Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Bruska - kuchyňské nože

o Navštíveno 2348x o
o 10.01.2012, 08:21 | MazliG
zdar hošani, loni jsem koupil skoroženě po výběru zde na foru - jak jinak .o) nože 3 ks asi za 4500,- kaček. Značku už ani nevim. Jsou samozřejmě tupý jak poleno. Já neumim uvařit ani vajíčka - takže se ptám toho kdo vaři a ví co a jak. Jakou koupit brusku na nože, nebo je někam vozit brousit ? nebo koupit nějakou ocilku - to jsem ale levej ? jak to řešíte doma vy ? Já bych to se svojí zručností viděl na elekrickou brusku - no nevim - hoďte mi rady - díky ! !

o 10.01.2012, 08:22 | MazliG
to jsou témata co .... pardon .o)
o 10.01.2012, 08:23 | MazliG
[ Link ]

tak to byli tyhle a za 4ku, abych nekecal - jen kdyby tomu někdo fakt rozuměl, aby viděl i typ nožů - používá defakto skoro jen tyhle 3 + ty různý zubatý co se nebrousí ....
o 10.01.2012, 08:26 | Lucni.konik
já brousek na nože defakto nepoužívám vůbec. před každým krájením nebo při delším vaření si párkrát přejedu nůž po ocilce a pohoda. Jinak co si pamatuju s rodičema, tak brousek na nože od fiskarsu fungoval dobře, ale já mám radši ocilku. Ano, ocilkou se nebrousí ostří, ale vytahuje a udržuje, ale ta ocilka mi prostě stačí.
o 10.01.2012, 08:48 | tappaja
Pokud jsou tupy, tak pohledej nekde na nozirskejch forech, kdo ti to dobre naborusi. Takovyhle noze si to zaslouzi, nejakejma brouskama pro lamy to akorat zk*rvis a bude po nozich.
Divny je, ze jsou po roce tupy jak poleno, protoze staci nuz udrzovat jak pise LK a vicemene jsou ostry porad.
o 10.01.2012, 08:57 | Conan | Upraveno: 2012-01-10 08:57:26
Já používám jemnej brousek, takovej hranol cca 15 x 8 x 150mm
o 10.01.2012, 08:58 | Dudelina
Dal bych do nožířství, ale jinak bych pátral po tom, proč jsou po roce tupé :)
U těchto nožů to opravdu není normální :)
o 10.01.2012, 09:14 | MazliG
Dude: no buď mi prodali china padělky, nebo normálně skorožena hodně vaři a používá jen tyhle nože, takže když se na ně rok nešáhlo, tak seš první kdo se diví, že jsou tupý ...

takže pátrám po to jak je brousit .o)) a né proč jsou po roce týpý
o 10.01.2012, 09:15 | MazliG
tappaja: ano, sem tam ocilka - u nás ale ocilka nebyla nikdy - takže se prostě nedivim jak jsem psal ...
o 10.01.2012, 09:16 | MazliG
nebo blbý prkýnka, nebo s nima skorožena blbě řeže - co já vim ... nevařim nikdy - takže nevim .o(
o 10.01.2012, 09:16 | Lucni.konik
Nemyješ je náhodou v myčce? co nůž dokáže fest zkurvit, tak je mýt pod horkou vodou nebo v myčce.
o 10.01.2012, 09:16 | All | Upraveno: 2012-01-10 09:19:18
Já mám poměrně levné (ale výborné) nože od Poka - [ Link ] . Jako dárek jsem dostal (nikdy jsem lepší neměl) Seki Magoroku MGR-0155D - [ Link ]
Žádná bruska. Používám jen "diamantovou" ocílku BergHOFF a stačí to. Myslím, že tuhle - [ Link ] . Toho japonce jsem ještě (1,5 roku) neostřil. Používám ho ale jen na porcování velkých flákot hlavně hovězího. Holt si ho šetřím.
Myslím, že největší problém je ve způsobu použití. Čert mně může vzít když vidím ženu jak tím krájí na talíři, v pekáči nebo koláče rovnou na plechu. Na tohle má sadu 5 nožů + ocílku za 150 kaček z Tesca.
o 10.01.2012, 09:23 | MazliG
v myčce asi ne, ale možný to je - bohužel jak píšu nepohybuju se v tomhle směru .o) jinak průser prvotní je určitě, že se to během boho roku neudržovalo ocilkou .o(
o 10.01.2012, 10:32 | MazliG
takže závěr, najdu nožířství, kde mi daj nožům trošku první pomoc a koupim ocilku a naučim se to lehce přebrušovat průbězně v roce .... to jsem tak vyčul z vašich rad - lepší jak el. bruska asi co ? díky za rady a postřehy
o 10.01.2012, 11:21 | tappaja
El. bruskou to jedine pokurvis, pokud nemas pomalobeznou, vodou chlazenou, neznas uhly atd atd...
Koukni na YT, knife sharpening. Muzes si koupit nejakou sadicku na brouseni nozu, ale pokud te to ani trochu nebere, tak to sver nejakymu slusnymu nozirstvi.

