Navštíveno 1746x

Jak to tak bývá, taka i technika stárne a rozbíjí se... i mě to potkalo...v pátek mi notebook začál na obrazovce házet artefakty (tečky, pruhy i při náběhu pc i biosu). Počítač je to Barbone Tomahawk (Compal FL90)s Intel Pentium Core2Duo 2,2Ghz, 2Gb ram DDR2 a grafika Geforce 8600m GT 512Mb DDR2. Takže závada byla po ohledání stránek o tomto notebooku jasná...a to grafická karta Geforce.. prý se do tohoto notebooku dávala nějaká vadná serie... no paráda..! Říkám si co teď? Notebook šel zapnout jen v nouzovým režimu a normálně už nenaběhnul.. Tak jsem na netu hledal a našel 2 řešení. První bylo koupit novou grafickou kartu a to né Geforce 8600m GT, ale ATI Mobility Radeon HD3650 256Mb DDR3, která je krapet výkonější jak Geforce a hlavně není poruchová. Tato karta do notebooku pasuje stejně jako Geforce, slot také stejný mxm2. Není ani potřeba úprava BIOSu (windows naběhnou v pohodě), stačí pouze nahrát aktuální ovladač grafické karty. Druhá varianta byla, určitě se pobavíte:-) dát garfickou kartu na cca 8minut do trouby na 210°C. Pročetl jsem o tom pár stránek a říkám proč to nezkusit když už je rozbitá a kdyžtak koupím novou (oprava by vyšla draze). Takže s kartou šup do trouby, podložit kuličkama alobalu a čekat. Byly to dlouhý minuty a nervy, čekal jsem co upadne a co se roztavý a ono nic:-) důležitý je to dávat čipem nahoru aby to nepopadalo. Nakoupil jsem teplovodivou pastu a dneska jsem se do toho pustil. Na čip jsem dal malinkou vrstvu pasty a připlácnul chladič, zkontroloval jestli se pasta všude dotýká a přidělal. (Rozebírání notebooku a skládání je docela boj..muselo všechno ven a grafická karta je až pod základovou deskou, která se vyndá až když je vše odmontovaný, takže jsem si docela užil). Notebook jsem složil, zapojil a ÚSPĚŠNĚ mi naběhlo Windows a i hry jedou v pohodě, celkově se zklidnil hluk pc (očistil jsem vnitřnosti od nánosy prachu). TAKŽE DOPORUČUJU S MRTVEJMA GRAFICKEJMA KARTAMA DO TROUBY (jen co jde chce odmontovat:-) -

06.02.2012, 22:49 |
Syrup jj, rekl bych ze podobnym zpusobem mi byla "ozivovana" stejne GK ve stejnym notebooku.... aby se to za 3 tydny rozsypalo uplne stejne znova. A to uz jsem si koupil ntb jinaci...
Jop, měl jsem to samý - MSI GX700PX s GF8600 M GT.
Reflow celkově 2x (oprava pokaždý tak na 3 měsíce), pak už to nešlo ani opravit - nebylo na co připájet kuličky
Už začni shánět ATI. :)
A nebo to rychle prodej!! :-D taky sem takhle pekl grafiku, jednou to uz nepomohlo, tak sem se nakupu nevyhnul :)

07.02.2012, 05:31 |
JP Jako ostatní, bohužel počítej s tim, že to za krátkou dobu s jistotou exne znova a to finálně. Sháněj jinou kartu (samozřejmě takovou kterou nikdo nepekl doma v troubě, většinou se to dá poznat). Prodávat to s tim aniž bys o tom kupujícímu řekl je prasárna a podvod, i když každej máme svědomí nastavený jinak...

07.02.2012, 11:54 |
Jozzo No nevím,takovouhle opravou se chlubit...

07.02.2012, 13:00 |
clown ja zvlastni, ze rada kup si ATI je tak uspesna ..
kdyz ty referencni desky delaj dva vyrobci na svete, pro obe firmy zaroven, tak to se fakt pozna kvalita vyroby :))
to je jak kup si SONY a ne SAMSUNG .. (na TV mate krasne napsano Design by SONY, powered by Samsung) .. :)
jinak kratkodoby reseni .., chcipne to zas :)
Jozzo- já se tím rád pochlubím, páč jsem čekal že to nevyjde.
No až karta odejde, tak koupím tu od Ati a bude to vyřešený.
PS: jde v notebooku vyměnit větrák za nějaký lepší?