Navštíveno 11889x

Ahoj,
Potřeboval bych několik rad :-)
Před 12 lety jsem podědil barák po prababce a k dnešnímu dni jsem plně rozhodlej, že prchám z města zpět na vesnici, ale.... :-D
Barák je z roku 1939, podsklepena jedna místnost, základy, cihla, odizolováno starou lepenkou....
a teď k těm otázkám:
1:
Musim shánět stavební povolení nebo stačí pouze ohláška na OÚ? (nebudu šoupat příčkama, pouze půjde dolu jedna zeď 15, protože tam kde sem rozhodlej pro kuchyň společnou s obejvákem stojí tahle příčka
2:
Místo půdy bych chtěl udělat podkroví...ohláška nebo stavební povolení?
3:
Nová izolace? jak se psal o pár řádků vejš tak barák má izolaci v podobě staré lepenky....co koukám tak nad lepenkou je zeď suchá ono defakto i pod lepenkou
4:
Topení? ...o tomhle přemejšlim už nějakej čas a rovnou vyloučim kotel na tuhá paliva (uhlí, dřevo)...když to vidim u rodičů to bych...za sezonu protopeno 70 metráků uhlí a 15 metrů dřeva
....dřevo = napůl blbost, jelikož už k němu není takovej přístup a furt se musí někde skladovat, mít zásobu na X roků dopředu
Napadlo mě tepelné čerpadlo vzduch/voda, ale s tím nemám žádnou zkušenost
...ono mě napadne ještě x věcí a začnu sem trochu psát a ptát se :-)

27.03.2012, 12:51 |
Kamil07 | Upraveno: 2012-03-27 12:52:40
Tohle mě taky zajímá a jsem zvědavý na odpovědi.
Já teď řeším, jestli koupit starý a zrekonstruovat, nebo postavit nový.
tak pokud budeš dělat jen úpravy el. rozvodů, vody, odpady tak ti stačí jen ohláška
pokud budeš měnit střechu (nová krytina ve stejné barvě a tvaru, střešní okna, tak záleží na situaci jak je střecha velká a jak moc blízko máš sousedy, ale měla by stačit taky jen ohláška, pak už jen povolení
kotle na tuhá paliva se nezbavuj v žádném případě, sám jsem to udělal, topím jen plynem a teď si drbu hlavu a sháním peníze na nový kotel a komín, na vesnici je vždy co pálit :o)
a jestli tolik propálíš v uhlí a dřevu, tak si buď jistý že v plynu nebo elektrice to bude minimálně 2x tolik
na podkroví jsem si pozval kamarádku projektantku, takže mi zpracuje vše potřebné a říkala, že když chci jen střešní okna a novou krytinu (nebudu měnit tvar střechy) tak mi stačí jen ohláška

27.03.2012, 13:21 |
Atrey nespoléhej na to, že lepenka je funkční, je to barák z roku 1939 a určitě bude potřeba nějakého sanačního zásahu. Dnes už dělají sanační firmy základní průzkum zdarma, tak to nech raději prověřit. Dodělání vodorovných izolací po rekonstrukci sice jde, ale zbytečně to bude stát víc.

