Navštíveno 8162x

16.03.2012, 10:23 |
kucik Chlapi, potřebuju poradit plynový kotel s jakým výkonem vybrat do bytu v cihlové bytovce. Nebo existuje na to nějaký vzorec? Případně i jakou značku vybrat,aby se to nesralo. Díky

16.03.2012, 10:30 |
gizmi | Upraveno: 2012-03-16 10:32:08
Mame od Imergas ted nove.. Jako znacka super, jsme spokojeny, zaruka tusim 5 let a dozivoti na nadobu, ale znamej co dela servisaka na kotle nas ujistoval, ze s poruchovosti jsou na tom skvele.. Jinak rozmery a 3+1 zhruba sedi jako u tebe, cihlak, posledni patro, zatepleno loni komplet vcetne pudy nad nama a plastova okna.. Jinak vzorec na to je, to ti spocita ten co ti ho dam bude montovat..
PS: kazdy ti bude uprednostnovat jinou znacku, takze to rozhodnuti bude beztak na tobe :) Ja volil tuhle z duvodu ze je to skvelej pomer cena/vykon/poruchovost a hlavne ho maji u otce z prace 3 lidi a naprosta spokojenost..

16.03.2012, 11:00 |
Cenda jestli to je i na vodu, tak vezmeš stejně s 24kW. Mam ted chvíli (z podzima) Immergas Avio 24KV, zatím šlape celou otopnou sezonu bez problému. Na vodu je standardně 24kW, na topení jsem si nechal nastavit cca 10kW (má nastavení na 4 výkony, tušim). Průtokáč jsem měl půl roku po bejvalých majitelech a nechtěl bych to znova ani zadarmo.
Celej i s výměnou a zprovozněním mě vyšel na 30 - kotel 26,5 + instalace 2,5 + zprovoznění 1t.

16.03.2012, 12:26 |
kucik A včem je s tím zásobníkem lepší? 45l stejně třeba pro sprchování víc lidí nestačí a pak se z něj vlastně taky stane průtokáč ne? Mám kotel v koupelně, která má 2,5 m2, tudíž bych preferoval menší rozměry a nádoba na rozměrech pěkně přidá.

16.03.2012, 12:37 |
kucik A náhodou vzorec na výpočet výkonu kotle dle metrů krychlových někdo zná, abych věďěl v jakých hodnotách vybírat?

16.03.2012, 12:39 |
Cenda | Upraveno: 2012-03-16 12:44:45
měl jsem starej Dakon, u nových, nebo u konkurenčních, to asi bude lepší, ale:
1) každý zapnutí teplé vody znamená sepnutí kotle, nebo musíš nechat vodu téct pořád.
2) regulace teploty vody u průtokáče byla šílená
3) v zásobníku je dostatek vody na spoustu denních potřeb. 45l ale určitě není na napuštění vany, nicméně teplota vytékající vody je +- stabilní
4) ohříváš vodu přímo v zásobníku, tzn. nastavená teplota - diference. Ne o 20-30°C na jednou průtokem. Což má pozitivní vliv na účinnost.
Nahřátí nádrže je otázka několika minut.

16.03.2012, 12:44 |
Cenda výpočet tepelných ztrát objektu záleží na tolika faktorech (skladba zdiva, počet, velikost a orientace oken, umístění objektu jak z hlediska lokality, tak vzhledem ke světovým stranám a výšce budouvy, umístění bytu a pod.), že jediným vzorcem vypočítáš akorát nudli z nosu. Když potom začneš vybírat kotel, zjistíš, co jsem ti psal výše. Jsou určité výkonové řady a pokud to chceš s ohřevem vody, skončíš na 24kW.

16.03.2012, 14:03 |
Ravo JJ, ty 24kW se zásobníkem je asi nejlepší varianta. Já mám po předchozích majitelích turbo Protherm Tiger (70m2, cihla, nejvyšší patro, nezatepleno, plast.okna), funguje už asi 15 let a zatím v pohodě.
Docela dost lidí říkalo, že Baxi je za za dobrej peníz a provedením v pohodě.
Chce to napřed opravdu zjistit tepelnou ztrátu objektu. Pak teprve vybírat odpovídající výkon kotle.

16.03.2012, 15:28 |
Only_One | Upraveno: 2012-03-16 15:28:56
tak buď znát tepelné ztráty a nebo vybrat kotel, který má velký rozsah regulovatelného výkonu. Respektive velmi malý spodní výkon na kterým je kotel schopný fungovat aby necykloval chudák. Rozhodně při změně kotle nepřímotopný zásobník 100-120litrů na TUV. Kotel kondenzační a k tomu odpovídající regulaci a není víc co řešit.
Doma mě běhá Baxi Luna Comfort HT a velká spokojenost s tím co ten kotel u mě zažil.

16.03.2012, 17:31 |
Cenda OO> v bytě 66m2 120l zásobník? :-) Mám stejně velkej byt 2+1 a nevim, kam bych ho tam dal, kor v těhlech metrech 3+1.
vzdy to je mala vec a výrobci dělají sety, že to je v jednom kuse pod sebou. Rozhodně to ale je nejekonomičtější varianta na provoz

29.03.2012, 19:46 |
kucik Chlapy tak kvůli rozměrům budu brát průtokáč. Vybírám mezi dvěma, poradí někdo, který zvolit?
[ Link ] [ Link ]
Junkers má lepší modulaci. Uvědim si, že baxina má minimální výkon 9kw takře aby to dobře fungovalo a kotel necykloval tak ten výkon tam musíš mít na radiátorech což budeš mít tak skoro na všech dohromady v celém bytě. Zavře ti termostatická hlavice část a kotel zapne vypne zapne vypne atd.. to ze pro něj nejhorší stav. Kdežto Junkers stáhne výkon na minimum a ureguluje se lépe. Ale vše to je o tom vedět ty ztráty a výkony těles

16.04.2012, 23:25 |
kucik Tak ještě jsem objevil tento immergas
[ Link ] Bude lepší než ten junkers nebo radši ne? Díky za radu
Komínový kotel do bytovky o 66m2, s plastovýma oknama, a ještě ke všemu průtokáč o 240/24kW, i když potřeba tepla bude 5-6 kW? To je opravdu "výborné" řešení..... ach jo, lidi jsou nepoučitelný.....
Jinak ten Junkers nedá průtokem víc jak 9,2 litru/min teplé vody a to o teplotě 40 st.C!, takže pokud jsi zvyklý na panelák nebo elektrický boiler a tím roztočenou teplou baterii s kouřící vodou o teplotě 55 st.C a víc, máš smůlu. Ale má alespoň deskový výměník. Ten Immergas je na tom hůř - má jen bitermický výměník, čili teplou vodu ohřívá přímo plamen - t.j. trošička vodního kamene do roka provozu a už teplou vodu nemáš, a navíc dá 9,5 litru/min při delta T 35 st. C, čili max 45 st.C vodu na baterii. Taky žádná hitparáda, když si člověk uvědomí, jak ty srulované stokoruny za plyn letí komínem pryč a na baterii jen vlažná voda :-D MainFour od Baxi totéž - má taky bitermický výměník, čili nejhorší možné řešení pro místa, kde je byť jen trošku vápenitá voda. Baxi s deskovým výměnmíkem až v řadě EcoFour, ty už fungují v pohodě. Ale taky je tam limit cirka 9,5 litru teplé vody minutově při 45st.C..... Prostě průtokáče, zejména bitermické, jsou skok do zdi a vyhození peněz, a pokud si je dokonce pořídíš s odtahem do komína, tak jsou v těch bytovkách i regulérně životu nebezpečné.