Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Výměna základní desky v NTB

o Navštíveno 893x o
o 30.12.2011, 00:47 | Mr.Scully
Kamarádka dneska přišla nešťastná s notebookem, tak jsem se v tom asi tři hodiny bezúspěšně hrabal. Jde o to, že jí nefungoval USB port, tak to v rámci záruky reklamovala a servis jí (pochopitelně) vyměnil celou základní desku (a doporučil reinstalaci OS). Problém je, že od návratu ze servisu teď počítač zamrzá poměrně hodně často a hlavně trochu zvláštním způsobem. Obvykle se nějak zasekne (= HODNĚ často), musí se vypnout power tlačítkem, ALE pak trvá několik minut, než se "dá do kupy" - po pár sekundách zapnout prostě nejde, black screen, ledka sice svítí, ale Windows 7 ani vůbec nezačnou nabíhat. Když notebook pět minut "odpočívá" vypnutý, tak pak naběhne. Zkoušel jsem několikrát a fakt to takhle funguje.

Co se tím, nemůže být nakopnutý MBR nebo tak něco? Problém je, že kámoška měla OEM systém (= nemá instalační DVD) a k tomu má jen nějakou zálohu (bod obnovení) asi na čtyřech DVD-R. Takže otázka číslo jedna - pomůže vůbec reinstalace OS? Obnovení se nepodařilo (pomocí Imagex - napsalo to v 5% chybu, kterou jsem ani nevygoogloval, pomocí obnovení z disku z tři týdny staré zálohy - nepomohlo, zamrzá pořád), čistá reinstalace ale může teoreticky znamenat, že přijde o různé defaultně nainstalované drivery od výrobce (Asusu), které bude muset postupně reinstalovat. Nebo stačí nějaký upgrade BIOSu či driverů k desce? Ale proč, vždyť ta deska by měla být stejná jako předtím, nebo tam mohli dát jinou?

Nejvíc mě mate, že ten notebook po vypnutí a zapnutí často vůbec nenaběhne, vůbec se to nedostane k startupu Windows, ani logo Asusu, vůbec nic, jen black screen. Disk vypadá v pohodě, podařilo se mi (asi napodruhé) spustit poměrně důkladnou kontrolu.