27.03.2012, 13:36 |
Smrada (M)
1 a 2 Vzhledem k tomu, ze ohlaska v konecne fazi znamena stejne veskerou projektovou dokumentaci jako stavebni povoleni, sel bych cestou rovnou projektu. Pokud se jedna o zmenu dispozic nad 150 m2 uzitne plochy automaticky jen stavebni povoleni
3 u nas to vypadalo taky, ze je jen jeden roh mokrej, nakonec to bylo horsi. Kdyz uz tak uz. Ono po nastehovani se dana vec resi hodne blbe
4 my vyhodili kotel na tuha paliva a nahradili ho plynem. Ono ty cerpadla jsou docela in vec, ale po propocitani nakladu na porizeni a provoz zjistis, ze to tak super zase neni. Navic nevim, zda do rekostruovaneho baraku, ktery je 70 let stary se to hodi.
Jinak rekonstruujeme barak kteremu je bez mala 110 let a z toho vyplyva posledni rada
Radeji zbourat!!! Vyjde to levnejc :-)
U nas to neslo :-)))
tomas.V dej foto -takhle se to těžko posuzuje
Zeptam se takhle, stoji ten barak za to? Rika se, ze bohatej rekonstruuje (vid Smrado), chudej stavi novej. Ma to neco do sebe.
smrada-- to o tom že zbourat a nanovo je lacinější nemusí být pravda. pokud uděláš jen sanaci, tak máš obvodový zdivo, krovy, ale je pravda, že zase musíš přizpůsobit dispozice místností stávajícím příčkám(nosným),čeká mě to samé a jen zbourat a odvézt by mě vyšlo na 50-70 tis. tak jsem taky zvědavá na tomasův dalčí postup a případné foto z rekonstrukce...
Aha, koukam, ze to Smrada uz nakous...
no, já bych doporučoval se zajít optat na příslušnej stavební úřad. moje zkušenosti totiž říkaj, že stavební zákon si každej stavební úřad vykládá po svým a ušetříš si spoustu nervů, když ve finále zjistíš, žes měl na začátku postupovat jinak...
prodat a koupit parcelu, pripadne zbourat a postavit novej... nic mezi tim, furt to bude starej barak, ko izolace, nevhodne navrzene mistnosti, stare rozvody, okna, dvere, strecha, topeni...
nejspis se bavime o spatne hrube stavbe bez izolace a strechy, udelej si obrazek sam...
zbourat :-))))....blbost, když vidim co jiní předělávaj. Zrovna v té vesnici je jeden malej pár a ty ......metrové zdi z kamene a dovnitř přizdívaj itong 10cm.Mezi kamenem a itongem je vata.
Nechápu slovo prodat :-) Barák s pozemkem se nechází 5km od Čáslavi a 10km od Kutné Hory. Do práce do Kolína to mám nějakejch 30 minut. Pozemek má celkovou rozlohu 1600m2 a studna je takovej malej lom (co vim tak babka říkala, že v době extrémního sucha kdy ve vesnici nikdo neměl vodu tak babka měl stále půl studny :-)))
Zbourat je taky píč...Celej barák je vyzděnej z cihel a odizolován, ale né Ipou, ale starou lepenkou která byla potřená asfaltem. Zdi sou naprosto suchý i pod izolací. Střechu čeká rekonstrukce v podobě krytiny a přelaťování a hlavně se nemusí zvedat, protože podzednice je celkem vysoko. Jestli se můžu přiznat tak ani nevim jak bych to jinak řešil při stavbě nového baráku v podobě romístění. Zbourám jednu 15 příčku a tím mi vznikne obejvák s kuchyní o rozloze cca 40m2.
Další místnost ložnice cca 16m2 a koupelna se záchodem 16m2. V podkroví bych vybudoval 2 pokoje.
Fakt nechci kotel na tuhé palivo. Nechce se mi stavět kotelna a neustále lifrovat kotel uhlím a dřevem. Mezi budoucim obejvákem a kuchyní je komín kde bych mohl mít krb pro přitápění.
Máte někdo nějaké zkušenosti s vytápěním tepelnym čerpadlem vzduch/voda?
Jak raděj všichni okolo tak se zajdu zeptat na stavební úřad, ale já budu defakto dělat jen odpady, topení, el., omlátim zdi, podlahy, podkroví, okna, střešní krytinu.
Jelikož mě netrápí nebo spíš nehoní čas tak to tolik nehrotim a zatim se jen ptám :-)
přidávám se k názoru , že zbůrat a stavijat podle teho , jak to budeš potřebovat , u předělávání do teho narveš balík a stejně nebudeš spokojený
[ Link ]
" já budu defakto dělat jen odpady, topení, el., omlátim zdi, podlahy, podkroví, okna, střešní krytinu."
takze prakticky vsechno :o) Zjistis, ze krovy sou taky zraly, kdyz si vezmu, ze hruba stavba je za 14 dni udelana a podle toho co rikas, tak spoustu matrose muzes recyklovat treba.

27.03.2012, 18:16 |
choze Jsem taky pro to zbourat. Naši predelavali stary barak a je to nekonečný boj.

