Navštíveno 2747x

V sobotu hrajeme poslední kolo okresního přeboru v pinčesu. Pohodička, žádný stres, žádné vypětí. Najednou se 37-letý spoluhráč v pauze zhroutí k zemi. Okamžitě k němu běžíme a automaticky si rozdělujeme role - jeden hledá tep a dýchání, druhý se snaží vyndat jazyk a převrátit na bok (kvůli krvi v ústech jako následku pádu na zem) a já volám 155. Operátorku zajímá, jestli zraněný dýchá, což nemůžu potvrdit ani vyvrátit - v půlminutových intervalech slyšíme zachroptění, ale dýchání to asi není. Operátorka vysílá sanitku a loučí se s tím, že kdybysme potřebovali radu (např. masáž srdce), máme hned volat zpátky. Je to 3km od Plzně, tak si říkám, že sanitka tu bude snad brzy. Po pár minutách kolega přechází na masáž srdce a vůbec to nevypadá dobře, tak se modlíme, ať sebou RZS hodí. Cca po sedmi minutách slyšíme sirénu, ale po chvíli najednou slábne, divné. Po dalších pěti minutách se sanitka konečně objevuje cca 80 metrů daleko, máváme na ni, ale řidič se naprosto nesmyslně rozhoduje objekt objet z druhé strany (zřejmě aby se tím ušetřilo scházení jedněch schodů = 5 metrů), čímž se ztrácí další tři minuty. Konečně sanitka doráží (celkem tedy po 15 minutách = to zvládám od nemocnice v pohodě autem, když jedu 50kmh), vystupují dvě padesátileté lékařky a volným krokem jen s papírem a propiskou a malým kufříčkem kráčejí k raněnému. Asi napřed hodlají vyplnit cesťák. Teprve po dalších dvou minutách zjišťují, že situace je kritická a řidič běží pro defibrilátor a dýchací přístroj, což mu trvá další dvě minuty, protože je to nějak upevněné na boku sanitky a nejde mu to sundat. Dvacetiminutové oživování nepomáhá, za chvíli přijíždí PČR, pak koroner a po povinné dvouhodinové pauze pohřební služba. Sanitka mezitím odjíždí, řidičovi trvá zhruba tři minuty, než se mu podaří sanitku vůbec otočit o 90 stupňů, aby nemusel couvat (to zřejmě moc neovládá).
Pointa č. 1 - užívejte život, jak můžete. Protože takováhle úmrtí jsou naprosto nečekaná (v téhle sezóně se to přímo v tělocvičně stalo už podruhé!), mrtvému bylo 37 let a jeho jedinou neřestí bylo kouření jedné krabičky denně. Příčina smrti zřejmě bylo ucpání tepny nebo tak něco (možná genetická dispozice, možná důsledek kouření, dost možná kombinace obojího). Smrt byla prý naprosto okamžitá v řádu pár sekund, nešlo vůbec nic dělat. (Chroptění byly už jen posmrtné křeče). Člověk se pak zamýšlí, jestli se má vůbec stresovat důchodem nebo třeba prací o víkendech, když se pak může stát něco takového...
Pointa č. 2 - bacha na RZS Plzeň-sever. Řidič, který řídí asi podruhé v životě a dvě lékařky, které zřejmě automaticky předpokládají, že volající na 155 je hysterik a přinejhorším jedou k epileptickému záchvatu. Člověk by přitom řekl, že je lepší občas spěchat zbytečně než se naopak flákat v případě akutního ohrožení života...

25.03.2012, 17:55 |
gizmi smutne:( Kazdopadne bud rad, ze ti na misto nedojela nejprve octa bez lekare - alespon tak to ted byva zvykem.. a kdyz jde do tuheho, prijede teprve zachranka.. :( To ze je PCR v riti vime vsichni, ale to same hasici a zachranka.. :( Proste masakr co se v tomhle state deje..
Bába měla cedulku "lékař" a sanitka byla RZS, takže "úkol splněn" dle zákona, ale chování posádky mi moc profi nepřipadalo. To není o státu, ale o konkrétních lidech. Jestli je ta práce štve, tak mají jít předepisovat paraleny.
Smutný, ale bohužel děje se. Známýmu umřela přítelkyně když jí sundavali z nohy sádru .. nějaká krevní sraženina a nebylo pomoci .. přitom se to stalo přímo ve špitále a na ARU byla do pěti minut. Když to na někoho čeká, tak se může na hlavu stavět a neuhne tomu.

