Navštíveno 2691x

19.12.2011, 03:26 |
MAX Poohlížím se po nějaké levnější alternativě "pracovního" auta. - jezdím asi 3x týdně pracovně do vedlejšího města cca 70km tam i zpět a občas jednou týdně dálnice Ostrava - Olomouc, Brno atd, a o víkendu na chalupu..
Podmínkou je asi benzín v manuálu (případně s lpg)vzhledem ke spolehlivosti aut v té relaci a ideálně 5D hatchback nebo kombi.. (mám i nějakou muziku do kufru)..
Koncern nechci - u nás se to krade a já chci mít klidné spaní.. :o) Machrovinky typu Audi nepotřebuju..
Chci něco většího a pohodlnějšího než dosavadní civic 1.8vti, ale s podobným výkonem..
Kamarád mi nabízí svou Vectru GTS(2,2dti) - celkem pěkné a pohodlné auto a od něj bych si jej koupil i přes tu naftu, protože jej pravidelně a celkem pečlivě servisuje.. Jen možná častěji, než já Hondu.. :o)
Pak mě napadlo mondeo 2.5Ghia (125kw stejně jako moje Honda)
[ Link ] - příjemná cena a výbava, krásný interiér, slušný podvozek - motorem si jist nejsem, 3.0 v ST220 nebyl zrovna spolehlivý.. Pak mě napadl o něco dražší Jaguar x-type 2.5V6 4x4 v manuálu (což je nejvíc doporučovaná kombinace) - jenže ten je většinou jen sedan a tomu se chci vyhnout - do kufru rvu občas velké zavazadla s technikou, a sedan je na to ne moc dobrej.. Jaguar mě zaujal pohonem 4x4 a výkonem 144kw z toho 2.5 litru..
Pak mě (když jsme u těch čtyřkolek) napadl Seat Leon (celkem se mi i líbí) 1.8T 4x4 - je to hatchback a 4x4 je bonus na zimu - ale je z nich nejmenší a docela v ceně. Tedy za stejné peníze co X-type (lehce přes 100.000kč) a oproti Jaguaru mi přijde nadhodnocený nejen s přihlédnutím k image značky..
Uvažoval jsem i o nějakém SUV s benzínem, ale nejdostupnější X-trail 2.5 v manuálu přijde na 125.000kč -
[ Link ] - motor je to totiž velmi dobrý a nesmrtelný s rozvodem řetězem, takže tam se není čeho bát - výbava dostačující, ale mohla by být i lepší.. 2.0 povedený moc není a docela slabý na to auto.
Outlander 2.4 už je asi za 150.000 a to samé Subaru Forester 2.5 127kw (atmosféra vhodná na předělávku na lpg)
[ Link ] - navíc jen US verze se 4.stupňovým automatem. To mi už příjde jako kompromis a za ty prachy bych si radši chvíli počkal a připlatil na můj sen - Nissan Murano..
Takže co teď? Koupit Mondeo za cca 75.000, a dalších cca 50-70 tisíc ušetřit, pár let se v něm pohodlně vozit a nebo si připlatit na něco jiného, co bude kompromis oproti v budoucnu plánovanému Muranu? :o)

19.12.2011, 03:30 |
MAX Jo jen pro info - po starých limuzínách typu A8, BMW er5 nebo Lexusech moc netoužím.. Chci auto aspoň od roku 2001 a výš s digi klimou, ideálně vyhřívanýma sedačkama a ostatníma příjemnostma. Platit ranec za servis u těch starých limuzín nechci.. :o)

19.12.2011, 04:14 |
Jozzo s tím rancem za servis si přestřelil ...
Člověče, z toho, co zde zmiňuješ bych šel asi do té Vectry, i když ten motor zrovna žádný závodník není.
Nicméně, pokud je to auto servisované, neměl by s tím být nějaký větší problém.
Ještě mě napadl Accord, Avensis, Alfa 156 (i když u ní zrovna nevím) - u nás byla jedna v rodině a bylo to velmi spolehlivé auto (2.4 JTD), když to strejda prodával, měl nalítáno asi 340 tisíc. Na druhou stranu to samý auto má kamarád a je úplně nešťastnej...
Ještě větší je pak Omega - pokud bude velká klika, seženeš 2.5 DTi v dobrém stavu a nebo 3.2 V6 v tomtéž dobrém stavu za opravdu pár korun a svezení je v tom parádní.
Prosím nezaměňovat funkční, spolehlivý a bytelný pohon 4x4 u X-pu za koncernovou parodii na čtyřkolku ala Haldex....
mě se líbí věta "Koncern nechci - u nás se to krade" ale uvažuje se o seatu...

