Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Elektroničtí a pájecí guru poraďte...

o Navštíveno 1620x o
o 25.01.2012, 18:58 | macomb
Půjde tohle ještě spravit, nebo to je na výměnu desky?

foto k příspěvku  od macomb

o 25.01.2012, 18:59 | macomb

o 25.01.2012, 19:08 | pbjun
Vymena desky... Jestli dobre vidim tak jsou pryc i plosky na ktere se to paji a to uz oprava nebude tak jednoduche - jedine dratky, ale jelikoz to ma i chlazeni k desce tak asi ani to ne... To je notas?
o 25.01.2012, 19:14 | Kounect
Telefon...
dej detailnější foto, z tohohle není nic poznat, ale je to jak píše nademnou.
o 25.01.2012, 19:22 | Proffesor_W
Z fotek neni videt jestli jsou na desce jeste ty plosky jak pise Kounect, pokud ano, pak to opravit jde, ale na 99% ne v domacich podminkach. Potrebujes na to horkovzdusnou pajku a pajeci pastu. Delal jsem v oboru asi 9 let kde se takove veci opravovali denne po desitkach. Bohuzel v tomhle pripade bych to ale spis videl na vymenu desky. S timhle se ti nikdo asi srat nebude chtit, nehlede na to ze neznam nikoho kdo by mel doma opravdu kvalitni horkovzduch a chemikalie na poradny prohrati bez zkratu.
o 25.01.2012, 19:23 | Pavel 528
bych rekl,ze to bude konecna...
o 25.01.2012, 19:51 | macomb | Upraveno: 2012-01-25 19:52:04
Fotil jsem to včera večer, takže to není moc kvalitní. Pokud nepůjde, nedá se svítit. Samozřejmě bych to nechtěl zadarmo, ale neznám žádnýho odborníka nadšence, co by to chtěl zkusit :)
o 25.01.2012, 19:52 | macomb | Upraveno: 2012-01-25 19:52:43

o 25.01.2012, 19:55 | macomb

o 25.01.2012, 20:50 | JP
Tohle je konečná. Ne že by ty plošky nešly obnovit prakticky do původního stavu, ale je s tim takový s*aní že se to rozhodně nevyplatí. Příště to chce při sundavání líp prohřát (nebo je to urvaný?)...
o 25.01.2012, 21:04 | Jozzo
to je fakt,tohle ti neudělá ani žádný nadšenec...

tohle bych nespravoval ani sám sobě natož někomu :D
o 25.01.2012, 21:04 | Proffesor_W
Tak ono to srani s tim az takovy neni, dejme tomu do peti minut je to napajeny i s pripravou, ale to vybaveni na to proste jen tak nekdo doma nema. Mikropajkou tohle nedas.
o 25.01.2012, 21:30 | macomb
Já jsem se k tomu dostal už v tomhle stavu, nevím jak se to přihodilo, jen zjišťuju, zda je to opravitelné(respektive rentabilně opravitelné). Jsem sice vrtal, ale plošňáky se opravovat nepokouším, nehledě na to nemám ani vybavení. :)
o 26.01.2012, 04:56 | JP
Proffesor_W: Nojo, jenže já jsem jenom ten nadšenec, takže bych to do 5 minut nedal ani omylem a padlo by na to 10 kurev:-)
o 26.01.2012, 07:11 | pbjun
No ja to vybaveni mam v praci, ale vidim tam i nekolik kontaktu ktere sly do jine vrstvy v tistaku a to uz je neopravitelne, puvodne pri prvnim pohledu na notasu sem si rikal ze by to i mozna slo ze to jsou jen bezvyznamne kontakty, ale na monitoru jasne vidim ze nejsou... Takze deska, toto Ti neopravi ani profi servis.
o 26.01.2012, 07:31 | macomb
Ok, díky všem, budu teda se poohlížet po jiné desce ;)
o 26.01.2012, 08:28 | Nismo.Power
heled za pokus nic nedáš a už tim nic nezkazíš...... vem prostě horkovzdušnou pistol pofoukej to místo posad tam švába přitlač něčim a krouživě na to foukej třeba po 10s intervalech tak z 5cm vzdálenosti.... máš to tak 50:50....
o 26.01.2012, 11:37 | JP
50:50 možná kdyby nebyly vytrhaný pady...
o 26.01.2012, 13:19 | macomb
A jaká teplota cca? A co třeba to hodit do trouby(nastavil bych přesnou teplotu, klidně i horkovzdušku :) ), nechat to chvíli prohřát, pak tam přitlačit švába, nechal to chvíli se "opékat" a vychladnout. Nebo je to lepší tou horkovzduškou?