25.03.2012, 18:42 |
M.a.R.i | Upraveno: 2012-03-25 18:43:20
Stalo se minuly rok kamaradovi. Bylo mu taky 37let. Po obede s dvouma 13letyma synama se zvednul od stolu a nasledne se skacel. Museli ho podle rad dispecerky ozivovat jeho deti. Sanitka prijela za necelou pulhodinu. Pritom se to stalo v 7000 meste. Kamarad neprezil, umrel na miste....

25.03.2012, 18:48 |
tesil gizmi: Prave kdyby prijel ta octa, tak by to bylo lepsi, protoze v osobaku jsou 2 zachranari a lekar a velkym pak dojizdi velky auto bez lekare, pokud je nutny prevoz do spitalu. Pak doktor uz jede velkym a maly auto jede za nima. Tak je to alespon v Brne

25.03.2012, 18:58 |
Rudi Bohužel je to jak píšeš. Sám sem volal záchranku před 2 lety, když už babka dožívala poslední dny a šlo to na ní vidět. Najednou se z ničeho nic skácela k zemi. Volám záchranku, oni že teda vysílaj auto. Auto z 10km vzdálenýho města dorazilo po 27minutách! Bohužel už stejně nebylo pomoci. To samý se mi stalo i u dědy před 14lety, to dorazila jenom 1203ka s řidičem bez doktora po 35minutách.
A pak se dočteš v místních novinách, že záchranka je u tebe běžně do 7min., max. 15min. Toť má zkušenost se záchrankou. Upřímně říkám, že se jenom obávám dne, kdy jí budu muset volat znova a v případě, že by se jednalo opět o člena rodiny, tak snad skočim do auta a dovezu ho tam...
Mě se stalo něco podobnýho. Jedu s kolegyní do práce a za volantem sedí starší pán, jeho manželka přichází k autu a zjišťuje, že její manžel nedýchá. V tom vystupuju s auta a vidíme co se děje, hned zjišťujeme voláme 112 (tenkrát mě nic jinýho nanapadlo), operátorka ihned předává instrukce, posílá sanitku ta je do 5 min u nás, probíhá oživování, atd. Ti co přijeli byli profíci, hned věděli co mají dělat. Já jsem jim asistoval, atd. Bohužel přesně jak říká mr.scully, pán chroptěl, oživit se ho nepodařilo, byl to teda už pán v důchodu.
Nechci vyvolávat hádky, ale všude to není stejný a myslím, že by se to nedalo paušalizovat.
Každopádně vím, jaký to je a vzpamatovával jsem se z toho dlouho, kolegyně, které byly u toho to nedaly vůbec.
No to mně právě nejde do hlavy. Ty stanice RZS jsou evidentně rozmístěné dostatečně rozumně, ale co s tím, když 10km cesta trvá 15 minut? To by i s tou 1203 měl snad ujet rychleji, zvlášť o víkendu...

25.03.2012, 19:54 |
Kamil Mr.Scully - to bylo tady ve Vejprnicích? Jinak smutný :-( S rychlostí záchranky mám podobnou zkušenost. Byl jsem svědkem nehody motorkáře kousek od internátů na Skvrňanech. Zavolala se záchranka a po cca deseti minutách dorazili hasiči, po dalších dvou policie a snad až za dalších pět minut se objevila sanitka.
Kamil - jj. A před měsícem se stalo úplně to samé ve Hvozdu (kde je to s dostupností asi ještě horší, to je snad nejhorší díra na Plzni-severu). Jinak stanice RZS je pokud vím minimálně na Borech a to je s absolutní předností kousek.
Já na sanitku čekal třikrát.. Dvakrát sem volal ohledně mozkové mrtvice.. Čekání na sanitku cca 15min.. Pak volal kamarád Sanitku mě když sem měl popáleniny na rukách.. Měl sem dojem,že čekám tak 15-20min,sanitka dojela za 8min.. Na nic se nečekalo mrkli na mě,ošetření a už se hned jelo na popáleniny do Bohunic kde jsem dostal nejlepší péči kterou sem zažil.. Co se nemocnice týče..

25.03.2012, 20:35 |
Kesam Jedinej kdo někam chvátá z těchle profesí tak jsou hasiči tyhle šmejdy ukazovali v TV jak si v klídku vykračují pohodička nic se neděje.Hasiči střelba jako kráva.Když je to nebaví at se na to vyserou.

25.03.2012, 20:36 |
Kesam JO a minulej rok u nehody co jsem tady popisoval sražení chodce. Tak záchranka jela 15km asi 30 minut. 1 byli benga.
Kesam: To je zase přehnané,néní to pravidlo.. Jak tu někdo psal je to o lidech,ale všude to néní určitě stejné..