19.12.2011, 18:06 |
Ladic v klidu bych do toho forda šel :)
jen k mondeu. U MK3 byl s šestiválci problém - 2,5kama, protože tam byla udělána nešikovně olejová vana a savka. Pokud se nedržel olej na horní rysce, přidíralo se to na spodku. Takže to je loterie. U 3,0 prý to částečně eliminovali.

19.12.2011, 18:14 |
MAX No tak Seat se krade z "koncernu" asi nejmíň.. Měl jsem Golfa IV a auto se mi pokoušeli ukrást 2x, potřetí s ním nějaká fetka dokonce odjela a zasekla se v průchodu pro pěší, a pak utekla oknem.. Na autě škoda za 70.000Kč.. Na služební Oktávce nám dvakrát vykradli auto přes kufr a to tak, že jsme to ani nespozorovali během kávy na Rohlence.. Kolegovi v Ostravě ukradli z Oktávky během noci světla a volant s airbagem, takže tohle už řešit nechci..
Ségra má toho nového Leona, stojí s ním na parkovišti na největším sídlišti a za dva roky klid - klepu na dřevo..
Proto mě napadl Leon 4x4 - i když vím, že to není pravá čtyřkolka jako má Nissan, Mitsubishi, Subaru nebo Jaguar. Podobně je na tom i Volvo (nějaký "haldex") co já vím, ale pořád lepší pseudo 4x4 než nic - d terénu to nemám, to bych koukal na jiné auta jako 4runner atd..

19.12.2011, 18:16 |
MAX Jozzo - no tak srovnávat cenu za servis Lexuse, nebo nedej bože A6 s třeba Mondeem snad ani netřeba ne?

19.12.2011, 18:17 |
MAX Lucni.konik - já mám právě zkušenost s přidřeným motorem na Mondeu ST220 -aleje pravda, že když se to stalo měl najeto 250.000km.. Myslel jsem, že ta 2.5 jena to míň náchylná..

19.12.2011, 18:22 |
MAX Freeraider - omegu ne, zbytečně velké a koncepčně starší auto než C Vectra.. Ta 2.2 dtimá vcelku slušný krouťák, má najeto cca 150.000kmachce za ní 90.000 Kč, což je dobrá cena..
Na druhou stranu to Mondeo (a konkrétně to z odkazu) je ještě levnější, podvozek má lepší a interiér je pro mne pěkný.. Záleží na spotřebě a výdrži toho motoru. Vectru 3,2V6 nechci, ten motor má taky pár mušek a hlavně co jsem četl, tak výměna rozvodů je docela drahá sranda..
toť info přímo od zdroje. Taky jsem si chtěl koupit MK3 s šestiválem a bylo mi to hodně rozmluveno. Mám 2,0i a jsem spokojen.

19.12.2011, 18:25 |
MAX O Acordu jsem taky uvažoval, když mám teď hondu, ale interiéru něj je už dost za zenitem a nebojím se říct, že docela škaredý - dalo se to přežít v Accordu Type-R aleten je taky drahý a ze závodnických let jsem už vyrostl..

19.12.2011, 18:38 |
MAX Lucni.konik - mám kamaráda v servisu Ford, tak se ho poptám taky, a ten 2.0 parametrově? Výkon,spotřeba? Jak je to svižné - nebudu závodit, jde mi o bezpečné předjíždění kloboukářů, kteří jedou v kuse 70km/h jak v obci tak mimo.. :o)
2,0i 107kW, nění to sprintér ani louda - tak akorát - dokáže se rozhýbat. Jediné, co musíš po koupi řešit je výrobní vada sání. Změna byla při faceliftu -proto doporučuji kupovat až 2003+, kdy přepracovali uložení vířivých klapek v sání. Dost obsáhlé vlákno o tom je na fóru www.fordfans.cz, kde jsem to rozebíral i s fotodokumentací. Spotřeba? mile mě překvapila. Já jezdím kolem 7,5 litru. Mám ještě doma focuse Mk1 s 2,0i a je to akorát svině líná užraná oproti mondeu.
bratr má taktéž mondeo mk3 a jezdí do 7,5 litru(při normální jízdě - dodržování rychlostních limitů).

