještě jsem chtěl napsat: než posadím 100cm kus dřeva na mašinu a čekám na lis až mě to rozsekne, tak raději postavím ten kus na stojáka a suknu kalačem a rozpůlí se, samo někdy musím seknout vícekrát, ale jak říkám, aspon nějaká činnost.
Určo až mi bude více jak 50let, atk na tohle bych se mohl víte co, ale jsem mladý, tak proč ne.

Jeffry.j ja mam vyhodu tu ze me to ucili stary lesaci a nezvedam to na stojaka to je celkem hloupost a zdrzovacka celou kladu ovladam po rozpuleni nohou jen slapnu pretoci se a zas do toho jen jebnu
petis kdyz me zavres tak na hodinu z moji starsi segrou, tak ta me tak vytoci ze muzes vedle me delat na 10ti stipackach a stejne nebudes stihat pac ja z toho nadelam rovnou zmolenku jak me vytoci -)))
mno ono je to taknejak o tom, jaky drevo chce clovek stipat. Jinak mam radost z toho co tu napsal Tappaja, pac FBS neni jedinej co se fiskarskou jebnul do nartu, ale ja mel nastesti dobry pracovni boty, ktery to nejak zachranily...
Predtim jsem stipal obyc kalacem, a slo to blbe, i treba jen cerstve rezana briza plna vody byl celkem problem.
Pak jsem koupil X27 fiskarsku, a najednou to slo samo, coz me natolik zaskocilo, ze se mi povedlo neco jako Milosovi :O)
A nez tim trnem, budu radsi stipat sekerou, protoze takovych veci se bojim, hydralicky stipacky ne, ale z tohohle vretenovyho blazince mam fuckt strach.
Takze radsi najdu jiny zpusob odreagovani, pac moje posledni furka bukovyho drivi vypadala nejak takhle

H-Honzo - toho vřetena se fakt neboj......to jde tak nádherně, loupe se to jako perníček.
Sice to nebyl FBS co se svajcnul do nohy, ale bracha starsi, nicmene to nemeni nic na tom, ze hromada 2 kubiku a vic ve me vyvolava paniku.
:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

18.04.2012, 08:49 |
nome no tak velka fiskarsk aje doma tak po vikendu hodim dojmy, kazdopadne na to abys nekoho zmrzacils staci i obyc sekera. Me se kdysi stalo ze me vylitla sekera z topurka a asi o pul metru minula sousedovu hlavu ... takze drevene rukojeti ee :-) do 2-3 tejdnu bych mohl mit hotovej ten trnovej stipac tak uvidime. Bude na tom motor z vytahoveho pohonu tak by to mohlo neco zvladnout :-)
Idealni motor na tu snekovou stipacku je kolem 3-4kW, dulezitej je kroutak a otacky 900-1000. Nekde na netu jsem narazil na stranky borce, co dela ty trny a tam to mel vysvetleny co a jak.
Ja bych jeste udelal stop vypinac v dosahu kolene, pro jistotu...
Já to tenkrát kupoval někde od Mostu, či Chomutova. Zkusím doma dohledat. Jinak jak píše tap.: motor 3-4kW a otáčky kolem 900. Jsou motory(z cirgul), co mají 2800ot a ty nejsou moc vhodné.

18.04.2012, 09:21 |
nome jj 4kw pomalobeznej motor z vytahu (850 ot) + reverzní vypínač + zamačkávací stop vypínač
tady kdyby někdo chtěl je malej popis co a jak
[ Link ]
za hodinku v klidnem tempu...

Našel jsem toho pána, kterej mi vyráběl a dodal štípací kužel:
[ Link ]
Jojoo, Kubalek, od nej sem bral ten kuzel. Motor z aukra za 1500.
Já si troufnu říct,že už mám pár stovek metrů naštípaných-topím několik let pouze dřevem.
Jedem na dřevo 3 baráky-já a dva bratři a na domácí šípání je neporazitelná kombinace Fiskars štípací,Fiskars sekací a hydraulická štípačka.
Aktuálně chystám dřevo na příští topnou sezonu,tak jsem to narychlo nahrál-prosím nehodnoťte kvalitu videa.
[ Link ] Jinak neocenitelný pomocník je přišroubovaná pneumatika na špalku,ušetří 80% práce při štípaní.
Doporučím,dřevo nepadá a můžete si ho nasekat až na třísky.
Hopa......nezkoušel jsi místo té pneu omotat kolem dřeva, co štípeš obyč gumycuk? Dvakrát okolo a to se štípe jak máslo a rychle - neskáče to po rantlu pneu.
no tak jesi sekaj tou sekerou vsichni jako ten borec na videu tak to je jasny ze je stipacka rychlejsi a je videt ze nebyla poradna sekera takove drivko pulit na dvakrat a jeste se skoro zranit to je kunst -))

29.05.2012, 10:14 |
nome tak pánové trošku to tady oživím,
sekera maximální luxus a než se stihl udělat štípač tak jsem to posekal růčo a že toho nebylo málo :-)
v porovnání s kalačem co má fiskars je x27 mnohem lepší, lépe štípe, lépe se sní pracuje a při troše šikovnosti se dá štípnout špalek o průměru 50+ na jednu ránu.
takže za mě můžu max doporučit
jojo, já byl z té sekery taky unešenej, jak to s ní jde hezky i při velkých špalcích.