Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > IT rychly dotaz linux

o Navštíveno 1048x o
o 06.04.2012, 09:11 | hanx
Mam SuSE Linux live dvd a potrebuju v nem chvili pracovat s NTFS diskem. Jde to? pokud ano, jak? Jsem v linuxu totalni amater, takze zlehka prosim :)

p.s. nereste prosim proc pouzivam zrovna tohle, bylo to jediny live cd co jsem doma nasel

o 06.04.2012, 09:13 | muSlim | Upraveno: 2012-04-06 09:14:55
Ak je to nejaká poslednejšia verzia, tak samo áno. Namountuj si disk ten NTFS :-)

P.S.: jaj že amatér :-D potrebuješ zistiť pod akým devicom vidí komp ten NTFS disk a potom ho príkazom mount namountiť.
o 06.04.2012, 09:49 | hanx
muslim: mam 10.0

kazdopadne s timhle linuxem pracuju poprve a sotva jsem se rozkoukal a prisel jak mount funguje (stejne si jeste nejsem jistej) kazdopadne - je to live CD

pokud to chapu spravne, tak predtim, nez pouziju mount, si potrebuju vytvorit slozku kam se bude mountovat. Jenze kdyz dam mkdir /mnt/disk tak mi hodi hlasku "cannot create /mnt/disk / read onlz filesystem" a predpokladam, ze to je prave tim ze je to live cd.

jako uloziste mam k dispozici pouze 8gb flashku

uplne nejlepsi by byl nejaky portable programek ve kterem bych mohl s tim diskem rovnou pracovat, ale to je tady v linuxu asi jen windowsacka utopie :/

Kazdopadne dalsi dotazy: jak se v linuxu vypaluje DVD z image? Jak tak na ten suse linux koukam, nejradsi bych si udelal jiny live boot medium, nejlip USB, jenze netusim jak to pod timhle dementnim live linuxem udelat.

stahnul jsem si programek unetbootin ktery bz to mel umet, jenze ten mi vyhodi hlasku "7z not found. This is required for either install mode.
Install the "p7zip-full" package or your distribution's equivalent." a pri pokusu instalovat ten 7z samozrejme opet narazim na problem, ze jsem na live cd
o 06.04.2012, 10:22 | hanx
dalsi poznatek: fdisk -l nevidi ten sata disk
o 06.04.2012, 10:38 | muSlim | Upraveno: 2012-04-06 10:44:34
To je divné, ono na druhú stranu tieto liveCD by mali automaticky nájsť všetky disky a namoountovať ich automaticky... aspoň v debiane a ubuntu to tak funguje. Prípadne nainštalovať live distro Ubuntu cez Universal USB Installer na tú 8GB flashku aj s tým, aby tam vytvoril zapisovateľné miesto... DVD z image vypáliš buď konkrétnym programom, alebo keď to je proper ISO, tak komandom dd

P.S.: čiste teoreticky by šlo aj live distro hodiť na USB dd-čkom, ale ešte som to neskúšal tak neviem potvrdiť či to zafunguje... princíp je ale rovnaký, tak by to mohlo zabrať :-)
o 06.04.2012, 10:58 | hanx
Vim ze kdysi davno jsem mel ubuntu live a tam to fakt slo, jenze tady to proste nejde.

prikaz dd funguje jak? Vubec netusim, jak jsem psal, jsem totalni linux novacek.

btw snazim se googlit a hledat uz asi 5 hodin a porad jsem neprisel na to bud jak se dostat na ten ntfs disk nebo jak v tomhle DEBILNIM SUSE vytvorit bootable USB s JAKYMKOLIV systemem. Jediny co od toho potrebuju je pracovat s NTFS diskem - mazat a kopirovat. Takze to klidne muze bejt i DOSovy live.

Jenze u tohohle jsem narazil prave "diky" tomu, ze tenhle SUSE nema 7zip a nemam ho jak nainstalovat, protoze to je live cd :/
o 06.04.2012, 11:25 | muSlim
dd if=/vstupnýsúbor.iso of=/dev/sdx - kde x je disk na ktory to chceš lupnúť :-)
o 06.04.2012, 12:20 | hanx
no, na to USBcko ten image sice hodim, ale nebude bootovat... takze to je mi celkem naprd :(
o 06.04.2012, 18:05 | hanx
Takže nakonec vyřešeno.. Ten Suse měl vypalovací program kterej se spuštěl jen při práci s iso soubory, narazil jsem na něj náhodou.. Vypálil jsem si nějakej bootovací partition manager kterej běžel na debianu, pod kterým jsem už mohl pomocí ntfs-3g mountnout všechny disky.

Fakt zajímavý, nikdy předtím jsem s linuxem nedělal (jen jednou jsem viděl GUI ubuntu a vůbec jsem s tim nepracoval) a teď jsem se sám naučil všechny základy :-D
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3219 sekund.