Hoši hoši, vy si neuvědomujete jednu jedinnou základní věc - fyzika! Ta se oklamat nedá a i u bezzrcadlovek (i když v menší míře) platí, že čím větší čip, a čím větší světelnost objektivu tak tím musí být větší vstupní čočka objektivu a potažmo větší celá stavba objektivu - nedej bože při nějakém slušném zoomu!!!
Takové povzdechy, proč není u APS-C kompaktu zoom 17-200 se světelností f2.8 mě přivádějí k smíchu - ten objektiv by byl velký jak 2 litrová termoska čaje a stejně těžký. A nestál by o 5.000Kč víc.. Spíš o 5.000EUR.. Nožná o 10.000EUR
Mimochodem, díky bohu za ně, za ty APS-C kompakty, byť nějsou z nejmenších - na tu Fuji X-PRO 1 se třesu jako malej už od té doby, co vyšla o hodně hezčí X-100, a byl jsem sklamaný velikosti snímače u X-10, byť optiku má velmi slušnou. Mimochodem si všimněte, že k ní nejsou žádné zoomy, jen pevná skla
[ Link ] a jak je velká ta 60mm f2.4!
Myslím, že Fuji s tímhle udělá celkem díru do světa.. Měli jste někdy v ruce Full Frame objektiv se světelností 2.8? U Nikonu je 24-70 f2,8
[ Link ] velký téměř jako dvě na sebe postavené Sigmy 17-50 f2,8
[ Link ] což je srovnatelné ohnisko po přepočtu jako ten FF Nikon. Nikon je dlouhý 14cm bez clony, Sigma asi 8,5cm a váží 0,6 kg - Nikon skoro 1kg! Prostě pro dosažení stejné světelnosti u většího čipu je potřeba větší optická stavba objektivu. Něco málo jsem se nanosil FF Nikon D700 s tímto 24-70 f2,8 a popravdě řečeno - při výletech, kde si něco musím vláčet na vlastních zádech jsem se pokorně vrátil k ADS-C Nikonu D200. Váha a velikost se standardním objektivem je poloviční. Mám ještě FF Nikorr micro 105mm f2,8 a klasickou 50mm f1.8 (mimochodem úžasné sklo) a tu stopětku nechávám vcelku pravidelně doma, pokud si nejsem jist, že opravdu budu fotit makro.. Je velká a těžká jak 0.7 litrovka kompotu..
A ohledně čipů - pro dosažení dobré citlivosti v horších světelných podmínkách - teď nemyslím počet Mpix, protože i na APS-C je podle mne 12-16Mpix naprosto dostačující, ale velikost světlocitlivé buňky jako takové, je potřeba jeho určitá velikost - tady se mrkněte do srovnávací tabulky
[ Link ] tak zjistíte, proč si v některých kompaktech výrobci dovolí standardní zoom s takovou světelností (f2 - 2.8) jako třeba u Fuji X-10. Protože ten "čípek" má oproti Full Framu plochu o 86% menší! A tedy i objektiv může býto 80% menší.. A je otázkou, jesli i kvalita bude aspoň jen o 50% horší, než FF.. :o) Mám doma ještě kompakt Leica a na tu cenu je to bída i oproti starému Nikonu D70s..