A co nějaké elektrovodivé lepidlo? nebo je to na takového prcka unreal? Jsem tímto odvětvím nepolíbený, tak možná plácám nesmysly ;)

Jinak když je tu i Nismo, tak jen dodám že to je SGSko, což lze odhalit i z fotek(je to tam napsáno) :)
o 26.01.2012, 13:50 | Vencaf
tohle je prostě deska na vyhození, bez šance na opravu
o 26.01.2012, 14:09 | assassin | Upraveno: 2012-01-26 14:12:44
proffesor_w: hele jak se to opravi za tech 5min? me prijde ze jsou mechanicky vytrzeny ty kontakty z tistaku, navic evidentne je to vrstvenej tistak takze jak se dostat na neco na co by se dalo "pajet" me nenapada, leda fakt zkoumat kam je to v ty "schovany" vrstve vyvedeny a ty vytrzeny kontakty natahat venkem na to misto dratkem... coz teda tedy mi prijde celkem nerealny a natoz pak do peti minut...

jinak par let sem delal v autorizovanym servisu MT siemens, takze horkym vzduchem sem toho pripajel fakt dost a tohle mi prijde neresitelny i kdybych se tim chtel opravdu zabejvat...

horkovzdusky sme tam meli od leister, ale doma se mi podarilo uz par SMD "svabu" prepajet i klasickou plynovou pajkou s tim nastavcem co z nej jde horkej vzduch (ne plamen)... to je stokorunova zalezitost dneska...

velkou horkovzduskou mi to prijde unreal, s kvalitnim nacinim se i lidem co to delali kazdej den podarilo odpajet naky soucastky na druhy strane tistaku... nebo si "rozfoukat" ty maly kondiky apod okolo chipu... tzn kdyby nebyly vytrhany ty plosky tak to zrucnej clovek se zkusenostma dost mozna i tou plynovkou da. s vytrzenejma ploskama tezko...

navic kdovi jestli nema ta deska pretrzeny i cesty v ty vnitrni vrstve...
o 26.01.2012, 14:49 | JP
S dobrou dobře nastavenou horkovzduškou a ne úplně levýma rukama si to nerozfoukáš, protože z ní to teplo spíš jenom tak sálá než že by to něco odfouklo. SMD jsem jednu dobu pájel každej den několik hodin a rozfoukat se mi to povedlo jen výjimečně a to hlavně na začátku když jsem moc nevěděl která bije. I ze schovaný vrstvy se to dá většinou opravit, když je vytrženej jenom pad a ne cestička. Chce to kvalitní flux (tavidlo?).

Mě to přijde spíš scifi s tou troubou, protože když už to chceš ohřát celý a riskovat že se ti třeba někde propojí BGA, tak je základ ten, že na to při tom nesmíš VŮBEC šáhnout, jinak se ti něco posune nebo to upadne (ono to občas upadne i když se toho nedotkneš). Nějaký připrasení toho čipu zatepla vůbec nepřipadá v úvahu, to to radši strč psovi do tlamy - naděje na opravu bude stejná a pes bude mít radost že má novou hračku...

Prostě jediná cesta jak tohle zachránit je obnovit ty pady (připájet pak ten čip už neni problém asi pro nikoho kdo někdy dělal SMD), do čehož se podle mě nikdo za rozumný peníze nepustí už jen proto, že se to nemusí povést.
o 26.01.2012, 15:29 | assassin
JP: jakoze myslis ze s dobrym tavidlem tam nalejes novy ty "plosky" s tim ze se spoji s tou miniaturni plochou toho zbytku cesticky? no nevim, prijde mi to dost unreal...
o 26.01.2012, 16:29 | JP
pady se normálně opravujou, sám jsem tak zachránil docela dost notebooků po polití a oxidaci, nebo třeba lehčím vyhoření nějakýho mosfetu/čipu, případně i po zásahu amatéra. Je pravda, že když je to svrchní vrstva tak to jde zachránit skoro vždycky, zatimco když ne, tak se mi to často nepovedlo a musel jsem třeba nahradit cestičku (když to šlo a věděl jsem kde přesně je problém). Čím lepší tavidlo, tim spíš se to povedlo/spojilo.
o 26.01.2012, 16:43 | JP
Těch metod je asi víc, já to dělal trochu jinak než v tom videu, resp. on to tam jen přilepil jestli dobře koukám, což nestačí k tomu aby ta ploška zase fungovala (možná tam někde bude pokračování), je potřeba to ještě spojit což je právě u těch vnitřních vrstev největší průšvih. Ale jak řikám, v tomhle případě je tam toho vyrvanýho moc a osobně bych se do toho určitě nepouštěl. Možná až budu v důchodu a nebudu mít co na práci:D

[ Link ]
o 26.01.2012, 16:48 | JP
Aha, teď koukám že jsou ty plošky urvaný i na tom čipu, to potom vůbec nemá smysl se to pokoušet opravovat...
o 26.01.2012, 18:10 | Proffesor_W
26.01.2012, 14:09 | assassin
samozrejme v pripade ze nejsou cesty porusene, z tech fotek toho moc videt neni. Pokud jsou porusene, tak je to oprava na hodne dlouho ale opravit by to taky slo. Opravovali jsme 9-ti vrstvy desky do serveru od Dellu a radsi ani nechtej vedet jak se to dela :D prasecina no.
Samo ze pokud cesty poskozene nema, hnipne na to pastu, nasadi QFPecko, nahreje zatavi, potre kyselinou, nahreje znova aby se cin chytl pouze na med (bez skratu) a hotovo.