[ Link ]
[ Link ]
o 10.01.2012, 11:37 | MazliG
takže nožířství a ocilku na lehké přelíznutí - díky za rady a poznatky !
o 10.01.2012, 13:13 | AR
no hlavně jak budeš používat tu ocilku si neuřízny prsty ;)
o 10.01.2012, 16:24 | FSAL
jak uz sem nekolikrat rikal, tak duvodem, proc sou noze po roce tupy je skorozena a jeji zachazeni s nima - zensky neresej, ze se nuz ztupi kdyz ho mrskne do umyvadla/mycky k ostatnimu nadobi/priborum, takze dokud nebude noze hned po pouziti mejt separe a davat do futralu, tak to tak bude porad
o 10.01.2012, 18:13 | Lucni.konik
ááááááámen!
o 11.01.2012, 07:47 | koren
rezani na taliri, mycka, duvodu muze bejt hafo...

k brusce:
elektriku urcite NE
v tomhle pripade bude nej sada Lansky nebo DMT
na knife prodava jeden clovek keramicky ocilky/vlastne to neni ocilka ale hodne jemnej brousek/
pokud jsou hodne domrseny (coz urcite budou), poslat uzivateli "Black" z knife

ad ocilka - klasicka ocilka nebrousi, jen vytahuje ostri

vic info na www.knife.cz
o 11.01.2012, 07:53 | Conan
Ale no tak, lidi, furt to jsou "jenom nože" na "takové to domácí řezání".
Nedělejte z toho zase vědu, abych si uříznul salám nebo udělal jeden oběd, tak nebudu před tím a po tom s nožem dělat nějakej "obřad".
Prostě když už je tupej, tak ho vezmu brouskem a je zase na čas pokoj.
o 11.01.2012, 08:03 | tappaja
To mas tak, pokud si celej zivot krajis salam nozem za 50kc, tak to proste asi neocenis :o)
o 11.01.2012, 08:05 | Dudelina
Conan: Obřad ne, ale stačí alespoň ženu seznámit s tím, aby řezala na prkénku jako takové to minimum :)
Ideální pak po přípravě pokrmů omýt, stáhnout utěrkou a strčit do špalku (samozřejmě ostřím nahoru :) )
o 11.01.2012, 08:11 | MazliG
inu taky si věcí vážím - kor když je platim .o) ale zase jako Conan - jsou to jenom nože ...
o 11.01.2012, 08:12 | Conan
No že bych měl nějaké potěšení při řezání salámu / masa nožem na 1000,- si nějak nedokážu představit.
Prostě pokud má pevnou čepel tak je buď ostrej nebo ne.
Vidím to na placebo efekt. Ale neberu Vám to ;-)

Japonci s přípravou tradičního čaje taky ztráví asi víc času než já :-)

o 11.01.2012, 09:38 | tappaja
S tim placebem bych mozna souhlasil v pripade CINCH, repro a ja nevim jakejch kabelu. V pripade nozu je to proste jinak.

Nadelil jsem cely rodine osvetu v podobe KAI nozu, na par nedostatku ze zacatku (sekani kosti a mrazenejch veci) ty noze slouzi dodnes, jen se preliznou ocilkou, nikdo je jeste neborusil a jsou to nejostrejsi noze v domacnosti.

naopak i kdyz jsem Lanskym naborusil nuz ze supermarketu, tak to vydrzelo pokrajet dve cibule, chleba a byl zas tupej (mozna trochu prehanim, jinej by rek, ze je to "dobry") Proste ta kvalita oceli se pozna, je to se vsim, cinsky vidiovy vrtaky jsou KO po 2. dirach, Wurth drzi nekolik let, cim to je?

