Jsem línej dát sem fotky - dceři jsem pořídil sestavu, kdy jsem se vešel do 15tCZK za komplet - navíc ještě před slevou:-)
O co jde? Jak možná už někdo zachytil, jsem celkem fanda starých Pioneerů. Kdysi dávno, kdy ještě někteří zdejší nebyli na světě (ach, to to letí), tedy kolem roku 1985-1987) jsem u kolegy, v dobách slovutných ostravských burz na Zelené louce, viděl a slyšel hrát tehdy tuzexový zesilovač Pioneer A60. Řeknu li to stručně, bylo to pro mě v té době první setkání se západní elektronikou. V totáči jsem byli rádi, že - když jsem měli známé a štěstí - jsem sehnali nějaké ty Diamanty, Sextety a podobné produkty od bývalé Tesly (ony nebyly špatné technicky ve své třídě, ale dyzajn to dokázal spolehlivě zabít - a přesto jsem za to byli vděční).To setkání s oním Pioneerem A60 bylo fatální a de facto nastartovalo moji vážnou epochu cesty za hifi. Do té doby jsem měl na kontě nespočet zbastlených komb pro kytary, různé stereozesilovač na doma dle dostupných časopisů AR- hrály fakt slušně, ale ten dyzanj. Ten se doma udělat prostě nedalo. Stříbřenka ve spreji a Propisot - to nebylo ono... A propos - kdo ví, co to byl Propisot?? .-)
No a ten Pioneer A60 mě učaroval. Masivní skříň, kartáčovaný pravý dura, žádný plast, knoflajs volume z kulatiny duralu, tak, jako ostatní ovládače. Hmatníky taktéž dural. krásný popis kolem regulátoru, MM/MC vstup - mj výtečný a to beze srandy - 2x120W výkon na 8 ohmech. Ten jsem sice neměřil, ale myslím, že "to tam asi bude", sodě dle trafa na EI jádru a jeho velikosti.
Tak tento zesák jsem koupil v roce asi 2005 v P-Audiu bazaru v Praze - bez jediného škrábnutí! Tak jsem si vzpomenul na svá mladá léta, že jsem prostě neodolal a dovezl ho domů ( v té době už jsem měl doma vyšší ligu v podobě tehdá top stroje DPA 380SSE). Po zapojení do sestavy s CD/DVD Pioneer a bednami Alesis Monitor One mkII mi soadla celkem hluboko čelist. Instalace je v pokojíku asi 14m2, dobře zatlumeném a poslouchá se NFL způsobem, tedy od beden asi necelé dva metry. Na cenu aparátu jde o fantastický zvuk s bohatýám detailem a kupodivu velmi dobrým prostorem –ten by ale mohl být lepší, což si myslím je vinou onoho DVD. Resp. BYLO vinou DVD. Dnes už to není pravda – na místě DVD sedí CD přehrávač Pionerr ze stejné řady jako zesilovač A60 a zvuk se posunul o třídu výš. (raritou je mechanika CD – kovová a navís se stabilizátorem disku – disc-clamp). A nejlepší byla cen: 500 Kč (pětset korun) v místním bazaru – což považuji téměř za zázrakJ
Zvuk je fakt výborný, kabeláž je starý typ kabelu Ocos (Made in Swiss), ale dobrý a co více si lze za cenu 5500,- bez beden přát?? (Zesák 5 a CD 0,5 litru).
Rád si to občas poslechnu i dnes, když dcera vytáhne něco, co mě zaujme, tak s ní i posedím a poslechnu.
K těm bednám: jde samo sebou o Made i China. Ale v poměru cena/UH je poměr skvostný a zkustě koupit takto hrající bedny navíc s měřícím protokolem za 5 litrů v nových cenách?? Jsou to profi bedny pro odposlechy do studií – výrobcem je US firma Alesis (silný bojovník na poli zvukařské profi techniky) a tak jak píš v manuálu, tak to je i v reálu. Tvrdý bas, naprpstop bezchybné středy a výborné výšky. Mluvíme v cenách kolem 20.000Kč – tam v nových cenách moc na výběr není a radši si já osobně vyberu near filedy od renomované značky v profi řadě, než v dýze vyvedené nějaké no name čínské bedny.
Vše se dá najít na webu:
A60:
[ Link ] Alesis:
[ Link ] A zde:
[ Link ] Pioneer PD6030 (rok 1986):
[ Link ] Takže levný hifi? Proč ne?