Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Střídavý => Stejnosměrný proud?

o Navštíveno 18585x o
o 12.02.2012, 02:28 | StreetFighter
Nějak jsem z elektrotechniky zase vypadl :-(

Kolega řeší následující problém.

Koupil si nějaký LED osvětlení, které chce dát do auta.

Původně je osvětlení určeno do domácnosti, kde se přes zdroj připojí do el. sítě. Zdroj z 230V na 12V.

Jak viděl 12V, připojil k autobaterii, kde mu to ovšem nesvítí.

Osvětlení zjevně potřebuje DC 12V (Stejnosměrný proud), kdežto autobaterie má proud střídavý.

Může v tom být háček? Jak jednoduše a levně převést proud střídavý na stejnosměrný?

Autoelektriku trošku zvládám, ale tyhle věci jsou pro mně TABU :o)

Díky

o 12.02.2012, 03:14 | Proffesor_W
Pockej, ty si studoval elektrotechniku? Autobaterie ma stridavy proud?
o 12.02.2012, 03:16 | mr.brain
Očividně nezvládáš ani tu autoelektriku :( Baterie v autě je jednoznačně stejnosměrný zdroj ;) Spíš ať se koukne na ten adapter co k tomu světlu má a na něm má parametry výstupního proudu a napětí... Pak uvidiš víc :)

Jinak AC = střídavý (alternating current), DC = stejnosměrný (direct current).
o 12.02.2012, 03:18 | JP
Nechci ti do toho kecat, ale autobaterie (stejně jako jakákoliv jiná baterie) je zdroj stejnosměrnýho napětí...
o 12.02.2012, 05:13 | Tendr
Kde se tohle učí? :D
o 12.02.2012, 05:28 | jasisoft
aaaau, ze autobateria striedavy prud, zomriem, to je vyrok mesiaca.... :-))) tym padom dam 20 bateriek do serie a mam 240V a nemusim kupovat menic na napajanie beznych veci zo zasuvky v aute....

daj foto toho adapteru alebo presny typ toho osvetlenia a tak by sa dalo poradit, samozrejme pokial to este neodpalil....
o 12.02.2012, 09:49 | StreetFighter
dobré ráno :o)

teď to po sobě čtu, to jsem ale ho*ado :D

jak mi bylo vysvětleno, tak jsem reprodukoval, ovšem tohle jsem mohl rozluštit :D
už nesmim chodit takhle pozdě na AHC, když jsem to ke všemu dal do bazaru, prosím o přesunutí ;-)

v tomhle je nějakej zmatek, zajedu za ním a zjistím, kde je teda problém.

Díky a sorry za pobavení :D

o 12.02.2012, 10:53 | muSlim
To neukecáš :-)))
o 12.02.2012, 11:51 | StreetFighter
muSlim: vyhecovali mě jet na diskotéku :D

člověk je rád, že slyší vlastního slova, tak přijedu domu, a po sprše si říkám "ještě to tam sepíšu"....

takhle to dopadlo :D
o 12.02.2012, 12:40 | cezetko
To vážně neukecáš :)))
o 12.02.2012, 12:47 | AR
žeby špatná polarita po připojení?
o 12.02.2012, 12:50 | Zdeny60
StreetFighter - dky chalep, ty to máš v niku - bojovat proti všemia proti všem ty jsio takovej pouliční bojovník:-) Ale nad fyzikou, woe, nevyhráš :-)))

Já bych se na LEDky do auta vyrazdvatři a nechal auto tak, jak je od výrobce. LED tuzink už je pryč :-)))
o 12.02.2012, 12:51 | Zdeny60
Ale přesto ti poradím: když má teda baterku na AC napětí, tak ať do obvodu zařadí jednu diodu - a bude to mít vyřešený:-))))
o 12.02.2012, 13:46 | StreetFighter
cezetko :))))

AR: polarita prý OK, ale ještě jsem se k němu nedostal, mám něco rozdělaného doma, tak se k němu dostanu až večer.

Zdeny60: nejsem odborník, nikdy jsem to o sobě netvrdil, ale nějaký malinký základ jsem se již naučil.

Jinak nejedná se o Tuzing, ale o osvětlení nákladního prostoru. Kdysi jsme to už řešili a bez problému, ovšem tady teď nastal tento problém, ale jak říkám, nevím podrobnosti, nebyl jsem u zapojení.

to All: nechte mě už žít :)))))))))))
o 12.02.2012, 16:53 | AR
zdeny60: nechceš si dát nějaký třeba večerní kurz základů češtiny? Číst někdy po tobě příspěvky je docela peklo.

SF: no taky záleží jak to poprvé zapojil a pokud ten světelný pásek nebyl vybaven ochrannou diodou tak už svítit nebude, resp odešel první nejslabší prvek co tam byl.
o 12.02.2012, 18:19 | StreetFighter
AR: nedivil bych se, holduje metodou pokus/omyl, nicméně dle tvrzení poté doma zase svítil. Nevím, zajedu, zjistím a dám echo ;)
o 12.02.2012, 19:17 | StreetFighter
a je to tady :D:D:D

nic nepotřebuje, jen je to "matěj" :))))

Chtěl to vyzkoušet v autě, tak vzal CL nabíječku na telefon, kterou nepoužívá a uskřípl jí konec (měl jí zapojenou) na čež mu praskla pojistka :) z čehož vyplývá, že bez proudu to nesvítí...
o 12.02.2012, 19:18 | StreetFighter
abych nezapoměl...

Bylo mi divný, že mu to nesvítí, řešil jsem totéž a bez problému.

Na krabičce od toho osvětlení má DC 12V, což je stejnosměrný, čili musí jít na jakoukoli baterii připojit.
o 13.02.2012, 00:43 | cezetko | Upraveno: 2012-02-13 00:43:52
.
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3572 sekund.