Ale at si kazdej reze cim chce, na grilovacku si nosim svuj nuz a 1-2mm platky rostbeafu sklizej obdiv :o))
o 11.01.2012, 09:46 | clown
jakozto clovek, co se vyucil v oboru, kde se pracuje s nozem 8 hodin denne .., tak takovym uzo nozum neverim :)

sam, byt jsem uz do pepita se neprevlik pres 15 let, tak furt pouzivam stare dobre krasne nacini, nektere noze maji uz pres 60 let :)

ucil jsem se .. a furt pouzivam .. klasicky jemny brusny kamen .. at s vodou, nebo jarem.. pomalu bez tlaceni brousim a brousim. Dokud nuz neni schopny riznout papir ktery drzim v ruce.

Samo, ze dobra ocilka je pak zaklad. A taky kurewsky zalezi na cem se reze .., pokud mate takove ty plastove podlozky ..., krasne, blil bych :) Drevo je drevo :) A polenu v kuchyni staci i nuz nabrouseny na rychlo brusce :)
o 11.01.2012, 09:47 | filip146
to Dudelina- krájet na prkýnku minimum? to je špatně? a na čem tedy? plast?
o 11.01.2012, 09:52 | Conan
Já je přelizuju brouskem ;-)
Kvalitu oceli nepopírám, ale pro mě rozdíl v ceně nevyváží rozdíl v broušení (při domácím použití) řekněme v poměru 1 ku 3 ve prospěch drahých nožů.

Je to stejný jako s autohifi, 95% lidí stačí v autě sériová hudba, jenám nám ne :-)

Já to bral spíš tak, že je to stejný, jako když se tu někdo zeptá na "obyčejné" domácí hifi a Zdenda60 mu hned řekne, že cokoliv pod "60.000,-" je na nic. Tak mi přišli i ty rady tady, jak "odborně" přistupovat k broušení "jenom" nožů. ;-)

... a rostbeaf nemusím :-)))
o 11.01.2012, 09:54 | tappaja
"stačí alespoň ženu seznámit s tím, aby řezala na prkénku"

Aby proste nerezala na plechu, taliri atd... Co nechapu, jsou ty skleneny "hygienicky" prkynka, kdo tohle vymyslel, musel bejt idiot...

Plastovy prkynka vs. dreveny, co si o tom myslite? Podle me je plast OK, ale rikaj, ze se v tech zarezech muzou drzet bakterie, ve dreve taky, ale jak schne, tak se ty zarezy oteviraj a je to ok. Ale nevim. kazdopadne by melo byt jedno prkno vyhrazeny jen na maso, co?
o 11.01.2012, 09:57 | Conan | Upraveno: 2012-01-11 09:58:43
Prkýnka dřevěný jsou hygieničtější než plastový, tak jsem to četl.
Taky jsem na to koukal, ale bylo to tam vysvětleno, jak si psal.

Dřevěný prkýnko se má občas pomazat olejem, tuším (kuchyňským :-) ) případně přejet citrónem pro desinfekci.
A na maso používat samostatné prkénko.
o 11.01.2012, 10:02 | filip146
na vojně v kuchyni se vzdyckyy na konci smeny drhlnul řeznický č
špalek a všechna prkýnka kuchynskou solí-- dudelina -- blbě jsem to pochopil, :-D vypadalo to tak jako by se na prkýnku mělo řezat minimum věcí,,:-)
o 11.01.2012, 10:05 | Conan
Tady z D-Testu:

Mnohaleté spory o tom, jaký materiál je pro krájení potravin optimální, nemá a zřejmě ani nikdy mít nebude stoprocentní závěr. Dosavadní poznání spíše ukazuje na dřevo.

