Navštíveno 1087x

Zdarec!
Toz, zakupil jsem tuto zalezitost, je to MRC or firmy B+W, 67mm na nikkor 18-105. Zajima mne pri jakym pocasi je vhodny ho pouzivat a pri jakym ne. Respektive, vim jak vypadaji fotky, bohuzel mi prisel cca 3 dny zpet a je ted pekne hnusne, zadny slunicko a tak, no a kdyz ho zkousim, je zmena v podani barev naproto minimalni, spis bych rekl zadna, obraz pri otaceni pouze tmavne a zesvetluje se. Doufam, ze se pri slunecnim svetle (vim ze by se melo fotit v uhlu 90 stupnu od slunce, tzn ne pred a ne za objektivem) filtr chova jinak.
Jen se chci zeptat, zda pokud neni slunecni svetlo tak je to ok ze filtr nefiltruje. A nebo je to nejaka vada?
ten filtr filtruje hlavne odlesky, tzn spis na slunku. odfiltrovanim casti spektra snizujes svetelnost objektivu, takze zase je ho lepsi pouzivat spis na slunku.
ten uhel si nastavis podle toho, co uvidis v hledacku. ja ho vetsinou nastavuju, aby byla co nejtmavsi obloha.
oukej, tak su natesenej jak Fritzl do sklepa a nemuzu to ani zkusit :D jak na svini bylo pred dodanim filtru pekne a ted je hnus
nene, ve sklepe vubec :-)
vykasli se na krajinky a bez si vyfotit auto, tam to poznas i v tomhle marastu.
Lol, to je prirovnani "sem natesenej jak Fritzl do sklepa", Fritzl byl ten skopcoun co klatil svoju dceru dvacet let ve sklepe. Nic ve sklepe fotit nehodlam, i kdyz ... xD
jasny, zkusim to a uvidim

21.12.2011, 13:06 |
Crimson | Upraveno: 2011-12-21 13:09:03
auta, skleněné budovy, výlohy, vodní plocha, ale i oblaha ti ted trochu vyleze,
vše je pak jakoby takové matné
[ Link ] největší účinek za slunka to máš na obloze, pokud ti jde z 90st. zleva , zprava

21.12.2011, 13:25 |
Proffesor_W | Upraveno: 2011-12-21 13:25:55
sem to zkusil na vitrinu jen tak z pelechu
bez:

s:

to ho nemusíš sundavat, stačí pootočit :-)
jinak já ho nesundavám nikdy .. téměř 99% fotek ho tam mám
no já nevim, ale v pelechu radši bez :o))))
v pelechu právě "s" aby se neblejskala !
vsak ja ho nesundaval, ale otacel s tim :)
jinak, kdyz uz tu mam par lidi co foti. Mam takovou prekerni otazecku, urcite znate server www.digineff.cz ... co si o panu Neffovi a jeho clancich a nazorech myslite? Ja si to tam trosku minuly tyden procetl a jsem docela zmaten. Na jednu stranu odsuzuje filtry, na druhou stranu mu nevadi sum, na treti stranu patla fotky v zoneru softwarovyma filtrama o 106. No, je toho celkove vic. Na jake servery koukate? Moc teho neznam, pravidelne koukam na paladix akorat.

21.12.2011, 15:06 |
Proffesor_W | Upraveno: 2011-12-21 15:07:57
dikec
no ja v podstate taky, par veci jsem od nej precetl a neco mi hlava vubec nebrala. Jakoby ten clovek nikdy nefotil nic jinyho nez digital. Hromady veci dela kompaktama. Filtry odsuzuje a pak to bastli v zoneru. Nektere jeho kompozice na ukazkovych fotkach jsou priserne.
A nejaky cesky server s recenzema fototechniky bys vedel? Zahranicnich znam dost,ale obcas po vecerech mi mozek nechce prekladat anglictinu :)
edit: ten Vitasek to je velka parada ovsem
Kamarád je Best ..
ale jinak mám rád Prosickýho, Pazoura, Řeřichu, a souseda Sojku :-)
zbytek jsou spíš animalové
Neffa vůbec nebrat. Mě fascinuje Prosický a jeho photonature.cz nebo třeba Martin Kozán (martinkozak.com) na sportovní fotografii - relativně nováček (fotí snad pět let?), ale občas s úžasnými nápady.
Crimson:
vcera byl cas v klidu si procist a prokouknout ty weby co si mi daval linky. Jednoznacne nejvic se mi zamlouva Fucik a Vitasek. Vitaskovy fotky, to je parada. A ten Fucik se mi fakt hodne libi svym pristupem k foceni. Vse fotak + filtry, Photoshop pouze na orezy a prevody z Rawu. Tak by to melo byt :) pravej opak Neffa. Super pocteni o Live View a prechodovych filtrech. Moc uzitecny web, malo infa, ale kdyz uz, tak to podstatne a super vysvetlene, tak by to melo byt!

23.12.2011, 23:07 |
Proffesor_W | Upraveno: 2011-12-23 23:10:20
z tehle fotky fakt kakam magi, to bych chtel mit v plnym rozliseni, fakt pecka (Vitasek)
[ Link ] 
A fucik, mazec ...

Jen poznámku - až bude svítit slunce a budeš chtít zatmavit oblohu, tak si dávej dobrý pozor na to, aby byla zatmavená rovnoměrně - stává se, že v zápalu "tmavosti" máš jeden roh černej jak bubák a druhý je světly :-) Aby to bylo rovnoměrné.
Já - když není moc dobrý svtělo a nepotřebuji vyloženě odfiltrovat odlesky, polarizák sundávám, zhoršuje kresbu, nehledě na to, že zhoršuje světlenost objektivu. Mám Sigma DG filter wide.(PC 2990,-).
Jojo Fučík, to nafotíš taky, jen tam být,
jsou to všechno pacienti, kteří tomu podřídí vše, zkus být ráno ve 4hod. na štítech Dolomit :-)
já jel nedávno 120km na východ slunce, abych zase bez jediného cvaknutí jel zpátky..
Dobrej polarizák kresbu nezhoršuje, viz. testovací obrazec
[ Link ] a ty 2 clony při dnešních světelných sklech a možnosti fotit při vysokých ISO, fakt není se čeho bát
Polarizáky používají i naprostí profesionálové, když fotí nějaký kolibříky s výbavou za 200 litrů, takže bych se nebál zhoršení kresby. Kvalitní filtr na fotce nepoznáš. A lepší značky dělají i některé modely, které zhorší světelnost minimálně (jsou tam prostě znatelné rozdíly mezi jednotlivými modely).

24.12.2011, 09:57 |
Proffesor_W | Upraveno: 2011-12-24 10:04:16
Ja mam B+W MRC
[ Link ] po prostudovani veskeryho materialu sem rozhodl prave pro tenhle kvuli vetsi propustnosti svetla prave a kvalitnimu zpracovani.
Jinak jo, cetl sem nejaky jeho clanky a jako jo, je to blazen :D