Navštíveno 1756x

Mohl by mi někdo nějak vysvětlit jednoduše, k čemu, na co, kde a jak zřídit a prostě nějak komplet? Jaké jsou verze apod. Hodí se to obyčejnému člověku (fyzické osobě nepodnikající) k něčemu? Co znamená ta možnost u new občanky s čipem si tam ten elektr. podpis nahrát, k čemu se to bude hodit?
Děkuji za info.

03.01.2012, 21:26 |
nome | Upraveno: 2012-01-03 21:27:30
v kostce - elektronický podpis je vlastně kvalifikovaný certifikát vydaný autorizovanou certifikační autoritou (nejlevnejsi a nejjednosusi je postsignum) slouží k podpisu elektronických doumentů případně k autorizaci přístupu do nějakého systému. Umožní ti to podávat elektronicky některé dokumenty které nyní musíš nyní podávat papírově. Například jím můžeš podepsat pdf dokument který následně pošleš datovou schránkou
Třeba k podepisování faktur nebo když chceš změnit nějaký údaje v živnostenském oprávnění (to jsem až čumel, jak jde krásně jednoduše). Pokud ale nemáš ani živnosťák, tak ti to ale bude asi vcelku k ničemu.

03.01.2012, 21:47 |
DaveF tohle mě zajímá jestli jako pro právnickou osobu to pro mě má smysl...datovou schránku používám jen pro příjem, ale jestli někdo třeba používáte v komunikaci s FÚ nebo ČSSZ ?? On to sice někdo vyplní, i to tam odnese, ale rád bych šel trochu s dobou :-)

03.01.2012, 21:59 |
nome | Upraveno: 2012-01-03 21:59:54
ano jak fiančák tak čssz umožňují el podání :-)
takže směle do toho tady podle toho seznamu můžeš zjistiti s kým vším můžeš komuikovat elektronicky
[ Link ]
tak jsem si dal vygenerovat na tom Postsignum, zazálohoval, ale jako nevím co dál :-D Dojít na poštu? Něco předem vytisknout? A jak a kdo to pak nahraje na ten čip na té občance?
Zálohu cert. mám na flashdisku, co si s tím mohu teď udělat? :-D

03.01.2012, 22:20 |
nome | Upraveno: 2012-01-03 22:21:34
s flaškou zajdeš na poštu kde ti na základě žádosti udělají certifikát, ten pak nahraješ do PC ze kterého si to generoval přes internet explorel
zazálohuješ včetně privátního klíče (doporučuhi smahnout na cd a schovat) a můžeš podepisovat.
S občankou nevím předpoládám že ti to tam nahrajou při jejím vytváření ale nějak v tom nevidím smysl, navíc každý rok tam budeš muset chodit aby ti nah ni nahráli novej (platnost je jeden rok)

03.01.2012, 23:15 |
Ravo Nová el-občanka umožňuje nahrát el.podpis? No to jsou mi věci...
Ravo: Ano, pokud si připlatíš 500,- Kč za čip na OP
nome: sim tě, a jak je to s tím nainstalováním? Na PC kde mám WIN XP se mi to nainstalovalo, ale na PC kde mám WIN 7 ne-e, to musí být zase další certifikát nebo jak pak?

04.01.2012, 20:46 |
nome | Upraveno: 2012-01-04 20:48:19
ne ne jde to i na vistách nebo win7 tam bývá akorát někdy problém s generací žádosti.
Musíš to ale vyexportovat z toho PC z XP a pak až instalovat do Win 7
tady je postup akorát si zatrhni export včetně privátního klíče a ten si zazálohuj
[ Link ] kdyby něco tak klidně na mail
ozvu se ti někdy, nefachá a nějak trochu tápu :-)
tak co, využívá ten el. podpis někdo z vás? Pokud ano, jaký používáte program k podepsání? existuje nějaký který je zdarma?
Já trochu využívám.. fyzická osoba nepodnikatel, v zásadě jen pro komunikaci s úřady.
Na podepisování je zadara software602-print2pdf, ale zatím jsem jej nepoužil, vždy stačilo poslat podepsaný email a v něm dokumenty přílohou. Emaily ti podepiše snad každý emailový klient počínaje obyč majkrosoftím expressem.