Volba dřeva jako materiálu pro bourání masa má historickou logiku. Podstatným argumentem pro dřevo byla nutnost mít pro porcování masa masivní, ale přitom poddajný materiál. Maso se porcovalo širokými sekerami i s kostmi, takže bylo nutné mít pod ním takový podklad, od kterého by se sekery neodrážely a který by byl zároveň dostatečně hutný a pevný. Podmínky splňovalo pouze dřevo.
Dnešní dřevěná prkénka jsou tak určitým pokračováním tradice, byť v současné době již většinou při domácí úpravě porcujeme maso bez kostí. Ve hře jsou prkénka skleněná či mramorová, jejich značnou nevýhodou je tvrdost – nože či jiné ostré nástroje se při stálém kontaktu s takovou podložkou tupí. Kromě dřevěných prkének jsou nejvíce rozšířená umělohmotná, o kterých se navíc říká, že se na nich nemohou množit některé nežádoucí mikroorganismy. Je tomu opravdu tak?

Bakterie se na dřevu množí hůře
Nepříliš zpochybňované předpoklady, že bakterie dokáží lépe přežít spíše na dřevu než na plastu, ověřovali v minulosti například vědci z Wisconsinské univerzity. Předmětem pokusu byla prkénka ze čtyř druhů plastů a sedmi druhů dřeva, která byla kontaminována bakteriemi rodů Salmonella, Listeria a Escherichia coli, o nichž je známo, že působí otravy jídla. Kontaminovaná prkénka byla sledována jednak v chladu, jednak při pokojové teplotě a to při vysoké i normální vlhkosti. K překvapení vyšla z tohoto srovnání vítězně prkénka dřevěná – do 3 minut po kontaminaci 99,9 % bakterií zahynulo, zatímco plastová nevykazovala žádný úhyn bakterií. U plastových prkének ponechaných přes noc při pokojové teplotě se počet bakterií zvýšil, avšak u dřevěných již nebyly nalezeny bakterie žádné.
Jediným vysvětlením bylo, že dřevo obsahuje nějakou látku, která bakterie zabíjí. Důkazy pro to ale chybí. Faktem nicméně je, že dřevo po namočení i při znečištění „pracuje“, mění svou strukturu, podle teploty se roztahuje a smršťuje. To může mít na existenci mikroorganismů vliv. Kromě toho je zářez nožem či jiným ostrým nástrojem do plastu „užší“ než do dřeva a pozůstatky krájeného jídla se z takových štěrbin hůře vymývají.

Pár bakterií nevadí
Hlavním rizikovým faktorem možné kontaminace jídel bakteriemi na krájecích prkéncích je odpovědnost kuchaře či kuchařky za to, že po každém krájení prkénka omyje. Není přitom nutné snažit se o absolutní dezinfekci. „Konzumací“ přiměřeného množství bakterií totiž lidský organismus buduje a trénuje svou odolnost pro situace, kdy se setká se skutečně nadkritickým a zdraví škodlivým množstvím rizikových bakterií. Ostatně, i kdybychom měli všechna prkénka stoprocentně sterilní, řadě baktérií, včetně nebezpečných listérií, stejně neunikneme. Jsou zcela přirozeně přítomny v našem životním prostředí – ve vzduchu, půdě či vodě. Z tohoto pohledu je tedy ve své podstatě jedno, jaká prkénka ve svých kuchyních používáme, pakliže je dostatečně umýváme.
Ale marná sláva, ta dřevěná kromě své tradice jsou prostě hezčí.

o 11.01.2012, 10:09 | Lucni.konik
Nj, mám taky radši dřevěný prkýnka, ale musel jsem je vyházet, protože problém je v tom, že se po úkonu hodí do dřezu, kde stojí ve vlhku(v tom lepším případě) a zkroutí se, rozklíží. Milionkrát vysvětlovat doma, že se tohle nedělá mě už nebaví. Ty umělohmotná prkénka jsou na nože horší. Cítím to při krájení většího množství třeba i cibule. Musím přelíznout pak ocilkou a jedu dál. Jinak když krájím maso, tak pak jen opláchnu horkou vodou a jedu klidně zeleninu. V tomhle ohledu je to lepší, protože zbytky masa nezalejzaj do spárů už zmiňovaného rozklíženýho dřevěnýho prkna.
o 12.01.2012, 07:55 | tappaja
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3117 sekund.