19.12.2011, 22:16 |
Jozzo jak už tady někdo myslím psal,tady se srovnává nesrovnatelné..
a ty máš jinak služební auto ?

20.12.2011, 04:12 |
MAX No já vím, že srovnávat X-type s Leonem je zcestné a podivoval jsem se nad cenou, za jakou se ty Leony prodávají - nicméně je to jediný koncern, který bych z praktického hlediska snesl, ale cena je mimo..
Midi34 - to se ptáš mne? Máme v práci nějaké oktávky, ale jak už jsem řekl, tohle nechci - nechat si dvakrát vykrást auto na služebce je dost nepřijemná záležitost a pokud se nechci strachovat o auto a věci v něm, jezdím radši svoji Hondou - té si nikdo moc nevšímá.. Jen už mi přijde malá a hlavně ne moc pohodlná - je ale pravda, že má taky najeto 250.000 a nikdy mne nenechala ve štychu..

20.12.2011, 04:24 |
MAX Každopádně to mondeo
[ Link ] co jsem dal odkaz se mi fakt začíná doooost líbit - béžový kožený interiér, černá barva a praktické kombi bych snesl a za cenu 69 tisíc bych oželel i pohon 4x4 a dával bacha na olej.. :o)

20.12.2011, 04:43 |
MAX Hehe - já to ST220 pak už nechtěl, protože na to nejde dát tažné a rozmlouvali mi LPG do toho třílitru - a tady koukám, že všechno jde:
[ Link ] jen by mě zajímalo, jestli to tažné má zapsané v techničáku - dle dealera Fordu a zastoupení Fordu ČR totiž ST220 neumožnuje montáž tažného zařízení z technických důvodů (jiný nárazník a hlavně snížený sportovní podvozek).
mondeo před faceliftem s kulatýma mlhovkama nebrat. Už jen kvuli potížím s benzínovýma šestiválcema, trošku se jim přidírali
MAX ano bylo to na tebe
s tím služebním
myslel jsem že ho můžeš využívat normálně ,pokud ano tak já osobně bych si koupil něco neekonomickýho pro radost na těch pár soukromejch kilometrů

20.12.2011, 14:13 |
MAX No, využívat pro soukromé účely jen omezeně, musím něco zaplatit, jenže fakt nemám důvěru v tom autě kdykoli cokoli nechat. Jak už jsem řekl, naposledy ho kolegovi vykradli na rohlence, když jsme se zastavili v Mekáči - auto jsme nechali tak abychom na něj viděli a někdo ho vybral, než jsme si objednali a sedli k oknu. Já tahal paranoidně bagl s sebou, protože jsem v něm měl noťas a foťáky, ale kolegovi ukradli celou brašnu i s oblečením na začátku služebky - to nebylo zrovna dobré a docela průser.. Jednou se nám do auta vloupali na slovensku kde jsme bydleli na hotelu a málem to vypadalo, že domů pojedeme vlakem.. Takové auto pro mne nemá cenu.. A to už jsme měli zaslepené zámky a nikomu nebylo jasné, jak se dovnitř dostali.. Pak jsme jezdili pro jistotu jeho soukromým Volvem, nebo mojí Hondou a byl klid - nikdy nic se nestalo - musím zaklepat..

20.12.2011, 14:18 |
MAX Only One - kdyse dělal facelift? U ST220 vím, pak měli 6.st převodovku.. Kruci a já už měl favorita za pár peněz.. Nevyřešilo by ten olej čidlo tlaku oleje s budíkem (stejně mám budík voltmetr, tak to prostě "otuním" :-) - hlídalo by to hladinu (tlak) a měl bych to pořád na očích, takže kdyby došlo k poklesu, tak doliju olej.. U VTI je to normální - každý hondař, který to točí vozí s sebou litrovku oleje a průběžně dolívá - DOHC VTEC si vezme normálně litr oleje na 10.000km, když to trochu vytáčíš..

