Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > mate nekdo solární panely ?

o Navštíveno 1501x o
o 01.04.2012, 11:44 | golfista hanz
mam dotaz na solarni panely chtel bych system na 12v trakcni baterii a napajet tim treba osvetleni chodby dilny wc atd mate nekdo zkusenosti zajima me jake vybirat panely na co si dat pozor pri koupi jak velke baterie poridit , panely atd diky za info.

o 01.04.2012, 12:11 | Honza2.016v
spolupracovník má celkem promakanej systém - na jeho pididomečku má solární elektrárnu+solární hřev vody a v současnosti má instalovanej výkon cca 35kW... ještě vyvýjí mikrovětrnou elektrárnu a bude mít energie na baráku zadarmo...

rozhodně bych zapřemejšlel o ohřevu (předehřevu) užitkové vody topnou spirálou v akumulační nádrži..

on sám mi doporučil jako materiál k naštudování:
[ Link ]
o 01.04.2012, 17:30 | Tendr
Jestli jsem golfistu pochopil správně tak přemýšlí o ostrovním systému v řádu stovek watů jen na osvětlení a ty mu tu doporučuješ systém za miliony :)

Golfista: Solární elektrárny jsem stavěl v době boomu a postavil jsem i několik ostrovních systému, tedy takových, kde není jiná možnost elektrické energie. Na to co ty chceš stačí jeden panel o výkonu +-200Wp, stabilizátor napětí a aspoň 100Ah akumulátor. Kdybys chtěl napájet přístroje běžným síťovým napětím, tak ještě měnič napětí, čímž se ale systém dost prodraží. Bez něj se dá dostat na částku kolem 10 - 15kkč za materiál. Kdyby tě zajímalo něco víc, klidně se ptej.
o 01.04.2012, 20:40 | golfista hanz
diky Tendr: přesně to mam v plánu zatím je to takovej pokus spiš si hraju... měnič napětí už mám a baterie trakční 2x 90ah koukal jsem ruzně na net prodávaj k tomu nějaky regulator co se mezi to zapoji ale nevim jestli by to tak fungovalo.. hlavně bych chtěl poradit jakou značku panelu jaky typ ( koukal jsem že je vice typu ) bojim se abych nekoupil nějakej vjetnamskej šmejd, jak jsem psal využití spíše na svícení a drobné spotřebiče diky za info.
o 01.04.2012, 21:48 | Tendr | Upraveno: 2012-04-01 21:51:00
My dávali japonskou Kyoceru [ Link ] což jsou dost drahý, ale kvalitní panely, za celou dobu se nám nepodařilo žádnej rozbít a to na ně padalo nářadí často :)
Daj se sehnat ale i čínský za třetinový ceny. S těma ale zkušenost nemám. Nicméně asi bych se toho nebál, viz [ Link ] na to co chceš by mělo v pohodě stačit..
Regulátor třeba takovej [ Link ]

Jinak já dělal u téhle společnosti [ Link ] a ředitel projektů je můj dobrý kamarád, takže kdybys potřeboval řešit něco přímo s někým od nich, můžu dát kontakt.
o 01.04.2012, 23:51 | golfista hanz
diky moc za info když mi něco nebude jasny ozvu se...
o 02.04.2012, 00:05 | clown
levne cinske panely ..

ano Nemci si mysleli, ze kdyz zakazi jadro, tak poroste vyroba v DE v solarnich panelech ..., nez to stacili rozjet do potrebnych obratu, jsou tu cinani .., efekt dobrej, vysledek pro EU katastrofalni. vsude tri prdele panelu s zivotnosti 15 let .., ale jak se budou likvidovat, to se asi jeste furt nevi :(
o 02.04.2012, 08:28 | Šestikule
hele, hlavně si pořádně spočítej přínos té investice. Taky jsem s tím před rokem dvěma koketoval, vzhledem k nízkému nestabilnímu výkonu panelu se to nedá použít na napájení nějakého energetického žrouta. Počítal jsem to tehdy taky jen na nějaký světla a návratnost investice byla 8-9 let, takže jsem se na to vyprdnul. Nejsem natolik bohatej, abych si to mohl dovolit. I když je to pěkný.
o 02.04.2012, 09:06 | Mikoň
Určitě bych vybíral z amorfních panelů, mají přes zimu lepší schopnost zisku energie. Stačit by mohly 2 x 100W. Pak budeš potřebovat 12V regulátor a baterie.
Ale počítej s tím, že to bude nějakých 25 - 30000 Kč.
o 02.04.2012, 10:37 | Luke_288
Honza: na pididomečku 35kWp?
o 02.04.2012, 10:52 | Crimson
Přesně jako Šestikule, třeba vzhledem k mému věku už by se mi to asi ani nevrátilo :-)

bydlíme první měsíc, včera jsem opisoval stavy,
spotřeba el. za měsíc březen 450kW nočního, 35 kW denního proudu !!!

Plyn nemáme, pouze el.kotel + krbová vložka

jestli je to 1000kč za měsíc ted v zimě, tak to fakt neřeším..
o 02.04.2012, 21:42 | golfista hanz
Crimson: nebudu vše kupovat hned a za plnou cenu měnič napětí už mám, baterie taky je to spíš na hraní :)) uvidim třeba se na to vykašlu uplně jen jsem chtěl vědět co bych všechno musel dokoupit a cca na kolik by to vyšlo.. ale zajimá mě jak jsi nakousnul to vytápění el.kotlem chystam se stěhovat a řešení vytápění je právě elektrokotlem mam trochu strach ze spotřeby kolik platíš cca elektriku za měsíc ? jak velký byt vytápíš ? máš vše na el.? boiler, sporak ? krbovky taky planuju ale časem zatim budu využívat pouze kotel.. diky za info
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3205 sekund.