25.03.2012, 20:40 |
tesil On taky muze byt problem s cekanim i kdyz je zakladna RLP kousek z duvodu, ze muze byt na vyjezde nekde jinde a pak tam jede sanitka z daleko vetsi vzdalenosti...
Jinak já to zmínil mj. proto, že nedávno jsme volali taky 155 (v Praze), sanitka přijela sice včas, ale vypadalo to obdobně - vylezou báby a jdou snad vypisovat cesťák nebo co. Není důležitější sprint k pacientovi a papírování nechat na potom?
Našel sem Fotku popálenin.. :-) Pozorní si všimou trička AHC.. :-) Věrný člen.. :-D

1. co mě zarazilo byla operátorka, že když budeš potřebovat radit, ať znovu zavoláš, to mi hlava nebere...
2. dojezd je bohužel klasika a snad to klidně ještě natáhnou, já byl u 12-ti leté topící se holky přes 15 km daleko a byl jsem tam o 20 minut dříve, než záchranka, která to měla 10 km a věděla to jako první a stejně přijela napřed jen RZ se zdravotníkem který měl navíc jen dejchák, masáž srdce jsem dělal dále já s kolegou než za dalších 5 min. po RZ přijel doktor, do dneška nemám slov, co na to říci...
3. loni jsem přestal řešit důchod, mám do něj, zatím, jít v 69, vidím to spíše reálně na 75 časem, a to tam půjdu jen chcípnout a je jedno, kde a jak chcípnu, v tomto věku si už stejně nic neužiju, tak proč teď škudlit a neužívat si, takže si užívám, budoucnost nám prostě nepatří...
4. a vemte si, že tou záchrankou třeba pak bude jezdit nějaký 65-ti letý dědek, neb do důchodu to bude mít ještě 4-5 let... nemluvě o busech atd. pochybuju, že pro všechny tyhle profese - řidiči apod. bude místo někde, kam je uložit, aby to do důchodu doklepali...
Volal jsem sanitku asi tak před 3 tejdnama v plzni v noci, bejvala skolabovala po druhý. Paní na telefonu příjemná celou dobu semnou mluvila, lekaři přišli a normálně komunikovali cesta cca 10 minut. Ono tedko je to do těch vejprnic holt komplikovaný a co sem zažil tak o výkendu samej blbec na silnici.
Myslím, že si někteří zde neuvědomují, že těch záchranek není neomezený počet! Tzn. nemusí jet z jejich stanoviště, ale od jinéh případu, který je jinde a proto může být dojezd delší.
Jinak souhlasím s tím, že to nejde paušalizovat a je to jen o samotných lidech.
Mr.Scully: To, že byl řidič mamlas je vina jeho nadřízených, že takového člověka nechá řídit RLP či RZS.

26.03.2012, 10:30 |
Conan Ještě že už nehraju pinčes ;-)
Kažopádně upřímnou soustrast, rozhodně to není sport, u kterého bych to čekal.

26.03.2012, 10:43 |
sotek Smutný. :-(
V kolik hodin to zhruba bylo?
no já si v sobotu svojí blbostí popálil pravou ruku a to tak že né málo - jel jsem do okresní nemocnice na pohotovost (půl hodiny si mě tam nikdo nevšimnul ,zvnonek nefungoval ,otočil jsem se a jel jsem do krajské nemocnice - na ošetření jsem byl za 3 minuty a přístup lékařky hodnotím jako profesionální a lidský k tomu ,zeptala se jestli chci tlumící injekci atd.
( v okresní bych jí nedostal ani kdybych si ní řekl)
a to nebyla první špatná zkušenost s okresní nemocnicí
radek.613 - pokud to je otázka na mě, tak to bylo v sobotu ve 13:39.
Jo jo, zkusím se opat, koho vám poslali a odkud....
Byla to RZS Plzeň sever. Jako o nic nejde (nechci si stěžovat nebo tak něco), spoluhráč byl mrtvý okamžitě, ale profesionální dojem to na mě celkově neudělalo.
Tak to je slušný výkon, za tohle chtějí ty peníze? No tak si raději nechám poděkovat a ať fakt radši jdou.

26.03.2012, 22:42 |
JP Já mam naštěstí s timhle zkušenosti dobrý. RZS má stanoviště asi 50m od našeho domku a že by se tam někdo flákal, dopíjel kafíčko apod. když maj výjezd, to rozhodně nemůžu říct. Určitě je to o přístupu konkrétních lidí...
Mr.Scully : smutný :(
jestli se nepletu RZS Plzeň-sever má stanoviště na Lochotíně,tak těch 15min. asi OK, chování posádky nekomentuju...
ad pinčes,hraješ za Vejprnice?