20.12.2011, 14:40 |
MAX Tak tady jsem našel povídání o benzínových 6V v Mondeu..
[ Link ]
obecně platí, že nejlepší Mondeo je Jaguar X-type :-)

20.12.2011, 15:36 |
MAX Only_one - :-)))) být to hatchback, tak vůbec neuvažuji o2.5V6 v manuálu... Kombíky jsou drahé, ale jinak je cena srovnatelná s tím Leonem, jehož image a interiér je s X-typem nesrovnatelný.. Co servis u Jaguaru oproti Mondeu? (tady ve městě mám přímo v servise Ford kamaráda)
je to naproto normální auto opravitelné u kohokoliv. Díly z británie totálně za pusu, na vrakovištích taky všeho dostatek. Servis je na úrovni Fabie. Originální sada 6x svíčka iridiová, filtr olej, vzduch, klima + špunt na vanu s dopravou 2,5tisíce. Originál Kočka na všem asi tak. Sada kotoučů předek/zadek + desky na celé auto 6,5tisíce

20.12.2011, 21:48 |
DaveF já jen doplnim, že ne všechny Mondea 107kW jezdí za 7,5, stačí se podívat na spritmonitor...
To moje za poslednich asi 50tis km cca 9,0l/100

21.12.2011, 01:48 |
MAX DaveF - spritmonitor? Co to je? Neznám..
Only One - servis předpokládám nemyslíš značkový.Chce to najít servis, kdeo Jaguarech něco budou vědět, ne?

21.12.2011, 02:56 |
Jozzo neznas sprintmonitor?
[ Link ] snad jsem trefil +- to vase mondeo
značkový servis není naprosto žádná výhra asi u žádné značky po záruce. V těchto podnicích se totiž nevyskytují opraváři, ale v drtivé míře jsou to výměnáři..

21.12.2011, 08:03 |
DaveF | Upraveno: 2011-12-21 08:03:48
[ Link ] tohle bude přesnější, průměr ze 74aut je 8,79

21.12.2011, 08:05 |
DaveF MAX - UTFG :-)

22.12.2011, 13:55 |
MAX DaveF - asi jsem už starej (a že jsem, protože si pamatuji první autohifi, kde nás bylo s bídou 30) ale co je to UTFG? :o)))
A joooo - use the facking google? :o)))

23.12.2011, 01:02 |
MAX [ Link ] A MG-ZT 190- alias Rover 75? Taky anglický krasavec, s velmi sportovním duchem..
Lucni.konik : promin ale ten 2,0 107kw je neskutecnej louda a zere to jak tank oproti mymu 2,5 V6 s mym stylem jizdy.Moje ma najeto 201000km nebere to zadnej olej a nemel sem zatim zadnou zavadu,mam par kamaradu s timhle motorem a jsou taky bez jedinyho problemu.
Uz je to lehce nad 100,ale co tenhle parnik?
[ Link ]

25.12.2011, 22:05 |
MAX Cupra - nad Outbackem jsem taky uvažoval, ale oproti Foresteru z roku 2003-4 (jeden jsem tu dával za 149tis.) už bude konstrukčně kapku zastaralejší, a taky ten třílitr se - oproti 2,5 která má prý tvrzená sedla ventilů a proto do ní dává LPG přímo Subaru - na to LPG moc nehodí. Ten třílitr je navíc docela žravec oproti 2.5 a s tím čtyřstupňovým automatem zvlášt.. Navíc se mi vůbec nelíbí ten zadek :-) ale je pravda, že v té bílé to vypadá docela pěkně..
Navíc je oproti Forestru větší, ale v tomhle případě by to vyhrál spíš ten Forester.. Pro mě má větší charizma, jestli se to tak u aut dá nazvat..
Jindrs - já to nemám jen z jednoho zdroje. Ale i kluk, co prodává fordy a ví, co tam s čím jezdí na servis mě před 6-ti válem varoval. Většina tomu dává cihlu a nehlídá. Moje mondeo má najeto taky 200tis. Vyměňovalo se to problémové sání. Jak jsem napsal, není to žádnej louda ani sprinter. Je to auto na běžný ježdění s tím, že se dokáže rozhýbat. Já jsem spokojen. Samo, že jsou auta, co jsou hbitější. A opravdu jezdím za 7,5. Je jasné, že auto se silnějším motorem a stejnou váhou se bude chovat jinak.

30.12.2011, 05:23 |
MAX Tak mám nabídku na to GTS za 85.. To je tak o 25% lepší cena než na netu.. Kruci.. Hatchback, obrovský kufr, velký a pohodlý, a jezdí za 5-6 litrů nafty, slušná výbava včetně duální klimy, xenonů a vyhřívaných polokožených sedaček.. Na chvíli to vypadá na pohodové vozidlo.. Zřejmě..