26.01.2012, 14:49 | JP: Horkovzdusnou pistoli to mozna udelas, kdyz si udelas nejakou trysku s mensim prumerem tak by to i slo dobre, ale stoji to za to?

Ty plosky na cipu nemusi byt urvany, proste tam nemusi byt uz z vyroby, ne kazdy cip ma rovnomerne po stranach vsechny vyvody. Muze byt QFP co ma z jedne strany 6, za druhe 10, ze treti 10 a ze ctvrte treba 8 vyvodu. Podle mne ten cip bude ok, spis mne nepresvedcuje fotka te desky. Ta vypada KO.
o 26.01.2012, 18:45 | JP
Proffesor_W: Já chci vědět jak se to dělá...?:) Nic jinýho než reflow v peci mě v tu chvíli nenapadá...

Já teda na těch fotkách prakticky s jistotou vidim, že pady z desky se vytrhaly s čipem a ty co nepovolily na desce se vytrhly na druhý straně, tzn. na čipu. Kdyby nebyly poškozený cesty, resp. ty pady, tak se asi neni o čem bavit, to zvládne připájet kdokoliv kdo má alespoň jedno oko, tavidlo, pinzetu a alespoň ten horkej vzduch s regulací, se kterym to jde naprosto bez problémů. Takovejch čipů jsem sundal/připájel možná i tisíce a nepovedlo se to jen výjimečně, i když občas jsem to samo musel po prohlídce mikroskopem předělat... To pak chápu těch 5 minut, já myslel že to počítáš i s opravením těch padů což mě nenapadlo jak bys stíhal:D
o 26.01.2012, 19:04 | Proffesor_W
a co konkretne myslis? kdyz mas jako spatny cesty ve vicevrstve desce? No jsou takove pasky na ktere je jakoby medena cesta, popripade vic vedle sebe. Kluk to hodi do rentgenu kde zjisti v kolikate vrstve desky je to prerusene treba. No a pak proste prichazi hovezarna, vezme takovy dlabatko a dlabe :) dlabe dlabe az se dodlabe k prerusene vrstve, pod lupou cestu nahreje a nalepi. Pak tam dava ten "laminat". Ja tohle nedelal, staral jsem se o SMT automaty. Ale na detaily se ti zeptam kamose kterej konkretne tohle primo delal. Ale tohle se dela opravdu jen u velmi drahych veci, zazil jsem to jen u tech Dell desek ve firme Celestika ktera byla v Rajecku u Blanska. V dalsi firme kde sem delal (Alps boskovice, aktualne sebranice), se tohle vubec neresilo a pri jakemkoliv poruseni desky, a to tam nebyly vicevrstve, se desky proste scrapovaly.
o 26.01.2012, 19:10 | JP
Hmmm, tak to je mazec:DD
o 26.01.2012, 19:17 | Proffesor_W
Kdyz je to vicevrstva deska a mas KO cestu pod cestou
z messengeru:

skalpelem uřízneš vrchní kousek cesty a proškrabeš se k další vrstvě pak si z nějaké jiné desky uřízneš kousek cesty a připájíš to k té přerušené cestě na oba konce,pak se to zakápne nějakou pryskyřicí myslím a stejně opravíš i tu vrchní.je to piplačka pod mikroskopem,podle velikosti cesty. Pájí se to normálně cínem. ještě se nato dávala zelená barva,aby to nebylo poznat :)
o 26.01.2012, 19:19 | macomb
Už ta debata začíná být na mě trochu moc odborná :)

No, pokud neobjevím žádného dobrodince, tak to zkusím ze srandy sám, není moc co ztratit ;)
o 26.01.2012, 19:32 | JP | Upraveno: 2012-01-26 19:32:51
jj, to mi došlo, že se to asi bude řešit takhle když je to něčim překřížený ve vyšší vrstvě, každopádně je celej ten proces od začátku do konce už z popisu s*aní naprosto nevídanejch rozměrů navíc s potřebou nevídanýho vybavení(rentgen fakt nevedu):D Díky za info:-)
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3601 sekund.