Navštíveno 1587x

Prosím Vás,
nemáte někdo zkušenost s vrácením zboží, které jste si koupili v kamenném obchodě?
Ano, je mi jasné, že každý prodejce to má jinak nastaveno (v hornabachu do 28dní v pohodě atd.), ale zajímá mě, jestli je nějaká zákonem daná časová lhůta, do níž mohu nepoužité a nepoškozené zboží vrátit.
Našel jsem jen toto:
Jako spotřebitel, máte dle § 53 odst. 7 občanského zákoníku právo zakoupené zboží vrátit bez udání důvodu, a to do 14 kalendářních dnů od data převzetí zboží.
Ale všechno se to týká nákupu přes E-Shopy.
Konkrétně mi jde o to, že v pátek 23.03.2012 přítelkyně koupila náramek ve zlatnictví a tam mi řekli, že to maximálně tak vymění za jiné zboží - ale nic jiného se tam nezamlouvá. Jedná se o 3400,- což není málo, tak mě zajímá, zda je možné to vrátit.
Díky všem za info

pokud vím, tak v zákonech nikde není, že bys na to měl právo nebo že by ti prodávající musel vyjít vstříc
2 tykeev:
Toho jsem se bál... :o( pročítám různá fóra atd. a všude je to jak píšeš :o( kurňa...
Zadny takovy zakon neni, je to jen o benevolenci prodejce.

28.03.2012, 08:28 |
Sau Ee, povinnost kamenný prodejce nic přijímat zpátky opravdu nemá. Ani vyměňovat. Je to čistě na jeho dobré vůli.
A ani když je zboží ve slevě? Byla tam sleva 20%... :o)
to Thullo:
to na to nemá žádný vliv
zkus si tam vybrat něco jiného, bohužel...
Přesně tak - je to jen o benevolenci prodejce, žádnou páku bohužel pro tebe nemáš.
Pokud chceš mít jistotu, zavolej si o radu na ČOI.

29.03.2012, 00:28 |
cuir | Upraveno: 2012-03-29 00:31:35
hele Thullo trochu sem nad tim premejslel jak sme se bavili a zkusil bych se mrknout na beznou trzni cenu stribra v dane vaze. Pokud by se jednalo o vyslovene predrazene zbozi tak by mozna nejaka paka byla. Co sem pochopil tak cena je velmi vysoka, a pritom vahove to na tom zas tak uzasne neni. Tam uz pak muze bejt akorat problem v tom ,ze pokud se jedna o kusovou ojedinelou rucni vyrobu tak tam proste neni cena urcena, protoze je to vlastne umelecke dilo. ale nepredpokladam ,ze se jedna o tento typ a spis si myslim ,ze jde o klasicky prefabrikat bez jedinecnosti a vyjmecnosti, tudiz by se snad dala dohledat obvykla cena napriklad u konkurence a pokud se jednalo o to ,ze zbozi bylo ve 20% sleve a presto cena hrube prevysuje konkurenci tak se zde jedna o klamave obchodni praktiky a to uz je pro prodejce na peknou polizanici. Ale musis si vse pozjistovat co sem psal..pak te prve jednat. ne obracene draku ! mej se a at se zadari.
Hele a co se s nimi domluvit na nejakem kompromisu? At Ti vrati 3k a ty ctyri kila si nechaji...
Nebo se domluv primo s prodavackou, urcite ma moznost to vystornovat a neco dat ji do kapsy :)

29.03.2012, 08:44 |
choze Cuir - LOL, to nemyslis vazne......

29.03.2012, 10:10 |
gizmi cuir: kdyby tohle platilo, tak si trebas nekoupis auto, zadnou elektroniku, atd :D:D

29.03.2012, 19:23 |
Rajdlos | Upraveno: 2012-03-29 19:23:43
choze: ja bych rekl, ze mysli :) Vymysleni imaginarnich zakonu, ktere se mu hodi do kramu, uz predvedl v jinem threadu o ZIPu ;)
cuir: no tak to si děláš srandu?

29.03.2012, 19:54 |
choze Rajdlos - to mnohe vysvětluje ;)

29.03.2012, 23:41 |
cuir Pokud vim tak slovo zakon nikde nepadlo.
Nasel sem na strankach COI tuto zpravu.
[ Link ] Tak si ji prectete.
Pro ty co neumi kliknout na odkaz tak zde odcituju odstavec z kratke informacni zpracy COI
"V průběhu měsíce ledna 2010 byla provedena kontrola celkem v 568 provozovnách, z toho ve 198 kontrolovaných provozovnách byly zjištěny závady. Kontroly byly zaměřené na dodržování informačních povinností s cílem především prověřit, zda jsou deklarované slevy skutečně poskytovány a nejsou jen obchodním trikem prodávajícího."
Rajdlos: poprosim te aby si mi nasel odkaz o zipu kde sem si vymyslel imaginarni zakony. Rad bych aby si mi tuto skutecnost priblizil, kdyz ji zde pouzivas k memu zesmesnovani. Mas dalsi z mnoha prilezitosti se mi zde vysmat tak ji nevahej vyuzit. Kazdej se rad pobavi nad mejma blabolama v tematu na ktere se zde odkazujes. Neochud ty kteri to necetli.
Diky.
Prijde mi ,ze cist mezi radky vam jde suprove ,ale precist skutecne to co clovek napise uz vam tak dobre nejde.
cuir: nezapomeň, že každý má jiné nákupní ceny a v kamenné prodejně si tu svou cenu dokáže jakkoliv obhájit a 20% dává ze své ceny.. Takže úryvek ze zprávy ČOI je mimo. Je to pouze o benevolenci obchodníka za vymění či vrátí zboží. Kdyby byl haj*l tak by nenabídl ani výměnu.. Nesmíš zapomenout, že se cena produktu neodvíjí jen z gramáže...
Thullo: vidíš, a 1500 se ti zdálo moc ;)