o 30.12.2011, 08:53 | ABERTO
Stalo se mi Xkrát a výhradně to byl ASUS (servis SIL), že jsem takhle ntb reklamoval dokola 2x 3x, pokaždé na protokolu výměna všeho a stroj stejně nejel. Zabalil bych ho zpět do krabice a znovu reklamoval.
o 30.12.2011, 09:39 | nome
presne tak rovnout poslat do servisu a doufat ze to dopadne stejne a pak nasledne jeste jednou dokola a nechat si vratit prachy. Nasledne koupit neco normalniho a ne asus
o 30.12.2011, 14:39 | Mr.Scully
No ono to tak asi dopadne, ale tušíte, čím to tedy může být? Že by fakt blbá deska? Mate mě, že ten systém kolikrát nezačne ani nabíhat... pak to dvě hodiny běží v pohodě a pak to zase klekne.
o 30.12.2011, 14:46 | hanx
může to být špatně chlazený - zkontroluj jestli se točí větrák. V servisu někdo mohl špatně vložit teplovodivou gumu nebo špatně nanést pastu (nebo úplně zapomenout) a tohle by to vysvětlovalo. Stejně se projevuje i vadný procesor.
o 30.12.2011, 15:02 | zede
Měl jsem podobný problém, byl vadný chladič...nikoli větrák, ale chladič. Prostě z toho nějak utekla ta heatpipová náplň...
o 30.12.2011, 16:11 | Mr.Scully
Díky. Dá se tedy vyloučit, že by za problémem stály nějaké drivery (desky, BIOS) nebo obecně že by reinstalace Windows jakkoliv pomohla? Směřuje to k HW chybě, je to tak?
o 30.12.2011, 16:53 | Ghofig
taky bych rekl, ze HW chyba... kdyby to bylo SW, tak bys to minimalne normalne zapnul. kazdopadne jsem se taky uz setkal s pripady, kdy vymenili pomalu vse a ntb se porad choval ponekud zvlastne... :)
o 30.12.2011, 17:44 | Mr.Scully
No je pravda, že pokud to zapnu a sice svítí LED, ale jinak totálně black screen a ani to nedojde k logu ASUS, tak lze chyby v operačním systému vyloučit... jedině BIOS nebo HW (chlazení, harddisk, paměť...?). Ach jo, tak holt doporučím kamarádce reklamaci zopakovat, ta bude mít radost :-)
o 30.12.2011, 17:56 | ABERTO
Mr.Scully - jen pokud kamarádka neví a reklamuje ntb u prodejce, tak Asus má na stránkách přímo objednání reklamace a svozu, ntb vyzvedne zdarma DPD a i ho vrátí, SIL to většinou má do dvou týdnů "opravený" :-) Po závadě nepátrej, pokud je to v záruce tak nepřemýšlet a hned reklamovat :)
o 30.12.2011, 18:50 | Mr.Scully
Aberto - jde jen o to, aby to servis nesvedl na to, že minule doporučoval reinstalaci systému, která neproběhla. Ale snad nejsou idioti a uvidí, že v systému ten problém zřejmě není.
o 30.12.2011, 18:55 | Ghofig
na reklamaci nemusis posilat vubec HDD, pokud se ho zavada netyka... Takze ho z tama vykuchej, zkus, jestli to zapnes/vypnes korektne bez nej, pripadne tam bootni nejakou live distribuci linuxu a uvidis, jak se to bude chovat nezavisle na widlich...
o 30.12.2011, 21:57 | Mr.Scully
Ghofig - i kdyby to byl můj, tak z noťasu fakt nic kuchat nebudu, zkoušel jsem to jednou a než jsem rozšrouboval ten asi šedesátej šroubek, tak jsem to vzteky zahodil :-) Nemluvě o tom, že se tím možná poruší záruka (nevím, jestli tam nejsou nějaký pečetě, jak to občas bývalo).
o 30.12.2011, 22:13 | michal_smsmsm (A)
na hdd zadna pecet neni, hdd, ram a pristup k radiu byva kazde zvlas, samostatne menitelne a nezavysle na zaruce. a jeste na nt vetsinou jsou zespodu dviraka na kterych je piktogram toho co je pod nima, takze na prvni pohled vidis kde je hdd, kde ram atd...
o 30.12.2011, 22:18 | Ghofig
No HDD drzi dva sroubky :)
o 30.12.2011, 22:19 | michal_smsmsm (A)
jeden na plastovym deklu a jeden drzi ten suplicek s hdd, pokud vubec nejaky ;-)
o 30.12.2011, 22:56 | walish
ještě otázka - nepřehřívá se? protože tohle vypadá, jako by se přehrál, tepelná pojistka to vypne a musí ochladnout,než to zase dovolí spustit,proto jen naběhne logo a pak je black screen. Projeď rukou po spodku,jestli to není hodně teplé,případně odšroubuj asi 6 šroubků zespodu a zkus šáhnout na grafiku atd. Podle mě to bude tím;)
o 30.12.2011, 23:03 | Mr.Scully
walish - to by ukazovalo na to, co už psal hanx a zede, prostě chladič nebo větrák. Akorát je mi divný, že se to kousne většinou při startu. Tzn. někdy notebook chodí dvě hodiny v pohodě, pak je třeba ho restartovat (např. instalace nějakýho programu) a při tom restartu už nenaběhne. Nebo je tam nějaká pojistka právě při startu?

(Jinak zkoušet to moc nemůžu, protože notebook není můj a nemám ho u sebe, spíš zjišťuju varianty jménem netechnické kamarádky :-).
o 30.12.2011, 23:08 | Ghofig
no ja bych sel cestou taky toho, co uz bylo receno... zabalit a poslat jim to zpet... pokud chces eleminovat opravdu tu chybu OS, tak provest to s tim diskem, jak jsem psal :)
jinak chlazenim to byt muze. ale uz jsem zazil jedno HP, na ktere se muselo zatlacit presne v jednom miste mezi touchpadem a klavesnici a pak slo normalne zapnout :) vymenili tam snad uplne vse a delalo to porad :)
o 30.12.2011, 23:09 | walish
aha,nevšimnul jsem si:)

A ano,je to tak. Teď se mi to stalo taky :) Mám puštěné Ubuntu,nahrával jsem Gnome3 a shell a zapomněl jsem na ovladače, dal jsem restart a black screen a pak mi to došlo :) Takže můžou to dělat i ovladače od grafiky třeba a proto to tak topí a proto ty black screeny. Takže zkusit přeinstalovat a zkusit.
o 31.12.2011, 13:25 | Mr.Scully
Tak teplota "na omak" prej vypadá tak nějak standardně, nijak nevybočuje z toho, jak ten noťas působil třeba před půl rokem, kdy normálně chodil.

Vypozorovali jsme akorát, že se to sekne asi obvykle při nějaké akci. Jí se to seklo teď při vložení flashky (resp. po pár desítkách sekund), já jsem byl svědkem, jak se to seklo přesně po doběhnutí chkdsk.

(Berte v úvahu, že jsem jen zprostředkovatel, radím na dálku, nemám ten počítač fyzicky u sebe. Nevím, jestli ji mám rovnou poslat do servisu, kde jí dost možná budou tvrdit, že po výměně desky si měla reinstalovat OS a nebudou se s ní bavit).
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3362 sekund.