Navštíveno 16432x

Tak se od rebelie proti Systému přesuneme k přízemnějším záležitostem ;D
Na chalupě chci řešit cestu k dílně, chodí se po trávě (cca 20m), která se při používání v dešti mění v bláto. Hledám způsob, jak pokud možno levně a rychle vyřešit tento problém, jako první mě napadly betonový zatravňovací dlaždice, má někdo nějaký nápad?

27.02.2012, 16:55 |
Veva udělat obrubníčky a nasypat kamení-štěrk? nebo tam nasázet "placatý" kameny?
A když by se dělaly obrubníčky a štěrk,jak hluboko se to musí kopat?
Já to mám řešené takto:
jde o plochu před altánem a místo, kde se dá sedět a td.
1. sehnat cca 25-30 plochých kamenů o rozměru cca 60 - 80cm, tloušťka tak do 8cm - v lese je jich hafol a jous zatím ještě zdarma.
2. naplánovat trasu
3. odrýt drn na plocho do hloubky cca 8cm, tedy na tloušťku nejsilnějšího kamene
4. kolem cesty zapustit do země vlnité lemy trávníku (stačí jejich výška 15cm) a nechat je koukat asi 3cm nad okolní terén.
5. na dno "výkopu položit dvojitou netkanou textili proti prorůstání trávy
6. uložit kameny
7. obsypat a podyspat (dle potřeby) štěrkem 6-8
A pak už jen chodit.
Mám to takhle asi 3 roky, neexistuje problém. Vlastně existuje - když obsekávám strunovkou trávku těsně kolem zábran, tak ji občas struna prosekne. Tomu se dá zbránit nákupem silnějších zábran, než mám já tzv. hobbymarketové a nebo si dávat větší pozor:-) Ani tak to ale ničemu nevadí.
+:
vzhled zapadá do přírody
minimální náklady - vlastně jen na folii a zábrany a trochu štěrku (dejme tomu 20 x 0,8 x 0,1 = 1,6m3 štěrku za pakatel
rychlé řešení
nic se nemusí betonovat
-:
občas trunou proseknu zábranu. Když se to stane, tak tam prostě vsadím kousek nový a je to.
kameny by taky šly, jen mám pocit, že plochých neseženu tolik..
vlnité lemy trávníku je co?
zdeny: pekny reseni, ale v tomhle pripade to je trosku jako s kanonem na vrabce
vencaf: dal bych jenom placaky na delku kroku. Zapustis je, nebudou prekazet pri sekani, max jednou za 5let podhodis piskem...
tmx.806
no tak přesně jak píšeš, to mám udělané u pergoly. Výsledek je, že kameny v trávě musíš pořád obsekávt strunovku, aby z ich bylo za chvíliněco vdět. Když to neděláš, tak je tráva zcela zaroste:-)
Ten systém, co jsem popsal je rychlý, levný a hlavně méně pracný, než zapouštět kameny jeden po druhém do trávníku. Věř mi, zahradní úpravy jsou moje hobby a dělám to už pár let a nejen sobě :-)Hodně kamenů jsem už zapouštěl do trávníku, ale vždy se to musí po řase upravit, podsypávat a obsekávat.

29.02.2012, 03:19 |
MAX Plastové zatravňováky - jsou lehčí než betonové a stejně odolné - vydrží i pojezd autem a pokud je cesta do kopce, neuklouznešna na nich jako na kamenech - vlastní zkušenost - do kopce to máme vysypaný drceným bílým kamenem, takže to i pěkně vypadá. Vykopeš cestičky, vysypeš hrubým štěrkem, zhutníš, položíš plastové zatravňovací dlaždice a dosypeš hlínou a zaseješ trávu, kterou pak nevyšlapeš, nebo zasypeš štěrkem, pokud nevadí, že ta cesta bude vidět..
[ Link ] používá se to všude, kde je "větší provoz" a nechceš tam mít beton, asfalt, nebo nejsou vhodné šutry - parkoviště u marketů, u firem, svahy u potoků a řek, pro koňské výběhy, golfové hřiště, na zatravněné střechy.. Mám doma a maximální spokojenost - položí to i ženská :-)(což u betonových ani jeden chlap) snadno se s tím manipuluje, vydrží to i tank - mám někde fotky (podle třídy zatížení) a nemusíš shánět šutry nebo nějaké travní ohrádky - normálně když do toho trávu zaseješ, tak jí sekačkou posekáš, i z toho lopatou odházíš sníh. Vím že to nezní vábně a moc přírodně, ale pokrok nezastavíš..
Máme to a spokojenost..

29.02.2012, 03:21 |
MAX
díky všem za nápady, zkusím nejdřív pořešit kameny,to by se mi vzhledově líbilo asi nejvíc..
ten plast asi taky nebude špatnej vzhledem ke snadný přepravě a manipulaci, ale ke starýmu baráku mi to nějak nesedí

29.02.2012, 15:58 |
MAX On když zaroste, nebo ho zasypeš štěrkem nejde vidět - tady na téfotce je to čerstvě zatravněné - jde o to, že zpevní povrch jako ty betonové panely, ale narozdíl od nich nejde téměř vidět..
jeste varianta s nastojaka drevenyma tramkama, pripadne prazcema, ale je to dost pracne a nevydrzi vecne...
ty plastove vypadaji dobre, jen jsem si vsimnul, ze ne vsude to pak vypada jako na teto fotce (patrne spatna puda, vysev, mala pece o travnik?)

01.03.2012, 15:18 |
clown no plastovej zatravnovak, ze neklouze ? a za mokra :))))
mam jich kolem baraku asi 20 .. , mit na neco lepsiho, tak uz nejsou
auto to unese, je to sedy / hnedy, da se to rezat, vse fajn .., jen to za mokra klouze o chlup vic, nez uhlazenej beton :)
jinak ja letos budu dodelavat / spis predelavat beton cesticky kaminkama od
[ Link ] ..
to zvladne i jantar :)

01.03.2012, 19:17 |
MAX | Upraveno: 2012-03-01 19:23:47
Clown - píšu, že v kombinaci se štěrkem. Máme to a cestičku pro pěší jsem vysypal štěrkem - takže vlastně chodíš po štěrku - zatravňovák ho drží na místě a odvádí vodu z povrchu. Schválně je ten štěrk nasypaný až k okraji, protože je to do kopce a po té zatravněné části je to na mokru nebo sněhu samo klouzačka.. Zbytek je zatravněný.
Cervin - to je fotka čerstvě po realizaci v parku, tam se o to nikdo extra nestará.. :o) Doma, při troše péče to vypadá dobře.
A dělá se to i v zelené a černé barvě, kromě té hnedé a šedé..

01.03.2012, 19:26 |
Kesam Jako clown máme je na cahlupě tráva tam skoro neroste každej rokj seřezáváme hlínu. Dlaždice jsou jak na vodě jsou prostě na píču ty ne.

01.03.2012, 19:53 |
MAX Kesam - je třeba se podívat na návod - správné podloží a zasypává se to hlínou (není hlína jako hlína - zeptej se maminy, v čem jí rostou kytky a v čem ne :-) ale cca 0,5 cm pod okraj - tím pádem si tu trávu nevyšlapeš.. Když to uděláš jak máš, tak to funguje, fakt.. Já to teď budu dávat i na dvůr, kde parkujem 2 auta a ta tráva za tohoto počasí dostává pěkně na prdel a na chalupu se chystám tím ještě "vytunit" příjezdovou cestu - druhá varianta je jedina asfaltka, což nechci.. :o)