30.03.2012, 01:18 |
cuir Midnite: to mas samozrejme pravdu s tou gramazi tak sem to ani nemyslel ,ze by se vzala vaha stribra a podle toho cena ,ale asi sem to blbe napsal. Kazdopadne sem tim chtel rict ,ze pokud bylo zbozi vyrazne drazssi nez u konkurence a byla tam 20% akcni sleva tak pak uryvek od COI neni zas az tak uplne mimo.
KAzdopadne uvedu priklad: Pokud dva obchodnici prodavaji totozne zbozi, maji obdobnou lokalitu prodeje (kamenne prodejny ve stejnem meste v centru) a jeden danou vec prodava za 1500kc a druhy v akci za 3500kc tak zde by podle me mela COI zakrocit.
COI bude zjistovat z kolik nakoupil a za kolik prodava, bude delat porovnani cen v prubehu urciteho obdobi a urcite bude srovnavat s konkurenci.
Pokud je ovsem cena v normalu tak pak je to opravdu jak tu vsichni pisete na vyhradne dobre vuli prodejce.
Vzhledem k tomu ,ze neznam cenu stribra, neznam beznou cenu daneho stribrneho naramku protoze nevim co je to za naramek, nevidel sem ho, tak nemuzu rict jestli je cena premrstena ci nikoli...napsal sem to pouze jako podnet k zjisteni , pokud by tomu tak skutecne bylo viz muj priklad, tak by zde byla jista sance.
Opravdu me prekvapily vase posmesky, protoze si nemyslim ,ze sem napsal neco vylozene spatne. Spis sem se snazil pomoct s napadem na provereni.
nejste nahodou vsichni obchodnici ? :D :D
nejsme, to jen ty jsi blbec.
'vylozene spatne' jsi napsal zatim vsechno, jsou to nesmysly.

30.03.2012, 07:23 |
JR Vetsi nesmysly jsem jeste necetl. Cekam kdy mi do kramu prijde COI a rekne, ze vydelavame moc a musime zlevnit :-D
Jsem rad, ze takovejch lidi po svete moc nechodi.

30.03.2012, 07:27 |
Luke_288 | Upraveno: 2012-03-30 07:29:47
Cuir: takze tim chces rict, ze v dnesnim trznim prostredi si kazdej obchodnik musi hlidat cenu konkurence, aby ji moc neprevysoval? Snad ne :))
Pokud ano, hura, jdu zacit posilat COI na cerpaci stanice, at srovnaji ceny N95 s tank ono.
Ty voe takovyhle regulace trhu snad nebyly ani za komunistu, kdy se vsichni meli stejne dobre a nikdo nemoh lip. Bych chtel videt jak bys hlidal a porovnaval ceny sluzeb.
Edit: kua JR byl rychlejsi.
cuir: ja si myslim, ze vic neni treba psat, proste staci jen uznat, ze to co jsi napsal, je proste totalni kokotina, stejne tak, jako jsi nebyl schopnej reagovat na tema o ZIP, kde jsi si pletl vyhlasky se zakony atp. ;) jinak nevim proc bych Te mel zesmesnovat, delas to sam.

30.03.2012, 21:34 |
Shr3k Dobře se bavím. :-) Je s podivem, co všechno může mít volební právo... :-)
[ Link ] - ten § 53 a bližší info, kamenných se to netýká prostě
Však to bylo koupeno z vlastní vůle, ne z donucení ne? Nějaký jasný a pádný důkaz, že to je předražený, to je taky blbost, leda bys měl v ruce důkaz, že před slevou to stálo 3.400,- Kč a po "slevě" to zase stojí 3.400,- Kč, pak je to klamné, ale i kdyby to prodával za 10.000 a jinde to měli za 2.000 a bylo to koupeno za těch 10.000, tak je to "blbost" toho, kdo to koupil to je snad jasný ne?
Vyber si tam, pokud lze úplně něco jiného (nevím, zda ti nabídli zase jen náramek a nebo podobný druh zboží) a buď když tak rád, že ti to vůbec vyměnili... A ber to tak, že chybama se člověk učí a že že jde "jen" o 3.400 a ne o větší částku, a určitě se takovýto přehmat jen tak zase nestane, hmmm?
Nebo to prodej třeba na aukru a holt, co se tratí, se tratí, ale aspoň něco zpátky?
Není vždycky všechno černý, my čekali ted měsíc na sedačku - černou, rozbalujem rozbalujem a hle světlonce šedá, takže telefon na prodejnu dnes, omluvy omluvy, "chyba dodavatele bla bla, tak ji klidně měsíc užívejte a my objednáme novou, moc nám ji nezničte a přijedte nám podepsat reklamaci"
sorry za OT ale docela slušné jednání