28.03.2012, 11:12 |
Smrada (M)
Takze za nas zbyly jen obvodove zdi a strecha, ktera byla nova. Vse ostatni se dela. Jedine co je na bourani drahe je odvoz suti. Pri pocitani to u nas vyslo plus minus stejne. Dispozice jsme si vybirali jak chceme, protoze byl velikej prostor bez pricek.
S tim topenim je to tak, ze dva sousedi pocitali. Jeden cerpadlo druhy topeni v eletrice. Vysledek. Cerpadlo vysoke poricovaci naklady a levny provoz, elektrika nizke porizeni a drahy provoz. Za 5 let plus minus stejny naklady. Nejaka jina varianta? Co treba plyn?
plyn + - stejny jako elektrika a nikdo neví jak to bude za rok, za pět.

28.03.2012, 11:27 |
petis Tomas.V: Jsem ti říkal jak jsme doma delali topení:-)
Kotel a solary na vodu a je to. Jestli budeš mít zateplíno a okna nevyděl bych vtom problem. My ted máme bojler shozenej a jedou jen solary do 1000litrů. A 60-65°C to udělá bezproblemu. A kdyby ne, tak se jednou zatopí a nádrž se naštouchne.
Dřevo. Hele každej hajnej se rád zbaví vetví. A nebo tě nechá udělat probírku, nebo z pily odpad za pár korun.
petis- na kolik vyjdou solar vyměníky popř hod nějaký odkaz, taky zvažuju

28.03.2012, 12:20 |
petis Já mel solary za nákup ve firmě kde jsem dělal. Mám 4pole o 15ti trubkách.
Bral jsem jen trubky a čerpadlovou skupinu. Ostatní veci jsme dělali s bráchou sami. Ale když jsme montovali ve firme tak komplet s bojlerem dve pole asi 80 000kč. Ale jistej si tím nejsem.
Jinak od začátku roku přes 500kWh už solary nabouchaly:-) Ale tím že je to v 1000litrech tak ted max 65°C. Uvidím v letě co to udělá.
petis - tak to bud rad, ze mate rozumnyho hajnyho... :-/

28.03.2012, 12:53 |
choze Co topeni peletama?!

28.03.2012, 14:26 |
yethy Petis: Jak to funguje v zime, kdyz nebyva tolik slunecnych dnu a nebo mas pokryvku snehu? Ten bojler pak muze byt pripadne napojeny na dalsi zdroje tepla (elektrina, plyn, vymenik v krbu)? Cim dotapis ty a kolika procenty se podili na tom dotapeni jiny zdroj nez slunecni energie?
pelety vyjdou hodně draho

28.03.2012, 15:46 |
petis yethy: Hlavně topíme v kotly na tuhý paliva. Barák není zateplenej, ani plast okna. Takže se musí topit hodně.
Ty solary co mám, fungujou i v zime, a vycházelo to o dvě přiložení mín než když nesvítí. Ale v nízkoenergetickým baráku si dokážu představit stím topit+ plyn/elektrika.
Mezi náma. Kdybych to neměl zadobře tak dotoho nejdu.
Montovali jsme pět panelu ve Zdíkove, což jsou hory, a pán to chtěl jako podporu vytápení, takže panely na boku domu hodně rovně. Když jsme to byly ladit už hotový, tak veknu -30 a v nádrži 250L 65°C. Přes den pán topil 35°C do baráku. Takže zamě dobrý.
Když je nanich peřina sněhu tak trochu odtaje. Ale něco to dělá i když je pod mrakem.
tmx: Máme svoje lesy. Ale takhle to tady funguje.

29.03.2012, 08:50 |
Lubak Starej barák je starej barák a tím zůstane. Evidentně jseš rozhodnutej, že budeš opravovat, mám něco pdoobného starej barák jsem koupil před 7 rokama a předělával jsem odpady, elektriku, střechu, 2 příčky a dnes bych se přikláněl také k novému ale nedal jsem si to vysvětlit také. Jen počítej s tím, že jak do nečeho hrábneš tak se to začne srát všechno možné okolo s čím v prní fázi nepočítáš.
Doporučuji pozvat tesaře, pokrejvače at ti v prní fázi prohlídnout střechu nebot to budoucí investici může dost zvednout. Pokud jsi šikovnej máš dost známejch tak se dá na spoustě věcí dost ušetřit.

29.03.2012, 09:00 |
Conan Souhlas s rčením, že bohatý rekonstruuje, chudý staví odznovu -> zkušenost z barákem rodičů.
Tepelný čerpadlo se nevyplatí (bez dotací), kromě snad varianty voda/vzduch, ale to ti musí povolit úřad.
Co taky nechat změřit radon?